joi, 24 mai 2018

1 Samuel 12;7. Acum, infatisati-va ca sa va judec inaintea Domnului................

        Cantarea Cantarilor 2;1.

   Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

 1 Samuel 12;7. Acum, infatisati-va ca sa va judec inaintea Domnului pentru toate binefacerile pe care vi le-a facut Domnul, voua si parintilor vostri.
       
          Samuel era judecator In locul lui Eli.Poporul nu era recunoscator lui Dumnezeu. Cum i-a scos cu bart puternic din robia egipteana.Cu toate ca generatiile acestea carora le vorbea Samuel nu fusesera ei Insusi martori la acel eveniment miraculos. Fie ca parintii lor nu au ascultat de Dumnezeu cand le-a poruncit sa spuna ce a facut Domnul pentru ei din generatie in generatie. Fie ca ei cunosteau Intreaga istorie a iesiri lor din Egipt dar se Indepartau de Dumnezeu deiiberat.Pe acestia Ii invita acum Samuel la judecata.Acum, infatisati-va ca sa va judec Nu era o judecata oarecare Intre un om si alt om. Acesta a fost scopul de Dumnezeu a pus judecatori In Israel. Sa judece anumite litigi care puteau sa apara In Popor.Cand erau litigii de orice fel, trebuia ca judecatorul sa le judece. Dar nu oricum ci cu dreptate.Cu alte cuvinte, nu cu partinire.Judecatorul era direct raspunzator Inaintea lui Dumnezeu de felul cum aplica legea data de Dumnezeu prin robul Lui Moise. Dar de data aceasta Samuel Ii cheama la o alta judecata. Asa cum am spus nu Intre om si om ci Intre Dumnezeul cel viu si adevarat si fiinta creiata de El Omul.

         In cazul de fata Israel care era un popor pe care Insusi Dumnezeu la ales din mijlocul altor popoare.Am putea spune; Cum sa se judece Omul cu facatorul Lui Dumnezeu? Nu omul cerea o astfel de judecata ci Dumnezeu care era Suveran.Il chema sa se prezinte Inaintea Lui.In tocmai cum a facut cu primul om Adam;Geneza 3;9. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om si i-a zis: "Unde esti?"Adam a fost chemat la ordine.Ce sa judece Samuel? Sigur, felul lor de a se comporta In relatia lor cu Dumnezeu.Iata ca este inevitabil ca omul sa nu dea socoteala lui Dumnezeu.Sa ne oprim putin si la noi care azi spunem ca Dumnezeu este Dumnezeul nostru si mai mult Il chemam si Tatal nostru. Spuneam cu alta ocazie ca;Israelitii au fost nascuti din om. Fie el Avraam sau mai pe urma Isac si In final Iacov caruia Dumnezeu i-a schimbat numele In Israel.Dar noi care pretindem ca suntem nascuti de Dumnezeu,cum ne raportam noi In relatia de partasie cu Dumnezeu? Negresit ca noi, o putem avea numai prin Domnul Hristos care este Mijlocitor.Traim noi o viata demna de copii ai lui Dumnezeu?

         Fiecare sa Isi dea singur un raspuns sincer.Samuel era judecator peste acest popor si Ii chema Inaintea lui Dumnezeu sa dea socoteala pentru felul de cum au trata relatia lor cu Dumnezeu. Noi si mai mult. Dece noi mai mult? Pentruca pretindem,sustinem ca suntem copii Lui. Si ca copil suntem Continu In prezenta lui Dumnezeu ca Tata. Cine sa ne judece pe noi cand ne abatem dela voia lui Dumnezeu? Avem un cuget care are acest rol de judecator.Romani 9;1. Spun adevarul in Hristos, nu mint; cugetul meu, luminat de Duhul Sfant, imi este martor,Sa nu ne suprinda faptul ca vom da socoteala aici pe pamant de felul nostru de a trai In prezenta lui Dumnezeu. Dece aici pe pamant suntem noi judecati (disciplinati)? Indraznesc sa spun ca; Odata ce suntem plecati sus, judecata sau disciplina Inceteaza? Daca aduc In atentioe Intalnirea pe nori cerului cu Scumpul nostru Mantuitor,nu vom mai fi judecati.La Intalnirea cu El spune Cuvantul ca vom fi ca El In trupuri de slava.Unui astfel de trup nu i se mai aplica judecata.Dar pentru ce vroia Samuel sa-i judece? Iata ce le spune el;pentru toate binefacerile pe care vi le-a facut Domnul,

         Este destul de trist sa nu fi recunoscator lui Dumnezeu pentru felul Lui de cum s-a purtat cu acest popor dealungul timpului.Dar ce, nu sunt si printre cei care se numesc ei Insusi crestini la fel nerecunoscatori Domnului Hristos? Dumnezeu nu le cerea imposibilul acestui popor. Indraznesc sa spun ca le cerea sa asculte de legea si poruncile date ca sa stie cum sa se compoarte In relatia cu El. Si sa aiba un comportament de al onora, cinsti printre poporele care-i Inconjurau.Dar ce, pe noi Dumnezeul nostru ne-a lasat In necunostinta de cauza ce asteapta El dela noi? Nu, si noua s-a Ingrijit de ne-a dat Cuvantul Lui scris.Nici Israelitii si nici credinciosii din toate timpurile nu au scuze cand nu au cinstit numele Lui cel sfant.Si Samuel le aduce In atentie motivul judecati cu Dumnezeu.pentru toate binefacerile pe care vi le-a facut Domnul, Samuel le-a spus pe scurt de aceste binefaceri prin acest cuvant-toate-.Putea sa le faca o lista si sa le-o prezinte.Stiau care erau aceste binefaceri si cum le-au nesocotit, le-au calcat ignorandu-le.   Cati dintre noi nu stim cate binefaceri si-a aratat Dumnezeu pe parcursul vieti noastre? Stim, dar si unii dintre noi fie ca ignoram ceia ce a facut Dumnezeu pentru noi sau fie ca legatura noastra nu este ca Intre copil si Tata.

         Atunci trebuie sa fim judecati ca si Israeliti. Spuneam alta data ca; Si Israel si noi avem deaface cu acelai Dumnezeu care judeca In toate timpurile cu dreptate.Apoi, Scriptura ni-L arata ca e neschimbator In atributele Lui de Suveran.Cui a facut Domnul toate aceste binefaceri?Samuel le spune fara niciun ocol sau, menajare; voua si parintilor vostri.Voua care azi va bucurati de ocrotirea Lui.Si asta din pricina bunatati lui nu pentru meritele voastre.Dar si parimtilor vostri cand i-a scos din robia egipteana si i-a calauzit prin pustie. Cand le-a purtat de grija.Le-a asigurat hrana chiar daca ei au cartit, au fost nemultumiti.Daca ar fi sa aplicam si la noi aceste cuvinte,poate nu le putem aplica la toti In totalitate. Dece? Pentruca nu toti au avut parinti care au fost credinciosi carora sa le poarte Dumnezeu de grija. Sau, sa spun asa cum Samuel aduce Inainte;Binefacerile Domnului.Dar sunt si unii dintre noi care au vazut In casa parinteasca purtarea de grija a lui Dumnezeu. Indraznesc sa spun ca acestia nu pot uita anii copilariei petrecuti supt mana ocrotitoare a lui Dumnezeu. Si asta din pricina parintilor care au fost binecuvantati de Dumnezeu.

         Dar Samuel spune si voua. Voua care sunteti azi Inca In viata Dumnezeu si-a arata binecuvantarile Lui fata de voi.Erau ei recunoscatori lui Dumnezeu pentru toate aceste binecuvantari? Cuvantul ne arata ca nu numai ei nu au fost recunoscatori dar chiar si parinti lor l-au maniat pe Dumnezeu si nu i-au fost credinciosi.Psalmul 95;9Cati dintre cei care se numesc crestini nu au compromis numele lui Dumnezeu In vietile lor Intrun fel sau altul?. Si au dat un exemplu rau, negativ copiilor lor. Si cu toate astea Dumnezeu si-a aratat Indurarea Lui si fata de copii.Acest popor nu a fost la Inaltimea dragostei lui Dumnezeu, nu au fost recunoscatori pentru toate binefacerile Lui fata de ei. ……..Scriptura este destul de clara In privinta aceasta.Asa cum am spus ca se gasesc si printre noi unii care nu sunt recunoscatori lui Dumnezeu.Si Israelitiii si credinciosiii au trecut supt judecata lui Dumnezeu din timp In timp. Pe care o numesc;Disciplina lui Dumnezeu pe care o aplica spre Indreptare.

         Am facut aceasta paralea Intre Poporul Israel care este pamantesc si noi cei rascumparati care suntem un alt popor ceresc.Paralela pe care o numesc des armonizare.Israel ca popor a fost scos din robia egipteana si au calatorit prin pustie pana la destinatia promisa  de Dumnezeu Cananul acesta pamantesc. Ei, Israelitii trebuiau sa fie o marturie printre popoarele de prin prejur. Au falimenta lementabil In decursul istoriei. La fel Biserica corporala trebuie sa fie o marurie prin lume . si Biserica a falimentat lementabil. Ramane numa Biserica vie zidita de Domnul Isus.Iar pe >>>>Biserica o asociez cu Israel<<<<    care a fost o anticipare a ceia ce avea Domnul Hristos sa Infaptuiasca prin moartea lui la Golgota.Biserica vie,(noi cei rascumparati)  Nu cea de “Crestinatate” care se zice ca e In deriva.Cea zidita din pietre vi a fost In robia celui rau, a pacatului. 1 Petru 2;5.

         Apoi,noi cei vi Inca calatorim In pustia acestei lumi In perelinajul nostru spre Cananul ceresc unde suntem asteptati de Scumpul nostru Mantuitor. Dar ce sa faci dacaSunt unii care nu agreeiaza cu aceasta asemanare Intre Israel si Biserica?. Asta e treaba lor personala.Dar este irelevant daca unii agreeiaza sau nu. Ei pot fi “teologi distinsi” ai zilelor noastre.Vedem In Moise ca este o asemanare a Celui ce avea sa vina Domnul Hristos. Cum Moise i-a scos pe Israeliti din Egipt, tot asa si Domnul Hristos ne-a scos desupt robia celui rau.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar. Asemanarea pe care o fac Intre Israel si Biserica are multe asemanari  similiare pe fond spiritual,pe care ar trebui sa le luam In consideratie.Pentru a ne veni In ajutor.Dar, fiecare este liber sa asimileze ce vrea.Dar daca nu e In arminie cu Intreg Cuvantul suntem pe un drum firesc, omenesc.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: