sâmbătă, 28 iulie 2018

Isaia 40;30. Flăcăii obosesc şi ostenesc, ................

Cantarea Cantarilor 2;1.

   Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Isaia 40;30. Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină;
         Cu alta ocazie am mai scris din acest capitol din Isaia 40;29.Dar de data aceasta am sa Incerc sa spun cate-va ganduri din versetele 30 si 31.Versete care aduce In atentie pe;Flacai si Tineri cu oboseala lor si din ce deriva aceasta oboseala. Atunci, spuneam ca sunt doua feluri de oboseli; Una fizica si una sufleteasca spirituala.Am sa dau acest verset 29, ceva mai jos numai ca referinta sa vedem sursa de Invigorare de care avem nevoie noi toti unde se gaseste.Oboseala este de ne evitat. Fie ca esti Flacau sau Tanar.Apoi oboseala nu tine cont de varsta. Cuvantul aici In acest verset aduce In atentie doua categori de varsta.Dar lista se poate largi cum am spus ca nu esti scutit de aceasta oboseala trupeasca In niciun fel.. Din nou, fie ca muncesti fizic sau intelectual.Aceasta este o oboseala fizica.Dar iata ca si cei tineri cum sunt aratati aici. Flăcăii obosesc.Este o oboseala asa cum am spus fizica In urma efortului facut.
         Citind mai cu atentie vom realiza ca este scris alegoric,poetic. Spuneam cu alta ocazie ca;Dumnezeu ne-a lasat Cuvantul Lui scris In mare parte poetic.Si de data aceasta vom vedea ca ,Intradevar este ceva poetic In cuprinsul acestor doua versete.Indraznesc sa spun ca, Isaia ar face referire la oboseala sufleteasca.Care este mult mai apasatore decat cea fizica. Cel putin asa Inteleg personal.Dar dece obosesc acesti Flacai? Am un singur raspuns la aceasta Intrebare pentru mine personal. Framantarile sufletesti te obosesc si sunt mai teribile decat cele fizice.. Si varsta aceasta are fremantarile ei specifice peste care nu se poate trece. Oricat ar Incerca acesti flacai sa le ocoleasca nu pot scapa usor de ele. De ce? Pentruca aceste framantari sunt parte din viata aceasta scurta efemera..Iata unde duce aceasta oboseala;şi ostenesc,Din Intelegerea pe care o am personal, as vedea ca ;Oboseala se transforma In osteneala.
         Cu alte cuvinte, se prelungeste si persista.Daca oboseala uneori trece mai repede nu asa se Intampla cu osteneala care  continua pentru o perioada mai Indelungata. Ce vreau sa spun relatat cu aceste doua cuvinte este;Orce framantare nu aduce un rezultat bun nici sufletului si nici trupului sau sistemului nervis. Iata ca;Flacaii acestia au framantarile lor specifice cu varsta la care se afla.Dar nici chiar Tinerii nu stau bine. chiar tinerii se clatină; Inteleg ca, atunci cand ai trecut dela treapta sau varsta de Flacau la cea de Tanar cari In organizmul tau In sufletul tau,consecintele acestor framantari din adolescenta. Ele lasa urme si ajung sa produca aceste clatinari de care spune Prorocul Isaia.Te astepti ca odata cu avansarea In varsta sa capeti si putere. Fie fizica sau sufleteasca.Lucrurile nu stau chiar asa.Dar cum am mentionat lasa urme aceste framantari care nu rare ori ravaseste sufletul.Noi toti In copilaria si tineretea noastra poate am expiermentat astfel de framantari. Am cunoscut un tanar care a trecut prin aceste perioade si a ajuns sa vorbeasca singur. Asa de mult a fost afectat.Dela clatinare uneori nu mai e mult sa te prabusesti.Fie fizic sau mai grav sufleteste.Unii au ajuns sa Isi puna capat zilelor ca nu au avut un suport sufletesc In Domnul Isus.
         Au fost tineri care au crescut cu Cuvantul lui Dumnezeu In casa.Dar care aceste framantari i-au tinut departe de a alerga la Domnul Isus pentru ajutor.Au fost cazuri cant mai tarziu unii dintre ei sau recuperat. Si au ajuns sa se bucure de Domnul Isus.Apoi, Prorocul Isaia aduce In atentie In versetul urmator o categorie care au avut sprijin si sau bucurat de aceasta legatura cu Domnul Isus.Isaia spune. 31. dar ceice se încred în Domnul.Am adus des In atentie ca; Cei ce sunt nascuti din nou sunt cei care se Incred In Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie ca; Nu te poti Increde In Dumnezeu daca nu mai Intai nu-L cunosti.Indraznesc sa spun; Iata ce mare responsabilitate au parinti de asi Indruma copii decand sunt In frageta copilare spre al cunoste pe  Domnul Isus. Ca mai apoi, cant ajung Tineri sa nu se clatine ci sa se Increada In Domnul. îşi înoiesc puterea, Un verset mai sus spune ca;;29. El dă tărie celui obosit, şi măreşte puterea celui ce cade în leşin.
         Iata de unde poate veni aceasta tarie sa nu te mai simti obosit sau sa aluneci sa cazi In lesin.Nu stiu cati tineri au expiermentat acest ajutor din partea lui Dumnezeu. Vorbesc ca unul care si eu am trecut prin aceste etape de adolescenta, si mai apoi Tinerete. Si eu am expiermentat aceste framantari launfrice care aduc oboseala launtrica sufleteasca.Dar am alergat la Domnul si la sprijinul Lui.Si mult bine mi-a facut.Aceasta e expierenta vieti de legatura cu scumpul nostru Mantuitor.Nu ai cum sa Iti Indoiesti puterea oricare ai fi tu daca nu esti In Domnul Hristos.Adresez acest posting In deosebi celor tineri care au un drum de parcurs al vieti. Si fara ca sa Isi puna Increderea In Domnul Hristos vor cadea In lesin inevitabil. Dar daca sunt ai Lui, daca Dumnezeu i-a nascut din nou, as zice ca; Lesinul este de scurta durata.Dumnezu care vegiaza asupra rascumparatilor Lui ia seama la fiecare din noi.
         Dar nu numai tineri pot cadea In lesin. Si cei mai In varsta sa nu spun batrani ca nu prea convine acest cuvant celor mai multi dintre noi care am ajuns la aceasta varsta Inaintata. Sunt framantari si In interiorul celor batrani? Negresit ca da.Vin slabiciuni In corp pe care alta data nu le-ai avut. Neputinta si Ingrijorarile dau tarcoale. Si la cei mai multi se cuibaresc In inima. Dar cuvantul si pentru cei batrani este ca si pentru cei tineri ca;El dă tărie celui obosit,Indraznesc sa spun ca; Acesta este secretul unei vieti de biruinta si de rezistenta a unui Copil al lui Dumnezeu,sa alerge la Domnul si la sprijinul Lui. Iata cum se Invioreaza cei care cad In lesin;ei sboară ca vulturii;Spuneam ca, Cuvantul este scris In mod special alegoric si poetic. Dece? Personal Inteleg ca sa ne fie atractiv si sa ne puna mintea la contributie de a gandi ce vrea Dumnezeul nostru sa ne spune.Iata-i deci pe cei ce se Incred In Domnul ca zbor ca vulturi. Aceste pasari parca nu au oboseala In ele.
         Dar e de remarcat ca ele se Inalta In vazduh si se odihnesc pe Inaltimi. Pentru cei care au expiermentat oboseala jos In vale, se simt acum confortabili cand se odihnesc pe Inaltimi, In Domnul Hristos.O alta virtute este alergarea. aleargă şi nu obosesc, Intreaga viata a celui rascumparat este o alergare. Fie ca sunt tineri cum Ii arata aici versetul de mai sus sau, ca sunt In varsta ei alearga. Dar cand alergi trebuie sa ai In fata o tinta. Iata-l si pe Ap, Pavel ca si el alerga; Filipeni 3;14. alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.Spre ce tinta alergam noi toti care sustinem ca suntem credinciosi? Am Inceput alergarea spre aceasta tinta pe care Cuvantul ne-o arata de cand Dumnezeu s-a Indurat de noi si ne-a adus la o noua viata. Asa sunt tineri si ei alearga si noi Impreuna cu ei. Si, alergarea se va sfarsi la Intalnirea cu Cel care are premiul ceresc sa Il dea celor care au alerga spre acesta tinta cereasca.
         Si ultimul cuvant cuprins In acest verset este;umblă, şi nu ostenesc.“Cum umbla acesti tineri In viata lor si nu numai ei? Umbla pe calea Ingusta pe care Insusi Dumnezeu le-a pus piciorul. Dece nu obosesc Copii lui Dumnezeu In umblarea lor? Pentruca au Inaintea ochilor lor poarta strimta prin care asteapta sa intre ca sa primeasca acest premiul ceresc.Asa citim In;Matei 7;14. Dar strîmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sînt ceice o află.Domnul Isus aduce In atentie ca sunt doua cai pe care poti umbla. Cea larga care duce la pierzare si pe care cei mai mult merg.Dar si pe cea Ingusta pe care am mentiont-o care duce la viata si pe care merg numai cei rascumparati ai Domnului Hristos.Doresc sa Impartasesc aceste ganduri cu Fratii si Surorile mele de pretutinden care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar. Apoi In mod deosebit cu Fratii si Surorile mele tineri.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: