miercuri, 3 octombrie 2018

Tit 3;5. El ne-a mîntuit, nu pentru faptele, făcute de noi ................

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Tit 3;5. El ne-a mîntuit, nu pentru faptele, făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înoirea făcută de Duhul Sfînt,

         Am primit acest verset asa de minunat care Inlatura orce Indoiala de cum sa capata mantuirea lui Dumnezeu, si cine o capata.Ce contributie ar putea omul sa aduca la mantuirea lui Dumnezeu?. Nici-o contributie potrivit cu acest verset si multe altele care ne lamuresc pe deplin asupra mantuiri capatata ca dar dela Dumnezeu.Toate versetele din Scriptura sunt minunate. Numai ca, este asa de greu uneori sa le acceptam si atunci ramanem numai la ce putem desprinde prin Firea veche, printr-o minte ne luminata de sus.Apostolul Pavel Ii spune lui Tit aceste cuvinte; El ne-a mîntuit, Ce l-a determinat sa-i spuna, sa faca aceasta precizare? Indraznesc sa spun ca si atunci precum In toate timpurile de cand a luat finta Biserica corporala,de adunatura pe care o numesc asa deseori. Dece asa? Pentruca In componenta ei, sau cei ce se aduna sunt de doua feluri anume; Mantuiti si ne mantuiti. Si ca sa folosesc cuvintele Ap, Pavel care spun, ca sunt vase de cinste si vase de ocara. Asa citim; 2 Timotei 2;20.

         Asa a fost dealungul vremi si pana In zilele noastre. Au fost si Inca  sunt unii daca nu chiar cei mai multi care au Indrazneala sa spuna;”Eu am venit la Hristos, l-am acceptat In inima mea”Acestora,care au o astfel de Indrazneala, le spune Ap, Pavel aceste cuvinte din acest verset anume;El ne-a mîntuit, Cu alte cuvinte, nici-o contributie din partea omului oricare ar fi el.Apostolul,calauzit de Duhul lui Dumnezeu Il previne as spune si pe Tit. Sa nu fie dintre cei care gandesc In felul acesta, cum sunt cei mai multi.Sa fi avut Tit probleme In Intelegere despre planul de Mantuire al lui Dumnezeu si cum Il aplica El? Nu stim. Cert este ca;Tit se confrunta cu asa zisii crestini care sustineau ca au si ei contributia lor la acest plan de mantuire al lui Dumnezeu El ne-a mîntuit, As Indrazni sa spun ca; Pavel ar fi putut sa-i spuna lui Tit asa; Sa nu Iti treaca prin minte ca;Omul poate avea o contributie a lui personala  la mantuire. Oricare ar fi acest om si oricat de pregatit ar fi el.Am avut ocazia sa asist la discutii pe aceasta tema de”contributie omeneasca”. Sunt unii care insista asa de mult asupra unui suflet sau altul zicand;Hai,primeste In inima ta pe Hristos.Acestia nu stiu ce spune Cuvantul despre mantuire si cum un suflet o poate avea.

         Am sa aduc Inainte o situatie din anii tinereti mele cand eram In casa unei familii.Si acolo era si o nepoata a sorei care ne-a strans sa ne rugam si zicea dansa;  sa primeasca si nepoata pe Domnul Isus.Numai ca Sora nu stia de cum se capata  mantuirea.Ne-am rugat cu totii la insistenta Sorei si nepoata cu sotul de gura Sorei a spus ca Il primeste. Dar atunci a fost prima si ultima data cand i-am vazut.Ei bine, nu In zadar Pavel insista catre Tit ca;El ne-a mîntuit,Nu stiu noi care spunem ca suntem crestini, cum Intelegem planul de mantuirea al lui Dumnezeu. Esti unul care consideri ca ai si tu un merit sau o contributie?                  Atunci sa nu cazi In cursa celor care sustin ca;”Mantuirea se poate pierde”Daca gandesti ca ai o contributie, atunci sa sti ca o poti pierde. Dece? Pentruca este de natura omeneasca nu dumnezeiasca.Mantuirea lui Dumnezeu data unui suflet este vesnica. Subiectul este destul de complicat pentru cei mai multi.Iata ce Ii spune Pavel lui Tit cum vine aceasta Mantuire dela Dumnezeu;nu pentru faptele….Cu alte cuvinte; Nici-o contributie din partea omului.In tocmai ce am mentionat mai sus ca; nu este contributie la planul lui Dumnezeu de mantuire.Apoi, Pavel aduce In atentie Neprihanirea de  care se lauda cei mai multi.Dar atentie; Ei nu au Neprihanirea capatata prin Credinta.

         Aceasta neprihanire, pe care o au cei mai multi,este cea de care am mai spus des pe care Pavel o aduce Inainte anume;Filipeni 3; 9. şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.Ca sa fiu mai explicit si sa nu creiez confuzie printre Fratii si Surorile mele, am sa arta ce Intelegere am In privinta aceasta.Mantuirea se aplica unui om viu. Adica; 1) Adus la viata.Efeseni 2;1.Apoi,2)Primeste darul credintei Efeseni 2;8. 3) Prin aceasta credinta devine  neprihanit.Romani 9;30.Am spus cu alta ocazie ce Inseamna sa fi neprihanit sau definitia acestui cuvant de neprihanit. Este; Curat, imaculat Inaintea lui Dumnezeu. Sau mai nou spus Indreptatit sa poti sta In prezenta lui Dumnezeu.Spuneam atunci ca; nu te poti prezenta Inaintea Lui Dumnezeu necuratit de Sangele Domnului Isus.Putem spune deci, ca vedem undeva interventia sau contributia omului? Personal nu o pot vedea.Versetul de mai sus este destul de clar. Dar si altele din Scriptura pe marginea acestui subiect Mantuirea lui Dumnezeu.

         Am ajuns la punctul nevralgic Il numesc.Pe care cei mai multi Il scapa din vedere sau Il ignora cu desavarsire.Iata acest punct  nevralgic ignorat; ci pentru îndurarea Lui, Cu alte cuvinte, daca Dumnezeu nu se Indura de un suflet acest suflet nu poate sa se bucure de aceasta Mantuire Infaptuita de Domnul Hristos. Sufletul trebuie mai Intai sa treaca prin aceste trei etape. Cu alta ocazie le-am numit -metamorfoza- 1) adus la viata,2) primit darul credintei.3)socotit neprihanit.Sau cum am spus mai sus, Indreptatit.Acestea sunt cele trei etape pe care le-am enumerat mai sus.Le-am adus din nou In atentie ca sunt parte din cheia Intelegeri acestei mantuiri savarsite la Golgota de Scumpul nostru Mantuitor.Pavel aduce acum si acest fenomen divin Il numesc des al;Nasteri din nou.Dece este divin?Pentruca Cel ce face aceasta nastere este Divin.prin spălarea  naşterii din nou. Nu prea circula aceste cuvinte printre cei ce se numesc ei Isusi crestini si Inca pocaiti.. Ei stiu una si buna ca;Daca participa la o strangere se numesc crestini. Dar cei mai multi nu au aceasta spalare pe care Pavel o aduce Inaintea lui Tit.Ce Inseamna aceasta spalare? Indraznesc sa spun potrivit Cuvantului armonizat ca este o aducere la viata din morti. Nu o spun eu ci este mentionata In Cuvantul lui Dumnezeu.Iata cum citim;Efeseni 2;1. Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,Intelegem deci, ca era necesar Intai sa fie adus la viata un suflet.Abia apoi, se poate sta de vorba cu acest suflet despre Cedinta si Neprihanire care sunt aduse Inaintea noastra.

         Cand Adam a pacatuit citim ca;Dumnezeu si-a luat Duhul Lui dela el. Geneza 6;3. Asa dar, ca Omul sa fie din nou pus In partasie cu Dumnezeu a fost necesar sa Il nasca spiritual, duhovniceste din nou. Impacarea cu Dumnezeu prin Domnul Hristos se   Intampla cand sufletul este nascut din nou si atunci Dumnezeu pune din nou Duhul Sau cel sfant. Ce este aceasta nastere din nou? O schimbare a structuri sufletesti o numesc.Asa citim In;1 Corinteni 6;19. Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfînt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit dela Dumnezeu? Şi că voi nu sînteţi ai voştri?Asa dar, cei ce au fost nascuti din nou au devenit copii ai Lui Dumnezeu si apartin lui Dumnezeu.1 Ioan 3;1.Vedeti ce dragoste ne-a arata Tatal sa ne numim Copii ai lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte sunt propietatea Lui Dumnezeu.Adunarile, sau, Bisericile sunt pline, as Indrazni sa spun ca gem de oameni crestini dar nu si de oameni care au fost spalati cu aceasta nastere din nou.Iata ce aduce aceasta Nastere din nou.şi prin înoirea făcută de Duhul Sfînt,

         Nu esti un om nou, sa sti ca esti doar crestin religios, de Adunare sau Biserica oricum se va numi aceasta strangere.Iti traiesti viata ca In trecut? Nu se vede nici-o schimbare? Atunci nu esti spalat cu aceasta nastere si nici Duhul sfant al lui Dumnezeu nu a fost pus In tine.Ca o evidenta ca ai fost spalat si nascut din nou este o schimbare a vieti din temelie.  Cu alte cuvinte, esti o faptura noua cele vechi sau dus.2 Corinteni 5;17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Este usor sa ne testam noi Insine. Dar, spuneam cu alta ocazie ca; Necesita sa fim sinceri cu noi Insine.Numai atunci vom fi eliberati de aceasta dogma a cresinismului care este stabilita In inima celor mai multi.Pavel deja spune; 2 Corinteni 12; 5. Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. Pe voi înşivă cercaţi-vă. …Repeta aceste cuvinte.As Indrazni sa spun ca;Pavel, vrea sa traga atentia sa nu privim cu usuratate acest proces de transfoarmare al nasteri din nou necesar unei vieti noi,mentionate la cele trei puncte de mai sus.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: