vineri, 12 octombrie 2018

Iacov3;7.8. Toate soiurile de fiare, de păsări, de tîrîtoare, de vieţuitoare.............

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Iacov3;7.8. Toate soiurile de fiare, de păsări, de tîrîtoare, de vieţuitoare de mare se îmblînzesc, şi au fost îmblînzite de neamul omenesc,

         Am mai spus cu mult timp In urma cate-va ganduri din acest verset. Dar pentruca sunt cu cititul la rand  mi-a atras atentia un Madular foarte important.  Anume; Limba care are locul ei  bine stabilit de Dumnezeu In trupul Omului. Dumnezeu la pus In gura noastra. Cu ceva timp in urma am scris despre Ganduri ca ele ies din inima omului. Acestea sunt cuvintele Mantuitorului nostru. Iata  cum citim In;Matei 15;19. Căci din inimă ies gîndurile rele,..Si am adus atunci In atentie ca;Aceste ganduri sunt initiate prima data de Ochii nostri care privesc. Apoi, ce este privit este trasmis Mintii sau, creierului care analizeaza ce a vazut ochii ,ce a primit dela acesti ochii.Acestea pot fi aspecte bune, folositoare sau negative rele.Spuneam ca; Gandurile nu stau In minte prea mult si ca ele se coboara In Inima. Mentionam atunci ca acesta este motivul de ce Mantuitorul scoate in evidenta gandurile vin afara din  Inima. Si ca inima le directeaza Guri si gura In ultima instanta le expune afara, le pulverizeaza,sau le Imprastie.

         Ei bine, atunci am scapat din vedere sa spun ceia ce mentioneaza Ap, Iacov ca; Si Limba este un Madular care nu trebuie subestimat, neglijat din procesul acestor ganduri expuse de gura afara din inima.Spuneam ca ;Gura nu este asa de vinovata cat Inima este cea care-i dicteaza guri ce sa spuna. Dar acum aduc In atentie ca; Gura In ea Insusi nu ar putea expune, scoate afara nici unul din gandurile pe care Inima i le dicteaza fara ca Limba sa nu fie implicata In aceasta actiune.Gura nu ar putea sa lege cuvintele fara ca Limba sa nu le articuleze.Acum as dori dupa aceasta introducere din ce am scris cu alta ocazie, sa vedem Impreuna ce vrea sa ne spuna si tot odata sa ne Invete Ap, Iacov prin aceste doua versete.Iacov ne aduce In atentie aceste vietati care nu au nimic de aface cu Fiinta umana.Dar care au putut fi Imblanzite de om In decursul istoriei umane.Toate soiurile de fiare, de păsări, de tîrîtoare, de vieţuitoare de mare se îmblînzesc,

         De cine sunt Imblanzite toate acestea? Intelegem ca de catre om. Omul a fost creiat de Dumnezeu ca singura fiinta cu inteligenta.Cu  facultate superioară a creierului omenesc de a gand.Am avut ocazie sa vad din toate aceste vieteti Imblanzite, dresate, care ascultau de om pe aici pe unde sunt.Iata dar, si pe vremea Ap, Iacov omul se ocupa cu aceasta Indelenticire de a Imblanzi, dresa, aceste vietati descrise.au fost îmblînzite de neamul omenesc,Nu e de mirare ca omul a putut sa supuna sa fie ascultatore acestea toate vietati. Asa cum spuneam mai sus, Dumnezeu a ceriat pe Om ca o fiinta deosebita. Psalmistul a realizat ca Omul este deosebit facut de Dumnezeu.Iata cum citim In Psalmul139;14. Te laud că sînt o făptură aşa de minunată.Minunate sînt lucrările Tale,şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!Afirmatia aceasta izvorea dintr-o partasie directa cu Creiatorul Lui.Nu am citit nici-o data ca ar fi una din toate aceste fiinte care nu a putut fi Imblanzita, dresata de Om.

         Acum, doresc sa trec la versetul urmator la care am intentia sa spun ceva mai mult ca ne priveste pe noi ca oameni.Apoi, ne priveste ca credinciosi ca si pe cei pe care Iacov Ii aduce In atentie In versetul  8. dar limba niciun om n-o poate îmblînzi.Ea este un rău,care nu se poate înfrîna, este plină de o otravă de moarte.Iata ca este totusi ceva ce nu poate fi Imblanzit,as spune dresat. In definitiv, care e definitia acestui cuvant dresat? Gandesc sa faci pe orce faptura descrisa de Iacov In versetul 7. sa asculte de tine ca om. Dar nu si  limba. Ah Limba,cum poate ea fi dresata ca In final sa o facem ascultatoare? Iacov spune ca nu e cu putinta asa ceva. Si nici interes,preocupare din partea omului oricare ar fi el sa se ocupe de Limba.dar limba niciun om n-o poate îmblînzi. Aceasta este numita de Cuvand ca fiind Madular. Adica, nu e Pasare, Animal, sau Pesti or Taratoare.Ea face parte din Om.Ne-am astepta ca fiind parte din Om sa conlucreze cu Omul.Da, ea lucreaza cu omul In cele mai multe situatii In rau  . Dar dece nu In bine?

         Acest Madular este rebelios chiar daca ar Incerca Omul Intrun fel sa o puna la respect.Nu poate pentruca el Isusi e rebelios fata de Creiatorul lui. Asa ca, ea e parte din Firea veche care are radacinile In pacat.Si daca este sa trecem la noi Insine care ne numim crestini, vom vedea ca nu este cu nimic mai deosebit ca ne numim crestini din moment ce nu avem abilitatea de a ne Infrana acest Madular Limba.Ah, cat rau a facut printre cei din launtru, adica, din Adunare aceasta limba ne  Imblanzita.Zic,, din launtru ,pentruca pe noi,nu ne intereseaza de cei deafara. Ci din cadrul unei Adunari la care te astepti sa fie totusi o atmosfera deosebita de cei deafara.Asi Indrazni sa spun ca Iacov insista de a face aceasta afirmatie. dar limba niciun om n-o poate îmblînzi. Iacov vorbeste la modul general cum spun deseori. El nu face referire la cei din Adunare sa-i nominalizeze.Dar pe noi ne intereseaza cum stam noi cu acest Madular.Si pe cei din timpul lui Iacov,erau interesati doar cei nascuti din nou.

         Avem noi abilitatea, puterea, de a o Imblanzi? Poate ne grabim sa spunem ca nu potrivit cu ce citim aici In acest verset.Atunci, vom intra In conflict cu ceia ce citim In alt loc din Cuvant cu privire la noi cei credincioasi.Noi, care spunem, pretindem,   ca suntem ai Domnului Hristos.Citim asa In;Coloseni 2;10.Voi aveţi totul deplin  în El, care este Capul oricărei domnii şi stăpîniri.Ce Inteleg eu personal In acest cuvant Totul? El cuprinde si abilitatea de a avea stapanire, tarie asupra acestui madular propiu Limba.Ei uite, ca se poate Imblanzi  acest Madular,dar numai de cei a caror structura sufleteasca,a fost scuhimbata In una nou a de Dumnezeu.Si care au stapanire peste firea lor veche.In aceasta structura noua sufleteasca, Sau fire noua din Dumnezeu.Dumnezeu a pus  abilitatea de a ne Infrana gura cand Firea veche ne Impinge la o a deschide ca sa facem rau.Am Intalnit si este trist printre cei cu care ma strangeam la un loc atitudini care nu arata ca; Au putere sa Isi Infraneze acest Madular Limba.Ori nu vroiau (ceia ce am Indoiala) or Intradevar nu aveau stapanire, ori nu aveau Totul deplin In Domnul Hristos.

         Uita ca; Acest Madular ne stapanit a creiat si creiaza multe ne Intelegeri printre cei ce se strang la un loc.Au fost uneori situatii destul de grave care au generat In conflicte Intre Frati chiar In mijlocul Adunari.Ma Intreb si las pe Fratii si Surorile mele sa analizeze ei personal daca ecestia erau constienti ca In mijlocul Adunari se afla Scumpul nostru Mantuitor.Ap, Iacov vorbeste despre fiinta umana. In mijlocul celor care aveau cunostinta de ceia ce Ap, Pavel aduce In atentie  totul deplin.Deseori spun ;Fiecare are obligativitatea sa se analizeze sa vada unde se gaseste In privinta aceasta de a Imblanzi propia Limba.Ah, ce atmosfera placuta, binecuvantata, ar fi In Adunare daca am plati atentie la ce citim.Limba, este plină de o otravă de moarte. Se spune ca; Putem ucide cu vorba In relatiile noastre unul cu altul.Nu stiu daca unul care face acest rau de moarte este constient ca poarta, cara cu el aceasta Inmagazinere de Otrava.

         Ca aceasta otrava o poate varsa asupra Fratelui sau a Sorei cand descide gura. Cu alte cuvinte cand Isi da frau la gura necontrolat.Am Intalnit din acestia care nu-i deosebaei cu nimic de cei deafara.Deaceia vorbesc.Uneori, cei deafara fac dovada de oameni cu bun simt se retin sa faca rau altuia.Nu In zadar spune Domnul Isus aceste cuvinte;Luca 16;.8......Căci fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sînt mai înţelepţi decît fiii luminii. Si cu aceste cuvinte doresc sa Inchei si tot odata sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar. In dorinta de a ne controla sa vedem personal daca Intradevar avem totul deplin In Domnul Hristos, inclusiv de a ne stapani acest Madular Limba.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: