miercuri, 24 ianuarie 2018

Fapte 11;25. Barnaba s-a dus apoi la Tars, .........................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Fapte 11;25. Barnaba s-a dus apoi la Tars, ca sa caute pe Saul;
26 si, cand l-a gasit, l-a adus la Antiohia. Un an intreg au luat parte la adunarile bisericii si au invatat pe multi oameni. Pentru intaia data, ucenicilor li s-a dat numele de crestini in Antiohia.
         Am pus si versetul 25 dar nu ma voi opri la el doar in treacat. Dorinta mea este sa aduc in atentie partea dela urma a vesetului 26. Sa Incerc sa spun despre acest nume frumos de a fi crestin. Dar sa vedem In versetul 25, o relatie a unuia care purta acest nume frumos de crestin.25. Barnaba s-a dus apoi la Tars, ca sa caute pe Saul;Cine era Barnaba? Iata cine era Barnaba;Iosif, numit de apostoli si Barnaba, adica, in talmacire, fiul mangaierii, un levit, de neam din Cipru, (Fapt.4:36Iata ce calitate avea acesta pe care nu o gasesti la prea multi care se numesc crestini.fiul mangaierii, Sa fi fost caracterul lui asa cum Il descrie Cuvantul sau sa fi fost lucrat de Dumnezeu tocmai ca sa fie de folos fratilor cu care se Intalnea. Nu stim precis. Cert este ca era lucrat de Dumnezeu si ca avea acest comportament In care se gasea acest dar de a mangia pe altii.
          Mi-a atras atentia dragostea lui pentru Pavel.Barnaba s-a dus la Tars ca sa il caute pe Pavel.Amandoi aveau sa fie trimisi In lucrare. Dar nu pentru multa vreme ca va veni si momentul cand ei se vor desparti unul de altul.Iata un alt credincios caretraia acest nume de crestin si el ca si Barnaba avea acest dar al mangaieri 2Timotei 1;16. Domnul sa-Si verse indurarea peste casa lui Onisifor; caci de multe ori m-a mangaiat si nu i-a fost rusine de lantul meu.17,Nu numai atat, dar, cand a fost in Roma, m-a cautat cu multa grija si m-a gasit.Cei care se numesc crestini ar trebui sa vada daca au acest dar al mangieri.Spuneam cu alta ocazie ca, nu era nevoie ca Barnaba si Saul sa mearga o perioada mai Indelungata Impreuna ei aveau sa fie despartiti. Am spus despartiti, pentruca, Dumnezeu vad ca a intervenit Intrun fel la care noi nu ne asteptam.Dumnezeu avea pentru fiecare din ei o lucrare In locuri diferite. Un frate a vazut prin aceasta despartire a lor pe care o cunoastem cu toti creiata de Marcu, ca un motiv negativ Intre cei doi.I-am spus fratelui ca nimic nu intervine In viata celor credinciosi fara ca Dumnezeu sa aiba un plan bine stabilit.Asa a fost si cu Barnaba si cu Saul de s-au despartit.
          Acum, doresc sa ne uitam la urmatoarele cuvinte;Pentru intaia data, ucenicilor li s-a dat numele de crestini in Antiohia. Erau multe adunari la vremea aceia prin Asia mica si In alte parti unde cei care auzisera despre Evangelia Domnului Hristos se strangeau Impreuna.Din nou mi-a atras atentia aceste cuvinte care ne arata ca cei ce se adunau In Antiohia au fost numiti Crestini.A aparut pentu prima data In vocabularul oamenilor acest cuvant de Crestin.Care era motivul de li s-a dat aceast nume?Nu stim si nici nu stim cine a propus sa fie acestia chemati Crestini.Sunt convins ca nu dintre ei a venit aceasta propunere sa o numesc ci au fost dela cei deafara cum Ii numeste Pavel. Acestia vazusera In viata acestoara care se strangeau Impreuna un comportament nou pe care nu Il mai Intalnisera.Dumnezeu le-a miscat inima,a sensibilizat-o.Fie ca erau unii care participau printre Fratii sau chiar deafara.
         Adunarile ne arata Cuvantul, erau formate dintre Iudei si dintre neamuri. Dumnezeu a gasit cu cale sa apara acesta denumire ca sa se faca diferenta Intre Religiunea Iudaica si Neamurile care nu cunosteau nimic despre Dumnezeul cel viu si adevarat. Cu alta ocazie am spus si Insemnatatea botezului tot pe acest criteriu a luat fiinta.Spuneam atunci ca; Era necesar sa apara acest semn simbolic sa diferentieze aceasta noua era a crestinismului de cea Iudaica sau pagana ,In care se incadrau neamurile.Ca Dovada ca ceia ce spun despre botez sta scris In;1Pet.3:21 Icoana aceasta inchipuitoare va mantuieste acum pe voi, si anume botezul, care nu este o curatare de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Isus Hristos, Acest verset necesita citit cu atentie In armonie cu alte locuri. Zic acest verset In mod deosebit ca trateaza un subiect atat de contraversat peintre cei ce se numesc crestini.Cu alta ocazie am spus cate-va ganduri din acest verset mai pe larg.
         Acum, daca ne Intoacem la noi cei de azi ce vom spune despre noi Insine cu privire la acest nume de Crestin? As Indrazni sa spun ca; Cei din Antiohia i-au obligat pe cei deafara sa recunoasca ca; Viata lor era o viata schimbata, o viata noua cu un comportament nou pe care ei nu mai vazuse asa ceva. Apoi,sunt convins ca, la strangerile lor laolalta participau ca In tot deauna si din afara.Cum am mentionat ceva mai sus.Ce zic cei deafara cand au sansa sa vina In mijlocul nostru la adunare? Raman ei impresionati de ceia ce vad? Ce atmosfera placuta se gaseste printre cei ce se aduna? Ramane sa ne dam fiecare raspunsul sincer Inaintea lui Dumnezeu cu ce atitudine venim la adunare sau biserica. Influentam noi fiecare atmosfera din Adunare In bine sau In rau.Raman cei deafara care au venit impresionati? Creiaza atmosfera dintre noi un impact pozitiv In inimile lor?
         Apoi, acest nume de crestin Indraznesc sa spun ca s-a denaturat atat de mult Incatnu mai face nici-o deosebire la unii dintre cei ce se numesc crestini, cu cei deafara.Ne indentificam noi cu acest nume de Crestin? Ce Inseamna sa te indentifici? Sa traiest Intrun cadru de copil al lui Dumnezeu pe care Il gasim In Cuvant. Abia atunci vei face cinste acestui nume precum o faceau cei din Antiohia.Si mai Inteleg ca este neaparata nevoie sa ne indentificam cu Domnul Hristos de unde vine acesta denumire care poarta In ea caracterul Domnului Hristos. Indraznesc sa spun ca;Ne aratand celor din jurul nostru din calitatile Domnului Hristos compromitem Numele Lui cel sfant.Am sa aduc In atentie sa vedem ce Inseamna aceasta indentificare In mod firesc. Napolion Bonaparte un General al Franrei,a ajuns la urechile lui ca; Un soldat care eara In armata franceza si purta acelasi nume ca al Generalului nu face cinste acestui nume.
         Napoleon la chemat si i-a spus scurt:Ce aud eu despre tine? Ori Iti schimbi viata or numele.Daca aici pe pamant asa stau lucrurile Intre oameni cum vom purta unii din noi acest nume sfant al Domnului Hristos de crestin fara sa ne pese ca vom da socoteala Inintea lui Dumnezeu?.Iata dragostea nu abandoneaza cautarea lui Barnaba pentru Pavel;26. si, cand l-a gasit, l-a adus la Antiohia.A fost necesar ca o perioada sa colaboreze sa fie Impreuna amandoi.Spuneam mai sus de numele acesta purtat care nu toti Il purtam cu cinste. Adica Il poarta unii din noi ca si oricare nume; Sa ma fac Inteles este asa; Intrebi pe unul ce este el ca credinta. Si repede se grabeste sa spuna si cu o mandrie pe care o sesizezi imediat ca; Spune el sunt baptist. Sau un altul ca sunt penticostal sau mai stiu eu ce religie mai Imbratiseaza.Nu spune ca e crestin.Cu atat mai putin Copil al lui Dumnezeu Putini din acestia care cinstesc acest nume am Intalnit.
         Acestia din Antiohia cum am spus ceva mai sus, au uimit pe cei ce nu erau ca ei prin felul lor de viata traita.Sa te sti ca porti un astfel de nume de Crestin si ca nu traiesti potrivit cu numele de care pretinzi ca Il porti,Este o luare In desert al Numeleui Domnului Hristos. Si In ultima instanta si a lui Dumnezeu.Personal vad ca este necesar sa ne vedem unde ne aflam In aceasta relatie cu numele de Crestin. Asa cum i-a spus Napoleon acelui soldat.Asta numai daca avem ce schimba In viata noastra. Te poti chema crestin dar sa nu fi recunoscut Inaintea Domnului Hristos ca frate al Lui.E un nume scump pe care cei ce sunt Intradevar nascuti din nou Il port cu cinste spre slava Domnului Hristos.Apoi, daca spunem ca suntem crestini,unde este dragostea pe care ar trebui sa o araram si noi unul fata de altul cum a aratat-o Barnaba?Ce citim despre aceasta dragoste; Romani 5;5….dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre….
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: