duminică, 2 septembrie 2018

Psalmul 86;15. Dar Tu, Doamne, Tu eşti un Dumnezeu îndurător şi milostiv,..........

 Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 86;15. Dar Tu, Doamne, Tu eşti un Dumnezeu îndurător şi milostiv,îndelung răbdător şi bogat în bunătate şi în credicioşie.

         Iata cum Il vede Psalmistul pe Dumnezeu si cum Il descrie ca este. Il vedea potrivit cu adevarul dar si potrivit cu relatia de partasie pe care o avea Intre el si Dumnezeul lui.Cum se pare noua ca ar fi Dumnezeu? Il putem descrie si noi ca si Psalmistul? Fiecare se cunoaste ce partasie are cu acest Dumnezeu care ne-a nascut din nou, daca Intradevar am fost nascuti din nou de El si adusi la viata.Ioan 1;13.Cum poti sa descri o persoana daca nu ai o relatie de intimitate, de cunostinta propie cu acea persoana? O poti descrie. Poti sa-i faci o caracterizare (un profil) In functie de cat o cunosti pe acea persoana.Sigur ca; Daca o cunosti dintr-o relatie ceva mai veche si mai profunda,O vei putea descrie In amanuntit. Cu mult mai mult cu Dumnezeu pe care nu-L vezi si pe care numai Credinta Il poate prezenta In toata splendoarea si Atributele Lui de Suveran.Si aici In aceasta relatie o poti face atat cat ai partasie cu El.Daca ”Partasia” este sumara, atunci si descrierea va fi tot sumara.

         Psalmistul Incepe acest verset cu aceste cuvinte;Dar Tu, Nu te poti adresa dela egal la egal unei persoane numai atunci asa cum am spus cand ai o stare de intimitate apropiata.Si pe de alta parte o cunosti destul de bine. Psalmistul pentruca Il cunoastea destul de bine pe Dumnezeu spune aceste cuvinte;Dar Tu, Doamne, Era Dumnezeul lui cu care avusese pe parcursul vieti lui suficiente dovezi ca; El este un Dumnezeu care are aceste atribute,si pe care le poate sa le Intrebuinteze cum gaseste El de cuvinta. In anumite situatii In relatiile cu fiinta umana.Cu atat mai mult cu cei pe care Cuvantul ne arata ca sunt Sfintii ai Lui.Iata cu ce Incepe Psalmistul din aceste atribute de care spun ca; Dumnezeu le administreaza dupa -buna placere a voiei Sale- Iata cum citim In;Efeseni 1;5. ne-a rînduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale,Spuneam cu alta ocazie cu privire la mantuire ca;Dumnezeu a hotarat mai dinainte cum sa aplice Mantuirea Domnului Isus,si cui.Dar si cand gaseste de cuvinta.Nu cum sustin cei mai multi ca;Ei vin la Isus cand decid ei Insusi.

         Si mentionez ca, este un Dumnezeu care planifica, si cand porunceste si ia fiinta.Apoi Psalmistul Ii descrie un alt atribut. îndurător şi milostiv,Iata cum Il vede si Il descrie Psalmistul.Aceste doua atribute sunt convins din ce citesc din Cuvant ca;Psalmistul le-a expiermentat In viata lui propie.Îndurător.Ce-nseamna    sa fie cineva Indurataor? Indraznesc sa fac o asemanare cu viata de toate zilele.Iata sa presupunem ca sunt doua persoane si ca una este debitor iar alta creditor. Ei bine, cel care are debit, adica a fost Imprumutat si nu poate plati.Iata ca, deodata creditorul  ii iarta datoria dintrun motiv sau altul face dovada de; Indurare sau Indurator fata de cel In datorie.Cand venim la relatia omului cu Dumnezeu, vedem Indurarea Lui cea foarte mare fata de cel caruia Ii iarta pacatele.S-a Indurat si a sters datoria pe care cel mantuit o avea. Daca printre oameni se mai gasesc si din acestia Induratori, care iarta.Cu mult mai mult se Indura Dumnezeu pentru cel pe care Il mantuieste pentru vecinicie.Apoi, milostiv,Indraznesc sa spun ca ;Nu poti fi Indurator daca nu ai acest simtamant de mila care sa aiba efect pozitiv asupra Indurari pe care vrei sa o arati de cel In datorie.

         Dumnezeu s-a uitat, si a vazut omul cazut In pacat.Si mila l-a cuprins si a actionat cu Indurare asupra  omului.Asa Il vedea Psalmistul In relatia lui cu cei din poporul Israel. Deseori spun la ce Intelegere am ajuns personal ca; Israelitii si In cazul de fata Psalmistul aveau o relatie cu Dumnezeu la vremea aceeia pamanteasca. Odata cu venirea Domnului Hristos,Intreaga relatie s-a schimbat. Dece? Pentruca; Nu este un alt intermediar Intre om si Dumnezeu dacat Fiul Sau.Asa citim In;2 Timotei 2;5. Căci este un singur Dumnezeu, şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,Asa dar, trebuie sa vedem aceste cuvinte In profetie pe care Psalmistul le vedea anticipat. Indurarea si milostivirea sunt Indreptate catre cei pe care Dumnezeu Ii are In vedere sa-i mantuiasca. Poate cineva sau chiar cei mai multi nu vor fi de acord cu ce spun.Dar, asta e treaba fiecaruia cum citeste si cum Intelege din ceia ce citeste. Cuvantul pe care eu Il am si Il citesc este destul de clar In privinta Mantuiri.

           Citind Cuvantul cu atentie si seriozitate numai atunci vom realiza acest adevar pe care Il gasim In Cuvant anume;Cei pe care Dumnezeu Ii are In vedere sa-i mantuiasca au fost alesi, stabiliti Inainte de Intemeierea lumi. Cu alte cuvinte, Inainte de a fi ceva creiat. Fapte 13;48…Şi toţi cei ce erau rînduiţi să capete viaţa vecinică, au crezut. Unul din caracteristicile lui Dumnezeu ca Suveran este Randuiala.  Spuneam alta data ca; Nimic nu e la voia Intamplari. Adica, big-bang.Apoi,Il vede Psalmistul;îndelung răbdător. Pentru cine are Dumnezeu aceasta Indelunga rabdare? As Indrazni sa spun ca; Domnul Isus a fost trimis de Tatal sa caute si sa mantuiasca ce era (ce Inca este) pierdut. Asa citim In;Luca 19;10.Pentrucă Fiul omului a venit să caute şi să mîntuiască ce era pierdut.“Cu alte cuvinte, Si acum Domnul Isus cauta pe cei pe care Tatal Ii da Fiului.Iata cum Inteleg aceste doua cuvinte In mod special pe acesta;îndelung ca sa poata fi gasiti apsolut toti aceeia pe care Ii are Invedere sa-i mantuiasca.Necesita timp In istoria umana.

          Si aici poate sunt unii care vor veni si vor sustine ca; Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa fie mantuiti. Si aduc un citat din 1 Timotei 2;4 care voieşte ca toţi oamenii să fie mîntuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.Acest verset pentru o mai buna Intelegere Il vom armoniza cum spun des cu cel din Fapte Fapte 13;48…care ne vorbeste de toti;Acest cuvant Toti,spuneam cu alta ocazie ne este cheia Intelegeri.Aceasta lucrare de cautare, nu se face in pripa. Cum fac unii spunand; “Hai primeste pe Isus”Necesita Indelunga rabdare din partea lui Dumnezeu pentru Cel care cauta.Si Cel care cauta este Domnul Isus.Dupa Inaltare, au ramas Uceniciii si dealungul timpului cei care au fost mantuiti au preluat aceasta lucrare de cautare.Indraznesc sa spun ca Mantuitorul, a avut timpul limitata de Tatal Lui cat a fost pe pamant.Dumnezeu Tatal s-a lipsit de Fiul pentru o scurta perioada. Si asta pentru ca planul de Mantuire stabilit din vesnicie sa fie Infaptuit. bogat în bunătate şi în credicioşie.

          Daca Psalmistul Il vede pe Dumnezeu bogat In bunatae fata de poporul Israelit, cu mult mai mult trebuie sa Il vedem noi toti rascumparati ai Lui. Dece? Din pricina Fiului Sau care a platit acest pret enorm de a ne face un popor al lui Dumnezeu.Dar nu de natura pamanteasca ci una ceresca.Apoi, Psalmistul spune; în credicioşie. Personal Inteleg ca ce a promis, El, Isi si tine cuvantul. Nu este spuneam alta data un fiu al omului ca sa-i para rau de darul si fagaduinta facuta.Citim In Numeri 23; 19. Dumnezeu nu este un om ca să mintă,Nici un fiu al omului, ca să-I pară rău.Ce a spus, oare nu va face?Ce a făgăduit oare, nu va împlini?Cu alte cuvinte, nu-si ia vorba Inapoi. Ramane credincios In tot ce a promis si a Implinit.Iata descriarea caracterului lui Dumnezeu la finalul acestui verset facuta de David.Fiecare dintre noi sa ne Intrebam daca am putea si noi sa Ii facem un profil as zice al Dumnezeului nostru care ne-a mantuit.

          Ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi. Sa ne testam daca Intradevar avem o relatie de partasie cu Dumnezeul nostru prin Domnul Isus.Aceasta testare ne v-a dovedi daca Il cunoastem Intradevar persona,din propia Expierenta sau, descris de unul sau altul.Iata deci, ca David nu avea pe Domnul Isus care sa-i faca cunoscut pe Dumnezeul si Tatal Lui cum avem noi.Deaceia spun des ca; Israelitii aveau o cunostinta la nivel limitat pamantesca ca popor al Lui. Insasi viata aceasta este limitata fata de viata vesnica adusa de Scumpul nostru Mantuitor celor pe care i-a rascumparat prin moartea Lui.Cu totul altfel este cu cei rascumparati de Fiul Sau care ne-a cuprins In poporul Lui Ceresc.Doresc sa Impartasesc cu Fratii si Surorile mele depretutindeni aceste ganduri din Cuvantul scump al lui Dumnezeu. Cuvant care este Duh si viata.Si care ne creste spre maturitate.Si asta pentru a cunoaste mult mai bine Planul lui Dumnezeu de mantuire.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: