sâmbătă, 10 septembrie 2016

Psalmul 1;3. El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă,...................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 1;3. El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă,care îşi dă rodul la vremea lui,şi ale cărui frunze nu se veştejesc:tot ce începe, duce la bun sfîrşit.


         Am scris cu ceva timp In urma despre Pomul bun care face roade bune. Cineva a scris un comentariu scurt dar care nu Intelege sensul spiritual al pomului care este Domnul Hristos. Apoi, sunt pomii si cei care au fost nascuti din nou. Cu alte cuvinte. au o structura noua de a face roade bune.Respectivul a adus inainte ;daca radacinile sunt putrezite pomul nu mai face roade de niciun fel. Asa este. Dar cum spuneam ne intereseaza intelesul spiritual si la acest Inteles ar trebui sa ne oprim daca spunem ca suntem duhovnicesti.Persoana a adus in atentia ¨putrezirea radacinilor¨ Cu ce am putea noi sa asociem aceasta putrezire? Nu cred ca am sa gresesc daca spun ca este asocierea cea mai perfecta cu pacatul,care pana la urma duce la moarte.Cel nascut din nou asa cum am spus are o alta structura unde nu mai domina pacatul ca sa produca  putrezire in viata lui.


         Ca un pom sa-i putrezeazca radacinile trebuie sa aiba o boala. Aceasta boala spirituala este pacatul cum am spus. In cel care domina pacatul, face dovada ca nu are viata in el. Sigur este vorba de viata spirituala.Atunci degeaba mai udam acel pom la modul literal. Dar spiritual degeaba Ii spui unui mort spiritual din Cuvantul lui Dumnezeu.Adica, Insisti prea mult.In acel suflet trebuie sa Intervina Dumnezeu.Un suflet care a fost nascut din nou are viata din Dumnezeu prin Domnul Hristos.In Psalmul de mai sus citim de cel care este sadit langa un izvor de apa.Cum este el si ce produce prin viata pe care o are in el.Se zice ca apa prea multa conduce la putrezire. Asta numai cand nu mai este viata in acel pom. Daca are viata frunzele si ramurile vor consuma acea apa oricata de multa ar fi ea. Si Fructele la randul lor vor consuma prin cresterea lor. El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă, Iata cum este cel nascut din nou;Ca un pom care are sursa de apa a unui Izvor care-l alimenteaza continu.


         Ca sa putrezeasca ar trebui ca viata sa inceteze de a mai pulsa in el. Lucru care nu se poate. Dece nu se poate? Pentruca sursa de viata pentru cel nascut din nou este Domnul Hristos.Asa citim aici In acest verset;Ioan 14;19..pentrucă Eu trăiesc, şi voi veţi trăi.Persoana in cauza mi-a spus ca, analogia nu este  buna. Adica, Inteleg ca a avut de gand sa spuna ca;Pomul sau Pomii nu sunt cei credinciosi. Dar, Psalmistul dece pom vrea sa atraga atentia? De pomul la modul literal sau spiritual. Am spus ca;Izvorul apelor vi este Domnul Hristos.Si cel rascumparat is are radacinile in Domnul Hristos deunde is trage seva,viata. Potrivit cu ceia ce spunea acesta persoana,ca radacinile sunt putrede, nu face sens spiritual.Ele pot fi putrede la cei morti spirituali.Domnul Hristos care este pomul vieti,spune despre El cine este.Apocalipsa 22;16…….Eu sînt Rădăcina şi Sămînţa lui David, Luceafărul strălucitor de dimineaţă.


         Daca Mantuitorul ar avea radacina putreda,atunci si cei rascumparati ar avea radacinile putrede.Dar potrivit cu ce citim in versetul de mai sus;Ioan 14;19 Ne este destul de clar ca lucrile trebuiesc Intelese cu totul altfel. Iata deci, cum ca nu poate fi spiritual aceasta radacina putreda.Apoi, cum am spus, nici cei ce sunt rascumparati nu pot avea radacini putrede, odata ce au viata din Domnul Hristos . Oricum, vreau sa Inchei cu ce a spus persoana in cauza. Am Inteles ca nu poate aprofunda Cuvantul la nivel spiritual.Iata acesti pomi spirituali (cei rascumparati ) ca produc roade.Este ceva natural si fara a face efort in pom sa apara roade. Dece? Pentruca In el pulseaza viata.Unde este viata se vede si roade. Iarasi spun; Este ceva natural. Cel rascumparat prin natura lui de Copil al lui Dumnezeu produce roade noi.


         Iata ce spune Ap, Pavel unor credinciosi ce aduceau in trecut.Romani 6;21. Şi ce roade aduceaţi atunci? Roade, de cari acum vă este ruşine: …..Cuvantul ne arata ca cei rascumparati au fost altoiti in Domnul Hristos.Cu alte cuvinte nu mai sunt salbatici si nici nu mai produc roadele de care acum ne este rusine.Cu atat mai mult nu pot avea radacinile putrezite.Mai ne arata Cuvantul, ca cei pacatosi, nu numai ca au radacinile putrezite dar sunt morti din pricina acestor radacini care nu au viata In ele. Ele sunt asemanate cu starea de pacat pe care o traiesc acesti morti spirituali.Pomul are in structura lui si frunze. Tot asa au si cei rascumparati frunze.Frunzele le-as asocia cu faptele facute in neprihanirea capatata prin credinta.Ce am zice noi sa avem un pom si fara frunze?Ce urat i-ar sta acelui pom. Tot asa si celui rascumparat nu-i sta bine fara faptele facute prin credinta.Apocalipsa ne vorbeste simbolic de aceste frunze.


         Iata ce citim in; Apocalipsa 22;2. În mijlocul pieţii cetăţii, şi pe cele două maluri ale rîului, era pomul vieţii, rodind douăsprezece feluri de rod, şi dînd rod în fiecare lună; şi frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor. Sigur ca, este vorba de Domnul Hristos care este Pomul vieti. Pe care cu alta ocazie l-am arata la Inceput de tot In Geneza in Gradina Edenului. Dece apare Domnul Hristos la Inceput in Geneza si la sfarsit in Apocalipsa? Cuvantul ni-l descrie pe Scumpul nostru Mantuitor ca El este Iceputul si sfarsitul, Alfa si Omega.Apocalipsa 1;8. „Eu sînt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfîrşitul“........Sa ma Intorc putin la cei rascumparati ca pomi care produc roade bune si care nu sunt lipsiti de frunze de (Fapte) 1 Petru 2; 12. Să aveţi o purtare bună în mijlocul Neamurilor, pentruca în ceiace vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe cari le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării.Daca In Apocalipsa il vedem pe Domnul Hristos ca frunzele Lui vindeca,  tot asa si frunzele celor rascumparati conduc la vindecarea celor pacatosi.


         Sigur ca cei ne mantuiti raman uimiti de felul de viata al celor mantuiti.Ap, Petru aduce destul de frumos in atentie care sunt rolul faptelor(frunzelor) bune In viata celor rascumparati.Petru spune  aceste cuvinte la care bine ar fi sa luam seama de felul cum ne purtam printre cei care nu-L cunosc pe Domnul Hristos.Ce vor face acestia cand vor vedea faptele, frunzele,as zice verzi, pline de viata, in pomul vieti noastre?  să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării. Aceste fapte sunt marturia celui credincios pentru slava Domnului Hristos.As Indrazni sa spun ca; Pomul Vieti(Domnul Hristos) sta in mijlocul celor rascumparati ca In mijlocul cetati cum citim in Apocalipsa, Sau In mijlocul Gradini cum citim in Geneza. Ma opresc aici in dorinta de a Impartasi cu Fratiii si Surorile mele depretutindeni aceste ganduri.Pe departe ca cei rascumparati infatisati ca pomii saditi langa un Izvor de ape sa aiba radacinile putrezite.Sa platim mai multa atentie la ceia ce citim si cum citim din Cuvantul scump al lui Dumnezeu.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: