marți, 30 octombrie 2018

Daniel 9;9. La Domnul, Dumnezeul nostru, însă, este îndurarea şi iertarea, .....

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Daniel 9;9. La Domnul, Dumnezeul nostru, însă, este îndurarea şi iertarea, căci împotriva Lui ne-am răzvrătit!

         In decursul Istoriei zbuciumate a acestui Popor Israelit, Dumnezeu si-a arata necurmat bunatatea Lui fata de ei.Dar ei, alunecau din gresala In gresala sa nu spun ca erau rebeliosi, ne ascultatori de poruncile pe care Dumnezeu Exod 32;9. Si Deutronom 9;13. Ca referinta le-am pus.a avut grija se le dea Legea ca un Indrumator In viata lor vremelnica pana ajungeau In tara Cananului acesta pamantesc.Nu aveau nici-o scuza ca nu stiau cum sa traiasca, cum sa-I slujeasca Dumnezeului cel viu si adevarat care i-a scos din robia egipteana.Avea Dumnezeu sa rezerve un nou Canan Ceresc pentru cei rascumparati ai Fiului Sau.Ei nu erau ca popoarele din prejur.Ei aveau  la cine sa alerge;La Domnul, Dumnezeul nostru,Sa chemi pe Dumnezeu ca este al tau, fie ca popor sau individual trebuie mai Intai sa dai ascultare, sa pui In practica zi de zi ceia ce Poruncile Lui Iti cereau.La noi cei mantuiti prin Sangele Domnului Hristos, din aceasta dispensatiune a Harului,la cine sa alergam? Nici pe noi cei care suntem rascumparati, Dumnezeu nu ne-a lasat fara Indrumator. In acest Cuvant al lui Dumnezeu pe care ni la dat scris a cuprins tot ce au Copiii Lui Dumnezeu nevoie.Nevoie sa Ii calauzeasca prin pustia acestei lumi pana vor ajunge In Cananul ceresc.

         Unii se pot grabi si vor spune ca; Noi avem Duhul sfant ca calauza.Asa este si nu e nimic de contestat. Numai ca; Trebuie sa fim atenti ce lucrare are de facut acest Duh Sfant al lui Dumnezeu dat celor rascumparati. Atentie, celor rascumparati.Spuneam cu alta ocazie ca; Domnul Isus nu ne-a lasat In necunostinta In privinta lucrari Duhului Sfant.Am mai dat acest loc din Cuvant care ne aduce In atentie Insusi cuvintele Mantuitorului cu privire la lucrarea Duhului Sfant.Iata cum citim In;Ioan 16;13.Cînd va veni Mîngîietorul,  Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi dela El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va descoperi lucrurile viitoare.Dela cine va fi auzit? Citim In continuare In versetul urmator care ne da raspunsul acestei Intrebari. 14……, pentrucă  va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi.Ce anume va descoperi? Negresit gandurile lui Dumnezeu cu privire noi cei pe care ia  rascumparat si sunt ai Lui.

         Apoi, Domnul Isus adaoga;15…...deaceea am zis că va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi. Cu alte cuvinte, sa nu va asteptati ca veti primi descoperire din alte parti. Car vor fi aceste parti? Visele, minunile, pe care unii le aduc In atentie.Asa dar, Iata ca, Dumnezeu nu ne-a lasat In necunostinta de cauza cum trebuie sa traim, sa ne desfasuram aceasta viata vremelnica, prin care trebuie sa-L cinstim pe El. Ca sa fim o marturie pentru numele Lui cel sfant printre oameni.Cum nici pe Israeliti, acest popor pamantesc nu i-a lasa sa traiasca asa cum gandeau ei. Lor le-a dat Legea ca Indrumator iar noua Cuvantul care la randul lui este scris ca si Legea data prin Moise.As dori sa fac o precizare care ne este de folos sa stim  anume; Legea In vechime era un Indrumator pentru acest popor In aceasta viata pamanteasca. Aceasta Lege nu o aveau si celelalte popoare din jurul lor, din lumea Intreaga. Acum, o au toate popoarele care este inclusa In Cuvantul lui Dumnezeu.Vedem diferenta Intre acest popor pamantesc si noi cei rascumparati ca popor ceresc? Personal Inteleg ca; Dumnezeu prin nasterea din nou ne-a facut Copii ai Lui si astfel, cautam Cerul nu Pamantul.Iata deci, cine poate sa-L cheme;. La Domnul, Dumnezeul nostru, Acestia care sunt nascuti din nou au acest drept de a se adresa Lui Dumnezeu ca Copii ai Lui. Iata cum citim In privinta aceasta;Ioan 1;12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celorce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;

         Sunt multi, daca nu foarte multi care spun, pretind ca;Dumnezeu este si al lor.. La Domnul, Dumnezeul nostru,  Dar fara o nastere din nou nu poti pretinde ca Il cunosti pe Dumnezeu. Imaginar da, te poti adresa ca si Greci de odinioara cand Ap, Pavel le spune aceste cuvinte;Fapte 17;23. Căci, pe cînd străbăteam cetatea voastră şi mă uitam de aproape la lucrurile la cari vă închinaţi voi, am descoperit chiar şi un altar, pe care este scris: «Unui Dumnezeu necunoscut!» Ei bine, ceeace voi cinstiţi, fără să cunoaşteţi, aceea vă vestesc eu.Iata deci, cum cinsteau acesti greci. Nici Israelitii nu puteau sa fie Copii ai lui Dumnezeu. Spuneam cu alta ocazie ca ei erau numiti, chemati copii ai lui Avraam,Isac si Iacov. Am ps pe acesti trei patriahi ai lor.Cei rascumparati sunt nascuti din nou si se pot adresa Lui Dumnezeu care i-a nascut In aceasta intimitate de Tatal lor.însă, este îndurarea şi iertarea, Asa cum spuneam mai sus,Dumnezeu si-a arata In nenumarate randuri fata de acest popor; îndurarea şi iertarea,  Lui.

         Cand ne Intoarcem la noi sa putem avea un beneficiu din ceia ce citim din vechiul, si In  cazul de fata din acest verset, ce putem spune noi? Putem noi sa vedem care este Induraea lui Dumnezeu cu privire la noi cei rascumparati? Iata ce are Ap, Petru de spus cu privire la Indurarea lui Dumnezeu fata de cei rascumparati ai Lui.1 Petru 13. Binecuvîntat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morţi, la o nădejde vie,; Nu vedem In vechiul Testamen o astfel de; Indurae a nasteri din nou, sau a Invieri din moarte spirituala. Ca la aceasta morte face referire Ap, Petru.Asa ca, orce Indurare din partea lui Dumnezeu era bine primita de  Israelitii din vechime.Si dece nu si de cei din toate timpurile de cei rascumparati.Dar nici-o Indurare nu poate avea pentru noi greutatea acestei Indurari pe care Ap, Petru o descrie In acest verset. Dece? Pentruca; Toate Indurarile sunt vremelnice, pe cand aceasta Indurare;cea mare, ne-a născut din nou.Cu alte cuvinte, nea pus In prezenta lui Dumnezeu nu temporal ci vesnic.

         Apoi, Daniel care aduce acest verset In atentie, mai spune pentru ei ca Popor pamantesc dar si pentru noi anticipat In prorocie;şi iertarea, Avem si noi ca si Israeliti deaface cu Un Dumnezeu care isi exercita acest atribut al Iertari.Daca Israelitilor le ierta pacatele si ei din nou pacatuiau, adica se Indepartau de El,cum stam noi care suntem copii ai Lui? Avem noi certitudinea ca; Prin Credinta primita ca dar dela Dumnezeu si care ne conduce spre Sangele Domnului Hristos ni s-a iertat pacatele? Sigur ca, aici este putin mai complicat sa dam un raspuns potrivit cu Cuvantul lui Dumnezeu.Sunt aici pacate care unii le fac cu voia si Inca persita In ele.Avem scris si In privinta aceasta;..............1 Ioan 1;9. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.Recunostea Daniel ca este un popor razvratit. Deaceia si spune;căci împotriva Lui ne-am răzvrătit!Iata ce citim si cum citim de ce ne relateaza Cuvantul aici;Psalmul 95;10. Patruzeci de ani M-am scîrbit de neamul acesta,şi am zis: „Este un popor cu inima rătăcită;ei nu cunosc căile Mele.“Ei nu cunosteau caile lui Dumnezeu cu toate ca, Dumnezeu nu ia lasat In necunostinta dandu-le Legea . Numai ca ei, au ignorat aceasta Lege care putea sa-i tina In legatura cu Dumnezeu.

         Apoi, si Isaia are si el ceva de spus de acest popor. Iata cum citim si aici In;Isaia 30;9. Scrie că: «Poporul acesta este un popor răzvrătit, nişte copii mincinoşi, nişte copii cari nu vor să asculte Legea Domnului,Am dat aceste locuri pentru a arata ca nu sunt cuvintele mele ci ale lui Dumnezeu care au fost racordate In Acest Cuvant, sfant al lui Dumnezeu.Sa nu gandeasca careva ca asi fi un antisemit. Cu toate ca acest cuvant, termen, nu Il gasim In Scriptura de antisemit.. Acest cuvant este unul politic cu care Scriptura nu are deaface.Am spus asta, sa Intelegem care este Poporul lui Dumnezeu pe care Il are In vedere Cuvantul In acest verset si In multe altele unde citim de Poporul lui Dumnezeu. căci împotriva Lui ne-am răzvrătit! Asa le-a fost viata lor In decursul Istorie lor zbuciumate. Dar ce, nu sunt si printre noi unii care se chem credinciosi si ei se rasvratesc Impotriva lui Dumnezeu? Asa cum Dumnezeu Ii pedepsea pe Israeliti tot asa si azi Dumnezeu disciplineaza pe cei care sunt ai Lui si cu toate astea sunt razvratiti In potriva Lui.Iata ce citim cand vine vorba de disciplinare a copiilor Lui.Evrei 12;10….dar Dumnezeu ne pedepseşte pentru binele nostru, ca să ne facă părtaşi sfinţeniei Lui.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: