duminică, 23 decembrie 2018

Proverbe 19; 20. Ascultă sfaturile, şi primeşte învăţătura,..............

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 19; 20. Ascultă sfaturile, şi primeşte învăţătura, ca să fii înţelept pe viitor!
     Poate  unii dintre noi se vor Intreba;Cine sa asculte sfaturile? Si poate se vor Indrepta catre tineri. Si asa poate fi. Dar ce numai tinerii au nevoie de sfaturi si sa asculte de ele? Personal am vazut tineri mult mai Intelepti si asezati la locul lor decat cei batrani, pana la varsta asta.Am pus si In varsta ca celor mai multi nu le plac sa fie chemati batrani.Parca ar fi un afront pentru ei.Dar acest proces de Imbatranire este inevitabil. Ce conlucreaza la el? Personal gandesc ca Pacatul a generat aceasta transformare In corpul omenesc.Si uite ca, nimeni nu scapa de Imbatranire.A expiermentata-o si Solomon care a scris Proverebe.Cui se adreseaza Cuvantul In acest verset cu aceste cuvinte?Ascultă sfaturile,Personal Inteleg ca tuturor fie Tanar sau In varsta. Acum, sunt diferite sfaturi care pot circula printre oameni. Sfaturi bune si sfaturi rele. Dar dorinta mea este sa vedem printre noi cei rascumparati nu printre cei deafara.Cand cere cineva un sfat? Atunci cand este In nevoie sau e depasit de o situatie sau alta.
     Este necesar sa se dea sfat fara ca sa fie cerut? Personal Indraznesc sa spun ca da.Sunt unii care considera ca pot sa rezolve toate problemele vieti dar la urma realizeaza ca ar fi avut nevoie de un sfat.Dar, sunt sfaturi care sunt respinse, care o persoana sau alta le ignora. Sa ne Intoarcem  la noi care spunem ca suntem credinciosi.Sa privim In familia noastra personala vom putea sa vedem daca pe parcursul vieti am dat ca parinti un sfat bun sau unul rau.Daca azi sunt copii sau tineri care sunt din familii asa zise crestine, si stau departe de Domnul Isus este rezultatul sfaturilor pe care ei le-au primit dela Parintii lor.Ascultă sfaturile,Acest Indemn face bine celui care le pune la inima. Din nou, fie tanar sau batran.Luam hotarari si apoi vedem ca nu sunt bune. Daca am primit un sfat si nu am luat seama la el vom trai cu consecintele respingeri, neglijari acestui sfat. Si nu rareori se plateste un pret pentru ignorarea sfatului bun.
     Asa stau lucrurile In Familie. Dar doresc sa vedem cum stau ele In Adunare ca si aici avem nevoie sa primim staturi. Dece? Pentruca In Adunare, In Biserica, cum spun deseori sunt fel de fel de suflete. Am vazut In decursul vieti mele de credinta pe unii care se grabeau sa de sfaturi altor Fratii. Dar ei Insusi nu si le aplicau In viata lor. Au fost situatii  si Inca sunt, cand unul care nu este taiat Imprejur cu inima a ajuns din nevegierea altor Frati sa puna mana pe Adunare si cu ajutorul naivilor sa nu-i mai dea drumul.. Adica, sa se manifeste In Casa lui Dumnezeu ca si cand ar fi casa lui propie. Ei bine, acestia sunt dintre cei care dau sfaturi rele. Si Inca destul de rele. Nu va afecta numi pe fratele care aprimit acest sfat rau, si la care nu a luat seama. Dar si Intreaga Adunare va fi tulburata si zdruncinata.La astfel de persoane sa nu ne asteptam ca vor putea da sfaturi bune de care spuneam mai sus.Ei bine, am spus ca sunt si sfaturi bune care merita sa fie chiar puse la inima.
     In Adunare sunt Frati care au credibilitate. Cuvantul ne arata ca acesti Frati sa fie considerati cu o Indoita cinste printre cei cu care se strang la un loc.Apostolul Pavel Il Invata pe Tit cum trebuie sa fie cei In varsta.Tit 2;  2. Spune că cei bătrîni trebuie să fie treji, vrednici de cinste, cumpătaţi, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare.Iata ce calitati trebuie sa aiba cei care pretind ca pot da un sfat sau altul In Adunare. Am sa aduc In atentie un loc care ne arata de un sfat care nu a fost bun.2 Samuel 17;7. Huşai a răspuns lui Absalom: „De data aceasta, sfatul pe care ţi l-a dat Ahitofel nu este bun.“Personal nu i-i gasesc atat de vinovati pe cei care dau sfaturi rele. Dece? Pentruca atat stiu si atat pot spune. Vinovati sau lipsiti de responsabilitate (discernamant)sunt cei care primesc aceste sfaturi rele. Iata un exemplu bun cand sfatul lui Ahitofel nu a fost primit.
     In acelasi capitol la versetul;23. Ahitofel, cînd a văzut că sfatul lui n-a fost urmat, a pus şaua pe măgar, şi a plecat acasă în cetatea lui. Cand cel caruia s-a Incercat de unul sau atul sa-i dea un sfat rau nu a fost acceptat,am doua raspunsuri. Cel care nu l-a primit, acceptat a dat dovada de maturitate crestina si a facut cunoscut ca el este Intemeiat pe Cuvantul lui Dumnezeu nu pe ce spun unii sau alti prin sfatul pe care Incearca sa Il dea.Dar si cel care se grabeste sa de sfaturi si nu se califica din versetul din Tit, ar trebui sa plecea acasa. Adica, sa dispara definitiv din mijlocul Fratilor. Personal as vede prin aceasta disparitie un grad de inteligenta umana.Ahitofel a dat acesta dovada de inteligenta.Al doilea gand este acesta. Cel care primeste sfatul rau este unul firesc, carnal care nu poate face diferenta Intre ce e bun si ce e rau.Adunarea ar trebui sa fie treaza la astfel de suflete care sunt In mijlocul lor. şi primeşte învăţătura, As Incadra pentru mine personal aceste cuvinte In sfaturile pe care se dau. Odata cu sfatul vine si Invatatura. Sigur ca, asa cum este sfatul tot asa va fi si Invatatura care rezulta din sfatul dat, fie ca este buna sau rea. Asa cum este sfatul asa va fi si Invatatura data. Fie In adunare sau In Familia de credinciosi.
     Sigur, ca sa primesti Invatatura trebuie mai Intai sa o poti discerne daca vine dintrun sfat bun.Si vai, cati mai sunt prin Adunari sau Biserici care se grabesc sa dea sfaturi altora.Cel caruia i se da sfat sau Invatatura ar trebui sa aiba discernamant cum am spus. Dar Intrucat nu sunt multi prin Adunari, Biserici, care cerceteaza Cuvantul, acestia care primesc sfaturi nu pot face diferenta, discerne, Intre ce este bun si ce este rau. Pe acestia I-mi permit sa Ii aseman cu cei Din Ninive care nu puteau sa deosebeasca Dreapta de stanga;Iona 4;11…..de oameni, cari nu ştiu să deosebească dreapta de stînga lor,……Ca sa poti deosebi un sfat daca este bun sau rau, trebuie sa fi Intemeiat pe Cuvant.Si In ultima instanta sa analizezi daca Iti face bine sau rau,tie si Intregi Adunari. Sigur, numai daca ai aceasta putere de discernamant.Dar nu numai tie ci si Casei lui Dumnezeu cum am spus.Situatia este mult mai complexa de a definitiva ce este Casa  lui Dumnezeu In mintea multora locul unde se strang.Iata Solomon spune la modul afirmativ de a primi Invatatura. Negresit eu am spus mai pe larg si consecintele care decurg din a primi sau a nu o primi aceasta Invatatura si implicit sfatul care o aduce.Am ajuns la un punct care mi-a atras atentia. Inteleg din ceia ce spune Solomon ca se adreseaza celor care au dispretuit sfatul Bun.ca să fii înţelept pe viitor! –
     Cu alte cuvinte, Solomon vrea sa Ii atentioneze pe cei care vor citi acest loc si care au dispretuit sfatul si Invatatura buna sa nu mai cada victima acestui duh de a o respinge.O Invatarura buna care are radacinile In Cuvantul sfant va aduce beneficiu si persoanei care a pus-o la inima dar si celor cu care vine In contact. As Indrazni sa spun ca; Un comportament frumos rezulta dintrun sfat, Invatatura buna.Si nu numai In Adunare dar si printre cei deafara. Sau a unui copil bine crescut In familie.Atunci vom face Dovada ca suntem ai Domnului Hristos.Indemnuri pe care Versetul ni le da sa le punem la inima sa discernem ce este In beneficiu personal spiritual si cu mult mai mult al Adunari, Casei lui Dumnezeu. Atunci, vom face dovada ca suntem nascuti din nou cand vom cauta binele Adunari In care Este Domnul Isus prezent oridecate ori ne strangem la un loc.Cate-va ganduri pe care doresc sa le punem cu totii la inima din acest verset.Fratii ai mei Si Surori care sunt Imprastiati si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: