joi, 16 noiembrie 2017

Faptele Apostolilor 5;29. Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, i-au zis: ......

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Faptele Apostolilor 5;29. Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decît de oameni!

         Daca citim si versetul 28 vom vedea ce i-a determinat pe Apostoli sa raspunda In felul In care ne este relatat In versetul 29.Sigur ca, marele preot si Intreg consiliu, Soborul, nu se asteptau la un raspuns asa de ferm din partea acestor oamenii de rand.Nu erau cu carte cum erau ei. Nu puteau sa ajunga In sinedriu unul din acesti Apostoli ne scoliti.Cum nici azi nu patrunde Intre cei care se considera ca, prin cartea pe care o au se pot califica sa fie mai mari In adunare sau biserica.Ap, Pavel avea sa spuna ceva mai tarziu aceste cuvinte;1 Corinteni 1;26. De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi: printre voi nu sînt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales.Mai tarziu Dumnezeu a gasit cu cale sa-l cuprinda si pe Ap, Pavel Intre apostoli care avea o educatie Inalta (High education).

         Dar tot Ap, Pavel avea sa spuna ca;1 Corinteni 1;28. Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile cari nu sînt, ca să nimicească pe cele ce sînt; Adica, ce lucruri nu sunt? Cele descrise din 1 Corinteni 1;26. ; Cu alta ocazie am spus ceva mai mult din acest verset. Verset care sustine ce spun ca; Dumnezeu pune In lucrare pe cel pecare Il alege El.La El nu cade In greutate educatia pamanteasca. El are un singur criteru; Cel care e In lucrare sa fie condus, dirijat de Duhul Lui cel sfant. Apoi, sa faca dovada printre oameni ca este nascut din Dumnezeu. Ioan 1;13.Nu avea Dumnezeu nevoie de astfel de persoane cum erau cei din sinedriu, sau consiliu.Dumnezeu avea In vedere ca Duhul Sfant sau, al Adevarului sa se ocupe de acesti oameni de rand. Dar care vor duce la Indeplinire planul Lui de mantuire In Domnul Hristos.

         Sa nu fiu Inteles gresit; Educatia este buna si chiar necesara In viata aceasta. Dar atentie; Nu In lucrarea lui Dumnezeu de mantuire.Dece l-a ales Dumnezeu pe Ap, Pavel? Din cauza ca avea In vedere sa-l trimeata In Roma la Cezar si la Atena In mijlocul celor Intelepti In felul Lumi.Istoria a dovedit ca, Dumnezeu a facut minuni prin acesti oameni de rand In domeniul evangeliei.  Nu vreau ca Fratii care au o educatie mai aleasa sa se simta lezati.Educatia aceasta facuta de oameni asupra unuia sau altuia nu are neaparata legatura cu descoperile pe care un slujitor al lui Dumnezeu chemat, este Invatat, instruit spiritual.Oricum,Apostolii ne arata Cuvantul ca erau ferm Incredintati ca ei sunt sprijiniti de Dumnezeu. Acesta a fost si motivul acestei Indrazneli pe care au avut-o Inaintea preotului cel mai desama si al sinedrului.

         Versetul 28, ne arata ce le-au spus acestia Apostolilor. Sa nu mai vorbeasca de Numele Domnului Isus.Daca atunci s-au gasit sa le interzica sa nu mai vorbeasca, Azi nu Interzice nimeni celor care sunt credinciosi sa nu mai vorbeasca de Numele scump al Domnului Hristos.Nici chiar in timpul trecut.Am trait acolo si stiu ce spun.Mentionez acest nume al Domnului Hristos,ca e scump celor care au fost nascuti din nou.Si totusi acestia cei mai multi nu spun, nu vorbesc de acest nume scump al Domnului Hristos.Se retin ei Insusi, Isi impun o astfel de retinere pe care nu i-o cere nimeni cum a cerut-o Apostolilor. Indraznesc sa spun ca;Sunt doua aspecte care le pot pune pe seama a doua atitudini. Una este rusinea de acest nume scump si alta ca nu Iti este scump atat timp cat taci. Una din aceste doua sta la baza motivari de a tacea de a nu spune despre Numele Domnului Hristos.

         Poti vorbi In adunare dar nu si printre cei care nu cunosc pe Domnu Isus.Am avut ocazia sa vad astfel de cazuri.Apostolii erau obligati sa dea un raspuns Intrun fel. Vad In atitudinea lor o demnitate de Copil al lui Dumnezeu. Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, Iata ca acesti necarturai au Indraznit sa le stea Inpotriva carturarilor care Ii obliga sa taca.Petru care era mai In varsta dar si ceilalti Apostoli le-au dat un raspuns categoric.Petru si Apostolii traiau viata de partasie cu Mantuitorul lor.I-mi permit sa Intreb; Cum am fi procedat noi In locul lor? Poate unii din noi ar spune In astfel de situatii ca; Avem familie si este zic ei, mai Intelept sa ne tinem gura. Cuvantul ne arta ca; Cel putin Petru avea o soacra ceia ce implica si o sotie.Dar cand dragostea pentru Mantuitoru depaseste frica, teama, Interesul personal, nu poate tace.

         In timpul vieti Lui pe pamant, Mantuitorul le-a spus celor care Il ascultau: Matei 10; 37. Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine.Apostolii au pus la inima aceste cuvinte spuse de Cel care le era Invatatorul lor. Cum ne gasim noi care pretindem cel putin ca suntem credinciosi. Ce atitudine adoptam noi fata de Numele Domnului Isus?Sigur ca, situatiile noastre prin care trecem orcare ar fi ele nu sunt asemanatoare cu ale Apostolilor. Am spus mai sus ca;Retinerea pe care o au unii dintre noi In situatii diferite nu similiare ca ale Apostolilor este una pe care si-o impune fiecare. Aici as zice In situatii delicare se vede daca iubim pe Scumpul nostru Mantuitor. i-au zis: Inteleg ca; Preotul cel mai desama prezida, conducea sinedrul.Si asum ca; Apostolii i-au zis acestui Preot si Intregului sinedriu, In cor sau cu un glas la unison.

         Nu au lasat unul pe altul sa fuga de raspundere.Iata partasia pe care o aveau unul cu altul si Impreuna cu Domnul Hristos.Ce i-au zis ei? Versetul continua;„ Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decît de oameni!„ Indraznesc sa spun ca; Aceste cuvine ale lor au cazut ca un traznet In urechile tuturor. Incepand cu Preotul cel mai desama care s-a descreditat singur Inaintea sinedriului. Iata dece presupun ca ei au ramas Inmarmuriti de curajud raspicat aratat de acesti necarturari cum am spus mai sus.Apostolii au dat un asfel de raspuns ca slujitori ai lui Dumnezeu nu ai oamenilor.Ei erau chemai sa duca mai departe vestea buna a Evangeliei pana la marginile pamantului. Potrivit cu Porunca Domnului Hristos data lor.Asa le Incredintase Invatatorul si asa trebuiau sa procedeze. Dece? Din pricina dragostei pe care i-o purtau Domnului Hristos Mantuitorul lor.

         Daca privim In istoria primilor crestini vom vedea ca acestia nu au facut compromis. Au suferit, au suportat consecintele care urmau In urma acestei hotarari de a nu ascuta de oamenii.La fel acesti Apostoli s-au ferit sa descrediteze numele Scump al Domnului Hristos.Unde ne aflam noi In privinta dragostei pe care ar trebui sa o aratam Celui ce a platit pretul rascumparari noastre?.(daca suntem rascumparati Intradevar) atunci nu ne este rusine, nu ne este teama ca vom suferi Intrun fel din pricina acestui scump nume.In timpul vieti lui pe pamant, Mantuitrul a spus si aceste cuvinte;Luca 2; 34. Simeon i-a binecuvîntat, şi a zis Mariei, mama Lui: „Iată, Copilul acesta este rînduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel, şi să fie un semn, care va stîrni împotrivire.Si azi acest nume starneste, produce Impotrivire.Deci nu e de mirare pentruca Simeon a vazut peste veacuri aceasta atitudine a omului.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: