marți, 9 octombrie 2018

Iov 15;11. Puţin lucru sînt mîngîierile lui Dumnezeu pentru tine,.........

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Iov 15;11. Puţin lucru sînt mîngîierile lui Dumnezeu pentru tine,şi cuvintele cari-ţi vorbesc atît de blînd? …
        Cineva mi-a spus de acest verset din Iov.Iov 15;11. Cu alta ocazie am mai scris cate ceva din Cartea Iov. Dar nu mi-a atras atentie acest verset la vremea aceeia. Uite ca, de Data aceasta, am ocazia sa gandesc Impreuna cu Fratii si Sueorile mele care sunt interesati In Cuvantul lui Dumnezeu.Am Invatat mult pe parcursul anilor din aceasta carte a lui Iov.In primul rand ca; Dumnezeu e un Dumnezeu al suprizelor. Poate nu toti sunt de acord cu ce spun. Dar vedem In acest caz al lui Iov ca, Dumnezeu i-a facut o supriza lui Iov. Cu toate ca era un om cu care Dumnezeu se lauda cu el zicand;Iov 1;8…. „Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pămînt. ……….Ca oameni firesti am spune; Dece i-a facut o astfel de supriza Robului acestuia fara reprosi? Personal am un singur raspuns anume;Nu l-a Instintat din mai multe motive. Unul este acesta. Si Iov era om cu toate ca era vazut Inaintea lui Dumnezeu ca neprihanit. Si el traia In aceasta fire pamanteasca si putea cade Intr-o stare de depres sufletesc daca era Instintat de Dumnezeu ce are de gand sa-i faca.Apoi, supriza are si ea definitia ei anume; Un eveniment, situatie,care nu este anuntata mai dinainte. Insusi prin faptul ca se numeste Supriza arata ca nu vom fi anuntati nici unul din noi.
         Supriza spuneam cu alta ocazie poate fi de doua feluri. Una placuta care ne Incanta odata primita si ne si bucuram.A doua,poate fi neplacuta care are menirea sa ne tulbure.Iata dece Dumnezeu nu l-a anuntat pe Iov ca-i va face o supriza,Ca sa nu-l tulbure sufleteste Inainte de vreme. Era o supriza neplacuta. Ca de tulburare nu a scapat Iov si nici noi la randul nostru.Dumnezeu avea In vedere sa-i demostreze lui satan ce fel de slujitor are El.Si i-a demostrat cu prisosinta.Ca drept dovada l-a asezat din nou In situatia de mai nainte dupa acest eveniment l-as numi tragic In viata lui Iov. Nu suntem scutiti nici unul dintre noi de astfel de suprize neplacute Firi pamantesti.Ma gandesc ca, ar trebui totusi anticipate la un timp In viata noastra. Cu toate ca Dumnezeu, ca si la Iov nu ni le dezvaluie mai dinainte.Puţin lucru sînt mîngîierile lui Dumnezeu pentru tine, Iata ce cuvinte Ii aduce Inainte lui Iov acest “prieten” Eliafaz.Nu stiu cati dintre noi am putea sa numim aceste situatii sau altele prin care la un moment dat poate vom trece, sau unii din noi au trecut. -Mangaieri-Eliefaz nu trece prin ce trecea Iov.Uite asa se Intampla si cu unii dintre noi.Suntem gata sa spunem ca  Il vom ”Imbarbata” pe un Frate sau o Sora cand noi nu suntem In situatia prin care ei trec.
         Sigur, ca nu erau putin lucru pentru Iov. Personal Inteleg din cuvintele pe care el le spune Sotiei cand Il Indeamna sa blesteme pe Dumnezeu Iov 2;9……… Bleastămă pe Dumnezeu, şi mori!“ Iata ce i-a raspuns Iov;10…… Vorbeşti ca o femeie nebună. Ce! primim dela Dumnezeu binele, şi să nu primim şi răul?“Daca Incercam sa aplicam aceste cuvinte si la noi care spunem ca suntem credinciosi, ce vom spune? Sau cum le vom primi? Situatia noastra a fiecaruia nu este nici pe departe similiara cu a lui Iov.Dar tot asa de bine putem trece si noi prin Incercari In aceasta viata trecatoare, efemera.Si atunci ne vor fi de folos si noua ca si lui Iov aceste cuvinte de Imbarbatare  daca le vom pune la inima. Nu vom dispera, si nici nu vom spune ca sunt putin lucru aceste mangaieri care vin, ni le trimete Dumnezeul nostruIn situatii critice ale vieti. Poate sunt Fratii si Surori care au expiermentat astfel de Mangaieri pe care Dumnezeu le-a trimis In vietile lor. Sunt sigur de asta.Ap, Pavel are si el ceva de spus cu privire la mangaierile Domnului.Iata cum citim In;2 Corinteni 1;3. Binecuvîntat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul oricărei mîngîieri.Iata de unde ii venea mangaierile acestea lui Iov. Si nu a fost singur care alerga, nadajduia In Domnul pentru ai veni In ajutor, pentru al mangia.
         Si Psalmistul supt alta forma vede de unde Ii vine ajutorul sau mangaierile. Psalmul 121; 1. Îmi ridic ochii spre munţi ….De unde-mi va veni ajutorul? Si Isi da singurul raspuns In versetul urmator care Il va Inviora;2. Ajutorul îmi vine dela Domnul,Chiar daca Iov avea prieteni buni si sinceri. Tot ce Ii spune-au ei nu putea sa Ii aduca mangaierile pe care si Ap, Pavel le-a expiermentat In viata lui. Asteptam cand trecem prin situatii grele sa fim mangaiati de unul sau altul? Indiferent din familie sau de cei cu care ne starngem la un loc? Ele pot fi, dar nu de intensitatea,de a lucra la inima noastra pace, liniste,de cum o face Dumnezeul nostru.Unuia care trece prin situatii grele nu-i trebuie cuvinte care cara, poarta In ele un duh de asprime.Ce-i spune Eliefaz lui Iov In aceasta situatie?şi cuvintele cari-ţi vorbesc atît de blînd? …Nu stia Iov ca are deaface cu un Dumnezeu care-l iubeste? Da, stia.Era Iov dezamagit? Personal Inteleg din cuvintele pe care i-le spune nevestei lui ca Iov avea o partasie cu Dumnezeu de ne schimbat. Chiar daca acum trecea prin situatia aceasta destul de grea. Cum este legatura noastra cu Dumnezeul nostru  In situatii de criza le numesc din vietile noastre?
         Putem noi spune ca si Iov; Domnul a dat Domnul a luat fie numele Domnului binecuvantat? Sau sa spunem; Dela Domnul a venit si situatia aceasta In viata mea? Daca avem o partasie continua cu Dumnezeul nostru prin Domnul Isus,vom putea sa spunem astfel de cuvinte. Dar daca suntem nervosi, rebeliosi Inpotriva lui Dumnezeu nu vom avea pacea, linistea pe care Iov a facut dovada ca o are.Dar iata ca Dumnezeu i-a dovedit satanei ca Iov nu este nici unul ca el.Nu stim ce va fi gandit satana dupa ce Dumnezeu la reabilitat pe Iov.Spuneam alta data; Se poate lauda Dumnezeu si cu noi cum a facut-o cu Iuv? Fiecare stie ce partasie are cu Dumnezeu prin Domnul Isus.Acest dialog Intre Dumnezeu si satan ne arta spuneam cu alta ocazie ca; Satan are acces la tronul lui Dumnezeu de a para pe cei rascumparati ai Domnului Hristos.Iata cum citim In;Zaharia 3;1. ….şi pe Satana stînd la dreapta lui, ca să-l pîrască. Si mai citim In;Apocalipsa 12;10……..pentrucă pîrîşul fraţilor noştri, care zi şi noaptea îi pîra înaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos. Si In alte locuri putem vedea ca; Satan are acces Inaintea lui Dumnezeu. Pana cand? Pana la sfarsitul tuturor lucrurilor pe care le descrie Apocalipsa 12;10.
         Cei rascumparati ca si Iov sunt constienti ca avem un vrasmasi care da tarcoale ca un leu.1 Petru 5; 8. Fiţi treji, şi vegheaţi! Pentrucă protivnicul vostru, diavolul, dă tîrcoale ca un leu care răcneşte, şi caută pe cine să înghită.Cum nu ia fost cu putinta sa Ingita pe Iov, adica sa se atinga de trupul lui Iov 1;12………numai asupra lui să nu întinzi mîna.“Şi Satana a plecat dinaintea Domnului.tot asa nu-i este cu putinta sa se atinga de un rascumparat al Domnului Hristos.Zaharia 2;8……..căci celce se atinge de voi se atinge de lumina ochilor Lui.Cineva ar putea sa argumenteze ca. Acest verset vorbeste de Israeliti.Asa pot fi ele la modul literal firesc. Intru cat noi nu mai suntem firesti ci duhovnicesti, spirituali, le vom aplica In viata noastra asa cum suntem, Adica, la modul spiritual ca sa putem avea un beneficu.Dar atat timp cat Intreaga Scripstura este de folos,Vom Incerca sa ne bucuram de Intreg Cuvantul dat de Dumnezeu pentru Copii Lui. 2 Timotei 3; 16. Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,Asa dar,o vom aplica si noi ca Poporul ceresc, ca Copiii ai lui Dumnezeu.Cu alta ocazie am scris ceva mai mult din acest verset din; 2 Timotei 3; 16.
         Cand cineva Iti vorbeste; vorbesc atît de blînd? … le primesti altfel chiar daca ele au un anumit ton de reprosi.Aceasta e structura noastra a fiecaruia sa ni se vorbeasca bland. Si Dumnezeul nostru ne face aceasta dovada. Insusi Domnul Isus a spus aceste cuvinte pe care le Invatase dela Tatal Lui;Matei 11;29…..Eu sînt blînd şi smerit cu inima;…… Apoi, mai citim cum ar trebui sa fie caracterul celui nascut din nou care a Invatat dela Domnul Isus.Iata cum citim In privinta aceasta;Filipeni 4; 5. Blîndeţa voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. ……Numai asa putem sa aratam ceva din caracterul Domnului Hristos. Iov avea nevoie de cuvinte blande dela prieteniii lui si tot asa si noi simtim nevoia sa ni se vorbeasca bland.Cate-va ganduri pecare doresc din nou sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.
John Balarie


Los Angeles California!

Niciun comentariu: