luni, 18 iunie 2018

Isaia 47;5. Sezi intr-un colt si taci, fata haldeilor! ...............

Cantarea Cantarilor 2;1.

   Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Isaia 47;5. Sezi intr-un colt si taci, fata haldeilor! Caci nu te vor mai numi imparateasa imparatiilor.

         Un verset pe care l-am primit si care mi-a atras atentia unele din cuvinte cuprinse In acest verset, In mod deosebit.Sa stai jos si sa taci. In romana spune si Intrun colt.In engleza doar sa stai jos.Sezi intr-un colt si taci,Gasesc ca si una si alta din aceste expresii sunt bune de luat In seama. Si cea In romana care are semnificatia ei aparte si cea In engleza care la randul ei putem Intelege cate ceva din felul ei. Isaia vorbeste alegoric despre Babilon ca ar fi Imparateasa. Spunem ca Scriptura a fost conceputa de Dumnezeul nostru Intr-o forma alegorica, poiemica prin unele locuri, si In ultima instanta spirituala.Aceasta forma, spirituala este cea care-i intereseaza pe copiii lui Dumnezeu la o abordare spirituala a Cuvantului  lui Dumnezeu scris. Insusi Domnul Isus aducea cuvinte Inaintea poporului si a uceniciilor cu aspecte fizice de natura pamanteasca ca sa le faca ceva mai pe Inteles pe cele spirituale cu caracter ceresc.Am spus cu alta ocazie ca; Sfanta Scriptura ne-a dat-o Dumnezeu In felul acesta as numi-o spirituala.

         Dar care are Babilonul? Dupa cum stim din istorie cu toti un Imperiu la vremea lui.Azi este actualul Irak.Spuneam mai sus ca In engleza nu aduce In atentie acest cuvant;colt. Simplu;Sit thou silent, Cu alte cuvinte, stai jos si taci.Este greu sa stai jos si sa taci daca am aplica la noi aceste cuvinte, si trebuiesc aplicate neaparat.Nu are importanta unde te asezi. Important e sa taci, sa poti sa Iti impui aceasta rara conduita, de a tacea.Dar cum sa taci Cand esti plin de tine? Si mai ales cand esti provocat.Vorbesc la modul general. Fiecare In parte stim unde ne afalam. Mai ales sa deti o  pozitie In mijlocul lumi In socetate,si mai trist In adunare, biserica.Sa taci tu care te consideri ca ai o cultura ,o pregatire mai ceva decat Fratii cu care te strangi la un loc?Pai asta Inseamna sa fi lucrat Dumnezeu acest fenomen pe care Il aduc des In atentie Nasterea din nou. Apoi, sa Intelegi ca In mijlocul Fratilor si a Surorilor se gaseste Domnul Hristos.

         Nu taci Inaintea adunari? Cel putin sa taci Inaintea Domnului care e prezent.In privinta aceasta avem un loc specific.Dar poate cineva ar spune; Dece sa taci? Ce motiv am sa tac? Si mai ales cand te simti Intrun fel neandreptatit cum sa taci? Sunt multe situatii cand trebuie neaparat sa tacem,chiar daca nu ne comvine, ni se impune.Aduc Inainte acest exemplu; Este un inculpat Inaintea judecatorului care v-a pronunta o sentinta In cazul lui.E obligat sa taca; Dece? Pentruca nu i se permite sa argumenteze.Sigur ca uneori relatia Intre oameni este destul de complicata, tensionata.Mai ales atunci cand se agraveaza.In astfel de situatii,. Sigur, este bine sa tacem. Si cum am spus, In anumite situatii, In relatiile cu cei din jurul nostru. Si mai ales In relatiile cu Fratii nostri.Acest mod de a  tacea face dovada de Intelepciune.

         Prin tacere se stinge conflictul.Dar avem scris In Cuvant cum si cand sa taci;Sigur, ca este bine sa tacem pentru a aplana un conflict sau al stinge daca a luat nastere.Sunt unii care se considera ei crestini si argumenteaza Inaintea lui Dumnezeu. Am dat mai sus exemplul cu inculpatul Inaintea judecatorului. Daca In fata judecatorului pamantesc trebuie sa taci, cu atat mai mult In fata judecatorului cel drept. Dece? Pentruca, te consideri crestin.Psalmul 37;7. Taci inaintea Domnului si nadajduieste in El……...Aceste cuvinte sunt pentru cei credinciosi. Asa cum am spus, cand dintrun motiv sau altul apar neantelegeri, neandreptatiri.Trebuie sa tacem. Din nou dece? Pentruca noi suntem In prezenta lui Dumnezeu continu ca Copii ai Lui.Dar Isaia aduce ca o mustrare acestei”Imparatese”a Babilonului, care mai este chemata si Haldeia.

         In versetul de fata, Cuvantul ne arata ca era plina de ea aceasta Imparateasa si nimeni nu Indraznea sa-i spuna sa taca.Sezi intr-un colt si taci, Gasesc ca In romana este ceia ce spuneam mai la Inceput un Inteles a parte.Asta Inseamna ca sa fie pusa la respect. Aceasta mandrie  v-a fi fortata cum ne relateaza versetul despre “Imparateasa” haldeilor. Sau sa ma reantorc din nou la noi care suntem credinciosi.Cand un frate sau altul nu tace de buna voie trebuie pus la respect.In tinerete In adunare era unul care se scula si prin ceia ce spunea mai mult tulbura. Era necesar sa se intervina de unii Frati sa-l potoleasca, sa-l puna la respect. Nimeni nu tace de buna voie. Dece? Pentruca asa cum am spus cand te consideri ceva sau cineva, este greu sa te disciplinezi singur.Trebuie sa o faca altii Frati care sunt Integrii In comportamentul lor si au credit.

         Ca sa taci singur,asta presupune sa fi sensibil la Cuvantul lui Dumnezeu. Versetul de fata I-mi permi sa spun ca mai mult ar avea deaface cu noi Insine decat cu aceasta Imparateasa fictiva care de fapt era  Babilonul,pe care Isaia Il aduce alegoric In atentie ca Impaeareasa.Ti se pare ca esti calificat sa vorbesti Inaintea Fratilor, a Surorilor? Mai Intai trebuie sa stai jos si sa taci. Dece? Ca sa fi Invatat De Dumnezeu.Se aplica acest verset noua tuturor din moment ce nimeni nu ne poate sta Inainte cand ne “deslantuim”.Spun asa ceva ca am avut ocazia sa vad astfel de atitudini printre cei ce se numesc crestini. Caci nu te vor mai numi imparateasa imparatiilor.Cunoastem cu totii din Istorie caderea Babilonului.Si ca orce Ingamfare este urmata de cadere. Asa este literal In decursul istorie cu imperile care cazut. Si tot asa este si pe fond spiritual. Fie ca adunare sau chiar la modul individual.

         Iarasi, I-mi permit sa aduc In atentie din acestia care au fost plini de ei Insusi cum au cazut prada pacatului.Cuvantul ne arata ca; Mandria sau Ingamfarea merge Inainte caderi.Unii au ajuns pana Intracolo sa Isi ia singuri apararea spunand ca; A fost o eclipsa In viata frate. Facand referire la caderea lorIn pacat.Dumnezeu nu naste copii care sa-i lase In eclipsa pacatului.Cineva mi-a reprosat sa o las mai Incet. Cum adica ?Cuvantul este destul de limpede In privinta Copiilor lui Dumnezeu.Psalmistul spune aceste cuvinte pe care personal le-am pus la inima In decursul vieti mele si mi-a prins bine In mersul meu pe cale.Psalmul 16;8. Am necurmat pe Domnul inaintea ochilor mei: cand este El la dreapta mea, nu ma clatin.Indraznesc sa spun;Cand vine caderea asta Inseamna ca nu l-ai avut pe Domnul Inaintea ochilor tai. Aceasta Imparateasa (Babilonul) nu a avut cunostinta de Dumnezeul cel viu si adevarat.Si rezultatul a fost caderea ei.Este Intelept sa tragem pentru noi Insine Invatatura din acest verset.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: