sâmbătă, 1 decembrie 2018

1 Petru 1;23. fiindcă aţi fost născuţi din nou nu ...............

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Petru 1;23. fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămînţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvîntul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămîne în veac.
         Iata un alt verset pe care Cuvantul ni-l aduce Inainte cu privire la nasterea din nou de Dumnezeu.Poate vor fi unii care se vor plictisi sa auda despre aceasta nastere  din nou atat de des, Dar,Cuvantul ne aduce des In atentie acest fenomen divin Il numesc. fara aceasta nastere din Dumnezeu nu poate fi Impacare cu Dumnezeu.Sau cu alte cuvinte, adusi la viata.Ca mai apoi sa poti fi chemat Copil al Lui Dumnezeu. Nu In zadar Domnul Isus ia spus lui Nicodim foarte apasat ca trebuie sa fie nascut din nou.Ioan 3;7. Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou. Domnul Isus vorbea cu Nicodim dar el aduce In atentie pluralul.Dece va fi spus asa Domnul Isus la plyral? Dece nu va fi zis; Nicodime nu te mira ca ti-am spus ca trebuie sa te nasti tu din nou. Adica la singular,persoana lui propie? Domnul Isus aducea In atentie ca;Oricare ar fi nu poate avea o partasie cu Dumnezeu fara aceasta nastere din nou divina.  
         Cand Mantuitorul spune trebuie, este la modul imperativ.Nu e facultativ daca vrem sau nu.Acum, se pune Intrebarea cum sa ajungi sa fi nascut din nou de Dumnezeu. Nu poti ajunge daca nu Isi arata Dumnezeu Indurarea Lui cea mare.Tot Ap, Petru spune despre Indurarea lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, daca nu se Indura El nu vei putea fi nascut din nou.Asa citim In;1 Petru 1;3. Binecuvîntat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morţi, la o nădejde vie,Si acum Ap, Petru se adreseaza acestor credinciosi cu aceste cuvinte la modul afirmativ, aducand In atentia samanta. fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămînţă,Dar nu este orice ce fel de samanta.care poate putrezi,Si vom vedea ca asa cum stim nu toate semintele putrezesc.Putrezesc doar cele care nu au viata.Cele care au viata mor. Dece mor? Ca mai apoi sa dea roade cum spune Cuvantul.Este o diferenta In a putrezi si a muri.
         Dar ca aceasta samanta care mi-a atras atentia nu poate putrezi.Asa citim In continuare.ci dintr-una care nu poate putrezi,Am sa aduc Inainte un paradox cu privire la samanta de care ne vorbeste In acest verset ca nu poate putrezi. Sau cu alte cuvinte, asa cum am spus cea care nu putrezeste  moare. Ca dupa ce a murit sa aduca viata.Sa fie o contrazicere sau o nepotrivire In ceia ce citim In acest verset si In acesta pe care Il pun? 1 Corinteni 15;36. Nebun ce eşti! Ce sameni tu, nu înviază, dacă nu moare mai întîi.Cum ar trebui sa Intelegem ca ati fost nascuti dintr-o samanta care nu poate putrezi?Este putin cam complicat sa armonizam aceste doua versete.Dar ele au sensul lor de a putea fi Intelese si aplicate la cunostinta noastra despre mantuire.Insusi cuvantul de putrezit trebuie sa ne traga atentia ca; Acea samanta care putrezeste nu are viata In ea cum am spos mai sus. Practic nu are ce sa moara din moment ce nu are viata. Va putrezi doar Invelisiul care o face sa aratae ca samanta. Ei bine; La modul spiritual, al nasteri din nou, samanta are viata dar trebuie sa moara ca mai apoi sa produca alta viata noua. La acesta aspect se refera In primul rand Ap, Pavel.In acest verset;1 Corinteni 15;36.
         Fac o asemanare cu moartea Scumpului nostru Mantuitor. A fost necesar sa moara ca sa aduca la viata prin Invierea Lui alte roade din Dumnezeu. Asa cum am spus alta data ca; Nu te poti chema Frate al Domnului Hristos daca nu esti nascut din nou. Care pentru mine personal Inseamna sa ai o noua viata care este generata din samanta care a murit dar nu a putrezit Domnul Hristos. Psalmistul face o prorocie despre aceasta Samanta Domnul Isus care va fi pus In mormant dar ca nu va putrezi. Era necesar sa moara ca sa aduca alte suflete la viata cum am spus ceva mai sus.Dar Insusi faptul ca Mantuitorul avea viata,a fost cu putinta sa nu putrezeasca.Psalmul 16;10. Căci nu vei lăsa sufletul meu în locuinţa morţilor,nu vei îngădui ca prea iubitul Tău să vadă putrezirea.Iata dece Domnul Isus este adus Inaintea noastra ca o samanta dar care nu poate putrezi.Ap, Petru care luase parte la moartea Domnului Isus si la Invierea Lui care a dat nastere la suflete noi cu un caracter divin din Dumnezeu. Stia Duhul sfant unde Il Indruma pe Ap, Petru sa faca asemanare cu samanta dar sa si specifice ca nu poate putrezi o astfel de samanta care are viata In ea cum am spus ceva mai sus.
         Ce minunat este articulat Cuvantul sfant al lui Dumnezeu. Deci nu se gaseste nici-o nepotrivire Intre acest verset si ceia ce citim In Corinteni. 15;36.Si Ap, Pavel calauzit de Duhul lui Dumnezeu aduce In atentie acest mare adevar. Cu toate ca am Intalnit si unii care se grabeau sa spuna ca sunt destule locuri In Biblie care creiaza confuzie sau spun ei se contrazic.ci dintr-una care nu poate putrezi, Iata deci, ca samanta din care se trag cei rascumparati, nascuti din nou au ca sursa de viata pe Scumpul nostru Mantuitor care a murit si a Inviat ca sa ne numeasca Fratii ai Lui.Apoi, Ap, Petru aduce In atentie acest Cuvant al lui Dumnezeu.prin Cuvîntul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămîne în veac. Am spus ceva mai sus ca; Cuvantul este Insusi Domnul Isus si deaceia acest Cuvant ramane In veac ca Domnul Isus nu a putrezit.Asa cum citim In Psalmul de mai sus. Dece acest Cuvant este viu? Pentruca a Inviat si acum sta la dreapta Tatalui care nu l-a lasat In locuinta mortilor sa vada putrezirea.Cine poate contesta nasterea unui prunc? Nu o poate face nimeni. Dece? Din pricina evidentei a unei vieti care pulseaza In acel prunc; Ei bine, daca aceasta viata care pulseaza este o evidenta de necontestat Intrun copil,cum va fi evidenta unei vieti noi traite In cel care a fost nascut dintr-o samanta care nu a putrezit ci a produs viata care e vizibila?.
         Fiecare se poate controla daca este viu spiritual sau mort. Spuneam cu alta ocazie ca sunt atatea cadavre spirituale printre cei rascumparati care se strang In jurul Domnului Isus care este viu.Iata ce  citim in privinta celor vi si a celor morti.Marcu 12;27. Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii. Tare vă mai rătăciţi!“Apoi, mai avem un loc unde citim putin diferit la urma de tot al versetului.Iata locul; Luca 20; 38. Dar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii, căci pentru El toţi sînt vii.“ Pentru unii daca nu chiar pentru cei mai multi acest verset prin cuvintele dela urma ar putea sa creieze o oarecare confuzie. căci pentru El toţi sînt vii.“Acestea sunt cuvintele care pot creia confuzie printr multi care nu armonizeaza Cuvantul. Personal Inteleg ca; Tot ce a nascut Dumnezeu pentru El sunt vi.Literal, putem spune ca;Intradevar sunt toti vi fizic pentru Dumnezeu.Dar Intrucat partea spirituala are deaface cu Dumnezeul nostru raman la cei nascuti din nou ca sunt vi pentru El.Aceste cuvinte căci pentru El toţi sînt vii.“Nu le gasim si In Marcu. Dar oricum, personal Inteleg ca este vorba de cei care au fost Inviati din morti la o viata noua.
         Asa dar, acestia toti sunt vi pentru Dumnezeu. Dece? Pentruca Insusi Dumnezeu i-a nascut, i-a adus la viata Impreuna cu Fiul Sau.Nu este vorba de cei vi la modul literal. Trebuie Inteles acest adevar.Dumnezeu este preocupat de Copiii Lui pe care i-a nascut din nou.Avem In privinta aceasta loc In Scriptura care defineste Copiii lui Dumnezeu de cei ai celui rau, ai diavolului. 1 Ioan 3;10. 10. Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este dela Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.….Asa dar, este usor ca cineva care se numeste  crestin sa se analizeze si sa vada unde se afla si cine e In partasia cu Fratii si In ultima instanta cu Domnul Isus daca o are.Doresc sa Inchei cu acesta precizare pe care personal o gasesc ca este de mare importanta de a ne stabili statulul de Copil al lui Dumnezeu anume;Am fost nascuti din nou din aceasta samanta care nu poate putrezi, ne putem chema Fratii ai Domnului Hristos.Apoi,conditia de baza In viata celui Nascut din nou, a unui Copil al lui Dumnezeu, este – Trairea In Neprihanire-In curatenie.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: