duminică, 28 octombrie 2018

2 Timotei 1; 7. Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere,...........

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

2 Timotei 1; 7. Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.

         Nu stim exact ce la determinat pe Ap, Pavel sa-i spuna tanarului Timotei aceste cuvinte pe care le gasim si noi racordate In Cuvant.Sa-i fi fost lui Timotei frica? Tot ce se poate. Fiind tanar ne expiermentat si pus In lucrare venea si peste el temeri.Spuneam cu alta ocazie ca; Acest sentiment de frica, teama, a aparut odata cu caderea lui Adam In pacatul neascultari.Aratam atunci ca; Adam la glasul lui Dumnwezeu cand la chemat, a spus ca s-a ascuns. Geneza 3; 10. El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentrucă eram gol, şi m-am ascuns.“Dece? Tocmai din cauza acestei frici ca a pacatuit, ca nu a ascultat de Instintarea pe care Dumnezeu ia dato.Sa fi aratat Timotei acesta frica? Personal Inteleg ca ceva s-a Intamplat In interiorul lui din moment ce Ap, Pavel este obligat de Duhul Sfant sa-l Incurajeze pe Timotei.

         Iata ca si frica sau temerea cum spuneam mai sus, au ca rezultat In viata unui om oriecare ar fi el acest -duh de frica-.Acest duh este generat de o actiune pe care omul o ia  si se simte vinovat In urma acestei actiuni.Dar la Timotei personal Inteleg ca frica aceasta daca Intradevar a venit peste el nu era datorita unei actiuni luata Impotriva voiei lui Dumnezeu.Era o temere de responsabilitatea care Pavel o punea pe umerii tanarului Timotei.Aceasta responsabilitate genera o frica, o temere. Lucrarea nu era simpla, usoara. Avea sa Intampine diferite situatii si ca om sa vina si peste el acest sentiment de teama, de frica.In tot deauna cei ce au fost chemati In lucrarea Evangeliei se asteptau la repercusiuni din partea lumi.Era  ceva normal ca Timotei sa simta acest duh de frica. Dar Ap, Pavel care Ii era Tata spiritual simtea nevoia sa Il Incurajeze.1 Timotei 1;18. Porunca pe care ţi-o dau, fiule Timotei,.........

          Cu alta Imprejurare Pavel Ii aduce Inainte lupta aceasta pentru Evangelia Domnului Histos ca o asemanare a unui ostasi care este Inscris la armata.Si parca vroia sa-i spuna ca; Un ostasi nu e vrednic sa mearga la lupta atat timp cat este as zice terorizat de acest sentiment de frica.Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, Cuvantul ne arata ca sunt o multime de duhuri rele care lucreaza pentru stapanitorul lor.Nu vreau sa aduc Inainte decat cazul care ne este relatat prin cuvintele Domnului Hristos spus Ucenicilor Lui Intr-o Imprejurare;Luca 9; 55. Isus S-a întors spre ei, i-a certat, şi le-a zis: „Nu ştiţi de ce duh sînteţi însufleţiţi! Unii care nu sunt familiari In deajuns cu Cuvantul lui Dumnezeu, ar putea sa spuna;Ce Duh ia dat Dumnezeu lui Timotei? Sigur ca, Cuvantul si la o astfel de Intrebare ne da un raspuns cuvanit.

         Tot Ap, Pavel le spune unora care se strangeau la un loc si care unii dintre ei nu faceau nici-o diferenta prin felul lor de a trai.Cu alte cuvinte,Apostolu Pavel opservase In vietile acestora pacatul acesta al preacurviei. Si atunci este obligat de Duhul Sfant sa le aduca Inainte ceia ce citim In;1 Corinteni 6;19. Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfînt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit dela Dumnezeu? Şi că voi nu sînteţi ai voştri?Pavel, vroia sa-l Incredinteze pe tanarul Timotei ca; De cand a fost nascut din nou, Dumnezeu ia dat acest Duh al lui Dumnezeu care locuieste In el. Cu alte cuvinte, nu mai este loc de un alt duh care apartine celui rau. Si Ii face o mentiune ca;Şi că voi nu sînteţi ai voştri?Cu alte cuvinte, tu Timoteie, sa sti ca nu mai esti al tau. Sa fi Intrebat Timotei al cui sunte eu acum? Nu ne spune Cuvantul acest amanunt.

         Personal Inteleg ca acset duh de frica nu se mai gasea In viata lui Timotei dupa ce Parintele lui spiritual Pavel,la Incredintat ca el nu-si mai apartine lui Insusi.Daca printre noi cei care spunem ca suntem ai Domnului Hristos se ma gasete acest duh de frica, teama sau oricare alt Duh In afara de Duhul lui Dumnezeu,trebuie sa ne cercetam sa vedem daca Dumnezeu a lucrat In viata noastra acest fenomen divin Il numesc, al nasteri din nou. Daca, avem Duhul lui Dumnezeu, atunci,suntem calauziti de el.Un alt duh nu ne mai stapaneste.Ap, Pavel Ii aduce In atentie ce are el prin Duhul lui Dumnezeu.Iata ce Ii spune ca sa Il Incredinteze, sa-i abata atentia dela acest duh de frica.ci de putere,Putere In toate privintele. Ma gandesc la puterea de a Inlatura acesta frica care Incearca uneori sa puna stapanire pe noi. Apoi, putere de a birui orice pacat, tentatie, sau ispita care da tarcoale celui rascumparat.

         Spuneam cu alta ocazie ca; Harul pe care cel nascut din nou Il primeste dela Dumnezeu este putere si prin el traim o viata de biruinta.Versetul se Incheie cu aceste cuvinte; de dragoste şi de chibzuinţă. Iata o caracteristica a celui nascut din nou este dragostea. Dar sa fim atenti ca;Nu orice fel de dragoaste. Si In privinta aceasta Cuvantul lui Dumnezeu ne arata ce fel de dragoste are cel rascumparat. Sau, as Indrazni sa spun ca e calauzit de aceasta dragoste a lui Dumnezeu; Cel rascumparat este echipat cu Dragostea din Dumnezeu.Si ca sa Intelegem cum este aceasta dragoste data celui rascumprat,voi da un verset care ne arata aceasta dragoste.Iata cum citim In;Romani 5; 5……….. pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.Spuneam cu alta ocazie ca; Aceasta dragoste a lui Dumnezeu nu a fost picurata. Cu alte cuvinte, a fost turnata,data din belsug celor rascumparati ai Lui.Un alt cuvant care apare aici In acest verset este;şi de chibzuinţă.Personal nu Inteleg acest cuvant cu toate ca sunt destul de Invarsta.O fi el vechi dar nu Il gasesc tocmai potrivit In acest contest.

         I-mi permit sa aduc cum citim In engleza care face referire la mintea celui rascumparat.sound doctrine. Ce vrea sa spuna aceste doua cuvinte In engleza?O Invatatura sanatoasa, curata. Aceasta Invatatura are deaface cu o minte Inoita. Cu alte cuvinte, o gandire noua din firea din Dumnezeu.Ap, Pavel avea In vedere ca tanarul Timotei sa dea Invatatura curata.1 Timotei 4;13…….. la învăţătura pe care o dai altora. Spuneam alta data ca; Nasterea din nou, din Dumnezeu, despre care citim In;Ioan 1;13.aduce cu ea o noua structura care la randul ei cupride printre altele preocupari noi si o minte noua…… adica, cu o alta gandire.Iata dece mi se pare ca In engleza face sens.King James;For God hath not given us the spirit of fear; but of power, and of love, and of a sound mind. Sau o minte cu Invatatura curata.Daca printre noi sunt Fratii si Surori care uneori sunt stapaniti de acest duh de frica, ei trebuie sa stie ca; Duhul lui Dumnezeu poate Inlatura acest duh care deseori ne tulbura.1 Ioan 4;Cel ce este în voi, este mai mare decît cel ce este în lume.Sau as Indrazni sa spun; Fiind mai mare,Este mai puternic.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: