marți, 21 noiembrie 2017

Romani 10;2. Le mărturisesc că ei au rîvnă ...........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 10;2. Le mărturisesc că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere:

     Ita ce spune Ap, Pavel despre poporul lui pamantesc, pe care vroia sa fie si ei mantuiti. Dar mantuirea o da Dumnezeu dupa bunul Lui plac. Ce Inseamna asta? Ca Dumnezeu a hotarat cine sa se bucure de acest dar al Lui mantuirea.Cu toate ca sunt unii care Isi atribuie lor acest proces de transformare sufleteascas dar si cu implicatie asupra vieti pe care o traieste cel mantuit.Cand omul Isi faureste el propiu mantuirea lui, nu se vede apsolut nici-o schimbare. Dece? Pentruca, acest dar mantuirea este de natura divina.Israelitii, asa cum Ii vede Ap, Pavel si ce spune despre ei ca; Le mărturisesc că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, Nu e rau sa ai ravna pentru Dumnezeu. Dar mai Intai trebuie sa-L cunosti personal cum spuneam cu alta ocazie.Nu mai repet ca; Israelitii Il cunosteau In relatia lor pamanteasca.Apoi, daca privim lucrurile din perspectiva mantuiri, care nu era cunoscuta Intrecut.A fost revelata de Dumnezeu odata cu moartea si Invierea Domnului Isus.

      Iata deci, ca Mantuirea a fost cu putinta odata cu venirea Domnului Hristos.Cand Pavel spune ca;Romani 11; 14. şi caut, ca, dacă este cu putinţă, să stîrnesc gelozia celor din neamul meu, şi să mîntuiesc pe unii din ei.Era dorinta lui si nu era rea. Dar mantuirea asa cum am spus este darul lui Dumnezeu. Si ca orce dar cel care vrea sa-l ofere este suveran sa decida cui sa Il dea.Si azi ca In toate timpurile au fost oameni care vroiau ei sa se apropie de Dumnezeu dar In felul cum gandeau sau vroiau ei.Pavel era nedeslipit de neamul lui.Si spune el; Le mărturisesc. Cu alte cuvinte,vreau sa Ii fac sa Inteleaga ca; Felul decum se raporteaza ei la Dumnezeu nu este unul pe care Dumnezeu sa-l primeasca. Acum, Pavel ajunsese sa Inteleaga cum se capata mantuirea care te asaza In starea de Neprihanire. Si odata neprihanit, curat prin sangele Fiului Sau te poti apropia de Dumnezeu.Fara acest sange al Fiului,nu este apropiere.

  Si Pavel,sincer vroia sa-i faca sa Inteleaga ca In felul lor nu pot sa capete mantuirea si odata cu ea si neprihanirea.Ce le marturisea el?că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, Nu e rau sa fi plin de ravna pentru Dumnezeu. Dar vom vedea ca sunt foarte multi si azi ca si In trecut care ziceau ei ca au ravna pentru Dumnezeu.Ca sa ai o ravna autentica, trebuie ca mai Intai sa fi gustat tu personal din dulceata intimitati cu Dumnezeu. Vom vedea In continuare, ce fel de ravna aveau ei.dar fără pricepere: Asi spune ca; Si priceperea sau Intelepciunea vine tot dela Dumnezeu. Asa dar, daca te apropi de Dumnezeu In termenii tai nu o vei capata.In versetul urmator Pavel explica dece nu au pricepere. Intocmai ce am spus ca ei vroiau apropierea de Dumnezeu In termeni omenesti pe care Ii stia ei dela parintii lor.3.pentrucă, întrucît n-au cunoscut neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, au căutat să-şi pună înainte o neprihănire a lor înşişi, şi nu s-au supus astfel neprihănirii, pe care o dă Dumnezeu.

  Iata ce rezultat are atunci cand nu cunosi ce e dela Dumnezeu. Si ca nu poti cunoaste daca Dumnezeu nu ti-o da.n-au cunoscut neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu,Acestia de care vorbeste Ap, Pavel erau dintre evrei si se gaseau acum printre cei credinciosi dintre neamuri. Neamurile, au primit Cuvantul vieti. Ei nu aveau un trecut religios cum aveau evreii si de care erau legati si acum.Ei erau mandri de ei Insusi si se bazau pe o neprihanire a lor propie.Iata ce neprihanire apropie pe om de Dumnezeu.pe care o dă Dumnezeu. Avea sa spuna Pavel credinciosilor din Filip aceste cuvinte;Filipeni 3; 9. şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.Deci, ei evreii eru gresiti cand se bazau pe neprihanirea lor.

 Opservam ca se capata aceasta neprihanire pe care o da Dumnezeu.Prin Cel care s-a jerfit la Golgota Domnul Hristos.au căutat să-şi pună înainte o neprihănire a lor înşişi, Si azi sunt cei mai multi care se bazeaza pe ce fac ei. In toate timpurile, oamenii au vrut sa iasa ei In evidenta cu ce fac ei nu ce a facut Domnul Isus.Am Intalnit pe unii care deseori I-mi aduceau Inainte aceste cuvinte; Da, Frate dar trebuie si noi sa facem.Le-am spus ca pot face ce vor cu lucrurile pamantesti dar nu cu cele ceresti.Daca esti In neprihanirea capatata prin credinta, atunci nu ai nimic de facut decat sa traieste o viata spre slava lui Dumnezeu. şi nu s-au supus astfel neprihănirii, pe care o dă Dumnezeu.Iata ce atitudine au ales acestia dintre evrei.Sa o arate fata de Dumnezeu pe a lor.Nu pe cea care o da Dumnezeu. Cu alte cuvinte, au ales calea nesupuneri fata de Dumnezeu.Ei erau cei ce aduceau printre fratii dintre neamuri, taierea Inprejur si tinerea legi.

Aceasta atitudine este una rebelioasa In ei Insusi si fata de Dumnezeu. nu s-au supus Un astfel de suflet sa nu se astepte sa poata sa se bucure de mantuirea lui Dumnezeu. Cei care sunt In planul Lui de mantuire sunt Ingenunchiati as zice de Harul lui Dumnezeu. Si In fata caruia nu pot rezista, adica, se supun.Iata ce Inseamna sa ai ravna dar fara pricepere. Indraznesc sa spun ca nu ajuta la nimic o astfel de ravna.In decursul vieti mele decand s-a Indurat Dumnezeu de mine, am vazut multi din acestia care nu aveau, pricepere: Dar daca le spunea cineva ca nu au pricepere,nu se simteau bine.Acestia fac parte din persoanele care vor cu tot dinadinsul sa Isi expuna ei cunostintele lor sau si mai mult sa le impuna si la alti frati.Lipsa de pricepere In adunare duce la situatii care creiaza animozitati Intr Fratii. Am avut ocazia sa vad In adunare o tanara care a intrat pentru prima oara. Tanara nu avea pus pe cap ceva si o credincioasa s-a repezit repede sa-i dea o esarfa ceva.

Iata lipsa de pricepere ca se arata In relatiile noastre si cu cei deafara.Ce sa mai spunem de cei care vor sa Infatiseze Cuvantul Infelul lor cu caracter firesc.As Indrazni sa spun ca; Priceperea este sinonima cu Intelepciunea.Si Evreii acestia care veneau la strangerea celor rascumparati nu aveau pricepere. Dar ce este mai grav ca; nu s-au supus. Dece nu s-au supus? Pentruca In ei domina, lucra firea veche, pamanteasca.As Incheia cu acest loc care ne arata ca; Atunci cand ducem lipsa de pricepere, de Intelepciune sa o cerem dela Dumnezeu.Iacov 1; 5. Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară dela Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. 6. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentrucă cine se îndoieşte, seamănă cu valul mării, turburat şi împins de vînt încoace şi încolo.In viata celui rascumparat, Indoiala nu Isi are loc. Ea slabeste credinta.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc din cand In cand cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni si care iubesc Cuvantul Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: