miercuri, 4 octombrie 2017

1 Corinteni 1; 26. De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi: .........

f43bd-picture1bibliacutrandafir


  1 Corinteni 1; 26. De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi: printre voi nu sînt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales.

         In multele discutii pe care le am cu unii Frati din Cuvantul lui Dumnezeu am ajuns si la acest verset. Verset care scoate In evidenta cate-va lucruri foarte importante. Sunt aici cuprinse anumite lucruri le numesc de natura fizica ,cu caracter pamantesc dar care au trimitere la finalul lor la cele spirituale, sau duhovnicesti. Cu caracter ceresc.Am mai spus si cu alte ocazii ca Inaintea lui Dumnezeu nu conteaza cat de “intelectual” poti fi ca om. Zic ca om, pentruca clasificarea pe care o au unii care se cred ca au facut scoala mai superioara nu are nimic, dar apsolut nimic deaface cu starea de copil al lui Dumnezeu. Spuneam cu alta ocazia ca; Ap, Pavel a socotit toata intelectalitatea lui ca un gunoi. Dece? Pentruca a gasit In cunoasterea Domnului Hristos ceva de ne egalat.

         Iata ce a ajuns sa spuna el dupa ce l-a cunoscut pe Domnul Isus ca Domn al lui;Filipeni 3; 8. Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am perdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să cîştig pe Hristos, Daca suntem atenti la ce spune Ap, Pavel ca este pentru el Domnul Hristos, vom vedea ca Il numeste pe cel care l-a cunoscut;Domnul meu. Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca; Nu sunt multi care pot sa se indentifice cu Ap, Pavel sa numeasca Pe Domnul Isus; Domnul meu.Am avut ocazia sa stau de vorba cu unul sau cu altul din cei care pe buzele lor nu este acest nume scump al Domnului Hristos  de;Domnul meu. Si ei Isi permit sa vorbeasca prin biserici adunari.

         Cand Ii auzi spunand; Isus,si iarasi Isus, le este greu sa numeasca Domn. Dece? Pentruca ei nu au pierdut nimic de al cunoaste pe Domnul Hristos ca Domn al lor.Acestia Isi vantura scolile sau le scot In evidenta Inaintea fratilor care sunt simpli, modesti, dar care Il au pe scumpul nostru Mantuitor ca Domn al lor.Gasesti In acestia de care spun un grad de Ingamfare pe care nu-l gasesti la oamenii acestei lumi.Dar nu au trecere ei Inainte Celui care face chemare, ca ei sunt intelectuali. Inaintea lui Dumnezeu nu are valoare decat viata traita prin Domnul Hristos Fiul Sau.Iata ce spune Ap, Pavel;. De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi: Aduce Pavel in atentie acest cuvant pe care trebuie sa-l luam seama si sa meditam la el.cari aţi fost chemaţi. Indraznesc sa pun o Intrebare. Unde sunt chemati cei pe care Dumnezeu Ii are In vedere sa-i mantuisca?Chemati sa faca parte din trupul Domnului Hristos.

         Indraznesc sa spun ca, nu chemati Intr-o biserica sau alta pe care oamenii o Infinteaza.Chemati sa faca parte din Biserica vie a Domnului Hristos.Biserica celor Intai nascuti;Asa citim In;Evrei 12; 23. de Biserica celor întîi născuţi, cari sînt scrişi în ceruri, de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, de duhurile celor neprihăniţi, făcuţi desăvîrşiţi,Acestia sunt nascuti din nou si au o viata noua din Dumnezeu.Pavel invita pe acesti credinciosi pe care Ii numeste Fratii sa se uite la ei Insusi.Ce sa vada la ei? Se vor fi mirat ei cand vor fi auzit ce le spune Pave ca sa se uite la ei.Poate au Inteles cu greu la ce se referea Pavel.Nu stiu azi cati dintre noi ne uitam la noi Insisne sa vedem cine suntem.Si Pavel le Indreapta privirea primadata la ce e pamntesc care izbeste privirea si la care cei mai multi se opresc cand vine vorba de relatia Intre Frati. printre voi nu sînt mulţi înţelepţi în felul lumii,Printre ei erau si unii care se numeau Intelepti ai lumi. Poate nu asa de multi. Dar cei mai multi erau Fratii simpli, modesti dar care numeau pe Domnul Hristos; Domnul meu. asa cum Il numea Pavel.

         Nici printre Apostoli nu ne arata Cuvantul ca ar fi fost multi Intelepti In felul lumi. Ap, Pavel face dinstinctie Intre Intelepciunea lumeasca si  care e data de Dumnezeu.Iacov 3;17. Înţelepciunea care vine de sus, este, întîi, curată, apoi pacinică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică.Iata dece Pavel a adus Inainte aceste cuvinte; în felul lumii,sa faca dinstinctie de cea care e dela Dumnezeu pe care Ap, Iacov o scoate In evidenta. Vor fi fost acesti Intelepti In strangerea lor laolalta ici colea cate unul. Dar marea majoritate nu erau bagati In seama de cei Intelepti In felul lumi. Am cunoscut prin adunari grupuri, grupuri. Cei care se credeau Intelepti (intelectuali) aveau grupul lor; Dar erau si Fratii simpli care se bucurau In prezenta Domnului Hristos In adunare.Ca In definitiv, acesta este scopul strangeri laolalta In prezenta Domnului Hristos.

         O alta caracteristica descrisa de Ap, Pavel care se gasea printre ei era;nici mulţi puternici, Cand vine vorba de puternici nu gresesc daca spun ca nu este vorba de puterea fizica a unuia sau a altuia. Este vorba de putera In bogatie care deseori este scoasa  In evidenta printre cei ce se strang laolalta, de unul sau altul. Aceasta face parte din firea veche nu cea din Dumnezeu.Domnul Isus aduce In atentie aceasta afirmatie pe care o face;Luca 18;24. Isus a văzut că s-a întristat de tot, şi a zis: „Cît de anevoie vor intra în Împărăţia lui Dumnezeu cei ce au avuţii!Cineva ar putea sa spuna; Ce e rau sa fi bogat? Privind firesc, nu e nimic rau. Dar cei care au fost nascuti din nou ei cauta lucrurile de sus.Sigur ca daca ai avutii te uiti cu dispret la cei saraci si simpli. E In natura firi sa adopte o astfel de atitudine aroganta.Dar pe acestia saraci, simpi, Dumnezeu Ii Imbogateste le da o mostenire Impreuna cu Fiul Sau. Intelegem ca pentru cei simpli dar care Il au pe Domnul Isus Domn al lor.Ecestia nu pun pret pe ce este de natura omeneasca,

         Iata ce frumos descrie Ap, Petru despre avutia sfintilor:1 Petru 1; 4. şi la o moştenire nestricăcioasă, şi neîntinată, şi care nu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi.Care voi? Cei care sunt socotiti Sfinti si cheama pe Domnul Isus Domnul lor.Din nou;Pentru care voi? Pentu cei care sunt ne Insemnati pe acest pamant si chiar printre cei care pretind ca sunt crestini.Pentru care voi? Pentru cei  care cheamati pe Domnul Isus;asa cum Il chema Pavel;Domnul meu.Si ultima caracteristica care e adusa In evidenta la sfasitul versetului este aceasta; nici mulţi de neam ales.Cum adica de neam ales? Venind din familii bogate,intelectuala, care aveau un stataut aparte nu numai prin adunari cum Ii vedea Ap, Iacov2; 2. Căci, de pildă, dacă intră în adunarea voastră un om cu un inel de aur şi cu o haină strălucitoare,şi intră şi un sărac  îmbrăcat prost;Dar si In socetatea In care se gaseau acestia de neam mare, de neam ales,ei faceau diferenta prin adunari In strangerile laolalta.

         Ap, Iacov a prins acest aspect destul de bine cum se petreceau lucrurile prin adunari.Dar acestia de neam mare sau ales, se pot vedea si azi printre cei ce se aduna laolalta.Nu este vorba de neam ales ca stare materiala, pamanteasca. Ci as Indrazni sa spun ca sunt unii care se vad ei In ochii lor de neam ales. Mandria a fost si va ramane pacatul caderii In inima celor religiosi, pana ce Dumnezeu nu lucreaza In inima lor nasterea din nou.Adica, sa le dea o alta inima sensibila la Cuvantul lui Dumnezeu.Adica, sa nu se vada mari ci sa se vada asa cum Ii vede Dumnezeu.Cum Ii vede Dumnezeu? Niste pacatosi mantuiti.Asta numai daca fac dovada ca Intradevar Dumnezeu a facut aceasta lucrare In ei.Nu e nici-o diferenta Intre Fratiii  Domnului Hristos. Au fost rascumparati cu acelasi prtet de sange al Domnului Hristos.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni,sinceri si care iubesc Cuvantul sfant al lui Dumnezeu, Intradevar.

John Balarie
Los Angeles california!



Niciun comentariu: