duminică, 8 octombrie 2017

Proverbe 18; 22. Cine găseşte o nevastă bună, găseşte fericirea;............

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Proverbe 18; 22. Cine găseşte o nevastă bună, găseşte fericirea;este un har pe care-l capătă dela Domnul. -


         Iata la ce constatare a ajuns Solomon. Constatare pe care o traise el Insusi si avea expierenta de viata. Pe langa faptul ca Scriptura Il numeste Inteleptul Solomon. Are Solomon dreptate sau nu? Sau, a ajuns el la o constatare reala? Personal spun ca da.Familia va fi Inchegata numai atunci cand Sotul are o nevasta buna. Cu alte cuvinte, o nevasta care este supusa barbatului si se teme de Domnul.Ma Indrept catre Fratii tineri si surorile tinere.Fie ca au deja o familie sau ca doresc sa  Intemeieze una cu ajutorul Domnului.Vorbesc de Familia celor care pretind ca sunt credinciosi.Avem In privinta aceasta locuri In Cuvant unde vedem ce trebuie sa faca nevasta si ce trebuie sa faca barbatul ca In familie sa domneasca armonia, buna Intelegere.Solomon aduce In atentie aceste cuvinte la Inceput de verset.Cine găseşte o nevastă bună, Cum adica sa o gaseasca dar si buna? Personal Inteleg;Sa fie interesata de bunul mers al familiei, sa se ocupe in temere de Domnul, de copiii pe care ii are dati de Dumnezeu.


         Solomon nu stia aceste amanunte pe care noi cei de azi le avem din prisosinta In Cuvant, In noul Testament.Personal as Intelege ca;atunci cand un tanar doreste sa se casatoreasca aduce Inaintea lui Dumnezeu aceasta dorinta de a se casatori.Si sta In asteptare sa primeasca raspunsul dela Cel caruia i-a adresat dorinta lui, dela Dumnezeu.Unde sa o gaseasca? Poate fi un loc ? Negresit ca da. In Casa lui Dumnezeu.Sa nu o cauti In alta parte.Dar sa fie buna, aici este ceva mai dificil.Dece? Poate fi In adunare, In Casa lui Dumnezeu dar nu poate fi buna.Iata dece; Ca sa fie buna, trebuie ca mai Intai sa fi lucrat Dumnezeu nasterea din nou In ea.Apoi, parintii fetei sa se fi ocupat de fata sa-i dea o crestere aleasa.Atunci, da, cu siguranta va fi buna.Casatoria nu este un lucru usor. Cei doi care vor sa se casatoreasca, sa fie Impreuna o viata Intreaga,trebuie sa stie dela Inceput ca; comporta armonizare de caracter. Dece? Pentruca ei vin fiecare dintrun mediu diferit. Chiar daca cei doi au crescut In case de credinciosi. Mi-a fost dat sa vad stari care nu erau placute.


         Numai un aspect dela care putem trage o concluzie;Sotul facea ce vroia el si nu-l scotea-i din ale lui. Dece? Pentruca asa vazuse el la parintii lui.Sotia nu putea sa fie deacord. Ea venea dintrun mediu mai serios, o mai stransa legatura cu Domnul Hristos.Astfel de casatori nu sunt o binecuvantare pentru copii.Apoi, daca ai facut acest pas ca asa ai vrut tu fara sa-L Intrebi pe Dumnezeu traiesti o viata de cosmar care nu va fi usoara. Vei suspina Intreaga viata. Solomon spune de Nevasta buna. Dar ce sotia nu se uita dupa un sot bun? Personal nu Inteleg ca numai nevasta trebuie sa fie buna.Dar In cultura Israelita ca si In cele de origina araba,femeia este considerata de un nivel inferior.Asa era In vechiul Testament. Iata dece Dumnezeu a schimbat totul In Noul Testament. Iata cum citim In;Efeseni 5;25. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,Nu o sa gasim asa ceva In Vechiul Testament.Este ceva nou, o era noua pe care a adus-o Domnul Hristos.


         Tot In Proverbe citim despre o nevasta care poate fi Incadrata In doua feluri.Proverbe 14;1. Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa,iar femeia nebună o dărîmă cu înseşi mînile ei. -Indraznesc sa spun ca; O nevasta buna este cea pe care Solomon o numeste Inteleapta.Daca ne Intoarcem putin la barbat as pune o Intrebare. Care din noi ca barbati nu vrem sa avem o sotie buna, Inteleapta?Iata ca vine timpul pentru cei tineri sa Isi Intemeieze o familie. Care dintre ei nu Is doreste o sotie buna si Inteleapta.Am Intalnit si cazuri cand sotul nu vroia ca sotia sa fie mai Inteleapta ( sau, as Indrazni sa spun,In termeni populari) mai isteata de cat el). Si am avut o astfel de situatie cand am stat devorba cu un tanar care mi-a pus o Intrebare care-l framanta. Intrebare care avea deaface ce vazuse el la tatal lui, ca adica sotia era Intotdeauna pusa  pe treapta inferioara.Lucru destul de trist sa se Intample astfel de stari In familie care se considera crestine.


         El,m-a Intrebat; Cine sa conduca familia?  Si i-am spus;Dumnezeu a dat o responsabilitate Sotului.Sunt cazuri cand; Sotii nu au fost Instare sa se ocupe de familie la modul de a creste copii, sau sa se ocupe In situatii mai dificile cu care familia se confrunta. Personal i-am spus; gandesc asa; Nu-mi pasa daca sotia e mai Inteleapta, chiar I-mi face bucurie.Dece? Pentruca fie ea sau sotul amandoi lucreaza Impreuna la beneficiul familiei, la buna starea lor.Dar Solomon trateaza cazul Sotiei aici din pozitia de Imparat, unde toti sunt subalternii lui. Iata  In continuare ce spune el despre aceasta nevasta buna, cine o gaseste;găseşte fericirea;Indraznesc sa spun ca nu o poti gasi daca nu ti-o da Dumnezeu.Da, o nevasta buna creiaza o atmosfera In interiorul familiei de;pace, liniste si Incredere.Sa ai In casa  pace si liniste, buna Intelegere asta nu e un lucru de putina importanta In viata de familie.Daca ai dat peste o nevasta  care stai numai In neintelegere, atunci vei avea parte de ceia ce citim;Proverbe 25; 24. Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş,decît să locuieşti într-o casă mare cu o nevastă gîlcevitoare. -Solomon avea expierenta lui propie, pe care a putut sa o vada printre multele neveste(concubine) pe care le-a avut.


         Cei tineri care doresc sa Is Intemeieze o familie ar trebui sa puna la inima aceste versete ca sa le mearga bine In vita.Am auzit despre unul care “conduce, se ocupa de o adunare” Ca nevasta nu e credincioasa si ca; auzi In gura ei,dracueli. Ah, cine si-ar dori o asa sotie? Chiar si necredincios find, te afecteaza o astfel de casnicie.;este un har pe care-l capătă dela Domnul. Traducatorul,aduce In atentie Harul. Dar personal Inteleg din Scriptura ca;Solomon nu stia de Har. Ioan 1;17. căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos.Nu se stia In vechime de Har. Asa cum ne arata versetul din Ioan 1;17, Intelegem ceia ce spun.Am sa dau si In engleza din traducerea King James, dar In toate traducerile din engleza nu gasim Har.(grace).Iata versetul din engleza care ,personal Inteleg ca este mai potrivit In armonia pe care spun des ca trebuie sa o facem sa Intelegem mai bine ceia ce citim fie din Vechiul Testament sau, din Noul Testament.Proverbe 18;22 Whoso findeth a wife findeth a good thing, and obtaineth favour of the Lord.Cineva ar putea sa spuna ca;Har sau favoare e tot una.Am spus ceva mai sus cum e Har In engleza.


         Favoare? Ce favoare vrea sa spuna In engleza? Favoarea de a se prezenta amandoi Soti Inaintea lui Dumnezeu.Dece? De a aduce bucuriile si necazurile Inaintea caruia  i-a unit ca Sot si Sotie.Negresit ca ce este bun vine numai dela Dumnezeu. Iata ce spune Ap, Iacov In privinta a ceia ce este bun; Iacov 1;17. orice ni se dă bun şi orice dar desăvîrşit este de sus, pogorîndu-se dela Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. Iacov nu spune de Har ci de Dar si Inca desavarsit.Cu alte cuvinte, cand Dumnezeu a hotarat sa dea un dar ( o Sotie) buna, la Dumnezeu, nu este parere de rau si nici umbra de schimbare.As Incheia spunand aceste cuvinte; Fratii care au avut parte de acest dar bun, (o Sotie, un Sot)sa multumeasca lui Dumnezeu.O nevasta buna te ajuta ca sot sa traiesti o viata fara compromis pe calea lui Dumnezeu. Tot astfel as Indrazni sa spu ca; Un sot bun ajuta nevastta sa traiasca Impreuna o viata de familie spre slava lui Dumnezeu. Cei care au expiermenta acest neajuns de a nu avea o Sotie sau un Sot bun,In familie sunt constient ca au dus o viata de cosmar,Dumnezeu sa se Indure de cei tineri care vor sa-si Intemeieze o familie si sa le dea un dar bun, o Sotie buna. Tot asa si un Sot bun.


John Balarie
Los Angeles California!





Niciun comentariu: