marți, 11 septembrie 2018

Romani 13; 14. ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos,.................

 Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 13; 14. ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos, şi nu purtaţi grijă de firea pămîntească, pentruca să-i treziţi poftele.

          Versetul acesta 14; este legat de versetul 13; care ne arata cum traiau unii dintre cei ce se strangeau la un loc.Aveau un comportament care nu era nici pe departe din comportamentul unui Copil al lui Dumnezeu.Daca suntem sinceri si ne Intrebam si noi ce comportament avem noi, In Adunare, care este Casa lui Dumnezeu? Ne gasim si noi printre acestia carora le da Indemn Ap, Pavel?Acest verset 13 l-am amintit, dar nu doresc sa scriu cate ceva din el pentruca am scris cu alta ocazie. Si nu vreau sa ma repet. Am In vedere sa vedam ce vom putea desprinde Inpreuna,din acest verset de mai sus 14.Dupa ce le-a descris caracterul si modul de as desfasura Intreaga viata a acestora din versetul 13,Pavel aduce In atentie de ce ar trebui sa fie preocupati acestia care dupa cum stim se pretindeau ca sunt crestini.Cum spun des ori de cate ori am ocazia ca este diferenta In a fi crestin si Copil al lui Dumnezeu. Si am sa aduc ce ne relateaza Cuvantul despre aceasta afirmatie pe care o fac.In Intelegerea pe care o am din Cuvantul lui Dumnezeu In armonizarea a ceia ce citesc. Cum am spus ceva mai sus;Este diferenta Intre a te numi Crestin si a fi un Copil al lui Dumnezeu.

          Atentie la aceste cuvinte pe care le mentionez des si pe care le-am adus si de data aceasta In atentia noastra adica; a te numi Crestin si a fi un Copil al lui Dumnezeu. Ce sa spun? Unora nu le convine aceste doua denumiri. Dece? Pentruca daca sunt sinceri trebuie sa se vada In care se Incadrez ei.Acestia, vor sa le Incorporeze unul In altul.Zic ei, fie crestin sau copil al lui Dumnezeu este tot una.Asa sa fie? Cu alte cuvinte, dupa ei este unl si acelasi.Spuneam cu alta ocazie ca; Cuvantul de Crestin l-a dat oamenii. Orcare vor fi fost acestia. Fie din Adunare sau cei deafara.Fapte 11;26……..Pentru întîiaş dată, ucenicilor li s-a dat numele de creştini în Antiohia.Iata deci, asa cum am mentionat ca aceasta denumire de crestini a fost data de oameni. Si nu este una nepotrivita. Dece? Pentruca toti care se strang la olalta se numesc ei Insusi crestini. Cea de a doua de;Copil al lui Dumnezeu, ne este aratata tot In Cuvant.Ioan 1; 12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celorce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; Cand am mai scris cu alta ocazie din acest verset Ioan 1;12.Am spus ca; In opinia si Intelegerea mea este ceva care creiaza o confuzie anume;-să se facă-. Lasa de Inteles ca pot sa se faca ei Insusi.

          Iata dece, cei mai multi Au curajul  sa nu spun tupeul,acesta de a spune ca; Au venit la Hristos.Cu alte cuvinte, sta In puterea lor, In actiunea lor,de a lua aceasta decizie de a se “face” crestini sau copii ai lui Dumnezeu cum spun ei.Am sa pun si cum citim In engleza In traducerea King James …. to them gave he power to become the sons of God,..Traducere care este cunoscuta ca cea mai buna.Dar In cele mai multe traduceri din engleza apare aceste cuvinte; right to become children of God, Tradus este asa; Drept de a deveni copii ai lui Dumnezeu.In niciun caz sa se faca.Cine Iti da acest drept? Insusi faptul ca ai fost nascut din nou.Daca ai fost?Am scris toate acestea sa vedem cui se adreseaza Ap, Pavel. Cei mai multi asa cum am spus ceva mai sus se numesc crestini. Si nu e rau. Dar, daca nu ai fost nascut de Dumnezeu, din Dumnezeu,te poti chema cum vrei dar nu si Copil al lui Dumnezeu. Asa citim In;Ioan 1;13. Loc cunoscut de mai toti care citesc Cuvantul.In acest verset vedem nasterea din Dumnezeu.Iata ce le spune Ap, Pavel tuturor celor care erau stransi Impreuna.Fie ca erau crestini sau Copii ai lui Dumnezeu. Erau cu totii la un loc.

          Spuneam cu alta ocazie ca; Niciun Apostol nu a facut vre-o mentiune care sunt crestini de adunare si care sunt nascuti din nou.Ei vorbeau la modul general. Dar ca sa facem o distinctie Intre aceste doua categori, Mantuitorul ne-a lasat reper as Indrazni sa spun. Adica, spune El;Matei 7;20. Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte.Pe cine? Pe toti care pretind ca sunt crestini sau copii ai lui Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie ca; Sunt unii daca nu cei mai multi care se considera crestini de cand au pasit pragul unei adunari.In viata lor nu vezi apsolut nici-o schimbare, transformare dintrun om firesc cu apucaturile Firi vechi Intr-o viata noua care sa reflecte acest fenomen divin,al nasteri din nou,din Dumnezeu. ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos, Ce vrea sa ne spuna aceste cuvinte pe care Ap, Pavel le aduce Inintea noastra acum? Îmbrăcaţi-vă. Personal Inteleg de a avea caracterul Domnului Hristos In toate privintele, aspectele vieti.Ei bine, nu pot avea cei care se numesc crestini fara nasterea din nou, nici unul din aceste componente ale caracterului Domnului Hristos, decat cei a caror viata a fost schimbata.

         Dar Ap, Pavel asa cum spuneam mai sus nu nominaliza ca persoane.El dadea sfaturi, Indemnuri si fiecare era dator sa treaca la o analiza sincera personala.Spuneam la Inceput ca; Versetul 13, ne arata cum Isi traiau unii dintre ei viata de “crestini”.Daca aprofundam ceva mai adanc Cuvantul vom vedea ca; Nici chiar cei nascuti din nou nu se vor putea Imbraca ei Insusi cu Domnul Hristos In toata plinatatea Lui.Si ca este nevoie de Dumnezeu care Imbraca pe cel pe care l-a nascut din nou. La nastere esti un bebelusi si necesita ca Parintele In cazul de fata spiritual este Dumnezeu. El,care a nascut sa Imbrace pe cel care l-a nascut si acum este un Prunc In credinta. Am sa dau un loc din Cuvant unde vom putea vedea si tot odata Invata ca; Dumnezeu, este Cel ce Imbraca pe Copiii Lui.Isaia 61;10.„Mă bucur în Domnul, şi sufletul Meu este plin de veselie în Dumnezeul Meu; căci M-a îmbrăcat cu hainele mîntuirii, M-a acoperit cu mantaua izbăvirii, cand am scris din acest loc am spus; Mantuirea are mai multe haine la modul spiritual. Cum literal nu punem numa pe noi camasa ci si haina si pantalonul si altele ca sa fim Imbracati complect.

          Tot asa Inteleg dece Prorocul Isaia aduce In atentie pluralul mantuiri.Si daca esti Imbracat, atunci esti si acoperit cu o manta a izbaviri. Ce Inseamna asta? Ca esti izbavit de orce pacat.Dumnezeu nu Incepe o lucrare pe care sa nu o duca la bun sfarsit. Adica, naste, apoi Imbraca, si dupa aceia Izbaveste .Ap, Pavel trece mai departe la Firea pamanteasca care face multe necazuri celor credinciosi dar si Copiilor lui Dumnezeu. Dece? Pentruca toti traim In aceasta fire carnala care are poftele ei cum le numeste Pavel.şi nu purtaţi grijă de firea pămîntească, Inteleg ca acestia care se numeau ei Insusi crestini se ocupau de firea Pamanteasca. Aceasta Fire pamnteasca, carnala are pretentiile si dorintele ei pe care vrea sa fie Implinite, satifacute.Este ceva natural pentru cei ce traiesc In acesta fire carnala sa aiba un asa comportament. Adica, sa nu fie Imbracati cu Domnul Hristos.Am sa pun cum citesc si In engleza.make no provision for the flesh, Tradus este asa;Nu o aprovizionati.Ce Inseamna asta mai pe Inteles deplin? Sa nu o alimentezi. Cand o fiinta oricare ar fi ea, nu este aprovizionta, alimentata cu hrana, curand va slabi si urmeaza In timp moartea sau neputinta de a actiona
.
          Uite,tot asa este si cu Firea carnala. Daca o alimentam se va Ingrasa si ne va face mult rau. Dece? Pentruca va deveni tot mai puternica.Indraznesc sa spun ca. Cel nascut din nou stie ce urmare poate avea hranirea firi vechi, carnale. Si va fi foarte precaut sa nu-i dea de mancare ca sa o slabeasca. Aceasta este gandul lui sa o faca neputincioasa. Nu trebuie sa-i spuna nimeni sa nu o alimenteze, sa nu-i poarte de grija cum ar putea sa spuna unii din “crestini;” Vai, saraca ce a slabit. Ia sa-i mai dau ceva de mancare. Si se apuca sa traiasca cu grija aceasta ca este slaba.La asa ceva face Ap, Pavel referinta cand spune;nu purtaţi grijă. Iti este mila de ea ca, Intrun fel sau altul ai persecutat-o si a devenit slaba, neputincioasa sa te atace? Fi cu grisa ca, In ea este germenul pacatului care nu moare. De Indata ce o alimentezi, apucaturile din nou devin agresiva In ea.Iata cum se Incheie Versetul; pentruca să-i treziţi poftele. Cel nascut din nou stie ca; germenul pacatului as spune este In hibernare In Firea lui carnala.

          Si de Indata ce Iti este mila de ea si Incepi sa o alimentezi,te Infrange, cazi victima.Poftele sunt acolo. Dar atat timp cat o tinem la respect sau sa folosesc cuvintele Ap, Pavel care expiermentase viata In cele  doua firi si stia efectul pe care Il poate avea Firea veche, spune aceste cuvinte;1 Corinteni 9; 27. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire, As Indrazni sa spun; Ca sa te porti aspru cu tine Insusti asta face dovada ca iubesti Firea cea noua din Dumnezeu. Si ca rezultat vei avea o viata placuta Inaintea lui Dumnezeu spre slava Lui,si spre bucuria ta personala ca, ai esit Invingator In aceasta lupta cu Firea veche.Te vei bucura de Imbracamintele Mantuiri si de acea manta a izbaviri si nu vei fi desbracat cum citim In Apocalipsa; 3;18……..şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele, şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale;.......Iata dece este necesar sa fim Imbracati asa cum citim In Isaia 61;10. Altfel,ne Imbracati vom expune toata uraciunea Firi vechi. Cate-va ganduri pe care doresc din nou sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele siceri si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: