miercuri, 28 decembrie 2016

Fapte 22;12. Şi a venit la mine un om, numit Anania,..............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Fapte 22;12. Şi a venit la mine un om, numit Anania,bărbat temător de Dumnezeu, după Lege, şi pe care toţi Iudeii, cari locuiesc în Damasc, îl vorbeau de bine.

         Am pus Intrun postig recent despre Ap, Pavel cand a ajuns la Ierusalim cum fratii deacolo l-a fortat spuneam Intrun fel sa faca unele lucruri de care el nu mai  ela legat.Avea sa spuna odata ca, el este slobod In Domnul Hristos.Si spuneam ca le era greu sa se deslipeasca de legea lui Moise sau de datinile evreiesti. Iata ca,In acest verset vedem si pe Anania care era trimis de Domnul Isus la saul In Damasc.Iata ce spune Ap, Pavel cum a fost ajutat de acesta. Şi a venit la mine un om, numit Anania, Era un om oarecare nu ne spune Cuvantul daca era intelectual su daca era cu vaza printre credinciosi. Numai ca era un om. Pentru Pavel la vremea aceia era ne important acest om trimis de Domnul Isus.

          Dar spune Pavel, Il descrie pa acest om Anania ca era ; bărbat temător de Dumnezeu, după Lege, Pavel nu stia prea mult la timpul acela ca Legea a tinut doar pana la Ioan botezatorul. Ca daca ar fi stiut, nu scotea In evidenta acest amanunt care era de domeniul trecutului pentru cei care primise Harul si Adevarul.Evangelistul Luca a cuprins acest adevar pe care Il descrie In evangelia lui.Luca 16;16. Legea şi proorocii au ţinut pînă la Ioan; Se ridica o Intrebare anume;Sa fi fost Anania legat Inca de aceasta lege? Nu ne da detali Cuvantul. Aceasta era parerea lui Pavel despre Anania. Sau, am putea sa gandim ca nu numai Anania ci si Pavel care era la Inceput nu se despartea asa de usor de ce erau ei Invatati In Invatatura Iudaica.

          Spuneam In postingul anterior; Chiar si cei dela Ierusalim i-au spus lui Pavel sa apeleze la acele ritualuri pecare le faceau ei supt lege.Am un singur gand cu privire la deslipirea acestor crestini dintre evrei in biserica primara.Anume, ca Dumnezeu as zice, i-a luat usor pentruca erau la Inceput. Cu alte cuvinte, trebuia un timp de crestere In Intelegerea Harului si a Adevarului.Avea sa spuna Ap Pavel In decursul timpului, cand a ajuns la maturitate aceste cuvinte;Galateni 2;21. Nu vreau să fac zădarnic harul lui Dumnezeu; căci dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos.Nu retin, cat stiu eu, ca Pavel sa fi vestit Legea.Pe unde mergea aducea Inainte sufletelor pe Domnul Hristos.Dece? Ca sa nu faca inutila moartea Domnului Hristos.

         Scriptura este destul de clara In privinta aceasta. Nu e Domnul Hristos, nu e Mantuire. Nu e mantuire, nu e Impacare cu Dumnezeu.Daca opservam ce greu s-au desprins acesti credinciosi evrei de lege si de datini omenesti, vom realiza ca nu ajunsesera la o maturitate cand sa poata sa Inteleaga ceia ce Pavel a Inteles si el ceva mai tarziu.Azi, printre noi, spuneam altadata ca sunt unii care nu se pot desprinde nici ei ca si evreii de odinioara de ce e  de natura omeneasca.Si iata ca nu numai fratii aceia evrei dela Ierusalim sustineau aceste lucruri vechi printre fratiii care erau dintre neamuri.Prin biserici si adunari si azi sunt unii care is impun punctul lor de vedere.Iata dece nu e de mirare ca sunt In adunari suflete; caldicei. Domnul Isus spune ceva foarte interesant si demn de luat seama anume;

         Iata la ce sa luam seama;Apocalipsa 3;16. Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici  în clocot, am să te vărs din gura Mea.Merita sa platim atentie cum ne vrea Domnul Hristos;Daca suntem ai Lui, în clocot, Si azi sunt adunari, biserici care practia ce e lumesc, firesc.Dece fac ei asa ceva? Sunt doua motive care le vad:1) Nu au ajuns la maturitae si nu pot sa faca direrenta Intre ce e spiritual si ce e firesc de natura omeneasca..2) Este posibil sa fi, trecut ani buni peste unii care nu au ajuns la maturitate sa nu fi lucrat Dumnezeu acel fenomen divin al nasteri din nou cum Il numesc deseori. Acestia sunt caldicei.Nu e de mirare ca;In toate timpurile au fost astfel de suflete prin adunari. Asa erau si pe la Ierusalim in timpul acela. Tot asa sunt si azi printre cei ce se strang laolalta. Care au o astfel de gandire, de atitudine.de caldicei.Ce e trist, ca acestia ajung sa domine adunarile.

         Cu alte cuvinte, acestia sunt de fatada.Acest comportament, nu are nici-o greutate Inaintea Celui al carui ochi patrunde totul.Spuneam cu alta ocazie ca acestia mimeaza “viata cea noua.”Anania era un credincis sincer si caruia Domnul Hristos i-a Incredintat aceasta lucrare de a merge la Saul.Nu era usor pentru Anania. El deja stia cine e Saul.Intelegem din ceia ce Ii spune Domnului Isus cand Il trimete.Domnul Hristos, nu-l trimite pe Anania  Inainte de -al fi pregati pe Sau-l sa primeasca In liniste cuvintele aduse de Anania din partea Domnului Hristos, care deja Ii vorbise pe drum. şi pe care toţi Iudeii,cari locuiesc în Damasc, îl vorbeau de bine Iata ce caracter avea acest frate Anania.Intelegem ca nu numai credinciosi cu care el se aduna Impreuna,ci si cei deafara Il vorbeau de bine.

         E lucru mare sa fi vorbit de bine printre Frati(sau mai bine zis; sa dai o marturie frumoasa) si nu numai printre Frati.Spuneam cu alta ocazie;In adunare pozam, afisam, ca suntem toti crestini.Asta pentruca toti acolo vorbim limba Canaana.Adica, cunoastem vocabularul biblic, pe care cei de afara nu-l cunosc.Dar asta nu e o dovada ca suntem lucrati de Dumnezeu. Dovada sta In a avea un caracter nou ca al Domnului Hristos.Spune Domnul Isus ca; Daca va iubiti unii pe alti prin aceasta va vor cunoaste ca sunteti ai Mei.Ioan 13;35. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sînteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.Cine va cunoaste? Negresit,cei deafara care ne vad felul de cum ne comportam. Dar, in relatiile cu cei deafara, cu cei dela serviciu, sau cu vecinii nostri de apartament nu ne stiu nimeni ca suntem si noi “credinciosi “In Intelesul Scripturi.Sa luam seama ,nu religiosi.

         Cand fac o astfel de afirmatie, o fac In cunostinta de cauza.Daca In adunare, biserica pozam, ne aratam asa cum am spus mai sus, printre cei deafara unii dintre noi compromitem numele sfant al Domnului Hristos.Acestia care se analizeaza si se gasesc in categoria celor caldicei, trebuie sa plateasca atentie la cuvintele Domnului Hristos. Cum vrea El sa fie ai Lui;In clocot. Pavel mai tarziu avea sa-i spuna tanarului Timotei aceste cuvinte;Sa ia seama la el Insuti.Dece asa? Sa nu compromita Numele Scump al Domnului Hristos.Asa cum spuneam mai sus printre Fratii dar si mai mult, printre cei de afara trebuie sa dam marturie ca suntem ai Domnului Hristos In clocot..Spre referinta la cele spuse aduc In atentie acest versetLuca 16;16. Legea şi proorocii au ţinut pînă la Ioan;vedem cat a tinut acea perioada unde in Israel guverna Legea lui Dumnezeu data prin Moise. Acum guverneaza Harul si Adevarul odata cu venirea Domnului Hristos.

John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: