sâmbătă, 19 decembrie 2015

Isaia 58:8. Atunci lumina ta va răsări ca zorile,....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Isaia 58:8. Atunci lumina ta va  răsări ca zorile,şi vindecarea ta va încolţi repede; neprihănirea ta îţi va merge înainte, şi slava Domnului te va însoţi.


      Nu este vorba de lumina care o vezi cu acesti ochii fizici. Este vorba de lumina care este in interiorul celui rascumparat.O lumina spirituala pe care o au numai cei nascuti din nou. Dece nu mai acestia o au ?Pentruca ei il au pe Domnul Isus in vietile lor.lumea, Ceilalti care nu-l au pe Domnul Isus ca lumina a lor traiesc, sunt in intuneric.Cu toata ca unii spun ca sunt crestini, prin viata lor pe care si-o traiesc nu pot lumina in jurul lor.Am avut ocazia sa aud pe unii care au avut tangenta cu”pocaiti” spunand; “ Pai si el sau ea facea ce facem si noi” Domnul Isus are ceva de spus de o lumina care unora le pare ca o au.Matei 6:23……. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întunerec, cît de mare trebuie să fie întunerecul acesta! Iata deci, ca lumina care li se pare unora ca o au este asemanata cu intunericul.Lumina nu poate sta ascunsa. Ea straluceste in jurul ei si uneori chiar pana departe de te uimeste.Razele ei se strecor prin cel mai adanc intuneric.Am mai spus cu alte ocazii.Te cunosc vecinii ca esti al Domnului Hristos? Nu e necesar sa spui sau sa faci valva mare, ci sa traiesti in lumina. sa o raspandesti in jur.

      Atunci razele acestei lumini care sunt in tine, as zice ca ,te va da de gol ca in tine este o lumina care te descopere in fata celor care sunt in tuneric.Iata ce citim in acest Psalm; Atunci lumina ta va  răsări ca zorile, Cu alte cuvinte, nu va sta ascunsa.Ce inseamna, va rasari, decat ca va apare si  nu vei ramanea fara ca cei din jurul tau sa nu fie luminati.Nu gresesc cand spun ca aceasta lumina nu se gaseste decat in cei care au fost nascuti din nou. Si iata dece:Domnul Isus spunea aceste cuvinte despre El insusi;Ioan 8:12…...„Eu sînt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întunerec, ci va avea lumina vieţii.“Deaceia spuneam mai sus ca, cei rascumparati au aceasta lumina in vietile lor.Daca te uiti cu atentie poti sesiza daca aceasta lumina este in tine. O poti vedea in relatia cu un frate sau chiar in relatia cu cei necredinciosi mult mai mult.

      Aici sunt asezati cei nascuti din nou in lume, in intunericul acesta gros. Dece? Tocmai ca sa-i lumineze in acest intuneric, pe cei ce traiesc in intuneric.Lumina da la iveala orce lucru care nu se poate vedea din cauza intunericului.Atunci lumina ta va  răsări ca zorile,Psalmistul vedea aceasta lumina in cel neprihanit ca ea nu poate sta ascunsa.Cand este acest Atunci?Psalmistul vedea un timp cand Dumnezeu va aduce in acest popor lumina de a intelege ca ei traiesc in intuneric. Dar as asocia-o cu noi care suntem “Purtatori de lumina din Domnul Hristos” Cand este acest cuvant Atunci?Nu gresesc daca asociez ca timp cand cel de langa tine este luminat prin viata pe care o traiesti, o reflecti din Domnul Isus.Sa nu ne asteptam sa luminam in alte circumstante decat numai Atunci si in intuneric.cand se reflecta in viata din caracterul Domnului Hristos.Printre cei ce se strang la olalta nu vei lumina prea tare. Dece?Pentruca acestia se vad pe ei insisi luminatori.Lumina is arata efectul in intuneric.Iata dece spuneam mai sus;”esti lumina, va sti colegul de serviciu,vecinul de apartament cine esti.
      
      Psalmistul aduce aici ceva in inteles poetic.va  răsări ca zorile, Dupa o noapte sau mai mult intuneric indelungat,lumina este binefacatoare pentru oricare om.Dar este vorba asa cum am vazut de acest intuneric spiritual care se intinde cu repeziciune.Pacatul face ravagii printre fiinta umana.Zorile sunt asteptate cu mare nerabdare dar si cu bucurie de cei rascumparati.2 Petru 1:19……...pînă se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre.Cred ca era o stare trista printre acesti credinciosi caraora le scrie Ap, Petru.Iata cine aduce aceste zori de dimineata.Sunt convins ca este vorba de zorile acelei dimineti de intalnire cu scupul nostru Mantuitor,Trebuie sa rasara Luceafarul in inima noastra ca sa se poata crapa de ziua.Adica sa putem grabi aceste zori 2 Petru 3:12.ca sa apara, Cu alte cuvinte, lumina de care spune Psalmistul nu va putea rasari, daca viata pe care o traim este ca si a celor care traiesc in intuneric.Vedem Matei 6;23.

      Acest Luceafar, Domnul Isus, face acest fenomen de a se crapa de ziua. In viata celui rascumparat nu mai este noapte si el are continu lumina in el. Oridecate ori are sansa el lumineaza. Pentru el este zi si intunericul se imprastie la aparitia lumini din Domnul Hristos.Iata un prileji de a vedea daca in vietile noastre este lumina pentruca cei din jurul nostru sa o sesizeze.,şi vindecarea ta va încolţi repede; Asa cum am spus ,Psalmistul avea in vedere pe poporul Israel.Acest popor in istoria lui zbuciumata a avut nevoie ca Dumnezeu sa se indure de el.Era vorba de o vindecare spirituala, de partasie cu Dumnezeul lor.Deseori se indepartau de Dumnezeu umbland dupa alti dumnezei.Dar si in vietile noastre uneori suntem raniti de dusmanii launtrici din firea veche.Vindecarea nu ne poate veni decat dela Cel care ne iubeste, dela Domnul Isus.

      Cand vi inaintea lui Dumnezeu zmerit, atunci aceasta vindecare nu va intarzia sa se arate in viata noastra. va încolţi repede; Vreau sa spun ca; Intristarea, apasarea, la cel rascumparat nu va fi de lunga durata.Dumnezeu nu simte placere sa-si vada copii Lui raniti.Si initiaza actiunea de vindecare imediata. Negresit ca este vorba de vindecare spirituala, de punere la punct a relatiei cu Dumnezeu.neprihănirea ta îţi va merge înainte,Ce vrea sa spuna Psalmistul de aceasta neprihanire?Am spus cu alta ocazie ca sunt doua feluri de neprihaniri.Una care Israeliti trebuiau sa o aiba pentru a putea fi placuti lui Dumnezeu in viata aceasta pamanteasca, vremelnica.Aceasta facea parte din efortul omului. Ap, Pavel spune aceste cuvinte despre aceasta neprihanire pe care Israelitii o aveau si se prezentau inaintea lui Dumnezeu prin ea.Filipeni 3:9. şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.
      
      In acest verset le vedem pe cele doua neprihaniri.Dar Psalmistul aduce inainte ca, aceasta neprihanire orcare ar fi ea din cele doua sunt in posesia celui ce o are si o numeste;”neprihănirea ta”Dece va merge inainte? Pentruca insusi cuvantul de neprihanit, sau indreptatit, inseamna ca esti curat si te poti prezenta in fata lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, aceasta neprihanire care la noi in noul testament se capata prin credinta, te califica sa poti avea o relatie cu Dumnezeu.Atentie, este vorba de credinta data ca dar de Dumnezeu.Efeseni 2;8.care lucreaza aceasta neprihanire.Si aici vedem ca Dumnezeu are initiativa de a da credinta ca dar care sa conduca la neprihanire.va merge înainte,Dece va merge inainte? Pentruca este singura pe care o recunoaste Dumnezeu ca venind dela El.Tot ce face omul este murdar,sau rau.Gandirea,faptele si intreg comportamentul este stricat inaintea Lui.

      Si in final Psalmistul aduce in atentie ultimile cuvinte din acest verset care vin ca un balsam peste cei rascumparati.şi slava Domnului te va însoţi.Sa fi insotit prin situatiile vieti de slava lui Dumnezeu, de ocrotirea Lui,nu este un lucru pe care cei rascumparati sa-l neglijeze.Sa ai aceasta Slava ca protector, face dovada ca nu umbli in intuneric.Asta este un privilegiu sa fi insotit de Slava lui Dumnezeu in calatoria aceasta spre Cananaul Ceresc.Cineva mi-a trimis cu ceva timp in urma,blogul unui pastor. Acesta spune, daca cineva vrea sa lase un comentariu pe blogul lui, si ii este ingaduit,trebuie sa stie ca este un “privilegiu”.Ce privilegiu sa ai dela un om orcare ar fi el? Singurul privilegiu vine dela Dumnezeul nostru care insoteste pe copiii Lui cu slava Lui.Privilegiu? Da, privilegiu este ca s-a indurat de noi si ne-a impacat cu El  prin Fiul Sau.

John Balarie
Los Angeles California!






Niciun comentariu: