luni, 5 decembrie 2016

Naum 1;7 Domnul este bun, El este un loc de scăpare în ziua necazului .........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Naum 1;7 Domnul este bun, El este un loc de scăpare în ziua necazului şi cunoaşte pe cei ce se încred în El.

         Am primit la usa o brosura dela o biserica oarecare, In care autorul punea mai multe versete din Biblie. Versete care erau culese de el unde Il arata pe Dumnezeu ca este bun.Sigur ca Dumnezeu are acest atribut prin care Is arata bunatatea Lui, dragostea Lui fata de fiii oamenilor.Psalmul 107;8-15-21-31.Este adevarat ca, Psalmistul se refera la starea pamanteasca a oamenilor. Pe vremea aceia relatia lui Dumnezeu cu Israelitii era de natura pamanteasca. Nu se cunostea acest termen de mort spiritual care ne-a fost revelat noua In Noul Testament. Cu toate ca, Dumnezeu, i-a spus lui Adam ca, In ziua cand vei manca din pomul interzis negresit vei muri.Au fost doua morti pe care Dumnezeu le avea In vedere. Cea fizica si cea spirituala.Deci Psalmistul aduce Inainte ce e de natura fizica.

         Cand Dumnezeu se adresa In vechime poporului israelit era la modul fizic. Dar trebuie sa fim atenti cum Is desfasoara Dumnezeu acest atribut al Lui bunatatea sau dragostea din versetul de mai sus.Am adus In atentie si cu alte ocazii ca;Dumnezeu nu are numai un singur atribut; Bunatatea Lui, sau dragostea Lui. Sunt si alte atribute ale lui Dumnezeu, de care El,face uz sau, le Intrebuinteaza In suveranitatea Lui dupa cum gaseste de cuvinta.Spuneam atunci ca, Dumnezeu este si Manios, gelos, pedepseste...........I-mi permit sa spun ca sunt unii care apeleaza la bunatatea lui Dumnezeu in vietile lor cum si cand le convine lor. Dece? Pentruca acestia Is permit sa traiasca o viata lejera care deseori alterneaza cu a trai Intrun pacat sau altul.Deci, noi ne oprim asupra morti spirituale pentru a Intelege acest verset din Naum care se aplica si noua din aceasta dispensatiune.

         Cunosc pe unul de aici care am avut o discutie cu el pe marginea dragostei lui Dumnezeu. Acesta cand Il auzeai spunea ca, Dumnezeu e dragoste. Si asa este,dar sa fim atenti cum ne raportam la dragostea Lui.Cu alte cuvinte, In termenii din acest verset ar fi asa;ca Domnul este bun.In Intelegerea multora Inseamna ca, Dumnezeu e tolerabil cu felul lor de a trai, de ai necinsti numele.Ma refer la cei care pretind ca sunt credinciosi.Sa poti spune despre Dumnezeu ca este bun, trebuie mai Intai sa Il cunosti personal.Si nu ai cum sa Il cunosti daca Domnul Isus nu Il descopere.Matei 11;27……...tot astfel nimeni nu cunoaşte deplin pe Tatăl, afară de Fiul, şi acela căruia vrea Fiul să i-L descopere.Cu alte cuvinte, trebuie sa fi adus la viata aceasta spirituala de care am amintit ceva mai sus.Abia atunci, ajungi sa cunosti ca Dumnezeu este bun, Inseamna ca Dumnezeu a lucrat In viata ta acest fenomen Il numesc; al nasteri din nou.Sau, asa cum am spus, te-a Inviat din morti.Efeseni 2:1.

         Ei bine, atunci ai o relatie de Copil  cu Tatal  care te considera Sfant. Dela punctul acesta lucrurile se schimb fundamental. Dumnezeu Incepe sa aplice, sa faca uz si de celelalte atribute ale Lui, In relatia cu Copiii Lui.Adica, sunt situatii cand este necesar sa aplice la copii Lui disciplina.Iata cum aduce Psalmistul acest atribut al lui Dumnezeu,cand ignoram temerea de El si ne bazam doar pe bunatatea Lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, nu tolereaza nimic, dar apsolut nimic, In viata sfintilor care ar compromite numele Lui cel sfant.Iata un Indemn pe care Psalmistul Il aduce Inaintea celor sfinti;Psalmul 34;9. Temeţi-vă de Domnul, voi, sfinţii Lui, …...Intelegem noi acest atribut al Lui Dumnezeu “disciplina”?Apoi, am spus;Dumnezeu, e si gelos.Iacov 4:5. Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul, pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi, ne vrea cu gelozie pentru Sine.Cand suntem disciplinati ne face dovada ca suntem ai Lui Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie ca; Nu te preocupa copii vecinului cum traiesc . Ci numai ai tai.Tot asa se ocupa Dumnezeu de copii lui.

         Ce ar Insemna aceste cuvinte? ca ne vrea cu gelozie pentru El. As Indrazni sa spun ca:Sunt unii dintre cei care se cheama ei Insusi crestini,dar care au si alti dumnezeii. Chiar daca acestia nu spun ca au,dar le slujesc In tacere.Spuneam cu alta ocazie ce ar putea sa ne fie dumnezeii. Lucrurile la care tinem mai mult decat la Cuvantul sfant al lui Dumnezeu. Numeam acest Cuvant, scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu catre copiii Lui.Nu avem cum sa-I cunoastem toate atributele pe care le are  Dumnezeu daca nu ni-le aplica In viata noastra. atunci cand gaseste de cuvinta.Intocmai ca si un copil nu poate sa-l cunoasca pe tatal lui,daca atunci cand Ii calca voia nu este disciplinat.Disciplina ne tine treji asupra felului de a ne trai aceasta viata pe care spunem ca este una noua In Domnul Hristos.Cei care nu sunt ai LUI, Cuvantul ne arata ca Dumnezeu I-a lasat In voia minti lor.Romani 1;28. Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.Iata diferenta care este Intre un nascut din nou si un “credincios” de adunare.

         Prin aceste atribute Dumnezeu ne arata cat ne iubeste.Tatal copilului aplica toate atributele lui de tata. Dece? Pentruca is iubeste copilul pe care l-a nascut. Uite, tot asa se Intampla si cu noi care suntem nascuti din Dumnezeu.Ioan 1;13. Acum sa vedem pentru cine este Dumnezeu un loc de scapare.El este un loc de scăpare în ziua necazului Vin In vietile noastre situatii care mai decare mai dificile. Si atunci simtim nevoia de a avea un loc de scapare, de refugiu, de adapost. Pe care nu-l putem gasi decat In Dumnezeul nostru care ne-a nascut din nou si pe care Il numim Tatal nostru.Dar iata ca, Prorocul Naum nu ne lasa confuzi sa nu stim pentru cine este Dumnezeu un loc de scapare In zile de necaz.şi cunoaşte pe cei ce se încred în El. Cum ar putea Dumnezeu sa nu cunoasca pe cel pe care l-a nascut?. Am dat ceva mai sus din Matei 11;27. Sau cum ar putea sa se dezica Dumnezeu Tatal de copiii Lui?.Daca in lumea In care traim se mai Intampla astfel de cazuri ca parintele sa se dezica de copilul lui.Cu toate ca pentru unii poate  parea ceva normal.

         Dar,nu tot asa este Dumnezeul pe care Cuvantul Il arata ca nu este un om; Numeri 23;19. Dumnezeu nu este un om ca să mintă,Nici un fiu al omului, ca să-I pară rău…..Iata un adevar care ne sta Inainte anume;Dumnezeu cunoaste pe cei ce sunt ai lui. Cum sa nu-i cunoasca din moment ce i-a nascut si fac parte din familia cereasca. Iata Naum,specifica destul de clar pe cine cunoaste Dumnezeu.pe cei ce se încred în El. Ca copil, ai Incredere In tatal tau ca ce promite Implineste. Cu mult mai mult Dumnezeul nostru care rasplateste pe cel ce Il cinsteste cu Increderea.Nu stiu cati din noi care ne numim Intrun fel copii ai lui Dumnezeu l-am cinstit cu Increderea prin situatiile dificile prin care am trecut.Cand Iti merg toate bine, atunci este usor sa ne afisam ca unii care ne Incredem In Dumnezeu.Dar cand apar In viata noastra aceste situatii de care spun, sovaim, dam Inapoi suntem dezorientati. Atitudinea asta face dovada ca nu gasim In Dumnezeu un loc de scapare.Ce sa mai spun de a ne Increde In El. Cu alte cuvinte, Il necinstim cu neancrederea noastra.

         Au fost unii care au Invinuit pe Dumnezeu ca a Ingaduit sa treaca prin astfel de situatii care mai decare mai dificile.Acestia nici-o data nu au realizat ca;Romani 8;28. De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sînt chemaţi după planul Său. Cu alta ocazie am scris din acest verset atat de bogat In continutul lui.Din nou, acest verset pentru noi cei care suntem nascuti din nou,din aceasta dispensatiune a Harului lui Dumezeu,este o Incurajare.Noi, care facem parte din familia lui Dumnezeu, intelegem ca Dumnezeu, are multe atribute pe care le exerseaza In viata copiilor lui cum gaseste de cuvinta. Sa nu ne suprinda faptul ca din cand In cand Dumnezeul nostru aplica unul sau mai multe din atributele Lui ca Tata Suveran In vietile noastre..Si asta din dragoste, ca sa ne faca asemenea Fiului Sau prea iubit.

John Balarioe
Los Angeles California!

Niciun comentariu: