miercuri, 30 mai 2018

Cantarea Cantarilor 2;1.

   Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Exod 33;16. Cum se va sti ca am capatat trecere inaintea Ta, eu si poporul Tau? Oare nu cand vei merge Tu cu noi si cand prin aceasta vom fi deosebiti, eu si poporul Tau, de toate popoarele de pe fata pamantului?"

         Din nou un verset din Vechiul Testament pe care doresc sa putem Intelege cate ceva din el pentru noi care suntem din Noul Testament. Cu toate ca vor fi si unii care nu pot manca o astfel de mancare tare. Este necesar sa fim maturi In credinta ca sa putem sa ajungem la un nivel de a intelege cate ceva folositor pentru noi din ceia ce citim din Vechiul Testament.Moise care era ales de Dumnezeu ca sa conduca Poporul odata scos din robia egipteana.Ma opresc putin la noi si as asemana pe Moise cu Duhul Sfant care a fost dat de Dumnezeu ca sa conduca pe cei rascumparati ai Lui prin pustia acestei Lumi.Domnul Isus spune ucenicilor ca, vor primi Duhul Adevarului care Ii va calauzi.

           Iata cum citim In acest verset;Ioan 16;13. Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare.Am pus Intreg versetul sa vedem ca aceasta a fost intentia lui Dumnezeu ca sa trimita o calauza cum am spus pentru copii Lui In pustia acestei lumi.Moise era cel care calauzea pe Copiii lui Israel prin pustie.Duhul Sfant calauzeste  atentie; Pe copiii lui Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie ca; Israelitii sunt copii ai lui Iacov caruia Dumnezeu i-a schimbat numele In Israel. Cei rascumparati de Domnul Hristos sunt copii ai lui Dumnezeu.Si pentruca si unii si alti au fost scosi din robie aveau nevoie de o calauza.Israelitilor le-a fost dat de Dumnezeu  pe Moise.Pe care l-a pregatit pentru asa ceva. Nu era o lucrare usoara. Dece nu era usoara? Pentruca Moise avea de aface cu un popor rebelios, Incapatanat.Exod 32;9. Domnul a zis lui Moise: "Vad ca poporul acesta este un popor incapatanat.

         Celor rascumparati Dumnezeu am spus le-a dat Duhul Adevarului sau Duhul Sfant.Dar ce acestia nu sunt uneori ca si Israelitii Incapatanati sau un alt cuvant sinonim  Impotrivitori?Efeseni 4;30. Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii. Ce e Impotrivirea decat Incapatanare.Iata ce spune Moise lui Dumnezeu;Cum se va sti ca am capatat trecere inaintea Ta, eu si poporul Tau? Moise ca Om vroia sa fie sigur In drumul acesta lung si greu ca Dumnezeu este cel care le poarta de grija.El a promis si v-a Implini ce a promis.Si celor rascumparati Dumnezeu le poarta de grija necontenit.Iata ce spune Mantuitorul;Matei 28;20. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.

         Moise cerea o dovada dela Dumnezeu ca sa fie sigur ca nu porneste la drum din propia lui Initiativa.Dar iata ca si cei rascumparati au o dovada din partea lui Dumnezeu prin Duhul Sfant;Romani 8;16. Insusi Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu.Si ca sa faca dovada ca este cu noi cei rascumparati, Domnul Isus a spus aceste cuvinte.Ioan 14;17. si anume Duhul adevarului,  pe care lumea nu-L poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi si va fi in voi.Moise vroia ceva la vedere.Ca om e greu sa te Increzi In ceia ce nu vezi. Era un drum pe care spune Iosua; nici voi si nici parinti vostri nu au mers……...Si noi putem vedea schimbarea din viata nostra datorita Duhului Sfant care ne calauzeste zilnic.Si pentru cei rascumparati e un drum nou spre Cananul ceresc.Asa ca ne-a dat Dumnezeu o calauza sa nu fim singuri.

         Daca Moise spune ca a capatat trecere Inaintea lui Dumnezeu, noi si mai mult.Pentruca Domnul Hristos ne-a Introdus In prezenta lui Dumnezeu. Moise vroia ca Popoarele din prejurul lor sa stie ca Dumnezeu este cu ei. Dorim noi ca lumea care ne Inconjoara sa stie ca Dumnezeu este cu noi? Cum vor putea ei sa stie? Privind la felul nostru de a trai diferit decat al lor. Tot asa si Israel trebuia sa dovedeasca popoarele ca ei au un Dumnezeu care i-a condus si care se ocupa de ei.Moise stia ca niciun Popor nu are un Dumnezeu ca al lor.Si daca Dumnezeu mergea cu ei cum defapt Scriptura ne arata ca a fost cu ei pana au ajuns in Cananul pamantesc. Zic Pamantesc ca ei ca natiune nu au avut promisiuni ceresti.Si iata ce zice Moise;Oare nu cand vei merge Tu cu noi si cand prin aceasta vom fi deosebiti, Iata ce-i facea deosebiti pe acest Popor Israelit. Insusi prezenta lui Dumnezeu In mijlocul lor.

         Ce ne face pe noi cei rascumparati deosebiti fata de ceilalti din Lume? Nu prezenta Domnului Hristos In vietile noastre prin Duhul Sfant? Daca Dumnezeu nu era cu Israel delungul calatoriei pana In Canan, popoarele nu vedeau nimic deosebit In ei.Daca Domnul Hristos nu se vede In vietile noastre atunci nu suntem deosebiti fata de cei care ne Inconjoara.Indraznesc sa accentuez pe aceste cuvinte; Este vizibila prezenta Domnului Hristos In felul nostru de a trai, de a ne manifesta printre oamenii acestei lumi, atunci este evident ca apartinem Acestui Mantuitor slavit. Moise se introduce pe el ca si conducator si poporul care era subordonat lui. eu si poporul Tau, As Indrazni sa spun ca; Moise e Infatisat cu Capul de familie a celor credinciosi Tatal. Poporul cu familia copii si inclusiv Sotia.Sunt deosebit eu ca cap de familie? Dar copii mai? Intrun cuvant Intreaga familie prin trairea lor In mijlocul acestei lumi?.Dar am retinut ca Moise este in primul rand si abia apoi Poporul.Capul de familie este responsabil decum se desfasoara calatoria familiei. Cuvantul ne arata;Capul,Tatal, are obligatia sa stabilesca disciplina Cuvantului In casa lui ca sa poata fi deosebiti ca familie printre cei deafara.

         Moise simtea aceasta greutate care apasa pe umerii lui.Simtim noi ca Parinti aceasta greutate,responsabilitate?Iata dece cere lui Dumnezeu sa mearga cu el si Poporul.Dar am retinut ca Moise spune ca ei sunt Poporul lui Dumnezeu. As mentiona ca ,Intradevar erau poporul lui Dumnezeu pamantesc. Dar cei rascumparaati ce sunt ei? Sunt un popor ceresc Insusi prin faptul ca apartin lui Dumnezeu care i-a nascut din nou.Moise aduce In atentie unde trebuia sa se faca simtita deosebirea lor.de toate popoarele de pe fata pamantului?"Moise arata ca, Popoarele toate de pe fata pamntului privea la ei ce fel de Dumnezeu are Israel.Sunt uimiti cei din jurul nostru de Dumnezeul nostru de felul cum traim? Sau Intrun fel compromitem numele Lui cel sfant si al Domnului Hristos care ne-a scos din Egiptul acestei Lumi.Iata cum trebuie privita relatia noastra de copii ai lui Dumnezeu cu Tatal nostru pentru a fi deosebiti Intradevar.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartsesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: