vineri, 30 septembrie 2016

Fapte 2;39. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri,...........

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Fapte 2;39. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri, şi pentru toţi cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.“


         Sigur, la prima vedere suntem inclinati sa spunem ca, aceste cuvinte sunt adresate Israelitilor.Si asa este. Dar Intrucat cei rascumparati au un Dumnezeu care i-au nascut din nou, au tot dreptul sa si-le Insuseasca ca apartinand lor.Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi,Despre ce fagaduinta este vorba ? Aflam din restul versetului si anume;Este vorba de o chemare pe care o face Dumnezeu la vremea cand El gaseste cu cale.Pe vremea cand Dumnezeu la ales pe Avraam nu a ales un altul.Deci Intelegem ca Dumnezeu este Suveran in a alege pe cine sa cheme.Daca privim la textul din Romana vom vedea o diferenta intre acest text si cel In engleza.Care este sau a fost motivatia ca Dumnezeu sa cheme pe un popor cum este Israel sau pe un individual cum sunt cei rascumparati?


         Iata ce citim in ep catre Romani;9:25 după cum zice în Osea: „Voi numi «popor al Meu», pe cel ce nu era poporul Meu,Iata ca Dumnezeu in Suveranitatea Lui a gasit cu cale sa cheme un alt popor care sa fie al Lui.Negresit ca este vorba de cei rascumparati prin jerfa Fiului Sau.Vreau sa Indrept atentia la chemarea lui Dumnezeu. Fara aceasta chemare nu este mantuire.Psalmistul a realizat ca Dumnezeu e cel care cheama prin alegere. Iata ce citim in Psalmul 65;4. Ferice de cel pe care-l alegi Tu, şi pe care-l primeşti înaintea Ta,Intelegem ca, Inainte de a fi chemat a fost o alegere a lui Dumnezeu.Asa a fost cu Avraam si asa este si azi cu cei pe care Dumnezeu Ii are in planul Lui de mantuire.Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, Am putea sa punem o Intrebare ca aceasta; Care voi? Sigur ca In versetul de fata, In prima instanta, Cuvantul face referire la Israeliti.


         Dar asa cum am spus, Psalmistul fericeste pe cel pe care Dumnezeu Il cheama la El.In traducerea din Romana nu spune ca Domnul va chema la El. Am putea spune ca se subantelege la cine cheama Dumnezeu. In engleza scrie direct la cine cheama Dumnezeu.Iata cum citim;Lord our God calls to himself.Tradus ete asa;Domnul Dumnezeu cheama la El Insusi.Intelegem ceva mai bine din acest Psalm 65 pe care l-am pus mai sus ca; chemarea este pentru cel care Dumnezeu Il primeste sa aiba acces Inaintea Lui. pe care-l primeşti înaintea Ta,Cei mai multi nu realizeaza ca nu pot sa vina ei la Domnul Hristos daca nu mai Intai este chemat. Subiectul l-am adus in mai multe ocazii Inainte supt diferite aspecte care definesc Mantuirea celui chemat.Si care face dovada acestei chemari printr-o viata noua.


         Dar daca ne Intoarcem la noi Insine care facem parte din aceasta noua dispensatiune a Harului, ce vom spune noi cu privire la aceste cuvinte : făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri, Sunt ele si azi de aceisi Insemnatate pentru cei care sunt credinciosi? asa cum li s-a spus evreilor? Indraznesc sa spun ca; Au o mai mare greutate la cei care fac parte din Poporul lui Dumnezeu castigat la Cruce de Domnul Hristos. este pentru voi, Daca Cuvantul s-ar fi oprit doar la aceste cuvinte, am putea sa Intelegem gresit anume; Aceasta chemare este in mod deosebit pentru parinti. Iar pentru copii ar fi relativa. Dar dupa cum stim ca Dumnezeul nostru nu a lasat nici-o confuzie in Cuvantul Lui scris a spus in continuare si aceste cuvinte;pentru copiii voştri,


         Si vai cati din cei care se considera ca se Incadreaza in aceasta promisiune; pentru voi, ca parinti.Nu si-au neglijat copiii lor sau altii si-i neglijeaza inca si acum.Am cunoscut pe unii care se credeau ca au aceasta promisiune pentru ei dar nu si pentru copiii lor. Is lasau copii cum este o vorba romaneasca ¨Ïn voia soartei” Si ce este mai trist ca acestia dadeau Invatatura in Adunare. Cata Inconstienta ca sa nu zic Ignorare a ceia ce citim din Cuvant.Spuneam cu alta ocazie ca; Dumnezeu,a Intentat familia ca un tot.Ce vreau sa spun prin acest cuvant tot?Ca familie aici cu copii si In Cer tot cu copii.As aduce In atentie Iesirea Israelitilor din Egipt. Moise care era pus de Dumnezeu sa scoata pe Copiii lui Israel din Egipt nu a lasat nimic in Egipt. Era responsabil de orce suflare . Cu mult mai mult cei care spun ei ca au fost scosi de Dumnezeu din lume, ar trebui sa puna la Inima felul cum a procedat Moise.


         Ce responasbilitate au parintii fata de copiii lor. Asa cum a pus-o pe umerii lui Moise Dumnezeu.Tot asa o pune pe umerii Parintilor.Am cunoscut pe unul care vorbea in Adunare dar care copiii lui umblau in lume. Acestuia nu-i pasa si dadea zicea el, Invatatura la altii.şi pentru toţi cei ce sînt departe acum, Iata ca este adus In atentie si cei care sunt departe.Cum am putea noi sa aplicam aceste cuvinte sa le putem Intelege in relatia noastra ca credinciosi? Nu cred ca gresesc daca spun ca; Cei care sunt In planul lui Dumnezeu de mantuire sunt si au fost departe de Dumnezeu. Dar a venit o zi cand Domnul Hristos i-a cautat si I-a gasit si i-a adus aproape de Dumnezeu.Mai sunt si altiii pe care Domnul Hristos Ii va aduce la Dumnezeu.Trebuie Inteles ca; Fara Domnul Hristos nu poate nimeni sa se apropie de Dumnezeu. Apoi, citim ; în oricît de mare număr.


         Aceste cuvinte au In ele acest Inteles anume; Oricat de mare va fi numarul pe care Dumnezeu Ii are In vedere sa-i mantuiasca vor fi mantuiti.Nu este umbra de Indoiala in privinta aceasta.La sfarsitul acestui verset spuneam ca in engleza aduce mai multa intelegere unde sunt chemati cei pe care Dumnezeu Ii are In vedere sa-i mantuiasca.Domnul Dumnezeu cheama la El Insusi.Cu toate ca marea majoritate din cei ce se considera ca sunt mantuiti, gandesc complect gresit in privinta acestui proces l-as numi de mantuire. Adica, spun ei ca au venit ei la Hristos din propia lor initiativa.Spuneam cu alta ocazie ca; Omul orcare ar fi el nu se poate Impaca cu gandul ca este mort spirituala si ca, Dumnezeu este Initiatorul acestui proces de mantuire. Cum? Aducandu-l la viata.


         Asa ca nici cei din vechime nu veneau ei la Dumnezeu din propia lor initiativa ci, era necesar ca Dumnezeu sa ia aceasta hotarare de a-i chema. Nu avea importatnta ca erau mai ¨aproape¨ sau mai departe.Cand Dumnezeu cheama si gaseste de cuvinta sa mantuiasca, nu este nici-o Impotrivire la suveranitatea Lui.Sunt lucruri pe care nu le putem Intelege prea usor.Necesita o crestere in maturitate spirituala.Un verset pe care doresc sa il Impartasesc prin gandurile desprinse cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: