luni, 2 iulie 2018

Evrei 13;3. Aduceti-va aminte de cei ce sunt in lanturi, ...............

Cantarea Cantarilor 2;1.

   Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Evrei 13;3. Aduceti-va aminte de cei ce sunt in lanturi, ca si cum ati fi si voi legati cu ei; de cei chinuiti, ca unii care si voi sunteti in trup.

         In acest verset,putem vedea cum Fratiii nostri In decursul istoriei crestine au suferit pentru Domnul Hristos, de dragul Lui.Daca ne-am Intreba pe noi Insine fiecare In parte daca am fi gata sa suferim cum au suferit acestia din vechime;Ce am putea sa spunem fiecare In dreptul lui? Gandesc ca ar fi bine sa ne supunem fiecare la un astfel de test sa vedem unde ne aflam cu dragostea pentru Scumpul nostru Mantuitor. Abia atunci vom realiza daca suntem nascuti din nou si nu numai crestini de Adunare, Biserica.Asta numai In cazul ca suntem sinceri cu npi Insine.Vom realiza daca participarea noastra In mijlocul Fartilor este una reala motivata de dragostea pentru Scumpul nostru Mantuitor. Pentruca, cei nascuti din nou sunt constienti ca se strang In jurul Domnului Hristos.Acestia vin Intr-o stare de cercetare adanca In relatia cu Domnul Isus.Ei nu vin din rutina cum poate asa erau unii si pe vremea acestor crestin evrei.Istoria crestina ne arata prin ce fel de suferinte au trecut Fratii nostri. Spuneam cu alta ocazie ca; Acest nume de Frate pe care Insusi Domnul Isus Il aduce Inaintea Femeilor la mormant este scump Mantuitorului.

         Spuneam alta data ca; Nu te poti folosi de acest nume daca Nu ai fost nascut din nou. Dece? Tocmai pentru faptul ca nu-L ai pe acest Dumnezeu ca Tata al tau.Poti fi nascut de oameni asa cum citim In, Ioan 1;13. Cum am putea,am Indrazni noi sa ne indentificam cu acesti Fratii care au suferit din plin,cum am spus de dragul Mantuitorului? Pentru noi care ne numim crestini mi se pare ca luam acest nume prea cu usuratate.Fara a avea o cercetare de sine sincera.Sigur, ca fiecare poate sa-si dea un raspuns lui Insusi daca se Incadreaza In cei care spun; Ce mai faci Frate sau Soro prin curtile adunarilor sau bisericilor.Adevaratul test este cand Dumnezeu Ingaduie In vietile noastre suferinta.Iat ce Indemn da Apostolul acestor credinciosi din aceasta epistola catre evrei.Aduceti-va aminte de cei ce sunt in lanturi, Aducerea aminte face parte din caracterul unui om nascut din nou.Ca oameni firesti dam uitari orce facere de bine primita cu atat mai mult sa fim interesati de Fratii nostri care trec prin diferite Incercari.Felul acesta de a produce durere Sfintilor,era practicat In vechime prin temnitile In care erau pusi cei condamnati sau si necondamnati.Zic necondamnati, pentruca au fost crestini dealungul veacurilor care nu au avut niciun drept de apel sa se apere sa li se arate vinovatia.

        Insusi Domnului Isus nu i s-a gasit nimic ca sa-I impute sai apoi sa fie condamnat.Singura vinovatie a acestor Sfinti daca ar fi fost sa le-o impute era ca iubeau pe Mantuitorul lor si Ii urmau Invatatura.Ei nu erau criminali sau mai stiu eu ce facatori de rele ca sa merite sa fie pusi In temnita. Si Inca cu lanturile de picioare. Indraznesc sa spun, sa-mi dau cu parerea ca; aceasta epistola ar fi scrisa de Ap, Pavel. Ce ma face sa Inteleg asta? Este faptul ca e scrisa In modul  lui caracteristic pe care Il putem opserva din mai toate epistolele Lui.Negresit supt calauzirea Duhului Sfant.1 Corinteni 7;40. Dar, dupa parerea mea, va fi mai fericita daca ramane asa cum este. Si cred ca si eu am Duhul lui Dumnezeu.Pavel Insusi a stat In temnica cu lanturile de picioare. Cuvantul ne relateaza cum ear Impreuna cu Sila.Fapte 16; 25. Pe la miezul noptii, Pavel si Sila se rugau si cantau cantari de lauda lui Dumnezeu; (iar cei inchisi ii ascultau).Iata un alt motiv de a ne testa. Sunt unii dintre cei ce se considera crestin carora le e rusine de Domnul Hristos cand sunt printre cologi sau printre cei deafara. Cantau erau plini de bucurie ca erau Invredinciti sa sufere pentru numele scump al Domnului Hristos.Nu ne relateaza Cuvantul dece acesti Frarii au fost pusi In temnita. Dar sunt convins ca din pricina Domnului Hristos.

         Avem un loc unde putem vedea ca; Numele acesta v-a starni Inpotrivire.Luca 2;34. Simeon i-a binecuvantat si a zis Mariei, mama Lui: "Iata, Copilul acesta este randuit spre prabusirea si ridicarea multora in Israel si sa fie un semn care (va starni impotrivire).Si la miezul nopti ei cantau cantari de lauda Mantuitorului lor pentru care sufereau acum In temnita.Iata dece spune el ca Fratii sa Isi aduca aminte de fratii lor care sufereau prin temnite.Au foast si In vremurile noastre prin Romania Fratii care au suferit din pricina numelui scump al Domnului Isus.As Indrzni sa spun ca; Dumnezeu se lauda cu acesti Frati si Surori care sufereau si care prin unele locuri Inca mai sufera.Cui se va fi laudat Dumnezeu? Din nou Indraznesc sa spun ;Inaintea Cerului si chiar Inintea lui Satan. Avem un caz pe care Cuvantul l-a cuprins cand Dumnezeu se lauda cu Iov Inaintea lui satan. Stim ca satan are acces Inaintea lui Dumnezeu. Si In privinta aceasta avem scris;Parasul vostru diavolul.

         Era necesar ca sa le aduca aminte Apostolul acestora care erau liberi. Aduceti-va aminte de cei ce sunt in lanturi,Cine sa Isi aduca aminte de acesti Frati care sufera? Voi ar fi putut spune Apostolul care sunteti afara din temnita.Si vai cat de nesimtitori suntem cu privire la Fratii nostri care sufar. Cand vine vorba de suferinta nu este numai cand esti Intemnitat cum erau acesti Fratii.Fratiii si Surorile noastre pot avea diferite suferinte. Vom vedea mai spre sfrsitul versetului ca; Apostolul aduce In atentie ca si noi avem acelasi trup ca si a Fartilor care sufar.Sigur ca, nu poti face nimic sa Ii ajuti numai sa-ti aduce aminte, si sa te rogi pentru ei. Amintirea trebuie sa genereze actiune de ajutorare Intrun fel sau altul.Ce usor este pentru noi cei de azi sa ne chemam Frate si Sora In aerul acesta al libertati. Dar, Indraznesc sa spun ca acest nume de frate este mai scump, mai dulce, cand te indentifici cu acesti Frati si Surori In suferintele lor. Si In ultima instanta cu Scumpul nostru mantuitor care a suferit pentru noi.Sa ne punem noi Insine In situatia Fratilor parca vrea sa spuna Apostolul, prin aceste cuvinte;ca si cum ati fi si voi legati cu ei;

         Tocmai ce spuneam de indentificare.Nu poti sa simti, sa te indentifici daca nu te pui In locul acestor Frati.Cat vor fi dorit acesti Frati din lanturi sa primeasca dela Fratii din libertate macat un cuvant de Incurajare.Sa arate ca simt Impreuna cu ei Fratiii de afara.Suntem asa de nepasatori, indiferenti, cum poate si unii din vremea aceia erau.Altminteri, nu ar fi scris Apostolul acest Indemn sa se gandeasca. Simtamintele ni se schimb imediat cand suntem noi personal afectati. Cum am mai vrea ca cei care nu trec pe unde trecem noi sa ne vina In ajutor.ca si cum ati fi si voi legati cu ei; Sa fi uitat acesti credinciosi deafara ca ei sunt legati unul de altul prin Legamnatul jerfei Domnului Isus? Este si o alta legatura nu numai la modul literal cu lanturile.Este lagatura acestui legamant In jerfa Domnului Isus care automat ar trebui sa ne faca sa simtim unii cu altii.Daca Intradevar am fost deslegati, eliberati din lanturile pacatului la modul spiritual. Spuneam cu alta ocazie ca; A fi legat cu aceste lanturi fizice mai ai o nadejde ca un judecator sa se Indure de tine si sa te elibereze.

         Dar daca est legat cu lanturile pacatului nu ai nici-o sansa daca nu se Indura Dumnezeu.Lanturile acestea a pacatului te duce la o condamnare vesnica.de cei chinuiti, Cum spuneam ceva mai sus ca a simti ca esti si tu In suferintele fratilor care sunt chinuiti.Cu alte cuvinte, atunci vei fi indentificat cu suferinteleFratilor cand vei fi si tu chinuit de dureri In trup.Si versetul se Incheie cu aceste cuvinte la care bine am face sa platim atentie si sa le punem la inima;ca unii care si voi sunteti in trup.Parca ar vrea sa spuna Apostolul;Daca ati fi si voi In situatia acestor Fratii ati simti durerile ca si ei. Cu alte cuvinte, si peste voi pot veni suferinte si In trupul vostru.Dece? Pentruca suntem facuti la fel In aceste trupuri de carne care au nervii In ele. Odata l-am Intrebat pe un tanar credincios care studiase biologia, dece a fost necesar ca trupul sa aiba nervi? Si el mi-a explicat pe larg motivatia lui Dumnezeu cand la plamadit, conceput pe Omul Adam.Daca nu ar fi nervul nu ar fi nici suferinta.Este greu de Inteles ce l-a determinat pe Dumnezeu sa puna nervii In trupul omului. Stim ca daca nu ar fi nervii nu am putea sestza pericolul cand am atinge un obiect fierbiinte. Dar cel mai important este sa putem simti si noi cate ceva din suferintele anticipate ale Domnului Hristos la cruce.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: