duminică, 23 septembrie 2018

2 Corinteni 4; 17. Căci întristările noastre uşoare de o clipă................

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

2 Corinteni 4; 17. Căci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate vecinică de slavă.
         Nu numai peste acei credinciosi carora le vorbea Ap, Pavel veneau, sau se confruntau, cu Intristari.Toti copiii lui Dumnezeu delungul veacurilor sau confruntat cu situatii unele mai grele decat altele. Care pana la urma,le-au provocat Intristari celor rascumparati.Aceste situatii nu treceau fara sa creieze In viata lor stari de Intristari. Si e normal ca In astfel de situatii cand Intristarile pe unii dintre noi ne doboara sau creiaza un gol sufletesc.Apostolul nu era scutit prin ce trecea de asfel de Intristari. Si deaceia vine In ajutorul credinciosilor din Corint si Ii Imbarbateaza. Dar si a celor din toate timpurile.Cata nevoie avem si noi de Imbarbatare, de mangiere, In viata noastra cand avem deaface cu astfel de Intristari. Dar Apostolul le spune ; Căci întristările noastre uşoare . Sigur, ma gandesc ca niciunul nu Intampinase Intristari pe care l-ea avut Apostolul. Si totusi, Pavel le numeste pe aceste Intristari  uşoare. Sigur, ca el le compara cu ale lui care le cunoastem din Cuvant ce i-a produs aceste Intristari.
         Pavel era ancorat In Cuvant si avea ochii pironiti spre Intalnirea cu Scumpul lui Mantuitor.Acesta cred ca Il motiva sa le numeasca usoare si Inca de o clipa.Cand el le compara cu vesnicia.Cu alte cuvinte, oricare va fi Intristarea el vroia sa le spuna acestor credinciosi ca sunt temporale. Si nou azi care trecem prin astfel de Intrstari sa stim ca sunt de o clipa. Cat va fi clipa aceasta de lunga sau scurta? Supt nici-o forma nu o vad sa fie ca o clipire din ochi. Asa cum am spus, daca privim In lumina vesniciei, Intradevar sunt de o clipa.Dar Pavel vroia sa minimalizeze impactul acestor Intristari In viata Fratilor.Este foarte adevarat  ca unele sunt de durata iar altele pot fi asa cum le vede Pavel de o clipa.Dar iata ca, aceste Intristari au scopul lor bine stabilit In vietie celor care sunt ai Domnului Hristos.Asa dar, cel rascumparat nu va fi scutit de ele. Sau, as Indrazni sa spun au locul lor In planul de mantuirea pe care Dumnezeu l-a stabilit pentru cei rascumparati ai Lui
         Iata ce scoate In evidenta Ap, Pavel tot In aceasta epistola. 2 Corinteni 7;10. În adevăr, cînd întristarea este după voia lui Dumnezeu, aduce o pocăinţă care duce la mîntuire, şi de care cineva nu se căieşte niciodată; pe cînd întristarea lumii aduce moartea.Ap, Pavel aduce Inaintea credinciosilor de atunci dar si a noastra din toate timpurile ca sunt doua feluri de Intristari.Una este o Intristare pe care Pavel o numeste;după voia lui Dumnezeu, Iar alta este si ea Intristare dar care nu are sursa dela Dumnezeu ci sursa ei este Lumea In care traiesc si cei rascumparati. întristarea lumii aduce moartea. Si Pavel nu lasa sa se creieze confuzie cu privire la separarea acestor doua Intristari.Prima cea de pe voia lui Dumnezeu are sau aduce cu ea o pocăinţă.Ei bine, si ce face aceasta Intristare de pocainta? Continua Pavel sa explice ca;duce la mîntuire, Personal Inteleg ca; Daca Dumnezeu nu ar Ingadui In viata Copiilor Lui astfel de Intristari nu ar fi pocainta, parere de rau de felul cum ne-am purtat sau actionat Intr-o situatie sau alta dupa ce Dumnezeu s-a indurat de noi.
         Personal le Incadrez aceste Intristari de o clipa In randul celor ce sunt Ingaduite de Dumnezeu. Dar sa luam seama cu atentia cuvenita si aici vreau sau Indraznesc sa spun ca; Intristarea din partea lui Dumnezeu nu v-a Inceta daca nu produce pocainta. Cu alte cuvinte, schimbarea felului de a gandi si actiona Intr-o situatie sau alta.Ce sa mai spun de un comportament adegvat cu starea de Copil al lui Dumnezeu.Bine Inteles la cei care sunt ai Domnului Hristos Ap, Pavel vorbea unora care se credeau crestinii atat timp cat acestia veneau Impreuna In locul unde se numeste Casa lui DumnezeuAcestia stiu ca Intriistarile  vin, sunt Ingaduite de Dumnezeu si sunt sensitivi, atenti la ele si remediaza numai decat ce nu e dupa voia lui Dumnezeu In vietile lor.Apoi, Ap, Pavel spune si rezultatul care decurge din aceste Intristari. Ele lucreaza nu stau sa nu produca ceia ce Dumnezeu vrea In viata noastra.
         Si iata ce lucreaza aceste Intristari In viata celui rascumparat; lucrează pentru noi tot mai mult o greutate vecinică de slavă. Inteleg ca; Noi sunt cei rascumpparaticare sunt sensitivi la aceste Intristari cum am spus ceva mai sus.Ce lucreaza ele? Raspunsul il gasim aici; o greutate vecinică de slavă. Iata deci, ca ele ne duc la slava vesnica.Stie Dumnezeu Tatal nostru cum sa lucreze In vietile celor rascumparati sa-i duca la slava. Adica, sa-i faca asemenea Fiului Sau prea iubit.Ap, Pavel spune aceste cuvinte despre Noi care asa cum am spus cu alta ocazie, face separare Intre Noi si Ei.Noi cei rascumparati si Ei cei din lume care au un alt stapan.18. Pentrucă noi nu ne uităm la lucrurile cari se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile cari se văd, sînt trecătoare, pe cînd cele ce nu se văd, sînt vecinice.Cei rascumparati sunt aratati de Cuvant ca ei au o alta privire, o alta cautare decat Ei care sunt din lume.
         Iata deci, la ce se uita cei ai Domnului Hristos.La lucrurile care nu se vad dar sunt vesnice.Chiar asa sa fie? Asa este daca suntem ai Domnului Isus. Avem o cu totul alta cautare, preocupare care ne ajuta prin credinta sa le vedem pe cele ce nu se vad.Fiecare dintre noi stim la ce lucruri ne uitam sau ce cautam. Prin asta facem dovada daca suntem ai Domnului Isus sau nu.Am putea sa ne Intrebam singuri daca suntem sinceri cu noi Insine Inaintea lui Dumnezeu.Se gaseste aceasta evidenta In viata noastra? Atunci, putem spune cu Incredere ca vom fi negresit cu Scumpul nostru Mantuitor In slava. Dece? Pentruca aceste Intristari ne-a facut asemenea Fiului Sau si ele au lucrat In vietile nostre aceasta  greutate vecinică de slavă.Asa dar, sa nu disperam cand vin peste noi astfel de Intristari de o clipa.Dar atentie; Dupa voia lui Dumnezeu.Ca ele daca sunt dupa voia lui Dumnezeu ne conduce la pocainta.Cu alte cuvinte, Isi va face efectul In viata noastra.Daca sunt Frati si Surori care trec prin astfel de Intristari sa stie ca e spre binele lor.
         Intristarea din pricina lumi spune Ap, Pavel ca aduce moarte.pe cînd întristarea lumii aduce moartea.Spuneam cu alta ocazie ceva mai mult despre aceste doua Intristari.Sunt “credinciosi” care se Intristeaza ei singuri ca nu pot atinge ,avea ceia ce Firea veche, carnala doreste. Ei bine, Personal Incadrez aceste Intristari In aducerea morti In viata acestoara care se numesc crestini.Dar as mentiona ca; Un rascumparat al Domnului Hristos nu se uita la; Dorintele pretentile Firi pamnatesti.El se ocupa cu Firea cea noua din Dumnezeu. Adica este categoric scutit de aceste Intristari din partea Lumi.Cate-va ganduri pe care din nou doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele depretutindeni care sunt sinceri si iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: