joi, 3 mai 2018

1 Samuel 2;22. Eli era foarte batran si a aflat cum se purtau fiii lui ...........


f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Samuel 2;22. Eli era foarte batran si a aflat cum se purtau fiii lui cu tot Israelul; a aflat si ca se culcau cu femeile care slujeau afara la usa Cortului intalnirii.

         Sunt cu cititul la rand seara din Vechiul Testament si am ajuns la acest verset pe care l-am pus mai sus,1 Samuel 2;22. De data aceasta mi-au ramas ochii asupra acestui verset.Cu alti ani In urma am scris despre Preotul Eli cate-va ganduri.Si as fi renuntat sa mai spun ceva din Imprejurarea aceasta trista Intre Eli si Ana nevasta lui Elcana.Nu ma voi mai opri la acesta Intamplare asa cum am numit-o trista.Dece e trista? Pentruca Eli ca Preot trebuia sa se apropie de Ana si sa o Intrebe care e durerea ei sufleteasca. Aceasta era menirea lui ca Preot sa stai de vorba cu cei care veneau la Cortul Intalniri, la Casa Domnului. Dece veneau oamenii cu familile la Casa Domnului? Cuvntul ne arata ca sa Isi aduca darurile lor Inchinate Domnului.Daruri din care Eli ca Preot luau pentru el si familia lui.Dar Eli nu a tinut cont de ce oranduise Dumnezeu cu privire la darurile aduse la Cortul Intalniri de popor.Numeri 18;11……..Oricine va fi curat in casa ta sa manance din ele.

         Spuneam cu alta ocazie din acest loc ce Insemna a fi curat.Ca sa te poti Incadra In ceia ce spune Dumnezeu.Indraznesc sa spun ca; In vechime sa fi fost fara reprosi Inaintea lui Dumnezeu si a poporului asta Insemna sa fi curat.Eli si-a crescut Fii cu ce lua dela slujba pe care o facea la Cortul Intalniri.Dar iata ca, Fii lui Eli au crescut, sau facut oameni maturi.Cum au crescut? Cu mancarea pe care Eli o aducea acasa dela Cortul Intalniri.Iata deci, ca Eli a ignorat ceia ce Dumnezeu stabilise de a fi curati cei ai casei ca sa poata manca si ei. Potrivit cu ce citim In;Numeri 18;11.Daca ei au fost cresuti maturi la modul fizic cu ce se hraneau dela ceia ce aducea acasa tatal lor Eli, nu tot asa au cescut si spiritual. Cu alte cuvinte, Eli nu s-a ocupat de fii lui, de sufletul lor, de legatura lor cu Dumnezeul lui Israel. Vom vedea ca, Dumnezeu Il va pedepsi pe Eli si casa lui.Cei ce citesc Cuvantul cu atentie si interes cunosc dece Dumnezeu a procedat asa si nu altfel in diferite situatii.Adica, nu a lasat nepedepsiti pe cei ce se faceau vinovati de necinstirea Casei lui Dumnezeu.

         Vedem ca si Preotul Aaron a platit acelasi pret ca si casa lui Eli.Numeri 18;1. Domnul a zis lui Aaron: "Tu si fiii tai, si casa tatalui tau cu tine, sa purtati pedeapsa faradelegilor facute in Sfantul Locas;.... Avem cazul de fata cand Dumnezeu nu a mai lasat ca preotia sa fie preluata de Fii lui Eli.A gasit de cuvinta ca sa ridice un altul din afara familiei lui Eli.Nu e de mirare ca ajunsese Cortul Intalniri In aceasta situatie.Insusi Domnul Isus a dat la Templu peste astfel de preoti;Ioan 2;15. A facut un bici de streanguri si i-a scos pe toti afara din Templu,... Cunoastem Imprejurarea destul de bine ce facusera preotii din Casa lui Dumnezeu.Am spus ceva ca si o introducere la ceia ce doresc sa spun din acest verset 22.Cei mai multi care citesc Cuvantul as spune ca sunt ca si Famenul etiopian.Ce se Intampla cu acesta? Iata ce citim;Fapte 8;30. Filip a alergat si a auzit pe etiopian citind pe prorocul Isaia. El i-a zis: "Intelegi tu ce citesti?"Ce e trist ca acestia nici nu fac un efort si cu ajutorul lui Dumnezeu sa poata Intelege ce vrea Dumnezeu sa le descopere din ceia ce au citit.

         Iata ce ne relateaza acest verset 22 din 1 Samuel;. Eli era foarte batran. Oricare dintre noi,ajungem la aceasta varsta Inaintata ca vrem sau nu vrem. Deci e Interesant si demn de luat seama ca, atunci cand  esti tanar sau In putere sa te ocupi de lucrurile pe care nu le mai vei putea face la batranete. Vei regreta dar va fi In zadar ca si la Preotul Eli.Va fi regretat el dar nu a putut schimba hotararea lui Dumnezeu cu privire la casa lui.Astfel de situatii sunt si azi prin Adunari. Tatal manaca din ce se strange la Adunare sau cum sunt platiti acum de guvern si toti ai casei lui. Fie ca sunt curati, (credinciosi) sau nu.Este aceiasi situatie ca si la Eli.Nu stim cat de batran va fi fost Eli. Cuvantul ne arata ca aceasta slujba de Preot trebuia sa o faci pana la o anumita varsta specifica.Asa citim In; Numeri 8;23. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:24. "Iata legea privitoare la leviti. De la varsta de douazeci si cinci de ani in sus, orice levit va intra in slujba Cortului intalnirii ca sa indeplineasca o slujba acolo.25. De la varsta de cincizeci de ani incolo, sa iasa din slujba si sa nu mai slujeasca.

         Am pus aceste verset sa vedem cum Eli a ignorat pur si simplu hotararea lui Dumnezeu care a fost data prin Robul Sau Moise.Dar ce, cei care sunt prin Adunari, Biserici deabia se tarasc si nu se lasa ca cei tineri care dau dovada de crestere matura(spirituala) sa preia slujba.?Iata la adanci batranete ce a aflat Eli;si a aflat cum se purtau fiii lui cu tot Israelul;  Era pus Eli la Cortul Intalniri sa fie un ajutor spiritual pentru Poporul Israel? Negresit ca da. Cel putin asa ne lasa Scriptura sa Intelegem ca era menirea Preotului legat de aceasta slujba de Preot si Inca Mare Preot.Peste veacuri Dumnezeu i-a descoperit Ap, Pavel ce calitati trebuie sa aiba liderii spirituali.1 Timotei 3;4. sa-si ia grija de casa lor.Sa o chiverniseasca bine casa si sa-si tina copiii in supunere cu toata cuviinta. A facut Preotul Eli asa ceva?Sa nu fi fost si pe vremea aceia aceleasi cerinte dumnezeiesti? Am dubiu In privinta asta. Dece? Pentruca avem deaface cu acelasi Dumnezeu care nu se schimba In atributele Lui de Suvaran. Apoi, si atunci si azi este slava lui Dumnezeu la care trebuie tinut.

         Dumnezeu este acelasi ieri azi si In viitor.Cu alte cuvinte,este vesnic. Sa nu fi auzit Eli de cand era Inca In putere de comportamentul fiilor lui? Am dubiu In privinta aceasta.Iata cum se comportau preotii pe vreme aceia. Citim In acest capitol dela versetul 13 In continuare.Si spre sfarsitul Cap, 2, vedem cum Domnului nu i-a placut comportamentul lui Eli.Un om al lui Dumnezeu a venit la Eli;dela versetul 27 si 29 iclusiv.Se vede treaba ca Eli era In cunostinta de cauza ca; La usa Cortului Intalniri erau femei usoare ca sa nu spun prostituate. Din moment ce Ana Ii reproseaza lui Eli aceste cuvinte;Cap, 1;16. Sa nu iei pe roaba ta drept o femeie stricata, …...Cine le-a angajat, pus In slujba pe acestea la usa Cortului? Sunt convins ca Eli era In cunostinta de toate slujbele ce se faceau La cortul Intalniri. Fie In interior, cu cei care luau carnea cu forta sau afara ca aceste femei stricate.Eli era mare preot. Adica, peste toti.Sa Isi fi facut Eli la apogeul vieti un control, o analiza? Nu stim,Cuvantul nu ne da amanunte.Oricum ar fi fost atitudinea lui Eli nu i-a placut Domnului.

         Si pentru felul de comportament al casei lui nu v-a fi tolerat de Dumnezeu. Este foarte interesant de luat seama ca;Nici azi Dumnezeu nu tolereaza un astfel de comportament pacatul. Poate se vor gasi si unii care vor spune ca sunt situatii prin Adunari si Dumnezeu nu actioneaza. Asa a fost si La Cortul Intalniri pe timpul lui Eli. Dar,Dumnezeu, are timpul si motivatia Lui cand si cum pedepseste.Apoi, versetul se Incheie cu acest grav comportament al fiilor lui Eli;a aflat si ca se culcau cu femeile care slujeau afara la usa Cortului intalnirii. Iata ca nici chiar la pagani nu se Intamplau asemenea lucruri. Si Paganii aveau templele lor si dumnezei lor. Dar nu gasim racordat ca s-ar fi Intamplat asa ceva. Cu mult mai mult cand ai deaface cu Dumnezeul cel viu si adevarat si cu Locasul Lui cel sfant.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: