duminică, 13 decembrie 2015

Psalmul 40;3. Mi-a pus în gură o cîntare nouă, .............

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Psalmul 40;3. Mi-a pus în gură o cîntare nouă, o laudă pentru Dumnezeul nostru.Mulţi au văzut lucrul acesta, s-au temut,şi s-au încrezut în Domnul.


      Iata un loc din Cuvant ca multe altele care ne vorbeste de initiativa lui Dumnezeu in mantuire.Cu toate ca sunt multi care is asuma lor insusi aceasta initiativa ca fiind a lor. Sustin ca daca vrea sa primeasc mantuirea o primesc si daca nu vrea nu o primesc.Acestia sunt lipsiti de ce-a mai elementara cunostinta a Cuvantului lui Dumnezeu.Din punctul lor de vedere, Dumnezeu, ar sta la discretia lor.Acestia,nu stiu cu ce Dumnezeu au de aface.Psalmistul unul care a avut o expierenta destul de bogata in relatia cu Dumnezeu spune aceste cuvinte: Mi-a pus în gură o cîntare nouă, Cine i-a pus aceasta cantare in gura Psalmistului? Sigur ca intelegem ca nu e altul decat Dumnezeu.Si-a pus-o el insusi? Nu reiese din ceia ce citim.Daca ne intoarcem la noi insine de care Dumnezeu s-a indurat, si ne intrebam ce fel de cantari erau in gura noastra( sau cuvinte as zice) inainte ca sa se indure de noi.Aveam noi o cantare noua cum spune Psalmistul? Pusa de Dumnezeu?


      Sinceri sa ne analizam si vom recunoaste ca, era alt stapan care se ocupa de noi si pe care il laudam intrun fel sau altul.Poate si Psalmistul canta inainte altfel de cantari din moment ce spune ca, cantarea aceasta e una noua. o cîntare nouă, Am putea largi mai mult aspectul acesta. Ce faceam noi cu gura noastra pe cine laudam, cum il laudam pe cel care ne era stapan.Dar as dori sa ne coboram in noi insine si sa vedem daca Dumnezeu a pus si in gura noastra ceva nou. Cu alte cuvinte, o cantare si nu numai, ci si cuvinte noi daca au fost puse,pe care le scoatem pe gura afara, dintr-o inima schimbata de El..Iata ce fel de cantare i-a pus Dumnezeu Psalmistului.o laudă pentru Dumnezeul nostru. O cantare de lauda care sa exprime recunostinta fata de bunatatea Lui Dumnezeu care si-a aratat-o fata de acest popor.Dar noi de care  s-a indurat si ne-a mantuit?Avem noi cei care ne socotim crestini o astfel de cantare in gura noastra cu cuvinte dela El care sa exprime ca si Psalmistul, lauda pentru Dumnezeul nostru?Avand o astfel de cantare in gura noastra, va reflecta prin viata pe care o traim.O viata  noua cu un comportament nou, precum e si cantarea noua.


      Dece trebuie ca viata sa fie precum cantarea noua? Pentruca preocuparile noastre vor fi de a cinsti pe Dumnezeul nostru.Daca inainte aveam si noi alti dumnezei,  carora  le cantam, ii adoram intrun fel, acum,putem face diferenta unei transformari launtrice.Este un amanunt de sesizat in acest verset anume; Nu ne-am pus noi cantarea in gura si nici viata nu ne-am schimbat-o noi.Ci Dumnezeul nostru.Nici Psalmistul nu si-a pus  cantare noua in gura.Asa cum am spus. Cel ce initiaza mantuirea intrun suflet, este Dumnezeu.Nu eram instare sa parasim cantarile vechi cu caracter lumesc fara ca sa intervina Dumnezeu,Asa dar, este bine sa punem la Inima acest mare adevar, ca Dumnezeu, a intervenit in viata noastra, atunci cand a gasit El de cuvinta.Niciun credit noua ca oameni ci numai lui Dumnezeu ca a intervenit.Iata ce spune Psalmistul;Mulţi au văzut lucrul acesta, I-mi permit sa pun o intrebare. Au sesizat cei din jurul nostru o schimbare in viata? Psalmistul a vazut ca cei din jurul lui, din anturajul lui, au sesizat la randul lor ceva schimbat in El.Nu este vorba de unul sau doi, ci de multi.


      As indrazni sa spun ca, daca nu e schimbare in viata,schimbare, pe care sa o poata vedea, sesiza, cei din jurul nostru, cu care venim in contact, facem dovada ca, Dumnezeu nu a intervenit si la noi precum la Psalmist.Nu se poate sa nu fie sesizata schimbarea produsa de Dumnezeu in viata unui suflet care a fost mantuit.As indrazni sa spun, chiar este izbitor acest fel nou de viata pe care cel rascumparat il traieste in contrast de cum traia in trecut.Au vazut cei dela servicul nostru  schimbare in comportament la noi ? Atunci Dumnezeu este slavit printre oameni datorita felului nostru de vaiata. Esti ne opservat, ne vazut de cei cu care vi in contact?Este usor de inteles ca, Dumnezeu nu ti-a schimbat viata si nici ca nu a pus o cantare noua in gura.Intr-o viata noua schimbata de Dumnezeu nu se mai vad cele vechi. Cuvantul ne aduce inatentie ca cele vechi sau dus.2 Corinteni 5:17. ….Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.Am spus cu alta ocazie din acest verset ceva mai pe larg. Unii ar putea sa argumenteze si sa spuna ca este pur teorie. Dar cine traieste, expiermenteaza, nasterea din nou are o structura sufleteasca schimbata.
       Ca rezultat al evidentei vazute in cel rascumparat, ajung cei ce au putut opserva aceasta transformare intr-o viata noua,s-au temut,Iata dece sunt pusi cei rascumparati in mijlocul oamenilor? ca sa fim o marturie spre slava lui Dumnezeu si spre cercetarea lor.Iata ce spune si Ap, Petru cu privire la felul de a convetui printre semenii nostrii ca rascumparat al Domnului Hristos.1 Petru 2:12. Să aveţi o purtare bună în mijlocul Neamurilor, pentruca în ceiace vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe cari le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării.Ap, Petru aduce in atentie  Neamurilor, Dar pentru noi ar putea spune Cuvantul; “ In mijlocul carora va aflati tot timpul”Inteleg din ceia ce Petru spune ca, suntem o priveliste la care oamenii se uita. Admirand-o sau respingand-o.s-au temut Daca pe vremea Psalmistului aceia sau temut, si azi lucrurile sunt la fel.Sunt obligati sa recunoasca ca, este o transformare divina in colegul lor.
      
      Oamenii realizeaza ca, ceva supra natural s-a intamplat in viata unui nascut din nou.Chiar daca ei nu vor spune cu cuvinte.Mi-a fost dat sa aud aceste cuvinte la adresa unui copil al lui Dumnezeu;”nu stiam noi dece acesta nu mai este ca inainte”Colegilor le-a fost usor de sesizat transformarea din viata colegului lor.Ca urmare, acestia de pe vremea Psalmistului sau temut,iata ce repercusiune a adus asupra lor.s-au încrezut în Domnul. Daca atunci a fost asa , nici azi nu este cu nimic diferit. Dumnezeul nostru este acelasi ier, azi si in viitor.Noi nu stim pe cine il are Dumnezeu in vedere sa-l faca sa se teama de El.Din acestia cu care venim in contact ,Dumnezeu poate schimba viata unuia sau a altuia. Cu alte cuvinte,le va da credinta si lor si ei vor crede ca si cei de pe vremea Psalmistului. Cate-va ganduri desprinse din acest loc, la care merita sa meditam, daca prin schimbarea noastra Dumnezeu a lucrat si in viata altora aceasta trezire.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: