vineri, 23 decembrie 2016

Psalmul 147;11. Domnul iubeşte pe cei ce se tem de El,...............


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 147;11. Domnul iubeşte pe cei ce se tem de El,pe cei ce nădăjduiesc în bunătatea Lui.

         Dragostea lui Dumnezeu se manifesta In as iubi Copiii Lui pe care i-a nascut. Sunt multi pe care I-am auzit zicand; Dumnezeu iubeste pe toti oamenii la fel.Chiar asa sa fie? In ce ma priveste, am sa fac o asemanare cu ce este firesc,pentru a Intelege ceva mai bine cum este cu dragostea lui Dumnezeu.Niciun parinte nu is uraste copilul caruia i-a dat viata.Sa facem  aceasta asemanare Intre un tata biologic si Dumnezeu Tatal care a nascut spiritual pe copiii Lui.Sa citim cu atentie din Evangelia dupa Ioan 1;13 sa vedem cum stau lucrurile cu nasterea lui Dumnezeu sau din Dumnezeu.Tatal pamantesc  la randul lui a dat viata unui copil.Tot asa si Dumnezeu Tatal ceresc, a nascut fii si fice spirituali. Prin aceasta asemanare  vom Intelege mai usor ce vrea sa spuna Psalmistul.Sigur ca Psalmistul face referire la modul firesc biologoic.Noi cei de azi Intelegem cum se desfasoara viata noua  din Dumnezeu prin Domnul Hristos la modul spiritual.

         Insusi Domnul Isus aducea Inaintea celor ce Il ascultau lucruri de natura fizica, cu caracter pamantesc ca sa le poata Intelege pe cele ce sunt de natura spirituala.Am adus In atentie ce spun unii.Anume, ca Dumnezeu, iubeste pe toti oamenii. Intrun sens da, dar Iubirea Lui se manifesta In toata plinatatea pentru copii Lui pe care i-a nascut din nou.Este o diferenta In Vechiul Testament la ce se refera Psalmistul,si noi care acum avem partasie cu Dumnezeu Tatal prin Domnul Hristos, Fara Domnul Isus, nu e partasie sau sa-L cunoastem pe Dumnezeu.Abia acum cand Il cunoastem ca Tata,putem spune ca avem un Tata care ne iubeste.Nu sttiu sa fi auzit pe cineva care nu-l cunoaste pe Dumnezeu personal prin Domnul Hristos sa fi spus ca, Dumnezeu Il iubeste.Au acestia o relatie de partasie cu Dumnezeul cel viu si adevarat? Nu este dubiu In privinta asta.Nu-i aparti ca copil al lui, nu e nici partasie.Intocmai ca si relatia Intre un tata pamantesc cu copilul lui caruia i-a dat viata. Sau sa folosesc termenul Scripturi unde citim ca;Avraam a nascut pe Isac….

         Iata ce ne relateaza acest verset la Inceput; Domnul iubeşte pe cei ce se tem de El.Intelegem noi ca sa fi iubit trebuie sa te temi de Dumnezeu?Ca sa te temi de Dumnezeu trebuie sa Il cunosti.Sunt unii care se numesc crestini dar a caror viata nu o deosebesti cu nimic de cea a unuia care nu-L cunoaste pe Dumnezeu. Acesta nu se va teme de Dumnezeu supt nici-o forma.Spuneam cu alta ocazie ca sa te temi trebuie sa Il cunosti personal. Intrucat Faraon nu Il cunoastea pe Dumnezeul Israelitilor ,el si-a permis sa spuna aceste cuvinte;Expd 5;2. Faraon a răspuns: „Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui, şi să las pe Israel să plece?“ Eu nu cunosc pe Domnul, Cand facem unele lucruri in viata care nu sunt dupa voia Lui, facem dovada ca nu ne temem de Domnul. Daca Faraon a avut curajul sa spuna;Eu nu cunosc pe Domnul, Unii dintre noi care facem astfel de lucruri care nu se Inncadreaza cu viata de copil al lui Dumnezeu,nu spunem ca Faraon. Dar luam  o stare de nepasare, de tolerere a ceia ce nu e dupa voia Lui si le facem.

         Nu spunem cu cuvinte dar, prin atitudinea noastra pe care o adoptam,facem aceasta dovada ca neglijam ceia ce Cuvantul vrea sa ne Invete.Poti fi un copil al Lui dar sa nul iubesti?O Intrebare la care fiecare suntem obligati sa dam un raspuns Intrun fel daca suntem sinceri cu noi .Sa facem o paralela cu viata de toate zilele.Cand un copil nu asculta In totul de tatal lui. Ce va face tatal? Negresit ca va trece la disciplinarea copilului. Cei care au copii stiu ca fara discipina copilul este pornit spre neascultare.Dece Is disciplineaza tatal fiul? Pentruca Il iubeste.Iata ca si Dumnezeu, procedeaza la fel cu copilul lui spiritual.Sa nu ne mire faptul ca din cand In cand Dumnezeu Tatal nostru aplica aceasta disciplina in vietile noastre. Spuneam ca disciplina este un atribut pe care Dumnezeu Il exerseaza oridecate ori gaseste de cuvinta.Sigur ca, un parinte ar dori ca copilul lui sa nu dea ocazie ca tatal sa-l disciplineze. Tot asa este si cu Dumnezeu Tatal nostru. Intimitatea cu Dumnezeul nostru este conditionata de aceasta ascultare.Ascultare pe care ca copii ai Lui o datoram In totului tot.

         Copilul nadajduieste ca tatal va Inceta disciplina pe care o aplica.Dar nu Inainte de a se analiza sa vada de unde a pornit  atitudinea tatalui de a hotarat sa-l disciplineze.Cu atat mai mult la Dumnezeul nostru care ne vrea ascultataori. El ca si un tata pamantesc nu va Inceta disciplina, pana ce cauza de a pornit aceasta disciplina de corectare nu va produce roada cuvanita.pe cei ce nădăjduiesc în bunătatea Lui.Sigur ca Copii ai Lui Dumnezeu, nadajduim Tatal nu va tine suparare pe vecie.Mica 7; 18. Care Dumnezeu este ca Tine, care ierţi nelegiuirea, şi treci cu vedera păcatele rămăşiţei moştenirii Tale? El nu-Şi ţine mînia pe vecie, ci Îi place îndurarea! Cineva ar putea sa spuna ca, versetul aceste este pentru evrei si Inca  la vremea aceia.Intrucat stim ca Dumnezeu este acelasi, ne schimbator si In vremurile noastre, dar si In relatia cu Copii Lui nascuti din nou cum o facea cu Israelitii de odinioara.Caracterul lui Dumnezeu Il cunoastem din ceia ce Scriptura ni-l descrie.Adica,Îi place îndurarea!

         Asta nu Inseamna ca Dumnezeu va tolera abaterile noastre dela voia Lui.Cum nu a tolerat nici In vechime la poporul Lui pamantesc,asa nu o v-a face nici cu poporul Lui ceresc.Nu stiu cati dintre noi am sesizat In viata noastra disciplina lui Dumnezeu cand ne-am abatut dela voia Lui.Asta presupune sa fim atenti si sa apelam la Indurarea Lui.Daca ai o partasie stransa cu Dumnezeu ca Tata,vei vedea cum In decursul vietii Dumnezeu a intervenit In situatiile cand nu L-ai cinstit.Despre aceasta nadejde pe care o are un copil al lui Dumnezeu. Iata cum  citim;In Romani 5;5. Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.Cu alta ocazie am scris ceva mai pe larg din acest verset din Romani. Este un loc care Incurajaza pe cei nascuti din nou.Pentruca numai acestia au Duhul Sfant si pot vedea dragostea lui Dumnezeu In vietile lor.Iata dece Domnul iubeste pe cei ce se tem de El. Pentruca a turnat dragoste din El.

         Spuneam de aceasta dragoste facand comparatie cu a turna un lichid si  a picura. Cand torni, vasul orcare ar fi el se umple numai decat. In contrast cu acest proces de a Incerca sa umpli acelasi vas prin picurare sau, picatura cu picatura. Am facut aceasta asemanare sa vedem cum Dumnezeului nostru nu ia luat timp sa ne umple inima cu dragostea Lui.Dece? Pentruca  a turnat din belsug. Asta ca sa nu ducem lipsa de dragoste. Daca vreunul din noi duce lipsa de aceasta dragoste, sa ne Intrebam daca Dumnezeu a turnat vre-o data aceasta dragoste a Lui.Dumnezul nostru nu se retine,as zice; sa faca economie cand este vorba ca Copii Lui sa fie echipati cu aceasta dragoste care vine dela El.Domnul Isus spune aceste cuvinte; Ioan 15;12. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.Numai cei ce iubesc pot nadajdui In bunatatea Lui Dumnezeu.Ap, Pavel le spune efesenilor aceste cuvinte, dar si noua azi;Efeseni2;4. Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit,

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: