duminică, 1 octombrie 2017

Levetic 19;18. Să nu te răsbuni, şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău..........


f43bd-picture1bibliacutrandafir


Levetic 19;18. Să nu te răsbuni, şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sînt Domnul.


         Iata ce porunca da Dumnezeu acestui popor Israelit.Ca oamenii, uneori suntem calauziti de un duh de razbunare.Zic uneori, ca mai sunt si printre semenii nostri oameni care se opresc si se analizeaza si Isi tin sub stapanire aceasta stare de razbunare. Asta se Intampla la modul; general vorbind. Dar cei care se numesc crestini au ei acest duh de razbunare? Negresit ca da.Locuieste In structura lor fireasca.Am avut si eu ocazia sa vad printre crestini pe unul sau pe altul care erau calauziti de acest duh al razbunari. Sunt pana si In familii de crestini razbunari. Fie Intre sot si sotie sau copii si parinti.Ne Intrebam, ce partasie poate fi Intr-o astfel de familie care Isi spune crestina?Sunt convins ca fiecare dintre noi am avut ocazia sa  vedem astfel de stari Incordate In familii sau Intre Frati,din pricina acestui duh de a tine necaz,de a se razbuna.

         Dumnezeu da aceasta porunca Poporului Israel.Să nu te răsbuni, Acest duh al razbunari a fost Intotdeauna In structura omului pacatos. Dar nu ar trebui sa se manifeste printre cei ce se numesc crestini. Ei ar trebui mai degraba sa fie iertatori si sa lase razbunarea pentru Dumnezeu.Iata ca si Ap,Pavel aduce acest act al razbunari Inaintea unor crestini din Roma;Romani 12: 19.Prea iubiţilor, nu vă răsbunaţi singuri; ci lăsaţi să se răzbune mînia lui Dumnezeu; căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti“, zice Domnul.As Indrazni sa spun ca Intre credincisi antidodul pentru razbunare,se gaseste In:Romani 5;5.este Dragostea din Dumnezeu. Mentionez ca aceasta dragoste din Dumnezeu este capabila sa Indure sa treaca cu vederea si sa ierte In final.. Ce sa ierte? Orce paguba orcare ar fi ea.Iertarea e o virtute care se gaseste In caracterul schimbat al celui nascut din nou.

         Nu ne putem astepta la dragostea aceasta fireasca care are limitele ei si care nu are puterea de a iubi In toate circumstantele. Dar dragostea din Dumnezeu o gasim tot In Romani 5;5……...pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.Spuneam cu alta ocazie din acest verset ca aceasta dragoste din Dumnezeu, nu a fost picurata,sau, limitata.Sigur, ma refer la cei care Intradevar au fost nascuti din nou. Intotdeauna cand citim In Vechiul Testament Intelegem ca ce scrie este adresat poporului Israelit. Dar cum spun deseori ca Biblia care este Cuvantul scris al lui Dumnezeu se aplica In totalitatea ei si Copiilor lui Dumnezeu care se gasesc In dispensatiunea Harului.Ar trebui sa luam seama la acest aspect ca;Toata Scriptura este Insuflata: 2 Timotei 3;16.Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,Asa ca, aplicam acest verset si In vietile noastre.
         Continua versetul mai departe asa;şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Este vorba de poporul israelit pe care Cuvantul lui Dumnezeu Ii numeste ca sunt copii ai poporului.Sau cum am mai spus, Copii ai lui Avraam.Sa nu ti necaz sau suparare pentru ce? Pentru un neajuns pe care poate l-a provocat unul altuia. Dar, cand aplicam la noi acest verset si noua cei rascumparati care suntem un popor, ceresc nu pamantesc.Si noi toti suntem chemati Copii ai lui Dumnezeu, ai aceluiasi popor ceresc.Ce bine ni se aplica si noua acest Indemn, porunca.Asa cum am spus s-a petrecut si printre acesti copii “ceresti” stari de lucruri care au generat deoparte si alta actiuni pornite din duhul acesta de a tine necaz,de a se razbuna.Avem nevoie de a ne apropia de Cuvantul lui Dumnezeu cu o inima sincera. Abia atunci vom gusta beneficiul biruintei.

         Avem In Cuvant cand un trate ne provoaca  o neandreptatire, sau, paguba fie ea materiala dar si spirituala,cum sa actionam.1 Corinteni 6;7. Chiar faptul că aveţi judecăţi între voi, este un cusur pe care-l aveţi. Pentruce nu suferiţi mai bine să fiţi nedreptăţiţi? Dece nu răbdaţi mai bine paguba? Un alt fel de a Intelege ceia ce citim In acest verset cu privire la; a tine necaz. Acesta, este un duh care nu trebuie sa se gaseasca In caracterul unui copil al lui Dumnezeu,nu ţii necaz pe copiii, sau, In cazul nostru, pe Fratii ai tai care suntem cu totii copii ai aceluiasi Tata.Intelegem copii spirituali.As Indrazni sa spun ca;Avand relatii Intre noi ca frati cu caracter ceresc nu  pamantesc, sau material,vom elimina din viata noastra si implicit din relatiile noastre ca Fratii tensiunea.Aceasta tensiune poate cauza stari grave si la nivel fizic dar si mai ales spiritual.Domnul sa ne fereasca sa ne numim crestini si sa fim posedati de acest duh de razbunare.

         Sa ti necaz? Ce ma determina pe mine sa aplic aceasta atitudine de a tine necaz care nu este din caracterul Domnului Hristos? Negresit daca sunt firesc, carnal, ma uit dupa ce e pamantesc.Ce frumoasa va fi atmosfera Intre Fratii cand noi toti ne atintim privirea spre cer.Iata In continuare ce Indeamna versetul. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.Si cu acest Indemn toate cele de din nainte ca;Razbunare, necaz,Sunt anihilate as zice, de Dragostea din Dumnezeu.Fara aceasta dragoste nu vom putea iesi biruitori In viata, In relatiile noastre ca Fratii. Aceasta porunca din Vechiul Testament o aduce In atentie si Domnul Isus. Marcu 12;31 si In alte evangelii se repeta aceasta porunca, Indemn.Dumnezeu cunostea Inclinatiile omului orcare ar fi el, de a se razbuna, de a tine necaz. Si a dat aceasta porunca In Vechiul Testament pentru Israeliti dar a aplicat-o Domnul Isus si In Noul Testament.Pentru cei rascumparati.

         Daca ne Intrebam dece este repetata si In Noul Testament? Raspunsul este simplu. Fie In Vechiul sau Noul, omul ramane acelasi dominat de rautate care este contrara dragostei.Daca aceasta porunca ar fi spusa de un om oarecare, atunci,nu avea nici-o valoare, niciun efect asupra omului. Dar la sfarsitul acestui verset de mai sus citim; Cine a dat aceasta porunca. Fie atunci cum am spus In vechime cat si azi. Este Dumnezeu;Eu sînt Domnul.Sigur ca In decursul istoriei umane au fost cei mai multi care nu au recunoscut pe Dumnezeu. Iata un caz care ne arata ignoranta omului.Pana cand poate fi omul ignorant? Pana la momentul cand Dumnezeu ia hotararea de al trece prin situatii In care omul sa se vada ca e nimic. Iata pe cel care a spus cine este Domnu? Exod 5; 2. Faraon a răspuns: „Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui, ….Si In decursul istoriei umane au fost si altii care au spus aceste cuvinte ca si Faraon. Cate-va ganduri pe care din nou doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni si care iubesc Cuvantul sfant al lui Dumnezeu Intradevar.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: