joi, 20 decembrie 2018

1 Corinteni 10;31. Deci, fie că mîncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: ............

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Corinteni 10;31. Deci, fie că mîncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.

         Am primit acest verset si ca multe altele ne vorbeste de viata de toate zilele cotidiana a fiecaruia dintre noi.Personal Inteleg ca; Ap, Pavel se confrunta cu unii care cautau sa aduca ne Intelegeri printre Fratii si Surori. Fie ca erau intentionati sau nu este irelevant.Atat timp cat ajungem sa judecam pe alti Fratii care au Inteles ce Inseamna sa fi slobod In Domnul Hristos. Cel ce este slobod, free a ajuns dataorita lui Dumnezeu care l-a eliberat de supt dominatia celui rau si a pacatului. Si a fost eliberat si de anumite ( prejudecati ) firesti. Prejudecati pe care unii dintre cei ce se strangeau la olalta erau evrei si le aduceau cu ei In Adunare.Iata de unde au fost eliberati de Dumnezeu cei care au fost atrasi la Fiul.Domnul Isus avea sa le spuna unora;Matei 15; 11. Nu ce intră în gură spurcă pe om; ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om.“In definitiv, ce este spurcaciunile care ies din gura daca nu pacate? Asa dar iata dece sa se fereasca Copii lui Dumnezeu sa Isi puna o straja la gura lor cum spune Psalmistul. Psalmul 141;3. Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele,şi păzeşte uşa buzelor mele! Sigur, ca cei mai multi vor putea sa dea un raspuns asa cum gandesc ei,dar nu potrivit cu Cuvantul care ne-a fost dat.

         Dar nu citim In niciun loc din Cuvant ca am fost eliberati de Domnul Isus prin moartea Lui din mancare si bautura sau altele necesar pentru viata deacum.Este bine sa luam seama la ce ne Invata Cuvantul In profunzime.  Cuvantului nu se citeste la suprafata, nu se rasfoieste ca pe orice carte  unde cei mai multi se opresc sa faca asa. Si iata dece se creiaza stari Incordate In Adunare. Tocmai ca sunt acestia cei mai multi care nu pot patrunde Cuvantul ceva mai profund, mai adanc. Spuneam cu alte ocazii de a fi matur sa poti Intelege ceia ce citesti.Orcine poate citi asa cum am spus la suprafata.Dumnezeu da lumina celor care vor sa Inteleaga ceva mai profund, de adancime din Cuvant.Acestia de suprafata,aduc fel de fel de argumente cu privire la un lucru sau altul pe care Ie gasesc scrise In Cuvant.Dar aceste argumente ale lor nu sunt Intemeiate pe citiea Cuvantul In armonie ca sa poata sa vada ce vrea Dumnezeul nostru sa ne Invete In cazul de fata despre mancare si bautura sau si de alte lucruri. Ap, Pavel Indemnat, calauzit de Duhul lui Dumnezeumn a sesizat aceste dificultati printre cei ce se adunau Impreuna In Corint.Si ca unul care simtea cu ei, le spune aceste cuvinte sa linisteasca si pe unii si pe altii.

         Erau unii care veneau dintre Evrei si am spus cu alta ocazie ca; Acestia aduceau cu ei apucaturile, Invataturile care le primise In religiunea Iudaica. Dar cei dintre Neamuri erau straini de as numi;Religia si “Cultura”evreiasca. Acestia dintre Neamuri nu stiau decat de Domnul Hristos rastignit si Inviat pentru neprihanirea lor.Iata cata bucurie aveau acestia dintre Neamuri;Fapte 13.48. Neamurile se bucurau cînd au auzit lucrul acesta şi preamăreau Cuvîntul Domnului …….Cum sa convetuiesti Impreuna In armonie si In pace?Atat timp cat nu esti debarasat de religie oricare ar fi ea? Sau cu alte cuvinte, nu esti eliberat?Personal Indraznesc sa spun ca; Acestia care veneau dintre Evrei nu erau eliberati de Domnul Hristos.Ei au venit In mijlocul celor eliberati, Rascumparati condusi de emotii sau, dece sa nu o spun de anumite interese. Si azi printre cei eliberati, rascumparati se gasesc din acestia care au ajuns printre Frati condusi de interese si nu rare ori meschine. Pe acestia Ap, Pavel Ii arata ca sau furisat printre cei eliberati.Pentru acesti evrei, era mai de pret ce Ii Invatase Rabinii lor dealungul isroriei lor ca popor.Sigur, ca ei au avut aceasta sansa o numesc dar asa cum am spus; Neamurile au fost lipsiti de asa ceva. Si pentru vremea aceia, adica, pana la venirea Domnului Hristos au fost obligati sa asculte de ce Ii Invatau Rabinii lor.

         Odata cu venirea Domnului Hristos, perioada de preferinta pentru acest popor s-a Incheiat. Poate unora nu le place sa auda asa ceva, nu vor fi deacord.Cuvantul ne arata ca; Dumnezeu a facut un nou legamant In Jerfa Fiului Sau. Legamant dupa cum vedem au fost cuprinsi si neamurile, adica, si alte popoare.Iata ce avea sa spuna Ap, Pavel care spuneam altadata si el era evreu. Dar acum era un eliberat al Domnului Hristos.A Inteles ca; In Domnul Hristos nu mai e nici Iudeu sau evreu si nici Grec. Grecii In Scriptura ne vorbeste de Neamuri.Dumnezeu a contopit In Jerfa Fiului Sau pe toti care sunt dati Fiului.Ioan 6;44.Am spus ca sunt unii pe aici care tin mortisi ca sunt evrei. Atunci, sa-mi fie Ingaduit sa spun ceia ce Pavel aduce In atentie anume;Esti Inca evreu? Asta Inseamna ca nu esti In Domnul Hristos. Cu alte cuvinte, nu aparti acestui Mantuitor slavit care elibereaza suflete.Aceste neantelegeri dealungul istoriei crestine au creiat mari dificultati In strangerile la olalta.Si Iata ca nu era scutita nici aceasta Biserica, Adunare din Corint.Daca privim cu atentioe cum se desfasura strangerile la olalta la Bisericile primare vom vedea as numi “anomali”.In strangerile laolalta Dece? Din pricina ca nu era o oranduiala.

         Mai tarziu, Duhul lui Dumnezeu a adus mai multa lumina, Intelegere multor Fratii.Lucrurile sau mai schimbat Intr-o oarecare masura. Dar nu trebuie scapat din vedere ca; Intr-o casa mare sunt vase de cinste si vase de ocara. 2 Timotei 2;20.Asa dar, sa nu ne asteptam ca toti care vin la strangere sunt nascuti din nou, adica vase de cinste sau potrivit a ceia ce am spus mai sus ;Nu toti sunt Eliberati. Cuvantul ne vorbeste ca;Dumnezeu este un Dumnezeu al oranduieli.  In Casa lui Dumnezeu nu trebuie sa se gaseasca neoranduiala.1 Corinteni 14;33. căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorînduielii, ci al păcii, ca în toate Bisericile sfinţilor.Continua versetul sa ne spuna dece se Impiedicau acesti crestini evrei. De mancare, de bautura si alte lucruri fizice care nu au nimic de aface cu starea spirituala, de Om eliberat.fie că mîncaţi, fie că beţi,Si azi sunt unii care se ocup cu astfel de lucruri care creiaza atmosfera Incordata In Adunare.Apoi, nu numai mancarea si bautura ar pytea sa creieze disensiuni Intre Fratii. fie că faceţi altceva:

         Cu mult timp In urma mi-a ramas ochii atintiti asupra uni loc din Vevhiul Testament care arata libertatea pe care Dumnezeu o da Copiilor lui Israel In privinta mancari, si bauturi.Libertate cu mult mai mult data Copiilor lui Dumnezeu.Dumnezeu a avut In vedere ca fiinta umana sa se bucure de tot ce a creiat Dumnezeu pentru ea. Cu mult mai mult cei rascumparati care au fost eliberati de anumite prejudecati. Iata ca Pavel ajunsese sa fi eliberat de aceasta cultura, religie Iudaica cu prejudecarile ei.Iata ce libertate a dat Dumnezeu Israelitilor In relatia lor cu Dumnezeu;Deutronom 14;26. Acolo, să cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin şi băuturi tari, tot ce-ţi va plăcea, să le mănînci înaintea Domnului, (In prezenta Lui Dumnezeu)Dumnezeului tău, şi să te bucuri tu şi familia ta.Azi, se gasesc unii care Il judeca pe Ap, Pavel ca ia spus lui Timotei sa bea cate putin vin pentru desele lui Imbolnaviri stomocale. I-am scris uni pastor care Il judeca pe Ap, Pavel In privinta aceasta ca; Ar fi trebuit ca Biblia sa nu fie Inchisa si sa se astepte pana la nasterea lui ca sa fie cuprins si el In Sfantul Cuvant.

         Daca Israelitilor le spune ca sunt Inaintea Domnului, In prezenta lui cand mancau, cand beau. Cu atat mai mult trebuie cei rascumparati sa tina cont ca se gasesc In prezenta lui Dumnezeu continu ca Copii ai Lui, facand parte din Familia cereasca.Nu stiu cati dintre cei ce se numesc crestini realizeaza ca; A fi In prezenta lui Dumnezeu trebuie sa traiesti o viata de diferita, echilibrata, ponderata In toate aspectele vieti. Si uite si In mancare si In bautura dar si In orce faci.Cand mancam de nu mai stim de noi, suntem constienti ca Cuvantul ne aduce Inainte Infranarea poftelor? Apoi, cand bem si aici pentru unii este o problema. Ei bine, astfel de oameni care se numesc crestini, fie ca manaca sau bea nu sunt constienit ca se afla In prezenta lui Dumnezeu. Astfel de suflete, I-mi permit sa spun sa fac un calificativ ca nu au nimic comun cu Domnul Isus. Am fost invitat dupa adunare la masa Intr-o province cand am fost prin tara. Si ce am putut sa vad am ramas stupefiat. Fratele gazda a mancat atat de mult ca nu mai putea sa respire. Sa nu spun ca ragaia.Ce parere avem noi de astfel de persoane? Nu este intentia mea de a face educatie Personal am multe la care trebuie sa fiu atent.Numai ca doresc sa nu facem Numele Domnului Hristos sa fie vorbit de rau.Pavel aduce In atentie as zice bunul simt prima data si apoi ca ne gasim In prezenta lui Dumnezeu.

         Viata de credincios trebuie echilibrata ca sa putem fi o marturie pentru cei deafara. Si versetul se termina cu aceste cuvinte de avertizment le-as numi.să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu. As Intelege ca traind printre cei de afara sau nemantuiti suntem chemati ca orce facem sa facem In asa fel ca numele lui Dumnezeu sa fie slavit.Apoi, sa aratam ca suntem ai Domnului Hristos.Putini am Intalnit care sa fie preocupati ca numele lui Dumnezeu sa nu fie vorbit de rau, compromis de ei care pretind ca sunt  crestini pocaiti. Fac aceasta delimitare pentruca mai toti se numesc crestini dar nu si pocaiti. Am Intalnit din acestia care o spuneau cu mandrie ca sunt pocaiti. Numai ca, trairea lor nu facea aceasta dovada. Ap, Pavel a opservat printre cei ce se adunau la unloc aceste aspecte care nu se deosebeau de a celor care nu sunt ai Domnului Hristos.Am cunoscut pe unul care s-a purtat necuvincios ca sa nu spun urat cu un frate In credinta. Si cand fratele ia atras atentia ca nu a procedat bine.A spus; ei si ce.Este asta o atitudine de Copil al lui Dumnezeu? 2 Tesalonioceni 3;11. Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorînduială, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri.Iata printre acesti crestin ce auzise Ap, Pavel ca se Intampla.A trai In neoranduiala face dovada ca nu esti nascut din nou. Pot fi multe atitudinile de neoranduiala In mijlocul familiei, Intre Frati cu care te strangi si chiar printre cei deafara.

         Dumnezeul nostru nu este un Dumnezeu al neoranduieli.1 Corinteni 14; 33. căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorînduielii, ci al păcii, ca în toate Bisericile sfinţilor. Sigur, Pavel era interesat ca Bisericile, Adunarilor care se numeau ale sfintilor sa realizeze ca; Neoranduiala nu e din Caracterul lui Dumnezeu.Asa cum am spus mai sus ;Neoranduiala nu este vorba numai In Adunare ea se opsearva In Intreaga viata. Traiesti In neoranduiala In afra, In familie, asa vei veni cu acest caracter si In Adunare.Ce trist este sa pretinzi ca esti mantuit si sa ti se atribuie aceste cuvinte pe care Ap, Pavel le aduce Inaintea noastra.Avem un motiv de a ne cerceta fiecare sa vedem ce neoranduieli sunt In vietile noastre si sa le punem la punct, sa le eliminam.Sigur, numai daca am fost eliberati.Asta o va face numai cel ce este nascut din nou de dragul Domnului Isus ca numele Lui sa nu fie vorbit de rau.Romani 2;24. Căci „din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între Neamuri“, după cum este scris.Sa ne fereasca Dumnezeu sa fim din cei care compromit numele scump al lui Dumnezeu, al Domnului Hristos de felul cum ne manifestam In mancare In bautura sau In tot ce facem. Sa nu cadem In randul celor care sunt descrisi In acest verset 2;24. Căci „din pricina voastră Acestia erau crestini din moment ce se strangeau Impreuna?.

John Balarie
LOs Angeles California!

Niciun comentariu: