vineri, 13 iulie 2018

Evrei 13;5. Sa nu fiti iubitori de bani...............

Cantarea Cantarilor 2;1.

   Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Evrei 13;5. Sa nu fiti iubitori de bani. Multumiti-va cu ce aveti, caci El insusi a zis: “Nicidecum n-am sa te las, cu niciun chip nu te voi parasi.”
         Banul In toate timpurile a creiat probleme Intre oameni. Si nu numai Intre oameni necredinciosi ai acestei lumi, ci si printre cei ce se numesc ei Insusi crestini, sau mai intim spus Fratii.Am avut ocazia sa vad situatii care au mers pana la urma de a genera conflicte. Si nu ma refer la cei deafara cum Ii numete Ap, Pavel, ci la cei care se strang Impreuna si pretind ca Il au pe Domnul Isus ca Mantuitor al lor. Si mai mult zic ei, pe Dumnezeu ca Tata al lor.Sunt convins ca mai toti dintre noi poate am asistat la stfel de conflicte Intrun fel sau altul.Nu putem sa spunem ca nu avem nevoie de bani. Pentruca, Insasi plata pe care o primim se datoreaza unei munci prestate intrun fel sau altul. 1 Timotei 5;18……..”Vrednic este lucratorul de plata lui.”Cuvantul scoate In evidenta un lucru care se vede fregvent printre cei ce se strang la olalta. Iubirea de bani.
         Este una cand ai nevoie sa Iti Indeplinesti datoriile fata de Familie si este cu totul alta cand nu ai Inaintea ochilor decat banii.La acest aspect as Indrazni sa spun ca se refera Apostolul.Iata ce citim cand vine vorba ca banul sa puna stapanire pe cel care Il caua peste nevoile lui si a familiei lui;1Timotei 6;10. Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri.Daca privim acest verset la simplu mod literal,vom vedea ca banul ajunge sa te si raneasca. Si atunci nu sunt convins personal ca Iti va mai fi de ajutor, sau nevoie.Sigur ca cei care alearga sau sunt preocupati peste masura de a avea bani ajung In aceasta situatie de a se rani singuri. Un copil al lui Dumnezeu stie cum sa Isi stapaneasca inima de acesta dorinta de a avea bani care sa-i provoace rani. Fie fizice sau si mai mult sufletesti.Sunt rani fizice si rani sufletesti.
         Pe noi cel mai mult ne intereseaza ranile sufletesti care ne afecteaza grozav In partasia cu Scumpul nostru Mantuitor. Dar si ca Fratii.Iubirea este buna , dar trebuie controlata si stapanita.Este un ingredient l-asi numi din ceia ce a pus, Dumnezeu In componenta acestui trup ca si un sentiment.Sa nu fiti iubitori de bani.  Ce ar Insemna sa fi iubitor de bani ca un credincios? Indraznesc sa spun ca; Intreaga viata a noastra de credincios ar fi legata, dictata de acesti bani care ranesc. Si vai, cati mai sunt printre noi care sunt calauziti de iubirea de bani.Este acest duh care stapaneste pe unii,dela Dumnezeu?Nu stiu care dintre noi ar vrea sa se raneasca Intrun fel sau altul. Daca totusi, la unul care se cheama crestin nu-i pasa ca se raneste,asta Inseamna ca e inconstient.Apoi, Duhul lui Dumnezeu nu este In el ca sa-l trezeasca la realitatea Cuvantului.A iubi este o stare emotiva pe care Insusi Dumnezeu a pus-o In structura noastra sufleteasca asa cum am spus ceva mai sus. Aceasta afectiune este necesara In relatia de familie si dece nu si In relatia dintre oameni. In ultima instanta mai ales ca Fratii. Nu Isi are locul Banul In structura sufleteasca a celui nascut din nou.
         Sigur ca, aceasta iubire are ramificatile ei. Adica, este necesar sa avem afectiuni de dragoste. Ca In definitiv, iubirea Isi are corespondenta ei In dragoste.Dar daca aceasta afectiune ne este necesara Intrun echilibru oarecare Intre noi ca familie si Intre noi cu semenii nosti sau Intre Fratii. Nu tot asa ne arata Cuvantul ca este necesara sa avem o astfel de afectiune cu privire la Bani.Intr-o Imprejurare stam de vorba cu doi “Frati”Unul a spus despre un altul ca are salariu si pensie.Celalat delanga mine a ramas afectat de aceasta stire, devanind tare agitat.Atunci am zis; Personal nu-mi pasa.Inteleg ca fiecare Isi duce viata de legatura cu Domnul Hristos daca o are,potrivit cum gaseste de cuvinta. Negresit In armonie cu ce ne Invata Cuvantul. Versetul apoi mai continua;Multumiti-va cu ce aveti, Este tare greu sa aplicam in viata noastra aceste cuvinte si ca multe altele care ne Indeamna la Evlavie. Ca In definitiv, Evlavia este;Sa ai o starea de multumire In care Dumnezeu ne aseaza pe fiecare din noi.Apoi, Cuvantul ne aduce Inainte o promisiune.
         Cu alta ocazie am spus cate-va ganduri pe care le-am desprins cu privire la definitia Evalaviei.Nu esti multumit? Asta arata ca nu esti un om evlavios.Cu alte cuvinte, nu esti de acord cum Dumnezeu te vrea. Aceasta se numeste rebeliune Impotriva Lui.Cuvantul ne arata ca;Deseori Israelitii erau rebeliosi, neascultataori de Dumnezeu. Vroiau si ei sa fie ca popoarele de prin prejur.Rebeliunea atrage dupa ea inevitabil,disciplina lui Dumnezeu orcare am fi noi. Personal, pe parcursul vieti mele de cand Dumnezeu s-a Indurat de mine,am expiermentat ceia ce spun aici. Ce vreau sa spun este; cand nu esti multumit sa te astepti ca sa fi disciplinat.Asta numai In cazul ca Ii aparti Domnului Hristos.Apoi, Cuvantul ne aduce In atentie,o promisiune pe care, ca orce promisiune, pe care Tatal nostru o face Copiilor Lui o si Implineste.Iata ce citim In continuare; caci El insusi a zis: “Nicidecum n-am sa te las, cu niciun chip nu te voi parasi.”Cum ar putea sa paraseasca Dumnezeu pe cel pe care l-a nascut din nou si acum, este un Copil al Lui? Numai cei care In viata lor nu au expiermentat aceste promisiuni Implinite vor putea fi sceptici.
        Continua versetul,n-am sa te las,Ce vrem mai mult decat aceasta asigurare? Asigurare care vine din partea Unui Tata care Isi iubeste Copilul pe care l-a nascut. Cu alte cuvinte,Isaia 43;2. Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; si raurile nu te vor ineca; daca vei merge prin foc, nu te va arde, si flacara nu te va aprinde.Aceasta promisiune a fost data Prorocului Isaia sa o trasmita si Poporului Evreu. Si aceasta epistola este adresata In mod expres acestor evrei care se strangeau la olata ca credinciosi acum noutestamentali.Intrucat Scriptura este de folos si pentru noi, le vom aplica si noi In vietile noastre ca sa avem un beneficiu.Asa citim In;2 Timotei 3;16. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire.Pun acest verset ca acoperire la ceia ce spun;
         Si din acest verset am spus ceva mai pe larg cu alta ocazie. Este asa de bogat pentru cine? Versetul acesta ne da raspunsul.17. pentru ca omul lui Dumnezeu… Spuneam atunci din acest loc din Timotei ca; Nu pentru toti Scriptura face sens. Dece? Pentruca trebuie sa fi om al lui Dumnezeu.Si ca sa vedem ca ,Dumnezeu nu lasa pe niciunul din ai Lui am sa mai pun din nou si acest loc unde vedem grija Tatalui nostru;Ev, dupa Ioan 10;28,29.Unde citim ca Dumnezeu si Domnul Hristos ne tine de ambele maini.Cu alte cuvinte, suntem asigurati.cu niciun chip nu te voi parasi.”Cine poate sa Isi paraseasca copilul nescut? Sigur ca la modul literal, au fost si parinti iresponsabili care si-au abandonat copiii.Dar noi avem deaface cu un Dumnezeu care nu este om. In caracterul Lui, Cuvantul, ni-L arata ca ,e plin de dragoste pentru Copii Lui.Din nou, doresc sa Impartasesc aceste ganduri cu Fratii si Surorile mele depretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: