vineri, 2 septembrie 2016

Ioan 13;1. Înainte de praznicul Paştelor, .............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Ioan 13;1. Înainte de praznicul Paştelor, Isus, ca Cel care ştia că I-a sosit ceasul să plece din lumea aceasta la Tatăl şi fiindcă iubea pe ai Săi,cari erau în lume, i-a iubit pînă la capăt.

        Domnul Isus era deja pregatit sa se intoarca in Casa Tatalui Sau.versetul ne arata dragostea Domnului Hristos pentru cei pe care Tatal i-a dat Lui. A petrecut o perioada foarte scurta cu ucenicii dar de o Itensitate care nu se poate descrie cu cuvinte omenesti. Vesnicia va arata cat de mult a fost implicat Domnul Isus in mantuirea celor care sunt ai Lui.Venea pastele si avea sa fie ultimul pe care il va avea Impreuna cu Ucenicii Lui. Înainte de praznicul Paştelor, Era ceva lasat de Dumnezeu ca acest popor dela cel de pe urma pana la cel mai instarit sa praznuiasca acest paste. Era evenimentul care le aducea aminte din generatie in generatie ce a facut Dumnezeu pentru ei ca popor. Cum i-a scos din robia Egipteana cu brat puternic.In acea seara si Mantuitorul cu ucenicii lui au praznuit pastele.Iata ca Domnul Isus stia ca i-a venit ceasul sa plece la Tatal.A tinut neaparat sa fie impreuna cu Ucenicii Lui.

         De data aceasta se va lasa peste camera de sus, unde aveau sa praznuiasca ultimul paste o atmosfera de apasare sufleteasca.Cuvantul specifica;fiindcă iubea pe ai Săi,Dece a venit Domnul Isus pe pamant? Am mai pus aceasta intrebare si nu am gasit decat un singur raspuns care sa se acomodeze cu ceia ce citim in acest verset anume iubea pe ai Săi,Cei ce citesc Cuvantul in dorinta de a intelege cate ceva din ceia ce citesc ,cunosc care a fost motivatia Domnului Hristos sa vine pe pamant.Unii pot avansa fel de fel de pareri, dar care sa nu aiba acoperire cu Cuvantul lui Dumnezeu.Nu voi mai repeta locurile care ne arata aceasta motivatie. Si nici locurile care la prima vedere par ca, ar creia confuzie sau intelegere gresita. Dau numai un singur loc asa cum am spus care se armonizeze cu ce am spus mai sus.Efeseni 5;25. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,I-mi permit sa spun ca sunt putin care realizeaza acest adevar ca;Cei rascumparati fac parte din Biserica vie a Domnului Hristos sau cum o numeste Cuvantul in Mireasa Mirelui.

         Am spus cu alta ocazie din acest loc din Efeseni mai mult.Unii pot veni cu diferite argumente dar care sa nu se Incadreze sau sa aiba suportul acesta pe care il gasim aici in Efesen 5;25.Adica, venirea Domnului Hristos a avut un scop bine determinat de Dumnezeu Tatal. Cei mai multi ne dam cu parerea dar fara sa avem un suport biblic.Ce mult face sa cerem lui Dumnezeul  lumina ca din ceia ce citim,  sa putem acomoda cu Intreaga Biblie pe acelasi subiect. Altminteri ajungem cum au ajuns atatia sa traga concluzi abatute, complect gresite. Si Mi-as permite sa spun ca; Daca ar fi aceste concluzi ale acestora care le avanseaza,sa le tina doar pentru ei nu ar fi prea mare dezastru.Dar ce este trist e ca, le inoculeaza si in Inima altora care sunt sinceri,dar care nu cerceteaza Cuvantul suficient.Acestia raman la ce aud ei si le  iau de bune dela acesti pastori sau predicatori care le aduc in invatatura lor.Cei ce asculta, nu sunt scutiti nici unul de responsabilitatea pe care o au in privinta la ce asculta.Am mai adus in atentie pe crestinii din Bereia, cum controlau acasa ceia ce au auzit dela Pavel.

         Cuvantul face o precizare aici peste care nu putem trece si nici nu avem voie sa o Ignaoram daca Iubim Cuvantul lui Dumnezeu, anume; fiindcă iubea pe ai Săi,M-am gandit deseori dece Domnul Isus nu a spus la finalul vieti Lui pe acest pamant decat doar ce a  cuprins  Ioan. Dece nu a spus Mantuitorul ca; iubea lumea? Pun aceasta Intrebare pentruca cei mai multi, chiar majoritatea pe care i-am Intalnit sau, am stat de vorba cu ei sustin contrariu. Dar ceia ce sustin ei, ne este potrivit cu Scriptura. Acestia nu vor sa accepte ca,Domnul Hristos a avut un motiv apsolut bine stabilit de Tatal Sau de a veni pe pamant.Cu alta ocazie am spus ca, Dumnezeu Tatal i-a promis Fiului o Mireasa. Cartea Apocalipsei ne vorbeste destul de clar in privinta aceasta.Apocalipsa 21;9. Apoi unul din cei şapte îngeri, cari ţineau cele şapte potire, pline cu cele din urmă şapte urgii, a venit şi a vorbit cu mine, şi mi-a zis: „Vino să-ţi arăt mireasa, nevasta Mielului!“Am adus in atentie locul din Efeseni 5;25.Loc care face destula lumina  in ceia ce priveste venirea Domnului Hristos pe pamant.

         Apoi, Insusi Domnul Hristos spune despre Biserica Lui vie ca o zideste El Insusi.Am spus cu alta ocazie despre zidirea aceasta pe care o Face Domnul Isus din pietre vi.Ea mai este numita si Casa duhovniceasca;1 Petru 2;5. Şi voi, ca nişte pietre vii, sînteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfîntă, şi să aduceţi jertfe duhovniceşti, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.Este extrem de greu sa admitem ca nu pricepem sau, nu Intelegem unele lucruri din Cuvantul lui Dumnezeu.Atunci ne alipim de o parere sau alta, a unora care se cred ca, Dumnezeu, “A varsat sacul cu cunostinta doar peste ei”.Intelegem noi ca Domnul Isus a venit pentru ai sai ca sa plateasca pretul rascumparari?Iata dece Mantuitorul nu a spus despre lume  ceia ce a spus despre cei rascumparati ai Lui.Se gasesc multi din cei ce nu vor fi deacord cu ce spun. Dar trebuie tinut cont de ceia ce spune Cuvantul,nu omul orcare ar fi el.

         Cuvantul ne arata ca, ai Lui erau in lume.Asa citim In continuarea veresetului de mai sus;cari erau în lume,pentruca erau in lume, iata ce-i cere Mantuitorul Tatalui; Ioan 17; 15. Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău. Din acest loc am spus cu alta ocazie cate-va ganduri mai multe.Dece cei rascumparati sunt lasati in lume si nu sunt luati imediat la Tatal dupa ce Dumnezeu s-a Indurat de ei si i-a mantuit? Era nevoie sa continua lucrarea Inceputa de Domnul Isus.Dar pentruca Lumea apartine celui rau, cei rascumparati erau supusi la presiune de cel rau.Si Domnul Isus Ii cere Tatalui sa-i ocroteasca.Din dragoste pentru Biserica Lui, Mireasa Lui ,Domnul Hristos ne arata Cuvantul ca;i-a iubit pînă la capăt.Care sa fie acest capat sau, sfarsit? Este ca si un drum pe care calatorim si oricat de lung va fi acest drum are si un capat sau un sfarsit.Si acest drum al vieti nostre va avea un sfarsit.Mai poate fi Inteles capatul sau sfarsitul lucrari Domnului Hristos pe pamant.Cu alte cuvinte, si-a sfarsit lucrarea.A dus-o pana la capat.

         Ce putem sesiza aici in cuvintele Apostolui Ioan ca; Domnul Isus nu a abandonat pe nici unul din cei pe care Tatal i-a dat.A facut sacrificiul suprem pentru Ea. Spuneam cu alta ocazie ca, Si tinerii care iubesc sunt gata sa faca sacrificii pentru a fi impreuna cu Iubita lor.Domnul Isus ne-a dat un exemplu pe care noi toti trebuie sa-l aplicam in vietile noastre.Ma gandesc la acei tineri care la varsta aceasta a tinereti se gandesc la casatorie. Dar nu stiu cati dintre ei realizeaza ca, casatoria Implica si sacrificiul pentru partenera pe care ai aleso pentru o viata.Au fost si Inca sunt cazuri printre cei tineri si nu numai, care se casatoresc si apoi, se despart. Este aceasta o atitudine pe care un tanar care spune ca este credincios sa o aplice in viata Lui?Dar nu numai tineri se despart, adica abandoneaza partenerul de viata. Sunt si cazuri dintre cei mai in varsta care trateaza casatoria cu usuratate.Iata ca Domnul Isus a lasat acest exemplu pentru toate generatiile care urmau sa vina dealungul Istoriei.Nu ma refer la cei deafara cum ii numeste Ap, Pavel, ci la cei care spun ca sunt credinciosi.

         Ce ar fi putut spune Ucenicii si cei rascumparati dealungul timpului daca Domnul Isus ar fi spus; “Pana aici; mai departe sa vedem cum va mai fi”Mai avea Cuvantul lui Dumnezeu credibilitate?Mai avea Domnul Isus mireasa? Nu stiu cati din cei carora le-a trecut prin minte tentativa de a se desparti realizeaza acest aspect.i-a iubit pînă la capăt.Ce la determinat pe Mantuitorul sa-i Iubeasca si sa se sacrifice pentru ei,pentru Mireasa lui,? Dragostea pentu ai Lui.Atentie nu pentru lume.? Si ca sa nu dau prileji celor care citesc Cuvantul si nu-l Inteleg cu privire la acesta amanunt ca, Domnul Isus nu s-a rugat pentru lume si nici lumea nu a fost Iubita de El pana la capat, am sa dau din rugaciunea Domnului Hristos catre Tatal Sau. Ca sa vedem  pentu cine se roaga El.Cu toate ca sunt multi care Ignora acest loc si altele care fac lumina in privinta aceasta. Iata ce citim in;Ioan 17;9. Pentru ei Mă rog. Nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu; pentrucă sînt ai Tăi: -Daca am fost dati de Dumnezeu Domnului Isus , El se roaga si pentru noi. Ioan 17;20. Şi mă rog nu numai pentru ei, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvîntul lor.Sa fim siguri de asta.Cate-va ganduri pe care doresc sa le impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni, pentru a ne stabili tot mai mult, tot mai adanc, in Adevarul Cuvantului lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: