joi, 16 august 2018

Isaia 63; 4. Căci în inima Mea era o zi de răzbunare,....

 Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Isaia 63; 4. Căci în inima Mea era o zi de răzbunare, şi venise anul celor răscumpăraţi ai Mei.

         Am primit acest verset pe care cineva mi la trimis si a sesizat ca; Dumnezeu are si atributul acesta de razbunare; Poate nu toti realizam ca; Avem deaface cu un Dumnezeu care nu se schimba. Cu alte cuvinte, El ramane acelasi In toate timpurile.Daca In trecut si-a aratat si aplicat acest atribut al Lui precum si multe altele,tot asa le aplica si azi si In toate timpurile.Dece? Pentruca este un Dumnezeu care nu tolereaza pacatul. A pedepsit Pacatul In Fiul Sau. Asta ca sa rascumpere un popor care sa fie al Lui.Asa nu la tolerat din vechime dela Adam si pana In zilele noastre si pana cand se va Incheia aceasta omenire care zace In pacat. Prorocul Isaia Il vede In felul acesta;Căci în inima Mea era o zi de răzbunare, Sunt unii precum au fost si In trecutul istoriei umane care considera ca pot trai oricum; Fac referire la cei care spun ca sunt credinciosi.

         Ei, spun ca;Dumnezeu este dragoaste. Si spuneam cu alta ocazie ca; Asa ni-L arata Cuvantul ca e dragoste. Dar tot Cuvantul ni-L arata ca are si alte atribute pe care In suveranitatea Lui le egzerseaza In viata de toate zilele asa cum gaseste El de cuvinta.Iata unul din aceste atribute pe care Prorocul Isaia Il aduce In atentie.răzbunare,Cuvantul ne vorbeste In nenumarate locuri de razbunarea lui Dumnezeu.Iata un alt loc ca multe altele din Vechiul unde vedem ca Dumnezeu are acest atribut,de a se razbuna.Apoi avem si pentru noi cei de azi. Dar daca ne vom grabi sa spunem ca Dumnezeu e plin de dragoste, dar fara a tine cont si de alte atribute ale lui Dumnezeu.Romani12;18…„Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti“, zice Domnul.Asa dar, trebuie sa Intelegem ca;nu avem deaface  cu un Dumnezeu care tolereaza pacatul oricare ar fi.

         Dar cand pedepseste El pacatul sau orce stare de neascultare care e pacat? Deci, are o zi de razbunare.Pentru unii poate fi o zi mai devreme iar pentru altii o zi ceva mai tarziu. Cu alte cuvinte, cand gaseste El de cuvinta ca Inima Lui are aceasta zi de razbunare care s-a acumulat In Indelunga Lui rabdare. A fost destul de Ingaduitor cu acest popor Israelit dealungul istoriei  zbuciumate. Dar nu a Intarziat sa Isi arate si razbunarea Lui In diferite situatii.Ca sa Inlocuiesc acest cuvant de razbunare, care apare mai greu de primit dela un Dumnezeu care ne este descris ca Dragoste, am sa spun de disciplina Lui. Indraznesc sa spun ca; Disciplina sau pedepsirea este parte componenta din razbunarea Lui,pe care din cand In cand Dumnezeu si-o arata supt o forma sau alta. Fie In Poporul Israelit sau azi In poporul ceresc. Pentruca nimic Intinat nu va intra acolo.Asa dar,trebuie sa stim ca; Nu ne este lasat noua sa ne razbunam sau sa disciplinam pe unul sau altul care ne face o neIndreptatire Intrun fel.

         Apoi, Indraznesc sa spun,sa asociez aceasta zi de razbunare cu sfarsitul tuturor lucrurilor. Citim; Căci în inima Mea era o zi de răzbunare, Poate se vor gasi si unii daca nu chiar cei mai multi care vor spune ca este vorba numai de poporul Israel.Dar Intrucat Intreaga Scriptura ne este de folos si noua celor rascumparati ai Domnului Hristos, Vom Incerca sa armonizam ceia ce citim din Vechiul Testament la noi care suntem din aceasta noua dispensatiune a Harului. Harul trebuie sa stim ca nu ne Ingaduie sa traim oricum. Asa dar si noua ni se aplica o razbunare, o disciplinare a lui Dumnezeu.Daca vom Indrazni sa spunem ca numai celor din vechime, atunci, sa nu fim suprinsi cand Dumnezeu va exersa, va aplica, acest atribut si In viata noastra ca si In viata Poporului Israelit. şi venise anul celor răscumpăraţi ai Mei. La prima vedere putem sa Intelegem ca; Acest an de rascumparare este al Poporului evreu.

         Denumirea aceasta de rascumparare se aplica si la modul literal precum si la modul spiritual.Indraznesc sa spun ca cel mai bine se potriveste noua la cel spiritual.Una sa fi rascumparat cand esti rob al unui om si alta cand esti rob al celui rau al pacatului. Daca ne uitam In Istoaria umana,a fost perioada cand erau Sclavi sau Robi. Dar iata ca s-a terminat cu acea perioada si a ramas sa ne ocupam de sclavia omului pacatos.Pentru cei mantuiti a venit un timp cand au fost rascumparati desupt stapanirea celui rau,a pacatului.Cand Domnul Isus s-a ridicat In picioare In Templu la Ierusalim,i s-a dat cartea Prorocului Isaia. Si evangelistul Luca a racordat ce anume a citit Mantuitorul din Isaia.Luca 4;17. şi I s-a dat cartea proorocului Isaia. Cînd a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:18. „Duhul Domnului este peste Mine, pentrucă M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimes să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi,

         Citind mai cu atentie vom vedea de cine se ocupa Domnul Isus cand face referire la rascumparare.Cuvantul acesta de rascumparare am spus altadata care  e definitia lui.Sa opti din nou ceia ce odata ti-a apartinut.Si pentru asta va fi nevoie sa se plateasca pretul care se cere.Cand un oarecare obiect, In cazul de fata un rob cum era In vechime,ti-a apartinut si acum este In propietatea altuia si Il cumperi Inapi, se aplica aceast termen de rascumparare.Am pus amandoua versetele din Luca,pentru a vedea despre ce fel de rascumparare vorbeste Mantuitorul.Nu este vorba de o rascumparare la modul literal,fizic ci spiritual. Pentruca de acest aspect  era interesat Mantuitorul cand le vorbea In Templu. Si noi vom fi nteresati la fel ca si Scum[pul nostru mantuitor de starea de robie spirituala.Apoi, Cuvantul ne aduce In atentie cine sunt cei rascumparati pentru care s-a platit un pret de ai avea Inapoi.Adica, cei care au fost scosi desupt robia celui rau si acum sunt ai Mei. celor răscumpăraţi ai Mei.

         Deci,cine sunt cei rascumparati ai Domnului Hristos? Ca despre ei vorbeste Cuvantul aici.Stim ca Mantuitorul se mai numeste cum citim In mai multe locuri din Cuvant Rascumparatorul.Si Iov Il vede ca si Isaia pe Domnul Isus ca Rascumparator.Isaia foloseste foarte des acest termen de rascumparator. Dece este Domnul Hristos Rascumparator? Pentruca El a platit pretul rascumparari sufletelor noastre cum am spus desupt robia celui rau, a pacatului.Iov Il vedea anticipat ca si Prorocul Isaia peste veacuri pe Scumpul nostru Mantuitor ca avea sa vina aici sa plateasca acest pret al rascumparari. V-a aduce In egzistenta un alt Popor care nu a fost popor pamantesc. Ce vreau sa spun cu asta? I-mi permit sau Indraznesc sa fac o comparatie juridica de natura pamanteasca. Asa cum obisnuia Mantuitorul nostru sa aduca In atentie lucruri fizice care sa le faca mai usor de Inteles pe cele spirituale.

         Cine sunt acetia pe care Cuvantul Ii defineste ca ar fi;celor răscumpăraţi ai Mei.?Spuneam cu alta ocazie ca; A rascumpara este ceva ce ti-a apartinut In trecut.Si ca dintrun motiv sau altul, nu-l mai ai In posesia ta. Iata comparatia juridica de care spun.Si de care trebuie sa tinem seama.Ei bine, tot asa este cu rascumpararea sufletelor care au apartinu lui Dumnezeu. Dar aici intervine Pacatul ca motiv de despartire Intre Om si Dumnezeu. Si iata ca cestia pe care Ii rascumpara Dumnezeu  prin Jerfa Fiului Sau Ii apartin Lui Dumnezeu. acum  din nou.Deaceia spune Cuvantul,ca sunt  ai Mei.Cu alte cuvinte sunt In propietatea Mea.Propietate pe care Dumnezeu o va da Fiului Sau ca Mireasa.Poate ne Intrebam dece asa? Pentruca spuneam alta data ca; Cartea Apocalipsa ne vorbeste de Nunta Mielului.Apocalipsa 19; 7. Să ne bucurăm, să ne veselim, şi să-I dăm slavă! Căci a venit nunta Mielului; soţia Lui s-a pregătit,Cate-va ganduri despre Rascumparare si cui se pot aplica. Doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar ,aceste ganduri desprinse din Isaia.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: