marți, 15 mai 2018

Rut 1;16. Rut a raspuns: "Nu sta de mine sa te las si sa ma intorc de la tine! ..........

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron...

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Rut 1;16. Rut a raspuns: "Nu sta de mine sa te las si sa ma intorc de la tine! Incotro vei merge tu, voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu; poporul tau va fi poporul meu, si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu;


         Cu ceva timp In urma am avut o discutie cu o persoana care citeste si el Cuvantul. Si am ajuns Intrun fel la neantelegeri pe marginea mantuiri neamurilor. Negresit, Dumnezeu nu mantuieste cu gramad; popoare, darnici persoane. Mantuirea este individuala, este o relatie personala Intre sufletul mantuit si Dumnezeu prin Domnul Hristos.Domnul Hristos a spus aceste cuvinte dece a venit El.Luca 19;10. Pentru ca Fiul omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut."Totul face referire la individual.Deci daca vrem sa Intelegem, vom Intelege ca Domnul Hristos a avut un mandat din partea lui Dumnezeu anume;Sa mantuiasca pe aceia pe care Dumnezeu Ii atrage la Domnul Isus.Ioan 6;44.Sau as zice pe cei ce Ii scoate In cala Fiului Sau.Acesta sustinea aducandu-mi In atentie ca neamurile au avut sansa sa intre In mantuirea Domnului Hristos datorita aiunecari lui Israel. Din nou, nu neamurile ca popoare.Romani 11;11. Intreb, dar: "S-au poticnit ei ca sa cada?" Nicidecum! Ci, prin alunecarea lor, s-a facut cu putinta mantuirea Neamurilor, ca sa faca pe Israel gelos;

         Versetul acesta are o Intelegere pe care cei mai mult Il iau ne armonizat cu restul Scripturi si se Incurca.Cei rascumparati au fost alesi Ininte de Intemeierea lumi, Inainte de a fi popoarele.Efeseni 1;4.Spun des de armonizarea Cuvantului ca sa nu ajungem la extreme care ne pot conduce la confuzie.Am sa dau alte locuri unde vom vedea ca; Neamurile au fost cuprinse In planul lui Dumnezeu de Mantuire Inainte de a fi ele denumite ca popoare.Iata un loc destul de semnificativ In privinta aceasta;Luca 2;30. Caci au vazut ochii mei mantuirea Ta,31. pe care ai pregatit-o sa fie inaintea tuturor popoarelor,32. lumina care sa lumineze Neamurile si slava poporului Tau, Israel."Am pus aceste verset pentru a avea o continuitate In Intelegerea pe care doresc sa o avem.Apoi, mai este un alt loc care ne arata ca;Cei rascumparati, nascuti din nou sunt risipiti In toata lumea printre Popoare.Ioan 11;52. Si nu numai pentru neamul acela, ci si ca sa adune intr-un singur trup pe copiii lui Dumnezeu cei risipiti.Unde sunt acesti rascumparati risipiti? In lume printre Popoare. Oircare popor ar fi el.

         Cu alta ocazia am scris din acest verset mai pe larg.Si acum am sa spun ce m-a determinat sa aduc cateva ganduri din acest verset de mai sus din cartea Rut. Cunoastem toti aceasta Intamplare pe larg dintre Naomi si nurorile ei In mod deosebit Intre Naomi si Rut.Negresit, toti cei ce citesc Cuvantul la rand si fara ideei preconcepute. Si dau libertate Duhului lui Dumnezeu sa aduca lumina. Cata lumina? Atat cat considara Dumnezeul nostru ca ne este necesar.Rut a raspuns: "Nu sta de mine sa te las si sa ma intorc de la tine! Rut era o moabita. Des este mentionat In aceasta carte aceste cuvinte; Rut Moabita. Ce vrea sa ne spuna aceasta mentiune de Moabita?. Cu alte cuvinte nu era Israelita. Cu toate ca unii au adus-o In atentie ca era descendenta din Fii lui Lot.Dar Lot nu avea nimic de aface cu Israel. Ca a fost nepotul lui Avraam? Asta e cu totul altceva.Israel se trage din Iacov fiul lui Avraam nu nepotul lui.Geneza 35;10. Dumnezeu  i-a zis:"Numele tau este Iacov; dar nu te vei mai chema Iacov, ci numele tau va fi Israel." Si i-a pus numele Israel.De aici Incolo, toti descendentii lui Iacov se vor chaema Israeliti.Iar descendenti lui Lot se chiama Moabiti.

           Dumnezeu i-a schimbat numele lui Iacov. As Indrazni sa spun ca ; Dumnezeu a avut un scop bine determinat de a face aceasta schimbare. Dumnezeu nu la avut In vedere pe Lot ci pe Israel (Iacov).Am spus aceste cuvinte sa vedem ca; Nu ne spune Cuvantul ca Rut era o Israelita.Ce vreau sa scot In evidenta este acest aspect al relatiei dintre Rut ca nora (Doughter In Low)cu Naomi ca Soacra (Mother In Low).Astfel de situatii se Intalnesc rar daca nu chiar deloc.Rut a raspuns: "Nu sta de mine sa te las si sa ma intorc de la tine! Iata dragostea pana unde poate merge. Pana la sacrifici de sine. Facea Rut sacrificiu? Negresit ca da.Sa lasi tu rudele tele si sa te alipesti de o straina. Cu toate ca Ii fusese Nora asa cum ne relateaza Cuvantul.Practic nu mai avea nici-o relatie cu Soacra ei In urma decesului celui care i-a fost barbatul ei fiul lui Naomi.Asa stau lucrurile la prima vedere din punctul nostru firesc omenesc.Cum le Inteleg cei mai multi, la modul literal.Dar, doresc sa aduc In atentie ce e spiritual.

         Personal Inteleg ca, Dumnezeu avea In vedere sa arate tuturor Inclusiv Israelitilor ca si Neamurile prin aceasta  Rut Moabita ca si simbol,se vor bucura de Mantuirea lui Dumnezeu In Fiul Sau.Iata dece spun ca este repetat destul de des;Rut Moabita.Se vede ca Rut avea alt dumnezeu devreme ce Ii spune lui Naomi;Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu;Rut a facut as spune un legamant Inaintea lui Dumnezeu cand a spus aceste cuvinte lui Naomi. Si mai sus vedem ce a mai cuprins acest legamant.Incotro vei merge tu, voi merge si eu, Unde avea sa mearga Naomi? Negresit, In Tara lui Israel care era straina pentru Rut.Nu numai Dumnezeu Ii era strain,fata  de cum va fi fost ea crescuta. Dar si Poporul In care se va duce. Ea nu va sti obiceiurile acestui popor Israelit.unde vei locui tu, voi locui si eu; Avea sa locuiasca cu Naomi In mijlocul acestui popor strain pentru Rut.Dar asa cum am spus acestea erau parte din legamntul facut de ea Inaintea Dumnezeului lui Naomi.

         Si In ultima instanta era planul lui Dumnezeu din vesnicie care urma sa-l descopere In Domnul Hristos.poporul tau va fi poporul meu,Noi ne mutam dintrun loc In altul si ne vine greu.Uite asa am procedat si noi cei care am plecat pe alte melaguri necunoscute de noi.Oameni necunoscuti, limba necunoscuta dar era Dumnezeu care Il cunosteam din copilarie. Vorbesc in dreptul meu.Sa ma Intorc putin la ce spunea persoana respectiva de a face pe cine va gelos ca sa se bucure de Mantuirea lui Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie de anumite trepte de crestere In viata aceasta spirituala.Si Pavel ca si oricare Copil al lui Dumnezeu a fost nevoit sa treaca prin aceste trepte de crestere spirituala. Si aduceam In atentie, ca si o dovada cuvintele lui Pavel;1 Corinteni 13;11. Cand eram copil, vorbeam ca un copil, simteam ca un copil, gandeam ca un copil; cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc.Si iata care sunt aceste treptepe care le-am opservat;1) Pruncia, 2) copilaria,3 )Adolescenta,4)Maturitatea.

         Apoi omeneste, Pavel avea ca si Moise acesta pornire nationala.Cand Pavel spune;Romani 9;3. Caci aproape sa doresc sa fiu eu insumi anatema, despartit de Hristos, pentru fratii mei, rudele mele trupesti.Cum Pavele Il dai tu pe Hristos pentru rudele tele pamntesti? Era mai la Incepu. Ca dupa ce a ajuns la maturitate a spus aceste cuvinte;Filipeni 3;8. Ba inca si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. ….Spuneam si de Moise cu alta ocazie ca Ii cere lui Dumnezeu pentru poporul lui sa; Exod 32;32. Iarta-le acum pacatul! Daca nu, atunci, sterge-ma din cartea Ta, pe care ai scris-o!"Da ce Moise te-ai scris tu In cartea lui Dumnezeu? Am dat aceste locuri pentru a vedea ca Dumnezeu Inainte de a fi popoarele ca denumire,oricare vor fi ele, si-a ales un popor care sa fie al lui nascut nu de oameni ci de Fiul lui Dumnezeu.Las pe Fratii si Surorile mele sinceri care citesc acest blog sa analizeze fiecare In parte sensul celor scrise. Negresit In relatia de armonizare a Cuvantului.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: