luni, 16 octombrie 2017

1 Corinteni 4; 7. Căci cine te face deosebit? ........

1 Corinteni 4; 7. Căci cine te face deosebit? ……

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Corinteni 4; 7. Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit? Şi dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit?
         Am mai scris cu alta ocazie din acest verset. Dar de data aceasta as dori sa spun ceva mai mult prin lumina pe care mi-o da Dumnezeu. Este un verset care zic eu; Aduce mustrare pentru cei care se vad In ochii lor mai deosebiti fata de alti din jurul lor.Si nu ar fi prea grav daca ei s-ar vedea doar In ochii lor. Cu toatae ca, Cuvantul ne arata ca; Pacatul acesta al mandriei merge Inaintea caderi sau a prabusiri. Apoi, acestia se vad ca sunt deosebiti fata de cei din jurul lor nu afara ci In Adunare, printre Fratii.Am Intalnit si din acestia care parca nu puteau sa respire de Ingamfarea care se gasea In pieptul lor ca sa nu spun In inima lor.
         Ap,Pavel pune o Intrebare retorica; Căci cine te face deosebit? La aceasta Intrebare fiecare din acestia Ingamfati ar trebui sa-si dea singuri un raspuns. Asta numai In cazul ca sunt sinceri cu ei Insusi si Inaintea lui Dumnezeu.Dar ca sa fi sincer  cu tine Insusti trebuie ca mai Intai sa fi lucrat Dumnezeu la Inima ta ca sa nu o mai aiIngamfata.Un Copil al lui Dumnezeu nu este calauzit de acest duh al Ingamfari, al mandriei. El este constient ca; Dumnezeu este cel care Il face deosebit, daca e Intradevar deosebit.Pentu un Copil al lui Dumnezeu nu este greu sa raspunda la aceasta Intrebare.Dece? Pentruca el stie ca In structura lui fireasca, carnala nu e nimic care sa-l faca deosebit. Trebuie sa retinem aspectul ca; Pavel vorbea unora care se adunau Impreuna.Cu alte cuvinte, In Adunare.
         Apoi, Ap, Pavel da un raspuns pe care fiecare ar trebui sa ni-l dam daca suntem din aceia care ne vedem deosebiti In ochii nostri Insusi.Si iata ce raspuns da el;Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit?Sunt constient ca aceste cuvinte nu sunt pe placul multora care se gasesc In aceasta categorie de Ingamfati.Ei Isi atribuie credit personal daca sunt Intradevar deosebiti Intrun fel.Spuneam cu alta ocazie ca; A fi zmerit (humble) este dovada ca esti un suflet deja lucrat de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, se vede In viata ta o noua structura sufleteasca pe care nu o aveai Inainte de a se ocupa Dumnezeu de tine.Acestia de care spun le vine foarte greu sa admita ca; Ei In caracterul lor firesc sunt goi In launtru lor sufletesc si lipsiti de discernamant.Ce lucru ai, Aceste cuvinte fac parte dintr-o alta Intrebare la care ar trebui sa raspundem fiecare.
         Daca sunt mai deosebit decat Fratele meu de langa mine, trebuie sa stiu ca nu am nimic ca sa ma faca deosebit fata de Fratele meu. Si daca totusi am ceva deosebit, fie fizic prin ceia ce este natural (biologic) sau spiritual.Iarasi trebuie sa stiu ca nu e dela mine.Cu alte cuvinte,le-am primit; pe care să nu-l fi primit?Ca sa ajunga cineva la aceasta stare de a recunoaste ca nu are nimic dela el, si ca tot ce are fie de natura fizica sau spirituala este un dar pe care  la dat Dumnezeu. Acest suflet, trebuie sa aiba acea zmerenie de care am spus cu alta ocazie ca; Este o floare care nu creste pe orce pamant (inima). Cu alte cuvinte, trebuie ca pamantul,( inima) sa fie In prealabil lucrat(a) de Dumnezeu.Atunci un om care mai Inainte Is Insusea tot creditul lui, acum Il da lui Dumnezeu care i-a dat ceva de a fi deosebit.
         Ap, Pavel nu sunt convins ca celor care le scria din Corint a astepta ca sa primeasca vreun raspuns dela ei. Cum nici azi nu sunt as zice multi care sa fie zmeriti In privinta aceasta.Apostolul, continua cu aceste cuvinte care fac dovada ca tot ce are un Frate orcare ar fi el sunt  primite.Şi dacă l-ai primit,Cu alte cuvinte,daca nu Ie ai dela tine prin efortul tau sau, as Indrazni sa spun genetic prin nastere fizica, de ce te lauzi.Poate vor fi unii care vor spune ca ei nu se lauda. Nu este necesar sa o spui cu gura ci sa faci aceasta dovada prin atitudinea pe care o arati fata de Fratii si Surorile tele.Uneori am vazut o atitudine de aroganta la acestia.Apostolul Pavel era Intradevar deosebit. Fie In Inteles intelectual , fie spiritual. Dar nici-o data nu a facut caz de aceste calitati le-as numi printre Frati.Deaceia a ajuns el sa Inteleaga ca nu are nimic dela el ci toate le-a primit dela Dumnezeu.
         Aceasta era si morivul ce le scrie acestor credinciosi din Corint si nu numai lor ci si noua celor de azi.Si daca totusi Intradevar le-ai primit;de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit? Cu alte cuvinte vrea sa spuna ca; Cel care ti le-a dat Dumnezeu, putea sa nu ti le dea tie si sa le dea altuia.Cei mai multi scapa din vedere aceasta alternativa de a le avea si a nu le avea. Sau  a le primi si nu a le primi.As numi acestea calitati pe care numai Dumnezeu le poate da ca un dar. Dar,precum este si credinta vezi Efeseni 2;8.Apoi, Ap, Pavel vorbeste calauzit de Duhul Sfant asa; Evrei 2;4. în timp ce Dumnezeu întărea mărturia lor cu semne, puteri şi felurite minuni, şi cu darurile Duhului Sfînt, împărţite după  voia Sa! Personal Inteleg ca; Valoarea o are Cel ce da, Cel ce Imparte aceste daruri nu cel ce le primeste. Nu (Vasul In care este turnat darul)
         Daca Cel ce are din abundenta si nu le da, atunci, cu ce ar ramanea sa te lauzi?Iata dece versetul este asa de semnificativ si as spune ca; Cade cu greutate Inaintea lui Dumnezeu, care e Cel ce da.Poti sta cu mana Intinsa dar sa nu primesti nimic. Asta la modul literal. Dar spirituala, Inteleg ca Dumnezeu Imparte daruri tuturor celor rascumparati ai Lui. Numai ca; Unii se vad pe ei Insusi ca au toate darurile.Si ca altu-i credincios Dumnezeu nu a mai avut de dat pentruca le-a dat lui care se vede pe el Insusi ca altul ca el nu mai are Dumnezeu. Cate-va ganduri care personal le consider ca ne fac bine  sa le privim si sa le acceptam Intr-o stare de zmerenia Inaintea lui Dumnezeu si In naintea Fratilor. Doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni care iubesc Cuvantul scump al lui Dumnezeu sincer Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: