sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Romani 6; 6. Ştim bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El,…



f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 6; 6. Ştim bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentruca trupul păcatului să fie desbrăcat de puterea lui, în aşa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului;
         Ap, Pavel le vorbea unor credinciosi care se strangeau Impreuna. Inteleg ca el era la Roma dupa cum citim In;Fapte 28;30. Pavel a rămas doi ani întregi într-o casă, pe care o luase cu chirie. Primea pe toţi cari veneau să-l vadă, 31. propovăduia Împărăţia lui Dumnezeu, şi învăţa pe oameni, cu toată îndrăzneala şi fără nicio pedică, cele privitoare la Domnul Isus Hristos.Am pus aceste doua versete sa vedem care a fost motivul de a fost Pavel trimis la Roma.Trimis de cine? De Dumnezeu care avea In vedere ca si demnitarii acestui imperiu roman sa auda despre Domnul Hristos.Stim ca In vremea aceia domina imperiul roman. Stim ca Insusi Pavel cand a fost intrbat de capitan daca e cetatean roman,Pavel i-a spus;Fapte22;28…… „Şi eu“, a zis Pavel, „sînt chiar născut Roman.“
         Printre cei ce venaeau sa-l asculte Inteleg ca erau credinciosi  dar si unii necredinciosi.Pavel le spune aceste cuvinte care si noi ar trebui sa le punem la inima. Ştim bine că omul nostru cel vechi.Nu stim ce vor fi spus acestia cand au auzit de “omul cel vechi”? Nu aveau sa stie toti care erau acolo stransi ca sunt doua firi doua indentitati. Dar nu In orcine, ci numai In cei care au fost nascuti din nou. Indraznesc sa spun ca numai cei In a caror viata Dumnezeu lucrase nasterea din nou aveau cunostinta aceast adevar. Una pe care Pavel o numeste veche si una pe care Cuvantul o arata ca o fire noua din Dumnezeu.Nu am In vedere sa spun prea mult din acest verset. As dori sa ma opresc mai pe larg la cuvantul acesta de Robi. Nu stiu cati din noi pot sa aiba o imagine ce ar Insemna sa fi  rob.
         Sunt doua feluri de Robi. Unul este sa fi rob la modul literal fizic. Cu alte cuvinte, omului. Si alutul sa fi rob al pacatului sau al lui satan care sa fie stapanul tau. Pavel aduce de data aceasta Inaintea acelora care le vorbea dar si noua celor de azi, pe cea de a doua categorie de Robi, cei ai pacatului. Cu toate ca tangential el se refera si la Robii fizici. Dar dupa cum stim Interesul lui Pavel si al tuturor care sunt deja eliberati si acum sunt In slujba Domnului Hristos ca rascumparati ai Lui,au ca preocupare fundamentala robia pacatului. Acestia stiu ca , atat timp cate esti rob al pacatului esti un suflet mort spiritual.Asa ca, si noi suntem interesati In a Intelege cate ceva din ce Inseamna sa fi un rob al pacatului.Cu alte cuvinte, despartit de Dumnezeu.Am sa spun ceva de cei care  pe vremuri erau robi la modul literal fizic.
         Asta ca sa putem Intelege mai bine pe cea de a doua categorie de robi spirituali supt stapanirea pacatului.Aceasta este cea mai grava robie , de care nu poti scapa numai cu ajutorul lui Dumnezeu prin Domnul Hristos.Dece prin domnul Hristos?1 Corinteni 1; 30. Şi voi, prin El, sînteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare,Care voi? Voi de care s-a Indurat Dumnezeu si v-a directat la Hristos. Asa citim In Ioan 6;44.cum poate un suflet sa ajunga la sursa de viata spirituala.Puneam cu alta ocazie Intrebarea aceasta. Dece la Hristos? Pentruca El este singura sursa de viata vesnica.Si dadeam atunci ca si acum convorbirea Domnului Hristos cu Femeia Samarinteanca la putul lui Iacov,Apoi, Citim ca In Domnul Hristos este viata de libertate.Ioan 1; 4. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor.
         Daca esti unul care esti stapanit de vreun pacat de care fie ca nu poti sa te lasi, sa Il parasesti de unul singur, prin puterile tale firesti,sau fie ca ti la el, nu esti unul care ai fost rastignit Impreuna cu Hristos, Cu alre cuvinte, nu poti avea caracterul Domnului Hristos.Firea veche a fost răstignit împreună cu El, Cuvantul este destul de clar si tot odata categoric In privinta aceasta.Este o separare Intre a fi un rob al pacatului si unul de a fi slobod sau scos desupt puterea pacatului.Asta I-mi permit sa spun ca, nu esti împreună cu El, Este neaparata nevoie de a ne testa, controla daca  actiunile noastre sunt din firea veche.Asta pentru a ne dovedi noua Insine unde ne afalam.Putem fregventa o Adunare sau o Biserica de ani buni sau sa fi fost nascuti si cresuti Intr-o familie crestina si sa nu fi devenit slobozi, eliberati de o viata pacatoasa.
         Mantuirea este personala. Spuneam cu alta ocazie ca nu e data la gramada. Ea e darul lui Dumnezeu la modul individual.Apoi, citim ca este posibilitate de a fi desbracati de pacat.pentruca trupul păcatului să fie desbrăcat de puterea lui, Inteleg ca;In cel nascut din nou nu mai are putere de stapanire pacatul.Dece? Tocmai pentruca firea veche este rastignita odata cu aceasta nastere din nou.Am Intalnit unele persoane care se numeau ei credinciosi dar care viata nu o putea-i deosebi de a unuia care traieste In pacat.Acestia erau stapaniti de un pacat sau altul Ceia ce pentru mine Persona I-mi face dovada ca nu au un Mantuitor care sa-i fi izbavit sa-i faca liberi.Ca un copil al lui Dumnezeu este inadmisibil sa spui ca nu ai putere sau nu esti ajutat la vreme de nevoie.Aici In astfel de situatii Intervine Harul. Dar nu Inainte de a te duce la tronul Harului. Evrei 4;16.Asa cum am spus ceva mai sus ca; Fie ca iubesti acel pacat In care traiesti fie ca nu ai nimic de aface cu acest Mantuitor slavit care elibereaza.
         Subiectul acesta de a fi rob este destul de greu de Inteles. Apoi, este foarte complex pentru unii care se numesc crestini. Dece? Tocmai ca nu au expiermentat nasterea din nou ca sa aiba u structura noua sufleteasca. As mentiona ca;Dumnezu nu naste un suflet, nu pune o noua viata In el ca sa-l lase sa fie rob pacatului. Este usor de Inteles ca acest suflet care traieste In pacat nu a fost eliberat.Iata ce garantie au cei care au fost nascuti din nou, eliberati;Coloseni 2;10.Voi aveţi totul deplin în El, care este Capul oricărei domnii şi stăpîniri. Deci, cu alte cuvinte, nu este niciun pacat pe care cel nascut din nou sa nu aiba puterea de al stapani. Poate pentru unii pare ceva de neraelizat ( o utopie) acest adevar. Acestia pun la Indoiala Cuvantul sau puterea lui Dumnezeu. Iata o Intrebare pecare ar trebui pusa cu seriozitate.Traiesti viata de om liber spiritual?  Alminteri, nu te poti bucura de mantuirea aceasta a Domnului Hristos care te poate elibera.Este neaparata nevoie sa ne vedem unde suntem.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: