miercuri, 7 septembrie 2016

Tefania 3;4. Proorocii ei sînt uşuratici şi înşelători;...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Tefania 3;4. Proorocii ei sînt uşuratici şi înşelători; preoţii ei pîngăresc lucrurile sfinte, calcă Legea.


         Iata ce ne aduce Inainte acest Proroc al lui Dumnezeu Tefania;Doua slujbe pe care ar trebui sa le Implineasca cei ce sunt chemati de Dumnezeu in lucrarea Lui, pentru El, sau in slujba Lui.Acestia sunt numiti slujitori ai lui Dumnezeu.Fie ca sunt Prorocii sau Preotii.Tefania vorbeste prima data de Prorocii cum sunt ei.Si aduce In atentie un caracter care nu-l pot avea cei chemati de Dumnezeu. Dece? Pentruca in momentul cand Dumnezeu chiama ,El si schimba acest caracter urat al omului in unul care  face cinste lui Dumnezeu.Acestea erau in Vechime si o alta Intimitate aveau prorocii cu Dumnezeu care-i chemase. Sunt convins ca Tefania nu spune de acei Proroci pe care I-a chemat Dumnezeu In lucrare. Dece spun asta? Pentruca, Scriptura ne arata ca sunt Proroci care nu sunt pusi de Dumnezeu.


         Acestia se numesc Proroci mincinosi.Matei 7;15. Păziţi-vă de prooroci mincinoşi.Iata deci, ca acestia nu erau pusi de Dumnezeu. Ieremia aduce in atentie in nenumarate randuri o categorie de proroci care nu erau trimisi de Dumnezeu. Si nu numai atat. Dar nici cuvintele pe care ei le spuneau poporului nu erau din partea lui Dumnezeu.Ieremia 14;14. Dar Domnul mi-a răspuns: «Proorocii lor proorocesc minciuni în Numele Meu; Eu nu i-am trimes, nu le-am dat poruncă, şi nu le-am vorbit; ………. 15. De aceea aşa vorbeşte Domnul despre proorocii cari măcar că nu i-am trimes Eu, proorocesc totuş în Numele Meu, Iata despre care proroci spune Tefania.Mai sunt azi Proroci? Pare la prima vedere sa fie o contradictie.Citim ca Legea si Prorocii au tinut pana la Ioan.Asa citim;Ioan 16;16. Legea şi proorocii au ţinut pînă la Ioan; ….


         Deci,avem in Cuvant ca, lege si Prorocii au tint pana la Ioan. Cu alte cuvinte au Incetat.Sigur, e vorba de Ioan Botezatorul.Asa citim si In ;Matei 11;13. Căci pînă la Ioan au proorocit toţi proorocii şi Legea.Dumnezeu avea Invedere sa schimbe felul Lui de a comunica cu oameni,cum o facea in vechime prin Proroci. Dumnezeu va da Cuvantul Lui scris in care a cuprins tot ceia ce trebuia sa stie omul.Se pune Intrebarea mai sunt Proroci si In Noul Testament? Potrivit Cuvantului care ne arata,negresit ca mai sunt. Asa cum am spus ceva mai sus pare totusi o nepotrivire Intre Matei 11;13. Si ce spune Domnul Hristos In Matei 7;15. Cred ca este necesar sa vedem definitia de proroc.Ce faceau Prorocii in vechime? Bine Inteles cei trimisi de Dumnezeu.Ei declarau cuvintele lui Dumnezeu catre popor.Cu alta ocazie i-am numit colportori.Lua dela Dumnezeu si ducea la popor.


         Ce fac cei care vestesc azi evangelia Domnului Hristos?Iau din ceia ce citesc din Cuvant si  spun, celor care asculta.Fie ca sunt necredinciosi sau sunt parte din Poporul lui Dumnezeu castigati la Cruce la Golgota.Deci, nu este nici-o nepotrivire intre acele doua versete pe care le-am dat mai sus.Daca Tefania aduce in atentie acest caracter urat a acestor proroci ne trimisi de Dumneze.Dar,cum sunt cei de azi care vestesc “Cuvantul”?Se Incadreaza ei in Prorocii trimisi de Dumnezeu care trasmit ce le- spune Dumnezeu prin Cuvant? Sau, sunt din aceia pe care ii vedem aici in acest verset la Inceput, sau pe care Ieremia ii aduce Inainte?Nu stiu daca acestia se cerceteaza sa vada din ce categorie fac parte.Pentruca, spuneam cu alta ocazie, nu are importanta daca esti proroc trimis de Dumnezeu sau de oameni. Vei da socoteala si intrun caz si altul. Dece? Pentruca au prorocit in numele Domnului. Nu este un lucru bun sa Iti atribui o lucrare fara sa fi pus de Dumnezeu.


      Iata cum Ii descrie Tefania ca sunt acestia; uşuratici şi înşelători; Cu alte cuvinte, trateaza lucrurile sfinte cu usuratate.Nu spun ceia ce ar putea sa-i aduca la realitate pe oameni.Adica, sa fie constienti ca sunt pacatosi. Am Intalnit si din acestia care umple-au timpul in vorbirea lor cu fel de fel de glume sau cu lucruri care nu se gaseau In Cuvant. Acestia sunt Usuratici. Dumnezeu nu are nevoie de astfel de “slujitori” usuratici.Dar mai este in caracterul lor si acest aspect;  înşelători; Nu cred ca gresesc daca spun ca, a fi Inselator Inseamna ca nu spui adevarul.Cu atat mai mult cand este vorba sa aduci Inaintea oamenilor  Pocainta. Si pacatul. Duci oamenii care te asculta pe cai gresite. Cu alte cuvinte, esti Inselator.Ca esti Inconstient sau nu este Irelevant.Te Incadrezi in acesti proroci care nu-s trimisi de Dumnezeu.Tefania aduce Inatentie o alta slujba pe care o fac unii. Slujba de Preot.Erau Preoti in Vechime si sunt si azi. Nu este vorba azi de preoti care sa aiba haine speciale.Cei credinciosi sunt preotii,vom vedea mai jos.


         Si acesti Preoti sunt descrisi de Tefania ca nu au un caracter care sa dovedeasca ca sunt pusi de Dumnezeu in slujba Lui. Iata ce fac acestia;   preoţii ei pîngăresc lucrurile sfinte,Sigur, la Templu erau anumite lucruri de care se foloseau ei in a face slujba. Acetea erau sfinte pentruca faceau parte din Casa sau Cortul lui Dumnezeu. Inteleg prin asta ca la noi cei de azi, In Casa lui Dumnezeu nu faci ceia ce crezi tu de cuvinta care esti in postura de slujitor.Cuvintele, actiunile,trebuiesc sa-ti fie de un caracter sfant. Ce sa mai spun ca Insusi tu trebuie sa fi sfant ca sa poti sa faci o astfel de slujba.Vorbesti fara sa te controlezi daca ceia ce spui este in armonie cu Cuvantul sfant?Ori daca tu Insuti le traiesti.Sau aduci In vorbire lucruri care intrun fel sau altul pangaresc Numele Sfant al Domnului Hristos.Poate cineva va zice; Aici este vorba de preoti si acestia de azi sunt Pastori sau Predicatori, nu sunt preoti.Iata ce citim cu privire la preoti;  Apocalipsa 1; 6. şi a făcut din noi o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeu, Tatăl Său: …….


         Si Ap, Petru are ceva de spus cu privire la preotie si Preoti; 1 Petru 2; 9.Voi însă sînteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfînt, un popor, pe care Dumnezeu Şi l-a cîştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întunerec la lumina Sa minunată; Deci, Intelegem ca potrivit a ceia ce citim toti credinciosii sunt proroci sau Preoti.Sigur, ca este o diferenta de Imbracaminte dar nu si de lucrare sau comportament in Casa lui Dumnezeu.Aceste denumiri trebuiesc sa faca cinste Celui ce v-a chemat din întunerec la lumina Sa minunată;Daca suntem in lumina, atunci nu ne vom departa de ceia ce vrea Dumnezeu dela noi.Si as zice ca, In mod deosebit cei care dau Invatatura in Adunare ar trebui sa puna la Inima acest verset. Dece asa? Pentruca slujba pe care o fac sa nu fie;cu usuratate sau cu Inselatorie.Daca Dumnezeu a chemat pe cineva sa lucreze ca slujitor al Lui, sa stie ca are si responsabilitate inaintea Stapanului.


         Iata si ultimul cuvant la care as dori sa ma opresc putin.calcă Legea.Stim noi toti care citim Cuvantul ca Legea este Cuvantul scris al lui Dumnezeu pe care noi il avem azi in forma pe care o avem Scriptura.Daca In vechime acestia care erau Prorocii sau Preotii,fie ca erau trimisi de Dumnezeu sau nu, calcau Legea si Dumnezeu nu tolera asa ceva.Cei din zilele noastre calc ei Cuvantul lui Dumnezeu? As Indrazni sa spun cu toata temerea, ca da. Si fac aceasta afirmatie pe baza a ceia ce auzim si ceia ce citim.Cand aduci Inaintea Fratilor si ale Surorilor lucruri de umplutura care gadila firea veche, sa sti,calci Cuvantul lui Dumnezeu.Dar sunt si slujitori care se tem de Dumnezeu.Daca calci Cuvantul, (Legea) te faci vinovat ca un calcator de Lege.Dumnezeu sa dea un duh de cercetare daca esti unul care te duci intrun loc sau altul sa predici,sa fi atent sa nu calci Cuvantul.Apoi si noua sa ne dea Dumnezeu  un duh de cercetare sa nu spunem dela noi nimic unuia sau altuia  In afara  Cuvantului.


John Balarie
Los Angeles California!








Niciun comentariu: