marți, 22 decembrie 2015

Proverbe 16:2. Toate căile omului sînt curate în ochii lui,..............




f43bd-picture1bibliacutrandafir




Proverbe 16:2. Toate căile omului sînt curate în ochii lui,dar celce cercetează duhurile este Domnul


      Cuvantul ne aduce inainte caile omului in general,pentruca fiecare is are caile lui de a merge in viata. Dar si cei care se numesc crestini sunt si ei oamenii. Au ei caile lor pe care merg?Negresit ca da.Ne apropiem de sfarsit de an.Se cade sa ne facem o verificare sa vedem pe ce cai am mers in acest an. Facand o separare intre cel nascut din nou si cei care se considera ei insusi crestini, vom vedea ca, Copilul lui Dumnezeu nu are mai multe cai ci una singura.Cale, care pentru el este Domnul Hristos.Iar pentru restul aceasta cale e inegzistenta.Aceasta singura Cale duce sigur spre Cer.Dar celelelte cai unde pot duce ele? Cuvantul ni-le arata mai jos, care este destinul celui care are in viata lui mai multe cai.Iata aceasta unica cale pentru cel rascumparat;Ioan 14:6. Isus i-a zis: „Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine.


      Vedem in relatiile noastre unii cu altii care spunem ca suntem credinciosi daca suntem pe aceasta cale unica care duce la viata. Sunt printre cei credinciosi, care au mai multe cai.Cu toate ca, spunem ca suntem credinciosi.Cei mai multi fac dovada ca au mai multe cai in viata lor prin felul de comportare. Caile acestora li se par lor curate, convenabile.Ei bine, sa nu se astepte cineva care are mai multe cai ca va fi condus la viata.Intelegem ca este vorba de viata vesnica.Este greu sa stai pe aceasta cale prin propile tale puteri (daca ai fost pus pe ea).Daca Dumnezeu ti-a pus piciorul pe aceasta Cale, tot El te va tine pe calea aceasta.Este o dorinta a celui rascumparat sa nu devieze de unde i-a foast pus piciorul.Caile oamenilor le stim, ca si noi care azi ne bucuram de mantuirea lui Dumnezeu mergeam pe aceleasi cai ca si oamenii de care ne vorbeste acest verset.


      Ca crestin, de adunare, sau de biserica,iti alegi caile tale convenabile firi pamantesti. Te si asociezi cu alti care au aceleasi cai ca si tine.Este usor de inteles dece asa.Viata nu ti-a fost transformata de Dumnezeu.Piciorul nu ti-a fost pus pe unica cale.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca,multi se gasesc prin biserici, atrasi de diferite practici care se fac in aceste biserici.Sau as merge pana intracolo, sa-mi fie ingaduit  sa spun chiar de interese “meschine”.Spun asta, din ceie ce se vede prin adunari, negresit in cunostinta de cauza.Apoi, despre cai, Cuvantul mai are multe de spus.Toate căile omului sînt curate în ochii lui. Nu stiu cate cai au unii din cei ce se strang laolalta, si pe care din ele merg.Ne incadram  totii in cercetarea lui Dumnezeu.Dar se pot vedea din felul de cum traiesc si ce urmaresc in viata de fiecare zi.
     
       Cert este un singur lucru destul de sesizabil.Cand caile sunt diferite, atunci se vad disensiuni intre cei ce se aduna. Noi care ne consideram copii ai lui Dumnezeu,trebuie sa stim ca in viata, nu avem decat o singura cale, asa cum am spus mai sus Domnul Hristos.Aceasta cale inevitabil duce acolo unde este Mantuitorul.Esti pe alte cai pe care le alegi, si care se vad din felul cum te manifesti, atunci sa sti ca drumul nu este comun cu cel al unui copil al lui Dumnezeu. Este adevarat ca aceasta unica cale este ingusta. Lumea alege ce e larg. Dece? Pentruca pe aceasta cale larga se simt confortabili in viata lor, si merg multi pe ea.Calea ingusta,nu satisface poftele firi pamantesti.Dar pentru cel nascut din nou este o cale placuta de care nu poate sa se desparta.Cu alte cuvinte, nu simte nevoia de as alege alte cai.Si nu numai ca este ingusta aceasta cale,dar putini sunt cei ce o afla.


      Iata ce citim in ev, dupa Matei 7;13-14…..îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află.Am spus cu alta ocazie mai pe larg, de aceste doua cai larga si ingusta.  Proverbe 14; 12. Multe căi pot părea bune omului,dar la urmă se văd că duc la moarte. Cu siguranta ca, daca avem o singura cale pe Domnul Hristos, am avea impreuna acelasi interes comun, de a cinsti numele Lui cel sfant. In asteptarea intalnirea cu El.Am pune deoparte ceia ce ar putea sa ne desparta. ca sa nu spun de ambitii si anumite interese care sunt de natura fireasca, pamanteasca. Pe dealta parte, daca drumul ne este comun ca si copii ai lui Dumnezeu,vom fi atenti la felul nostru de viata ,in relatia pe care o avem unul cu altul.Cu alte cuvinte,aceasta cale are doar un singur tel, de a fi impreuna cu Mantuitorul.


      Cale, care duce la slava impreuna cu El.Stim cu totii ca poate fi si amagire pentru unii care nu pot face diferenta intre aceasta cale si celelalte cai.Cand in viata esti condus de firea pamanteasca, carnala,alegi asa cum am spus, ce-i place ei.Dece am spus de caile unora dintre cei care participa la strangerile laolalta a celor rascumparati? Pentruca aceste cai desparte si nu au acelasi tel final.Daca suntem sinceri, vom realiza ca asa stau lucrurile. Intr-o imprejurare i-am spus unui frate ca,”avem cai diferite” ( S-au drumuri diferite)S-a uitat lung la mine si nu a spus nimic.Poate cineva va zice; “ bine, daca este numit frate dece sa fie caile diferite”?Apostolul Pavel spune aceste cuvinte:2 Corinteni 11:26…... în primejdii între fraţii mincinoşi…... Vedem cum stau lucrurile prin adunari.Nu stiu daca fratele s-a cercetat sa vada ce vreau sa spun prin aceasta.


      Iata deci, ca Pavel nu is permitea sa nu-i numeasca fratii.Sigur ca este un prileji sa vedem cate cai sunt in viata noastra pe care mergem, si poate de anii buni.Poate cineva va spune: “ nu poti sa mergi pe mai multe cai in acelasi timp”. Este foarte adevarat, dar le poti schimba(alterna) precum ii place firi pamantesti.Iata ca omului, toate aceste cai par ca sunt curate. Deci, intelegem ca , numai o singura cale, Domnul Isus, este curata.Cata atentie ar trebui sa plateasca cei care li se par toate caile curate.Dar cum sa platesti atentie cand esti manat in toate actiunile tele de firea pamanteasca. Ma refer nu numai la trairea vieti dar si a invataturilor care circula prin adunari.Deseori si acestea aduc disensiuni printre cei ce se aduna la un loc. Negresit ca, omul ne mantuit nu poate sa faca dinstinctie ce este curat si ce nu.El ignora Cuvantul care ar putea sa ii arate calea cea curata, adica pe Domnul Isus. Cu toate ca este familiar cu adunarea, biserica, pe care o fregventeaza des. curate în ochii lui.


      Sigur ca, aceste cai ale omului sunt curate in ochii lui dar nu si a lui Dumnezeu.Nu stiu oamenii  acestia practicanti de biserica, adunare, ca vor avea de afaca cu Dumnezeu a carui ochi nu poate vedea raul, murdaria care sunt pe caile lor.La adunare  aparem intrun fel si in restul saptamani altfel. Aceasta face dovada ca unii dintre noi au mai multe cai in viata lor.Cand pacatul este in viata unuia care asa cum am spus fregventeaza o adunare s-au alta, face dovada ca acea persoana este oarba spititual.Cu alte cuvinte, nu poate sa-si vada starea in care se afla.Nu ai cum sa vezi murdaria cand esti orb.Acesta este si motivul de se cred ca, caile pe care merge sunt curate. Deaceia spune Domnul Isus in cartea Apocalipsei unora care se credeau ca vad,  aceste cuvinte;Apocalipsa 3; 18….. şi doftorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii, şi să vezi.


      Vorbeste Domnul Isus pentru cei care se cred ca vad.Atentie, ca Domnul Isus vorbeste unora care erau in biserica. Acestia in realitate sunt orbi, chiar daca lor li se pare ca vad ca sunt pe o cale buna prin participarea la vre-o adunare, biserica.  Intelegem deci, Cuvantul face referire la starea spirituala.Iata ce le spunea Mantuitorul unora carora le vorbea;Marcu 8:18. Aveţi ochi, şi nu vedeţi?.....Uite pana la urma, omul are deaface cu Dumnezeu,  care cerceteaza toate caile(duhurile) omului.Dece duhurile? Pentruca ele sunt cele ce directeaza pasii pe aceste cai multe. Dumnezeu nu vede cum vede omul si nici chiar cei ce se cred crestini nu vad.Ca sa faci dovada ca vezi, este necesar sa cureti petele de pe imbracamintea ta, spirituala, sau sa poti discerne calea pe care Domnul Isus aseza piciorul celui rascumparat.dar cel ce cercetează duhurile este Domnul


      Asa ca, nu are importanta cum vedem noi caile ci cum le vede Dumnezeu. Zic noi, pentruca suntem din cei care sustinem ca suntem crestinii.Nu e treaba noastra sa ne ocupam de cei de afara.De cei de afara se ocupa insusi Dumnezeu spune ap, Pavel… Sigur ca, a apuca pe alte cai sunt duhurile care iti directeaza inima.Iata dece se vede si printre cei care se strang laolalta unii care merg pe cai diferite, dictate de o inima care nu a fost schimbata de Dumnezeu.Apostolii, pana sa se coboare Duhul Sfant erau si ei ca toti oameni.Luca 9:54,55. ….Isus S-a întors spre ei, i-a certat, şi le-a zis: „Nu ştiţi de ce duh sînteţi însufleţiţi! Iata dece Dumnezeu cerceteaza duhurile.Daca totusi pretinzi ca esti pe calea care este Domnul Hristos,si totusi, viata pe care o traiesti,nu face dovada aceasta, sa sti ca neaparat ai mai multe cai,in viata ta pe care Dumnezeu le cunoaste.El va intra in actiune sa cerceteze de ce duhuri asculti.Dece o va face El? pentruca pretinzi ca esti al Lui.


      Aduc in atentie si acest verset ;2 Cronici 27;6. Iotam a ajuns puternic, pentrucă şi-a urmat necurmat căile înaintea Domnului, Dumnezeului său.Iotan era pamantesc si tinea neaparat sa fie placut Domnului. Cei ce sustin ca sunt ceresti au o singura cale.. Iotam a ajuns puternic, Dece a ajuns puternic? pentrucă şi-a urmat necurmat căile înaintea Domnului, Dumnezeului său.Cu alte cuvinte, nu s-a abatut dela voia lui Dumnezeu.Is potrivea,coordona, viata cu voia lui Dumnezeu.Deseori scapam din vedere ca, suntem in prezenta lui Dumnezeu continu.In umbletele lui ,Iotam tinea cont de cum il vrea Dumnezeu sa fie, sa umble.Dar noi cum stam in aceasta coordonare a vieti? Suntem noi interesati sa aducem inaintea lui Dumnezeu orce cale pe care firea veche ar vrea sa umblam? Daca suntem sensibili la acest verset vom vedea ca acest fel de a proceda ca Iotam ne va aduce crestere spirituala, biruinta, putere asupra pacatului, ale dorintelor firi pamantesti.
     
      Cu alte cuvinte, vom iesi biruitori in incercarile prin care trecem, ispitele care ne sunt oferite.L-am adus pe Iotan in atentie ca sa vedem si noi cum ii place lei Dumnezeu sa traim.Asa ca,Cuvantul, ne arata ca Dumnezeu, se uita la modul individual,ca sa analizeze viata acestuia.Abaterea, care se manifesta (supt diferite forme_,am constatat  ca apare in viata unui copil al lui Dumnezeu supt o forma sau alta. Dar cel sensibil,la indemnul Duhului Sfant corecteaza numai decat si is reia drumul placut lui Dumnezeu. Din nou as aduce in atentie disciplina lui Dumnezeu.Daca nu ne corectam singuri, atunci ne va corecta Dumnezeu Tatal nostru. Dece o va face? Pentruca ne iubeste.Si pentru ca sa nu necinstim numele Lui cel sfant printre oameni.Cand ai o singura cale, mergi pe ia pana la destinatie si nu te vei incurca in mersul tau. Cand sunt mai multe cai, atunci vei fi derutat in mersul tau. Singura cale care duce spre cer e unica in Domnul Isus.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: