miercuri, 2 decembrie 2015

Exod 5: 2. Faraon a răspuns: „Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui, ..............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Exod 5: 2. Faraon a răspuns: „Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui, şi să las pe Israel să plece?“ Eu nu cunosc pe Domnul, şi nu voi lăsa pe Israel să plece.“


      Iata-l pe Faraon ca este “sincer” si declara aceste cuvinte care au fost racordate ca marturie delungul veacurilor.El spunea ce era in Inima lui.Cati dintre noi spunem ceia ce este in inima noastra ?Deseori suntem cuprinsi de acesta falsitate, de a ocoli adevarul.Faraon a răspuns: Acest Faraon a dat un raspuns pe care il dicta Inima lui in sinceritate dar si cuprinsa de o” aroganta”, pe care o desprindem din cuvintele lui.Ca oameni suntem pusi uneori in situatia de a da un raspuns cu privire la credinta pe care o avem in Dumnezeu.1 Petru 3;15....Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; (sau credinta) care genereaza nadejde) .Nu este usor sa dai un raspuns inaintea celor ce iti cer socoteala.Acest raspuns pe care il vom da este dictat asa cum am spus de Inima.Daca Iniama a fost transformata de Dumnezeu, nu iti va fi greu sau jena sa spui ca il cunosti pe Dumnezeu si pe Domnul Isus ca Mantuitor personal. Un prileji de cercetare daca suntem din aceia carora le vine greu.


      Dece nu iti va fi greu sa dai un raspuns sincer? Pentruca din prisosul Inimi vorbeste gura. Cu alte cuvinte, o Inima plina de Cuvantul lui Dumnezeu, nu va ezita sa dea un raspuns afirmativ, care sa cinsteasca numele Lui cel sfant.Si nici nu va ocoli intrun fel. Acest Faraon, se vede in atitudinea lui, pe langa “sinceritatea” pe care o putem vedea dar si asa cum am spus mai sus, o aroganta la el.El spune in continuare prin aceasta intrebare;Cine este Domnul, Negresit ca, el nu-L cunostea pe Domnul.Cand nu cunosti o persoana pe care ti-o prezinta cineva ai putea sa spui si tu ca si faraon;”cine este aceasta persoana”Moise il prezenta lui Faraon pe Dumnezeu.Dar Faraon avea gradul lui de ingamfare pe care il vedem si la oamenii de rand cand vine vorba de Dumnezeu. Dar nu numai la acesti oameni de rand, ci si printre noi deseori putem opserva astfel de manifestatii.Aceasta Intrebare a lui Faraon as califica-o destul de corecta. Dece? Pentruca atat timp cat nu-L cunosti pe Dumnezeu nu poti avea o reverenta fafa de El.


      O astfel de atitudine poate fi si chiar in randurile celor care fregventeaza o adunare sau alta. Sigur ca, chiar daca nu le spui cu cuvinte ca Faraon, dar prin atitudinea de neascultare pe care o arati fata de ceia ce scrie in Cuvant, faci dovada ca Dumnezeu nu este pentru tine persoana pe care o cunosti.Si intrun fel arati o aroganta dar fara cuvinte.Faraon nu a pus aceasta intrebare, ca unul care ar fi vrut sa-L cunoasca pe Domnul. El a facut dovada ca, ignora pe acest Dumnezeu care mai tarziu va avea de aface cu El.ca să ascult de glasul Lui, Aici este dificultatea pe care o intalnesti la cei mai multi care se numesc crestini.Nu sunt gata sa se plece inaintea lui Dumnezeu, ca sa asculte ce le spune prin Cuvant.Faraon era unul caruia nu-i trebuia sa asculte de Dumnezeu. Intelegem din cuvintele lui ca nu-L cunostea pe Dumnezeu.Dar cu noi care spunem ca suntem crestini, nu este necesar sa intrebam ca Faraon Cine este Domnul,Cei nascuti din nou stiu ca, Domnul Dumnezeu este Tatal lor.Asa ca, ei vor veni inaintea Lui cu; reverenta, teama.
     
       Noi toti sustinem ca il cunoastem pe Domnul. Numai ca multi dintre noi ne putem incadra in aceste cuvinte; ca să ascult de glasul Lui,Este suficient sa fim dezinteresati sa nu punem la inima cuvintele pe care le citim sau ni se aduc in atentie.Aceasta facand dovada ca ne incadram in tiparul lui Faraon de aroganta.Cu toate ca nu o spunem cu cuvinte, dar felul de cum traim, actionam, vorbeste mai mult decat ne-am exprima cu cuvintele noastre. Faraon asculta de indemnurile Inimi lui care era posedata de ce este firesc si mai ales la pozitia in care se afla. Cu alte cuvinte, nu avea nevoie de Dumnezeu sa-i spuna ce sa faca, cum sa actioneze cu privire la acest popor Israel.şi să las pe Israel să plece?“Dumnezeu il dusese pe Israel in Egipt pentru o perioada de timp.Dar acest Faron nu vroia sa le dea drumul sa plece. Am asociat iesirea lui Israel din Egipt cu alta ocazie cu iesirea sau scoaterea Biserici din lume.Lume pe care la modul literal este asemanata cu Poporul lui Dumnezeu.Isaia 19;25.


      Dumnezeu are popor pamantesc care era in Egipt si pe care Dumnezeu la separat. Dar si un popor ceresc, sau spiritual, in cei rascumparati ai Domnului Hristos.Cel rau pe care il asociez cu Faraon nu vrea sa lase pe cei credinciosi sa iasa de supt dominatia lui.Acesta a fost si motivul de Dumnezeu a trimis un eliberator in Domnul Isus, la fel cum Moise era reprezentantul poporului trimis de Dumnezeu inaintea lui Faraon.Scriptura asociaza Egiptul cu lumea, adica cu toti oamenii firesti creiati de Dumnezeu. Deaceia i-mi permit sa fac aceasta asemanare intre Egipt si lume,si intre Biserica corporala si Israel.Continua Faraon sa spuna; Eu nu cunosc pe Domnul, Cunoaste lumea pe Domnul?Raspunsul ni-l dam fiecare in parte, dupa cunostinta pe care o avem.Faraon avea perfecta dreptate. Daca l-ar fi cunoscut personal alta atitudine ar fi avut fata de Dumnezul cel viu si adevarat.


      Dar va veni si momentul cand Dumnezeu se va descoperi in toata maratia Lui de a tot puternic. Vrand ne vrand le va da drumul israelitilor sa plece.Daca ar fi fost dupa el, nici-o data Israel nu ar fi putut sa iasa din robie.Daca ar fi fost dupa satan, niciodata un rascumparat nu ar fi putut sa paraseasca robia in care se gasea.A fost necesar cum a intervenit Dumnezeu cu brat puternic pentru Israeliti sa intervina si pentru cei pe care ii avea in vedere sa-i smulga desupt acest tiran.Faraon era un tiran ca si satan in relatia cu cei pe care ii subjuga.Ar fi putut sa-i spuna Moise lui faraon; “ bine, ai sa-l cunosti pe acest Dumnezeu cat de curand”. Dumnezeu ii va face dovada ca are sa-l cunoasca ca Suveran peste toate lucrurile. Decizii pe care nu numai ca le ia dar le si aplica fara retinere in relatia cu omul, orcare ar fi el. şi nu voi lăsa pe Israel să plece.“Moise ar fi putut sa-i spuna lui faraon;Ii vei lasa impotriva vointei tele. Dece? Pentruca, acest popor apartine lui Dumnezeu.Satan ar fi spus la fel ca si Faraon ca;Nu voi lasa ca nici unul sa plece, sa scape desupt stapanirea mea.Iata ce i-ar fi spus Mantuitorul lui satan;Ce-mi da Tatal va ajunge la mine.Ioan 6:37. Tot ce-Mi dă Tatăl, va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară:


      As incheia cu aceasta remarca;Nici-o data Israelitii nu ar fi putut sa se reantoarca in tara Canan daca nu intervenea Dumnezeu. Apoi, nici-o data un rascumparat al Domnului Isus nu ar fi putut fi eliberat daca nu Intervenea Dumnezeu.Asa ca, si intrun caz si altul trebuie inteles ca;Israel prin puterea lui nu avea cum sa se elibereze de Faraon. Pe dealta parte cei rascumparati nu puteau, nu aveau resurse sa se elibereze singuri de supt puterea celui rau, fara Inteventia lui Dumnezeu.Am incercat sa aduc in atentie aspectul acesta ca. “omul este rob” precum erau Israelitii. Noi ca oameni suntem robi ai pacatului si ca nu e nici-o posibilitate de a scapa de robie fara ca Dumnezeu sa intervina.Cred ca, Fratii si Surorile care sunt sinceri vor da tot creditul lui Dumnezeu, ca au fost eliberati.Nu  omului or care ar fi.Si intrun caz si altul robii sunt incapabili sa se elibereze singuri. Domnul sa ne dea harul sa intelegem ca nu robul se elibereaza ci este Stapanul care ia aceasta decizie de al elibera.Fara interventia lui Dumnezeu ca Stapan nu este libertate.Ma gandesc la cei ce sustin ca au o contributie la mantuirea lor in vreun fel.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: