vineri, 3 august 2018

Psalmul 125;1. Cei ce se încred în Domnul sînt ca muntele Sionului, .......

 

  Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 125;1. Cei ce se încred în Domnul sînt ca muntele Sionului, care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie.

         Psalmistul aduce Inainte pe cei care se Incred In Domnul. Sigur ca el face referire la Poporul lui, care era Israel. Dar daca In vechime, In Vechiul Testament Il vedem pe Dumnezeu ca fiind Dumnezeul lui Avraam si atata tot,Scriptura Ni-L arata ca este Dumnezeul Cerului si al Pamantului. Cu alte cuvinte, Este Dumnezeu care a creiat apsolut tot.Adica, Dumnezeul tuturor lucrurilor Inclusiv al Omului oricare ar fi el.Toate sunt ale Lui si Ii apartin.Pana sa-i spuna lui Avraam sa iasa din Haran, Dumnezeu nu avea nici-o preferinta fata de popoarele care erau atunci pe fata pamantului.Odata cu alegerea lui Avraam, Dumnezeu si-a numit poporul care a iesit din Avraam Poporul Lui.Trebuie sa fim atenti ca; Acest Popor este pamantesc.Spun asta pentruca avea sa aleaga un alt Popor care-I va fi ceresc.Romani 9;25.Si asta Inainte de al alege ce este pamantesc, l-a ales pe cel ceresc.Asa citim In;Efeseni 1 4. În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii,...... Acum ,Psalmistul spune ca; Cei ce se încred în Domnul. Personal Inteleg ca nu tot poporul Israel se Incredea In Domnul. Asa rezulta din cuvintele Psalmistului din acest verset.Erau unii care puneau pret pe Dumnezeul lui Avraam. Altii ca si In zilele noastre, nu-L recunosc personal .

         Spuneam cu alta ocazie ca; Al cunoaste pe Dumnezeu este necesar sa fie un intermediar Intre Dumnezeu si om.Cu alte cuvinte, acest Intermediar sa-L faca cunoscut pe Dumnezeu omului. Si am dat un loc care ne arata cine este acest Intermediar.Matei 11;27….. şi acela căruia vrea Fiul să i-L descopere.Iata deci,  Israelitii Il cunosteau diferit pe Dumnezeu decum cunosc cei carora Fiul la facut cunoscut.Am spus odata despre Faraon Imparatul Egiptului ce a zis despre acest Dumnezeu adevarat pe care nu-L cunostea. Iata cum citim ;Exod 5;. Faraon a răspuns: „Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui,.....Opservam ca Psalmistul cunostea ca nu toti ascultau de Dumnezeu. Si negresit ca, atunci cand nu asculti de Dumnezeu,nici nu te Increzi In El cand ai situatii dificile In viata. Nu poti sa vi Inaintea Lui si sa-I spui ce nevoie ai ca sa te ajute. Dumnezeu nu Iti este cunoscut.Asa era In trecut si In toate timpurile si In zilele noastre. Chiar daca azi sunt unii care zic ei fac parte din Poporul lui Dumnezeu. Se Intelege ca nu fac referire la poporul pamantesc al lui Dumnezeu. Des aduc In atentia ca; Dumnezeu odata cu venirea Domnului Hristos si-a ales un alt popor ceresc. Cei ce se încred în Domnul.

         Ca sa te poti  Increde In El, trebuie ca mai Intai sa fi al Lui, sa-I aparti ca rascumparat al Lui.Israelitii mergeau la gramada, deavalma pe considerentul ca sunt poporul lui Dumnezeu prin Avraam.. Dar cand venea vorba sa se Increada In El In circumstantele vieti apelau deseori la dumnezei straini. Tot asa sunt si azi multi care merg deavalma cu pretentia ca sunt parte din Poporul ceresc al lui Dumnezeu.Iata dece Psalmistul face aceasta remarca o numesc;Cati azi si din toate timpurile, cand au avut situatii grele In viata,nu au apelat la oameni? Si nu rareori ajutorul nu le-a folosit la nimic.Si Psalmistul spune cum sunt acestia care se Incred, care Isi pun Increderea In Domnul;sînt ca muntele Sionului, Bine Inteles ca, acestia sunt cei carora Domnul Isus le facut descoperit pe Tatal Lui. Sionul se mai cheama si Muntele Hermonului.Este locul unde a fost construit Templul din Ierusalim.Acest loc se spune In Biblie ca este locasul lui Dumnezeu. Iata dece Psalmistul vedea acest Munte ca ceva deosebit.Muntele acesta al Sionului avea marca aceasta de a reprezenta putere, maretie.

         Psalmistul Ii vede anticipat pe acesti rascumparati care se Incred In Domnul ca unii care au putere de a rezista, de a fi mareti. Daca ne uitam la noi Insine, ce vom spune noi despre noi? Suntem noi ca Muntele Sionului? Cu alte cuvinte, avem In noi Insine putere de a sta Impotriva ispitelor, pacatelor care ne sunt dusmani ai unei vieti noi din Dumnezeu? Apoi, acest Munte era sus pe Inaltimi.Dece va fi fost stabilit acolo sus? Negresit ca avea un scop bine determinat. Asa cum am spus era locul unde Slava lui Dumnezeu se arata.Acest munte Sion, Il mai vedem si In Cartea Apocalipsei 14;1. Apoi m-am uitat, şi iată că Mielul stătea pe muntele Sionului; şi împreună cu El stăteau o sută patruzeci şi patru de mii, cari aveau scris pe frunte Numele Său şi Numele Tatălui Său.Nu vedem asa ceva scris In Vechiul Testament. Este vorba la finalul acestor lucruri unde Cei rascumparati vor sta cu Mielul pe acest munte al Sionului. Dar trebuie stiut ca acest Munte Infatiseaza Ierusalimul Ceresc.Si are In vedere Noul Pamant unde v-a locui Neprihanirea.

         Adica, toti cei care au capatat aceasta Neprihanire prin credinta.Asa citim In;Romani 10; 4. Căci Hristos este sfîrşitul Legii, pentruca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea.Iata deci, cum sunt cei ce se Incred In Domnul, cei neprihaniti asa cum Ii vede Psalmistul si cum ne descrie Cuvantul pe cei din Noul Testament;sînt ca muntele Sionului,Care este caracteristica acestui Munte? Versetul ni-l arata cum este el din pricina ca slava lui Dumnezeu este pe acest munte care este ierusalimul ceresc. Apocalipsa 21;2. Şi eu am văzut coborîndu-se din cer dela Dumnezeu, cetatea sfîntă, noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. Stim cine este Mireasa Mirelui Isus.Apoi, versetul continua;care nu se clatină, Muntele nu se clatina din pricina ca, Dumnezeu este acolo. Iata dar ca, nici cei rascumparati nu se clatina. Dece nu se clatina ei? Din pricina ca, pe acest Munte ei sunt Impreuna cu Mielul, Rascumparatorul lor.Trebuie retinut ca este vorba de Ierusalimul ceresc care este Mireasa Mielului.Ei fiind cu Mielul sunt asa cum Ii vede Psalmistul.

         Spune despre ei ca nu sunt de clatinat.care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie.Cei rascumparati nu se clatina din cauza ca sunt cu Rascumparatorul lor. Si acolo nu mai sunt ceia ce erau aici pe acest pamant ca sa-i poata face sa se clatine. Apoi, acest Munte unde stau picoarele Mantuitorului cu cei rascumparati ai lui  stă întărit pe vecie. Au ajuns In locul care este descris In cartea Apocalipsei. Ca nimic nu va mai fi din ce a fost aici.Apocalipsa 21; 4. El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tînguire, nici ţipăt, nici durere, pentrucă lucrurile dintîi au trecut.“Nici cei ce au fost aici mai slabi acolo nu se vor mai clatina.Cum este înconjurat Ierusalimului de munţi,aşa înconjoară Domnul pe poporul Său,deacum şi pînă în veac.Nu cunosc topografia Ierusalimului literal, dar ce cunosc ;Ca cel spiritual care este Mireasa Mirelui, este Inconjurata de Dragostea Mirelui.

         Si oriunde este Mirele,Mireasa este In siguranta.Apocalipsa 14; 4. Ei nu s-au întinat cu femei, căci sînt verguri şi urmează pe Miel oriunde merge El. Au fost răscumpăraţi dintre oameni, ca cel dintîi rod pentru Dumnezeu şi pentru Miel.Versetul acesta Personal Il Inteleg ca; Femeile sunt Invataturile abatute dela Cuvantul lui Dumnezeu.Apoi, este clar ca; Au fost răscumpăraţi dintre oameni,Daca Incercam sa privim lucrurile la modul literal vom ajunge sa ne ratacim.Acesti rascumparati sunt;ca cel dintîi rod pentru Dumnezeu şi pentru Miel. Nu sunt nimeni altii langa Mire si Dumnezeu. Aceasta este pretul pe care l-a platit Fiul lui Dumnezeu ca sa-i aiba cu El pe cei pe care i-a rascumparat pe vecie.Fiecare este liber sa avanseze orce ideeie pe care vrea. Am spus cum Inteleg personal Scriptura.Ca fiind Insuflata de Dumnezeu si ea este spirituala.Asa citim In Romani 7;14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sînt pămîntesc, vîndut rob păcatului.Deci, Intelegem ca; Legea este Intreg Cuvantul lui Dumnezeu din Geneza pana In Apocalipsa inclusiv.Asa dar, trebuie armonizat ceia ce citim la modul spiritual, duhovnicesc.

John Balarie
Los Angeles Califosrnia!

Niciun comentariu: