marți, 20 decembrie 2016

Fapte 21;24. Ia-i cu tine, curăţeşte-te împreună cu ei,............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Fapte 21;24. Ia-i cu tine, curăţeşte-te împreună cu ei, şi cheltuieşte tu pentru ei, ca să-şi radă capul. Şi astfel vor cunoaşte toţi că nu este nimic adevărat din celece au auzit despre tine, ci că şi tu umbli întocmai după rînduială, şi păzeşti Legea.


Deseori m-am gandit la aceste versete cand veneam din nou cu cititul la locul acesta. Si nu am realizat ca acum, cand Pavel a fost fortat de credinciosii dela Ierusalim sa faca compromis asupra la ceia ce el avea cunostinta despre mantuire si legea lui Moise. Spuneam cu alta ocazie ca, Legea a fost data de Dumnezeu acestui popor nu si Neamurilor sau altor popoare.Dar mantuirea, Dumnezeu o da tuturor pe care ii are In vedere sa-i mantuiasca. Nu are importanta din ce popor fac parte cei ce sunt randuiti sa capete viata vesnica…Fapte 13;48….….Şi toţi cei ce erau rînduiţi să capete viaţa vecinică, au crezut.Cand Dumnezeu a stabilit din vesnicie, Inainte de Intemeierea lumi acest plan al mantuiri, nu erau popoare.Domnul Hristos avea sa le spuna Ucenicilor sa mearga sa vesteasca aceasta mantuire,(Evangelia Imparatiei lui Dumnezeu) pana la marginile pamantului. ………..


Cu alte cuvinte, nu sunt granite Intre popoare cand vine vorba ca Dumnezeu sa aplice planul Lui de mantuire.Iata-l pe Ap, Pavel Intr-o situatie dificila din punct de vedere al Intelegeri planului de mantuire al lui Dumnezeu revelat lui.Pavel a dorit mult sa ajunga la Ierusalim sa Impartaseasca cu fratii de acolo lucrarea minunata pe care Dumnezeu o facu-se printre neamuri prin el.Dar s-a izbit de niste frati care nu se debarasasera de datinile evreiesti.Si iata pe Pavel ca face compromis numai de dragul de a nu deranja pe acesti Fratii.Iata ce-i spun acestia odata cu sosirea lui la Ierusalim printre ei;Ia-i cu tine, curăţeşte-te împreună cu ei, şi cheltuieşte tu pentru ei, ca să-şi radă capul. Erau niste practici care nu avea nimic de afacae cu curatirea pe care o adusese Domnul Hristos prin Sangele Lui.


Acestea erau niste obiceiuri pe care Scriptura nu le arata.Avea sa-i spuna Pavel tanarului Timotei dar si lui Tit cuvinte asemanatoare;1Timotei 1;4.Si Tit 3;9.9. Dar de întrebările nebune, de înşirările de neamuri, de certuri şi ciorovăieli privitoare la Lege, fereşte-te, căci sînt nefolositoare şi zădarnice.Acestia, cereau lui Pavel sa cheltuie el pentru ceia ce ei Ii cereau. De unde sa cheltuie Pavel? Avea sa spuna Pavel unor credinciosi din Filipi aceste cuvinte;Filipeni 4;14. Dar bine aţi făcut că aţi luat parte la strîmtorarea mea.Opserv la acesti credinciosi dele Ierusalim lipsa de maturitate In Intelegerea planului de mantuire al lui Dumnezeu.Si vai, cati mai sunt si azi printre cei ce se strang laolalta,care au ramas piperniciti In a Intelege acest plan de mantuire al lui Dumnezeu.Erau niste practici pe care le foloseau Israeliti si acestia nu se puteau debarasa de ele.


Cu toate ca ei se numeau crestini.Cuvantul nu ne da detali cine ar fi fost acestia care i-au spus lui Pavel sa faca acest lucru.Şi astfel vor cunoaşte toţi că nu este nimic adevărat din celece au auzit despre tine, Da, acestia care Il Invinuiau pe Pavel, aveau dreptate. Daca citim cu atentie epistolele lui care au fost scrise supt Indrumarea Duhului Sfant, vom vedea cum trateaza Pavel legea si taierea Imprejur.Sigur ca, Invatatura pe care o raspandea despre Domnul Hristos printre evreii din afara tari, era In contradictie cu Legea lor, cu datinile lor.Azi sunt multi care participa la strangerile celor rascumparati dar care nu inteleg mai nimic ce inseamna sa traiesti o viata transformata din temelie de Dumnezeu.Sigur ca ce au auzit despre Pavel intra In contradictie cu ce stiau ei din legea pe care Moise le-a dat-o.Dar care acum ca credinciosi ei aveau o alta lege a slobozeniei In Domnul Hristos.


Si cu toate acestea,cei dela Ierusalim apareau ca unii care sunt demni de luat In seama.Azi printre noi, am Intalnit pe unii carora daca le spui ceva din Cuvant sunt straini de asa ceva.Si ce este trist se cred ca sunt pusi sa ia grija de Casa lui Dumnezeu, de turma pasuni lui Dumnezeu. Daca citim cu mare atentie epistplele Ap, Pavel cum am spus ceva mai sus,vom vedea cum el se departeaza de Legea fizica pe care Insusi Dumnezeu o daduse prin Moise. Era o lege cu oranduirile ei temporare. Si cum spuneam alta data,ca cei rascumparati sunt calauziti de legea Lui Hristos. Care este o lege a slobozeniei de aceste practici cu caracter pamantesc.Asa trebuiau si acesti credinciosi din Ierusalim sa fi ajuns la aceasta cunostinta.Galateni 2;21. Nu vreau să fac zădarnic harul lui Dumnezeu; căci dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos.


Si iata la ce lege sunt chemati cei rascumparati, a lui Hristos;Galateni 6;2. Purtaţi-vă sarcinile unii altora, şi veţi împlini astfel Legea lui Hristos.Apoi, acestia spun lucruri ne adevarate despre Pavel;că şi tu umbli întocmai după rînduială, şi păzeşti Legea.Din nou, daca ne uitam in toate epistolele lui Pavel vom vedea ca ceia ce au spus acestia despre Pavel nu este adevarat.Sa nu fiu Inteles gresit.Aici Cuvantul aduce In atentie pe unii care se furisasera printre credinciosi si care dominau acum cu Invataturi abatute.Nu e cu nimic diferit azi.Asa se Intampla si azi prin adunari, biserici.Lege pune Harul lui Dumnezeu In umbra. Legea avea sa aiba Intrebuintare pentru Israeliti pana la venirea Domnului Hristos.Aceast adevar nu poate fi Inteles de cei care vor sa faca si ei ceva, sau as Indrazni sa spun sa contribuie cu ceva la planul de mantuire facut De Dumnezeu In Fiul Sau.


Si azi prin Biserici, Adunari se folosec practici sau principii introduse de oameni care nu au ajuns sa Inteleaga ca.Dumnezeu la trimis pe Fiul sau sa ne aduca Harul si Adevaru.Pavel avea sa se desparta cat de curand de Iudei si sa se dedice Neamurilor.Aceasta era chemarea lui sa vesteasca Harul si Adevarul adus de Domnul Hristos.şi păzeşti Legea.Pazea pavel legea?Nu, el spune ca e slobod in Domnul Hristos.Vrea sa spuna, ca In Domnul Hristos sau desfintat aceaste bariere Intre popoare sau de sexuri diferite. Coloseni 3;11. Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi.Iata deci cum desfinteaza Pavel la Indemnul Duhului Sfant tot ce e vechi.Am Intalnit pe unii care Il judecau pe Ap, Pavel dupa cum Intelegeau ei. Cuvantul ne arata ca cele vechi sau dus azi toate sunt noi.2 Corinteni 5;17.


Unul chiar a avut curajul de mi-a Intrebat; Ce a facut Pavel la Atena?Nu stia saracul de el ca Pavel atarna In totului tot de Duhul Sfant. Si ca el se uita ca Dumnezeu sa-i deschida o usa.Sau o oportunitate acolo unde Dumnezeu, avea de facut o lucrare prin el ca slujitor. Nu vroia Pavel sa preseze lucrurile cu privire la mantuire cum fac unii azi prin firea lui Veche.Azi, sunt unii care i-am vazut personal, mai sa traga de cei care asculta cuvantul si nu se hotaresc zic ei.Pavel exclude diferenta pe care o aduce Inainte In Coloseni 3;11. si spune el ca;Toti sun una In Domnul Hristos.Lucru important este sa fi In Domnul Hristos nu pe langa El cum se tineau Iudeii de alta data.Iata ca Pavel se conformeaza cu cele spuse de cei dela Ierusalim.As zice accepta propunerea lor.26. Atunci Pavel a luat pe oamenii aceia, s-a curăţit, şi a intrat cu ei a doua zi în Templu, ca să vestească sfîrşitul zilelor curăţirii cînd se va aduce jertfă pentru fiecare din ei.


Avea sa Inteleaga Pavel ca, Dumnezeu nu-l mai vrea In templul zidit de maini omenesti. Pentruca, pe Dumnezeu nu-l vei gasi acolo.Odata cu venirea Domnului Hristos, cu moartea Lui, Dumnezeu a adus si un alt fel de templu.Este vorba de locul unde se strang cei rascumparati ai Domnului Hristos.Daca pe vremea Domnului Hristos au fost  unii care cu acordul preotilor au pangarit acest templu si au facut din el un loc ca de iarmaroc.Adunarea unde se strang cei rascumparati, este echivalentul templului.Si azi se gasesc unii care aduc in adunare lucruri murdare prin atitudinea lor.In felul acesta ei profaneaza numele scump al Domnului Hristos.Lui Pavel Dumnezeu i-a descoperit ca; Trupul celor nascuti din nou este templul Duhului Sfant.Cata atentie ar trebui sa platim noi cei care ne consideram ca suntem ai Domnului Isus sa nu pangarim, profanam, acest templu unde locuieste Duhul Sfant.Si odata cu el si Scumpul nume al Domnului Isus.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: