joi, 30 august 2018

Iacov 2;14. Fraţii mei, ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă,..........

 Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Iacov 2;14. Fraţii mei, ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n-are fapte? Poate oare credinţa aceasta să-l mîntuiască?

         Iata unde a ajuns Ap, Iacov cu acesti credinciosi carora le scrie aceasta epistola. A ajuns la un punct pe care Il numesc critic In viata unui crestin.Il numesc critic,pentruca Cuvantul ne spune ca; Evrei 11;6. Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie să creadă că El este, şi că răsplăteşte pe cei ce-L caută.Atunci, ma Intreb, ce vrea sa spuna Iacov prin aceste cuvinte pe care le aduce Inaintea Fratilor lui si noua cei de azi dar si tuturor din toate timpurile care au pretins ca au credinta. Cu alte cuvinte, sunt credinciosi sau crestini un cuvant care circula mai des pe buzele multora. Iacov Ii numeste pe acestia; Fraţii mei, Este normal sa te adresezi In felul acesta unora cu care te strangi la un loc.Nu poti face diferenta Intre cei care se aduna la un loc. Numai In cazul daca aplicam, si ar trebui sa aplicam cuvintele Domnului Isus care ne spune;Matei 7; 16. Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini?si versetul 20.

         Asa dar,Iacov se adreseaza unor Frati cu aceste cuvinte;ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă,Sa intre Iacov In condradictie cu Autorul epistolei catre Evrei? Personal nu sunt de aceasta parere. Spuneam cu alta ocazie ca;Nu e nimic In Scriptura care sa ne conduca sa Intelegem ca sunt contradictii In Cuvantul sfant dat de Dumnezeu Tatal nostru. Cu toate ca, am Intalnit si din acestia care pun la Indoiala un pasaji sau altul Intrun fel.Atunci, cum sa Intelegem ceia ce citim aici in acest verset?Personal Inteleg ca; Cuvantul ne arata ca sunt doua credinte de care am mai spus si cu alte ocazii anume;O credinta fireasca, pe care o numes spuneam atunci biologica. Dece biologica? Pentruca ne nastem cu ea pusa de Dumnezeu sa se perpetueze din generatie In generatie prin mostenire. Spunaeam ca acesta credinata ajuta pe orice om la rezolvarea situatiilor prin care trece In viata.Pe aceasta credinta o are orce om,fie ca este mantuit sau nu.

         Apoi, este Credinta care este Darul lui Dumnezeu pe care o primesc doar cei care sunt In planul lui Dumnezeu de mantuire.Poate sunt cei mai multi care nu sunt de acord cu acesta afirmatie pe care o fac. Dar, este potrivit cu ceia ce citim In Cuvant.Aceasta credinta ca dar o gasim In Efeseni 2;8. Apoi, aceasta credinta trebuie sa vina ca si dar dat de Dumnezeu. Iata ca, si despre aceasta am spus cu alta ocazie ca;Romani 10;17. Astfel, dar credinţa  vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos. Acum,personal pot Intelege la care credinta face referire Ap, Iacov cand spune celor carora le scrie despre  credinta pe care o afisau acestia nu le folosea la nimic.ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, Sunt cei mai multi care apeleaza, fac uz de aceasta credinta. Pe care am numit-o biologica.Dar potrivit cu ce citim In Cuvant, aceasta nu lucreaza mantuirea. Cu alte cuvinte, nu aduce, nu lucreaza la transformarea unei vieti noi.

         Noi toti poate am avut ocazia sa vedem astfel de suflete care Isi afisau credinta lor propie printre cei rascumparati. Dar, nu se vedea In viata lor nici-o schimbare, transformare dintrun om vechi Intun om nou. Cu alte cuvinte, Ii vom putea distinge asa cum ne-a lasat Scumpul nostru Mantuitor acest reper de a face dinstinctie.Matei 7; 16. Îi veţi cunoaşte după roadele lor.Acesta este Cuvantul si fie ca suntem sau nu de acord,Acest Cuvant al lui Dumnezeu,este infailibil. Adica, nu-l putem schimba.Omul oricare ar fi el nu poate fi infailibil ci numai Cuvantul sfant ramane de ne schimbat.Am amintit acesta afirmatie din pricina ca am avut o discutie cu cineva In privinta aceasta.Apoi, Iacov aduce In atentie faptele care ar trebui sa decurga automat, sa fie ceva natural care sunt produsul credintei.Iacov sesizase ca acestia scoteau In evidenta credinta lor pe care o aveau cea biologica cum o numesc. Dar ca aceasta nu poate produce faptele pe care Dumnezeu le asteapta dela cine? Dela cei rascumparati.

         Cuvantul ne arata destul de clar ca;Faptele voastre, ale credintei firesti sunt ca niste carpe murdare Inaintea lui Dumnezeu.Dece? Pentruca vin dintr-o Inima si fire care este veche, carnala. Cu alte cuvinte, Inbacsita de pacat ca sa nu spun dominata de pacat. Asa citim In;Isaia 64;6.In schimb, Cuvantul ne mai arata ca; Odata cu credinta primita ca Dar dela Dumnezeu ne-a pregatit si ce fel de fapte sa lucreze aceasta credinta In viata noastra.Asa citim In;Efeseni 2;10. Căci noi sîntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune, pe cari le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.Cand vine vorba de fapte, trebuie sa fim foarte atenti cum Intelegem ce anume fapte vrea Dumnezeu, si dela cine. Sa nu Intelegem ca daca dam o farfurie de mancare unuia oricare ar fi el, este o dovada ca, facem o fapta buna. Am Intalnit si din acestia care dadeau un banut sau asa cum am spus o farfurie de mancare.Iata ce a pregatit Dumnezeu pentru cei rascumparati ai Lui.Ca sa umblam In ele.

         Ce va Insemna sa umblam In ele? Personal Inteleg ca cei care nu-L cunosc pe Domnul Isus sa ajunga sa poata sa aibe cunostinta aceasta. Ce Inseamna asta? Sa traim o viata placuta Inaintea lui Dumnezeu si Inaintea oamenilor.Iata ce are Ap, Petru de spus Insuflat de Duhul sfant,cand vine vorba de umblare si de fapte;1Petru 2; 12. Să aveţi o purtare bună în mijlocul Neamurilor, pentruca în ceiace vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe cari le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării.Nu spune Petru de o farfurie de mancare sau de un banut. Este adevarat ca;Iacov aduce lipsa Fratilor si a Surorilor de Imbracaminte si mancare. Dar Iacov se refera la partasia Intre Frati. Cu alte cuvinte sa simtim unul cu altul.Iata ce Indemn da Ap, Pavel Insuflat de Duhul sfant acestor credinciosi din Filipe;Filipeni 2;2.faceţi-mi bucuria deplină, şi aveţi o simţire, o dragoste, un suflet şi un gînd.Iata ca si Ap, Pavel sesizase printre Frati lipsa de dragoste, de a simti unul cu altul In nevoile pe care un Frate sau o Sora le poate avea. Ca In definitiv, ce este atitudinea (faptelor) de care Iacov spune de Imbracamintea si lipsa de mancare a unor Frati si Surori? Nu este ceia ce Pavel a sesizat? Aceasta lipsa de a simti, unul cu altul?De a te indentifica cu Fratii si Surorile care sunt In nevoi.

         Iata despre ce fapte vorbeste Ap,Iacov.De ceia ce Pavel aduce In atentie In ; Filipeni 2;2.Si la urma Iacov pune aceasta Intrebare;Poate oare credinţa aceasta să-l mîntuiască? Am atins ceva mai sus ca; este vorba de credinta aceasta biologica si ca ea nu lucreaza mantuire.Iacov stia de aceste doua credinte ca numai cea primita ca dar poate mantui. Deaceia le si trage atentia.15. Dacă un frate sau o soră sînt goi şi lipsiţi de hrana de toate zilele,Iata la ce se opreste Ap, Iacov; La nevoile zilnice ale Fratilor si Surorilor cu care acesti bogati, Instariti se strangeau Impreuna dar treceau cu vederea lipsurile acestora. Poate si azi se gasesc din acestia ignoranti care trec cu vederea nevoie celor cu care se strang Impreuna.Avem cate ceva de Invatat si din acest verset, din acest comportament al unora care Iti zic; Ce faci Frate sau Soro.In schimb sunt reci, nesimtitori la nevoile celor cu care se strang laolalta si pe care ironic Ii numeste Frate si Soro.Iata dece Domnul Isus spune; Ii veti cunoaste dupa roade,din faptele lor.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: