vineri, 1 iulie 2016

Exod 13;3. Moise a zis poporului: „Aduceţi-vă aminte de ziua aceasta,...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Exod 13;3. Moise a zis poporului: „Aduceţi-vă aminte de ziua aceasta, cînd aţi ieşit din Egipt, din casa robiei; căci cu mînă puternică v-a scos Domnul de acolo. Să nu mîncaţi pîne dospită.


         Avem Inaintea noastra aceasta Istorie trista a poporului Israel.Erau robi in Egipt. Se terminase cu prosperitatea pe care au avut-o pe vremea lui Iosif. A venit o vreme de apasare de robie peste ei. Sigur ca noi care citim Cuvantul cu atentie, stim ca acest popor era supt privirea atenta a lui Dumnezeu. Dumnezeu a ridicat din mijlocul lor pe cand era in robie pe Moise, care avea sa-i duca afara din robie. Cat de pretioasa este libertatea si unii din ei nu o apreciau.Dar sunt unii si In zilele noastre care nu se bucura de dezrobirea din pacat chiar daca acestia fregventeaza o adunare sau alta..Israelitii,dupa ce au fost scosi de Dimnnezeu cu brat puternic prin slujitorul Lui Moise, au cartit. Moise a zis poporului: Se confrunta Moise cu un popor rebelios si nemultumitor.Moise era cel care s-a prezentat la Faraon si a cerut  sa le de drumul sa aduca jerfa lui Dumnezeu.Dar iata ce le spune Moise acestui popor care isi aratau nemultumirea pentru faptul ca au fost scosi din Egipt.Numeri 11;1. Poporul a cîrtit în gura mare împotriva Domnului, zicînd că-i merge rău. Printre ei erau si altii in afara Israelitilor. Cu toti au fost nemultumiti.


          Iata dupa ce regretau ei;Numeri 11;5. Ne aducem aminte de peştii pe cari-i mîncam în Egipt, şi cari nu ne costau nimic, de castraveţi, de pepeni, Dar scapau din vedere ca erau supusi la munci grele.In mintea lor atarna mai cu greutate castraveti,pesti si pepeni decat acel aer al libertati. Cu alte cuvinte, de a nu mai fi supsi la acele munci de robie.Moise Incerca sa le ridice privirea in sus catre Dumnezeu care i-a Izbavit.As dori din cele spuse sa incercam sa vedem ce putem noi ca credinciosi sa desprindem cate ceva. Negresit in limita puteri noastre de a patrunde in Cuvantul lui Dumnezeu. Dar si prin lumina pe care Duhul Sfant ne-o poate da.Daca suntem nascuti din nou, sa ne asteptam ca Dumnezeu ca un Tata bun sa dea prin Duhul Sfant lumina Copiilor Lui sa Inteleaga cate ceva din ceia ce citesc.Am spus cu alte ocazii ca Israel ca popor infatiseaza la modu spiritual Biserica vie a Domnului Hristos. Atentie, nu cea de adunatura.Acesti Israeliti spun ei ca nu-i costa nimic in Egipt.Adica, a fi liber nu rob era un lucru de nimic?Pe cand noi eram robi ai pacatului, nici pe noi nu ne-a costat nimic. A platit, sau la costat pe scumpul nostru Mantuitor eliberarea noastra.


         Am sa dau ceva referinte;Israeliti la modul literal au fost scosi din robia Egiptului. Biserica vie a Domnului Hristos a fost scoasa din Lume.Romani 8; 9.  
Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.Ce vrea sa ne spuna acest verset este ca, cei nascuti din nou, eliberati nu mai traiesc ca lumea.Spuneam atunci ca, Lumea, este in Cuvant infatisata cu Egiptul.Dumnezeu a dat Duhul Lui cel sfant tuturor rascumparatilor Lui ca sa fie indemnati sa fie calauziti si sa le aduca aminte de unde au fost scosi. Ca si Moise Duhul Sfant vrea ca sa ne indrepte privirile spre ce ne este pus inaintea noastra, nu la trecutul nostru. Ce avem noi Inainte? Cananul ceresc, unde Mantuitorul ne asteapta.Daca ne gasim si noi ca si Israelitii calauziti de un duh de nemultumire in interiorul nostru, atunci il Intristam pe Dumnezeu care ne-a scos cu brat puternic din lume, din starea de robie a celui rau si implicit a pacatului.Regretam si noi ca si Israelitii in pustie de ce aveau ei In Egipt? Atunci suntem ca si ei ca unii care nu cunoastem, nu traim dulceata de a fi liberi. Am spus cu alte ocazii ca relatia Israelitilor cu Dumnezeu era la nivel pamantesc.


          Ei regretau dupa ce era de natura pamanteasca. Aceste regrete le aduceau Intristare si nu se puteau bucura de libertatea capatata.Regretam si noi dupa ceva din trecutul nostru? Regretam dupa anumite situatii din anturajele pe care le aveam intrecut? Anturaje care erau placute firi pamantesti? Sa stim ca, daca Intradevar am fost nascuti din nou, eliberati, avem bucuria Mantuiri.Daca ne este umbrita de acestea din trecut  nu ne putem bucura.Ap, Pavel aduce aceste cuvinte Inaintea credinciosilor;Filipeni 3; 13. Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitînd ce este în urma mea, şi aruncîndu-mă spre ce este înainte,Dumnezeu s-a aratat credincios fagaduintelor Lui fata de acest popor Israelit. Azi, ca Intotdeauna, Dumnezeu ramane credincios fagaduintelor copiilor Lui. Iata ce le spune Moise;Aduceţi-vă aminte de ziua aceasta, cînd aţi ieşit din Egipt, Nu era o zi oarecare, era o zi memoriabile care mai tarziu se va rasfrange asupra generatiilor care urmau sa vina in urma lor….Ca parinti cand Dumnezeu s-a Indurat de noi si In deosebi cand am fost tineri, avem proaspat in amintire acel eveniment pe care Dumnezeu la lucrat in noi, nasterea din nou. Nu cred ca ar fi unul care sa mai se gandeasca la trecutul lui si sa-i parar rau ca a fost scos.


         Peste ani, Dumnezeu ne-a dat familie si copii.Ce obligati erau Israelitii ca sa spuna din generatie in generatie ce a facut Domnul Pentru ei. Ca partintii este o obligatie sfanta sa trasmitem copilor sa stie si ei din pruncie ce a facut Domnul Pentru parintii lor. Cei ce nu au facut acest lucru au lipsit pe copiii lor de a cunoaste pe Domnul Isus.Scriptura este destul de clara In privinta asta.Eli era preot dar copiii lui nu-L cunostea pe Domnul. 1 Samuel 2;12. Fiii lui Eli erau nişte oameni răi. Nu cunoşteau pe Domnul.Nu stiu cati dintre noi ne amintim sau cat de des ne amintim de starea de robie si de libertatea pe care am capatat-o odata cu nasterea din nou.A fost un moment(daca a fost) care nu se poate uita.din casa robiei; Aceasta iesire a Israelitilor din Egipt, a cazut cu greutate dealungul istoriei acestui popor. Dar pentru noi nu are o semnificatie eliberarea noastra din robia pacatului? Daca nu traim in noi Insine aceasta eliberare, Inseamna ca suntem tot robi.Ne Indentificam cu acei Israeliti din vremea aceia care nu apreciau scoaterea lor din robia Egipteana, de Dumnezeu si Inca cu brat puternic. Cunoastem cum Faraon nu a vroit sa le dea drumul poporului. Dar ce satan ne-a lasat de buna voie?A fost Infrant de Domnul Isus.


         Si iarasi spun nu ne putem bucura de libertatea adusa de Domnul Hristos. Nemultumirea nu ne face altceva decat sa ne tina intr-o stare incordata ca si pe Israeliti.Cu alte cuvinte sa nu te poti bucura.Moise le aduce aminte ca, iesirea nu a fost usoara si ca, a fost necesara Interventia lui Dumnezeu cu brat puternic.căci cu mînă puternică v-a scos Domnul de acolo. Nu le statea in putinta Israelitilor sa iasa desupt robia lui Faraon. Cu mult mai mult noua de supt stapanirea celui rau. Fara Interventia lui Dumnezeu ne era imposibila descatusarea din robiea pacatului.Am mai spus si cu alte ocazii despre expresia; “m-am Intors la Dumnezeu” Daca suntem sinceri cu noi insine, vom realiza ca ne era Imposibil sa ne descatusam din aceasta robie. Pe dealta parte, noi suntem robi spiritual nu ca Israelirii literal.Cu noi a trebuit sa se Intample acest fenomen de a fi adusi la viata de Dumnezeu.Deci, Intelegem ca era Imposibil sa ma Intorc la Dumnezeu. Am dat cu alta ocazie ce spune Prorocul Ieremia despre Intoarcere;E bine sa luam seama. Ieremia31;18…...întoarce-mă Tu, şi mă voi întoarce, căci Tu eşti Domnul, Dumnezeul meu!Intoarce-ma Tu si ma voi Intoarce.Nici-o data nu trebuie sa uitam de Interventia lui Dumnezeu In vietile noastre.


         As incheia cu acest sfat pe care Moise il da poporului;Să nu mîncaţi pîne dospită.Dumnezeu daduse prin Mose mai multe porunci printre care si una ca aceasta, de a nu manca o astfel de paine dospita. Ce Inseamn pentru noi a fi o paine dospita? Painea pe care o mancam noi la modul spiritual care poate fi aceasta paine?Nu cred ca gresesc daca am sa spun ca, Painea este Cuvantul lui Dumnezeu care ne-a foast lasat ne dospit. Cu alte cuvinte ne alterat de om.Domnul Isus spune aceste cuvinte despre aceasta Paine ne dospita; Ioan 6;41…...„Eu sînt pînea care s-a pogorît din cer.“Cu alte cuvinte nu are in ea drojdia care face ca painea sa fie dospita.Ce inseamna sa fie Cuvantul dospit? Sa nu fie drojdie omeneasca in Invatatura. Oamenii, orcare ar fi ei si cat de tologi s-ar crede aduc drojdia lor in Cuvantul lui Dumnezeu.Ce rol are drojdia? De a Inmulti, a face sa creasca aluatul.Aceasta Inseamna acest cuvant de a dospi.Ei bine si spiritual oamenii sunt interesati ca strangerile laolalta sa creasca sa se umfle prin aceasta dospeala de provenienta lumeasca.. Cate-va ganduri care cred ca ne sunt de folos noua la toti care Iubim  Cuvantul ne dospit de oameni.Domnul sa ne dea harul sa uitam ce e in trecut si sa privim spre ce este inainte.Israelitii aveau inaintea lor tara Canan. Noi avem cananul ceresc unde Domnul Hristos asteapta pe cei rascumparati ai Lui.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: