joi, 19 octombrie 2017

Eclesiastul 4;6. Mai bine o mînă plină de odihnă, ...............


f43bd-picture1bibliacutrandafir


Eclesiastul 4;6. Mai bine o mînă plină de odihnă, decît amîndoi pumnii plini de trudă şi goană după vînt.


         Solomon ca de el este vorba In Proverbe si In special In acest verset.Cand scrie aceste cuvinte ajunsese la apogeul vieti lui si trage o concluzie a vieti. Nu stiu cati dintre noi cei care am ajuns deja ca si Solomon la acest apogeu al vietii cauta sa traga ei Insusi concluzia vieti pecare si-au trait-o.Daca Solomon si-a pus timp deoparte sa analizeze viata, cum ar trebui noi care spunem ca suntem In asteptarea Intalniri cu Domnul Isus.Solomon deja a ajuns la o concluzie a vieti lui. Am ajuns si noi  cei care mult nu mai avem si vom trece dincolo ca si Solomon? Trecerea dincolo, nu e conditionata de varsta.Solomon si-a facut timp, si-a pus un timp deoparte sa se analizeze pe el si implicit vita traita. Facem si noi asa? Este imperativ sa ne analizam viata pe care am trit-o pana acum si cum o traim In continuare pana la trecere dincolo.


         Am avut cate-va discutii cu mai multi Frati pe care i-am Intrebat daca au un timp al lor personal sa stea devorba cu ei Insusi. S-au uitat lung la mine.Mi-am dat seama ca nu Inteleg sensul acestei Intrebari pe care am pus-o. Ma asteptam ca macar unii din ei sa-mi spuna; Da Frate, am acest timp de care spuneti. Trist ca nu am gasit unul care sa-mi spuna asa ceva.Suntem angrenati In viata aceasta de alergare pamanteasca ca si la tinerete cand aveam familie numeroasa si Intrun fel era scuzabiul. Dar acum cand viata este aproape de Incheiere, ce facem ? Am Intrebat pe un frate destul de In varsta ce faci frate toata ziua.Nu a putut sa-mi spuna numai ca ,se ocupa si dansul ca multi altii tot cu pamantul.Daca celor mai multi dintre noi ne-a trecut viata In alergarea aceasta si cu rezultatul ei pe care Solomon ni-l aduce Ininte.Ca e goana dupa vant.Unii traiesc acum zilele pe care le mai au cu consecinta acestei alergari;  trudă şi goană după vînt.


         Din dragoste as Indemna pe Fratii cei tineri sa nu procedeze cum au procedat cei mai multi dintre noi. Cu toate ca toti am avut Cuvantul lui Dumnezu la dispozitie.Nu au avut un timp al lor pus deoparte pentru a sta de vorba cu ei Insusi.Si cei  tineri vor ajunge la un moment dat sa faca o reflectie, analiza a vieti. Si nu se v-a mai poate schimba nimic.Iatal pe Solomon ce spune el:. Mai bine o mînă plină de odihnă, Sigur ca Solomon vrea sa ne spuna: Ca e mult mai de dorit odihna la anii acestia de batranete,decat truda. Cunosc pe unii de pe aici care se duc la serviciu as zice tarasi.Nu au dat peste acest loc In Biblia lor.Dar sunt doua feluri de odihna. Una fizica pe care Solomon o aduce Inainte si care este necesara pentru acest trup. Indiferent de varsta sau preocupare. Cuvantul ne mai arata ca; Insusi Dumnezeu s-a odihnit.Geneza 2;2. În ziua a şaptea Dumnezeu Şi-a sfîrşit lucrarea, pe care o făcuse; şi în ziua a şaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse.Dumnezeu a vrut sa ne faca sa Intelegem ca este necesara odihna.Dar nu stiu cati dintre noi am realizat acest adevar.Care este o necesitate In viata aceasta scurta, efemera.


         Dumnezeu ne-a lasat si In privinta asta un exemplu de urmat. Si vai cati nu fac din noapte zi.Adica, nu le ajunge alergare dupa ce e pamnatesc. Sigur ca aduc In atentie pe cei care pretind ca sunt crestini.Odihna este necesara mai ales la anii acestia cum am spus destui de Inaintati.Unii sustin ca munca, miscarea Iti fac bine. O fi si asa dar,munca si miscarea facuta In exces,Iti rapeste din a doua odihna pe care doresc sa o aduc In atentie anume; Odihn spirituala care se gaseste In Domnul Isus.Daca spunem ca suntem credinciosi, atunci personal Inteleg ca;Odihna spirituala este de neaparata nevoie.Nu toti punem pret pe o astfel de odihna In Domnul Hristos. Rezultatul Il stim noi toti care este. O viata agitata si plina de suprize neplacute.Apoi, din o astfel de viata nu poti avea decat saracie spirituala.Cei mai multi dintre noi abia la sfarsitul vieti realizam ca a fost; trudă şi goană după vînt.


         Iata dece Solomon a ajuns la concluzia ca; Odihna e de neaparata trebuinta. Am stat devorba cu un frate care este In varsta si se vaita ca nu mai este cum era.Mi-am permis sa-i spun; Cand erai bine, ce faceai frate?Cu ce te ocupai? Iti gaseai momente de reflectie asupra vieti. Te odihneai In Domnul Hristos? A facut pauza. Dar Iata ca vine timpul cand daca vrem sau nu vrem,ne da Dumnezeu  aceasta nevoie de a ne odihni in Domnul Hristos, ne-o da Dumnezeul nostru care ne iubeste.Ca vrem sau nu, El intervine si ne aduce la starea pe care El o vrea sa stam devorba cu noi Insine.Interventia lui va fi; Fie printr-o suferinta care nu ne mai da voie sa cautam pamantul sau pe unii din noi ne deslipeste de tot ceia ce este pamntesc sa nu ne mai putem bucura de ele.Si atunci, nu a fost Intreaga viata pe care am trait-o  trudă şi goană după vînt.


         Cuvantul Il arata pe Solomon ca ce si-a dorit a avut. Si care este rezultatul unei vieti”Implinite” cum zic oameni acestei lumi? Raspunsul Il da El,Solomon, ca la urma de tot toate sunt o alergare, desertaciune si goana dupa vant. Am vizitat un Frate care era bolnav si care nu a mai trit mult.L-am Intrebat; Ce faci Frate? Si el mi-a zis; Nu ma mai bucur de nimic.Cu alte cuvinte, la finalul vieti intri In mormant. Nu stia Solomon,nu i se descoperise ce stiu azi Copiii lui Dumnezeu. Apostolul Pavel spune si el aceste cuvinte;1 Corinteni 15;19. Dacă numai pentru viaţa aceasta ne-am pus nădejdea în Hristos, atunci sîntem cei mai nenorociţi dintre toţi oamenii ! Cei din vechime ca si Solomon nu aveau nadejdea celor rascumparati.Apoi Solomon, spune ca Intreaga alergare este;  goană după vînt. Ce poetic descrie el finalul acestei vieti.Sunt unii care vrea la fel ca tanarul bogat si pamantul dar si Imparatia lui Dumnezeu.Ei bine, nu poti sluji la doi stapani.


         O, de am lua seama ca e goana dupa vant , Insusi relatiile noastre unul cu altul ca Fratii ar fi diferite.Sunt atatea ne Intelegeri prin adunari, biserici care pornesc dela ce e pamantesc,(material)   Nu sunt putini care vin la strangerea celor rascumparati cu intentii firesti,materiale si nu poti vedea nimic In vietile lor dacat truda si goana dupa vant.Expresia  amîndoi  pumnii plini de trudă.Au fost cazuri printre asa zisii crestini,cand au zis, ca si-au umplut amandoi pumnii si odata cu umplerea pumnilor,li s-a terminat si viata aceasta efemera. Cu alte cuvinte, nu au apucat ( ziceau ei ) sa se bucure de ce au strans, agonisit In cei doi pumni. Aceasta expresie de amandoi  pumni este una poetica. Defapt, avem In Blibie foarte multe descrieri In stil poetic.Dar care ne pot arata sensul spiritual.Acest stil poetic trebuie Inteles spiritual.As Intelege; amandoi  pumni este asemanator cu o viata pe care unii si-o doreste Implinita material pamanteste.Este destul de trist ca nu realizam cei mai multi din noi ca; In mormant intram cu pumnii goi nu plini.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: