sâmbătă, 14 aprilie 2018

Evrei 4;2. Caci si noua ni s-a adus o veste buna ca si lor;................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Evrei 4;2. Caci si noua ni s-a adus o veste buna ca si lor; dar lor Cuvantul care le-a fost propovaduit, nu le-a ajutat la nimic, pentru ca n-a gasit credinta la cei ce l-au auzit.

         Epistola aceasta a fost scrisa credinciosilor evrei. Dar de felul cum scrie ma face sa Inteleg ca ar fi Ap, Pavel.Important este ca;Aduce In atentie o veste buna care e Evangelia Domnului Hristos, care aduce mantuirea.Autorul acestei epistole, scoate In evidenta doua grupari le-as numi cand face referire la;Caci si noua ni s-a adus o veste buna ca si lor; Cine vor fi acestia In care se Incadreaza si autorul cand spune;  si noua? Indraznesc sa spun fara a avea vre-o evidenta ca noua ar fi cei care au primit evangelia Domnului Hristos. Acestia sunt cei dintre  Neamuri dar nu exclude si credinciosii dintre evrei.Apoi,  si lor Gandesc ca este vorba de evrei ca popor In exclusivitate.Ce vreau sa scot In evidenta este ca;Dumnezeu nu s-a lasat facut necunoscut In Domnul Hristos nici Evreilor ca natiune si nici Neamurilor. Numai ca lor, care sunt evreii ca popor ne spune Cuvantul ca ;nu le-a ajutat la nimic,

         Cu toate ca, Domnul Isus a fost respins de Evrei si nici chiar azi ei nu-L recunosc ca Mesia.Si asta spre paguba lor. Aceasta veste buna de care ne vorbeste Cuvantul a fost facuta posibila prin auzirea Cuvantului.In decursul istoriei, oamenii au avut sansa sa auda Intrun fel sau altul despre Domnul Hristos si planul lui Dumnezeu de mantuire alcatuit In Fiul Sau.Dar cum citim unora nu le foloseste la nimic.Iar altora se bucura de mantuirea capatata prin credinta.Subiectul acesta dece unora nu le-a folosit iar altora da? Este destul de delicat si nu toti Il accepta ca atare.Acest subiect face parte din hrana tare.Iata ce spune Ap, Petru;2 Petru 1;16. In adevar, v-am facut cunoscut puterea si venirea Domnului nostru Isus Hristos, nu intemeindu-ne pe niste basme mestesugit alcatuite, ( de care se tineau evreii)ci ca unii care am vazut noi insine cu ochii nostri marirea Lui, a Domnului Hristos.

         Ap, Petru le spune unor credinciosi dintre evrei ca; Le-a facut cunoscut puterea si venirea Domnului nostru Isus Hristos, Iata ca, printre evrei care se numeau credinciosi se gaseau si unii care Indraznesc sa spun ca, puneau la Indoiala venirea Domnului Hristos. Acestia ca multi alti care fregventau dupa trecerea Intrun fel dela iudaism la adunarile sfintilor nu se debarasase de traditia lor.Traditie de care spune Petru.Ce au facut cu aceasta veste buna? Au ignorat-o.Caci si noua ni s-a adus o veste buna ca si lor; Unii dintre cei care se Incadreaza In gruparea pe care Cuvantul o numeste Noua, ar putea sa spuna; Ca ei au luat seama la Cuvantul ce se vestise si au ajuns sa treaca de partea Adevarului care este Insusi Domnul Hristos.Vom vedea ca nici acestia care ar putea pretinde ca au fost receptivi la ce li se vestise nu au avut nici-o contributie pentru faptul ca au putut primi aceasta veste buna mantuirea.dar lor Cuvantul care le-a fost propovaduit,nu le-a ajutat la nimic,

         Nu numai lor Cuvantul le-a fost propavaduit ci acelasi Cuvant a fost propavaduit si atunci si acum. Cu alte cuvinte, la amandoua grupari cum le-am numit ceva mai sus au avut sansa sa auda acelasi Cuvant propavaduit.Dar iata ca, Lor ca popor ,celor care erau evrei cand au auzit despre Mesia prin Proroci si cand a venit si au avut ocazia sa si Il vada printre ei cum spune Petru. Mesia a venit ca  Fiu al Omului. Citim ca aceasta auzire; nu le-a ajutat la nimic,Am spune noi ca e trist ca nu au luat seama sau au Ignorat acest Cuvant propavaduit chiar daca l-au auzit. Adevarul este cu totul altul pe care Il vom desprinde din ceia ce citim In continuarea versetului.Avem la sfarsitul acestui verset secretul care ne desvaluie dece ei, evreii, nu au fost ajutati de Cuvantul pe care l-au auzit.Iata ce citim In continuarea versetului;pentru ca n-a gasit credinta la cei ce l-au auzit.Nu stiu cati dintre noi cei care spunem ca suntem credinciosi,suntem dintre cei care am auzit Cuvantul si am putea spune ca am fost receptivi la ceia ce am auzit.

         Indraznesc sa spun ca;Este fals sa avem o astfel de parere despre noi Insine.Cuvantul ne arat ca;la ei nu s-a gasit Credinta. In toate timpurile cei care au primit Cuvantul au avut ei credinta?Sa nu ne treaca prin minte asa ceva anume; ca In noi s-a gasit credinta, pana ce nu am primit-o ca dar;Efeseni 2;8.Cu toate ca cei mai multi pun mantuirea pe seama credintei pe care o au si eu, o numesc Biologica.Ce doresc sa scot In evidenta pentru Fratii si Surorile mele care sunt sinceri este ca;Nu am fost nici unul mai buni sau ca am fi platit atentie la ce am auzit.Multi aud si azi ca si evreii de alta data si nu primesc Cuvantul.Realizam ca; Auzirea este legata, sincronizata, cu Credinta. Dar atentie! spuneam cu alta ocazie; Credinta care are deaface cu Mantuirea trebuie sa vina.Asa citim;Romani 10;17. Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.Iata deci ca este implicata auzirea ca sa poata veni credinta.Care credinta? Poate cei mai multi spun;Domnule si eu cred. Am Intalnit din acestia care cu o asa usuratate spuneau ca ei au credinta lor.

         Acestia erau destul de sinceri In necunostinta lor ca multi alti cand fac o astfel de afirmatie.Spuneam alta data ca, Intradevar fiecare om are credinta lui cum o numesc biologica; adica ne nastem cu ea ca un component al acestei vieti firesti, carnale. Mai spuneam; Chiar daca ma repet am sa spun din nou.Credinta care are deaface cu mantuirea trebuie sa vina, sau cu alte cuvinte, sa fie trimisa de Dumnezeu Intrun om adus la viata cu o Inima Inoita.Avem scaris In Cuvant ca aceasta credinta care vine dela Dumnezeu vine ca un dar pe care Il da Dumnezeu care e Suveran dupa buna placere a voiei Sale.Efeseni 2;8.Unii au ajuns sa spuna ca Dumnezeu nu este drept ca da la unii acest dar si la alti nu.In acest context trebuie sa cunoastem definitia suveranitati.Abia apoi,vom Intelege multe alte locuri din Scriptura cum se desfasoara planul de mantuire al lui Dumnezeu si cum Il aplica El care e Suveran.

         Mantuirea nu e posibila decat prin Domnul Hristos.pentru ca n-a gasit credinta la cei ce l-au auzit.Dece nu a gasit credinta la acestia? Pentruca se bazau pe acea credinta biologica. Si aceasta credinta te Impiedica sa crezi lucrurilee care nu se vad.Ea se ocupa cu care se vad.Citim definitia credintei care are deaface cu mantuirea;Evrei 11;1.Dar ce,la noi care suntem acum mantuiti a gasit Dumnezeu credinta care are deaface cu mantuira? Sa fim sinceri cu noi Insine si sa admitem ca a fost necesar sa primim acest dar dela Dumnezeu care este relatat de Efeseni 2;8.Cu alte cuvinte, sa o trimita Dumnezeu.Dar nu Inainte de a ne schimba inima din una de piatra In una sensibila de carne. Sau as spune ca; Schimbarea inimi este procesul acela divin al nasteri din nou.Ezechel vorbeste de aceste doua feluri de inimi.Ezechel 11;19.Am scris ceva mai mult cu alta ocazie despre aceste doua Inimi, una de piatra ne simtitoare, ne receptiva la Cuvantul pe care il poti auzi. Iar alta schimbata de Dumnezeu care este sensibilizata de ceia ce aude si primesc credinta.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri deppretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: