luni, 10 decembrie 2018

Psalmul 119;71. Este spre binele meu că m-ai smerit,..................

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 119;71. Este spre binele meu că m-ai smerit,ca să învăţ orînduirile Tale.

         Am auzit de unul care venea din familie cu copii multi. Ca Tatal lui Ii lua cu forta si Ii ducea la adunare. La vremea aceia copiii toti erau nemultumiti. Rebeliosi Inpotriva Tatalui.Dar cand au devenit maturi au realizat ca tatal a facut bine de felul cum a procedat. Am mai scris din acest verset si cu alta ocazie.Dar pentruca am realizat ca aceasta disciplina  a lui Dumnezeu fata de David a dat roade. Am vazut ca este necesara si In viata noastra ca Copii ai Lui Dumnezeu sa ne disciplineze. Disciplina Lui va adusce roade In felul nostru de a trai, de a ne manifesta ca rascumparati ai Lui..Din nou, spun nu ca credinciosi. Ci ca rascumparati.Nu stiu cati din cei ce se considera crestini primesc disciplina dela Dumnezu cum a primit-o Psalmistul.Acesti crestinii ar trebui sa stie ca; Orice calcare a voiei lui Dumnezeu atrage consecinte de disciplinare. Este o lupta continua cu tine Insuti sa acepti, sa admiti ca;Orice ce nu e dupa voia lui Dumnezeu nu scapa din atentia Celui pe care Il numim Tatal nostru.

         Uite, tot asa se Intampla si cu noi cum s-a Intamplat si cu Psalmistul. Numai ca el a realizat sincer ca aceasta disciplina ia facut bine, si ia prins bine. Personal am dubiu ca si In felul nostru de a gandi realizam ca ne face bine disciplinarea lui DumnezeuCand Dumnezeu forteaza anumite situatii In viata noastra nu ne convine. Zic, forteaza pentruca suntem Indaratnici, adica nu suntem gata sa ne plecam si sa primim din partea lui Dumnezeu ceia ce El Ingaduie.Poate unii dintre noi chiar devin rebeliosi Inpotriva felului de a proceda al lui Dumnezeu. Psalmistul s-a plecat Inaintea lui Dumnezeu fara murmur.Dar unii dintre noi, sa nu spun ca toti cand ajungem la maturitate, fie ea literala sau spirituala realizam ca a procedat bine Tatal nostru ceresc,spre binele nostru.Am spus,ca am mai scris din acest verset cu mult timp In urma. Dar pentruca azi l-am primit am zis sa vedem ce putem sa mai Invatam din felul lui Dumnezeu de a proceda cu Copiii Lui.Iata-l pe Psalmist care Scriptura ne arata ca avea o partasie cu Dumnezeu. Dar si In viata lui ca si a orcarui Copil al lui Dumnezeu vin momente de neascultare.Si pentru aceasta neascultare,nu a scapat Psalmistul si nu scapa nici unul din Copii lui Dumnezeu de a fi disciplinati.

         Iata la ce concluzie ajunsese Psalmistul cand spune;Este spre binele meu că m-ai smerit, Indraznesc sa spun ca; Dumnezeu care la privit pe Psalmist si pe noi a vazut aceasta atitudine aroganta pe care o afisam In multe situatii din viata noastra de zi cu zi.Psalmistul a fost sincer cu el Insusi  s-a coborat In interiorul Lui si s-a cercetat amanuntit In relatia lui cu Dumnezeu si sa vada unde a gresit. Ar trebui ca si noi sa platim atentie la relatia nostra cu Dumnezeu prin Domnul Isus sa vedem, sa realizam unde ne gasim. Este de neaparata nevoie sa facem acest control si nu superficial.Cand a venit din nou la partasia pe care o avea Inainte de a se departa de Dumnezeu, a realizat ca; Dumnezeu la iubit si deaceia la zmerit.Sigur ca, Zmerenia este impusa de disciplina pe care o aplica Dumnezeu. Asa proceda El In vechime si tot asa procedeaza Dumnezeu si azi printre Copiii Lui.As mentiona un aspect care e bine sa nu se treaca cu vederea anume; Dumnezeu e Suveran si poate zmeri si din cei care nu sunt ai lui mantuiti. Dece? Pentruca El este Creiator la toate si nu se poate opune nimeni.

         Daca gaseste de cuvinta ca ceva nu este In regula In lume, El poate veni cu aceasta zmerenie pana In tracolo ca oricare ar fi ei dela oamenii care conduc si pana la ultimul om mai ne Insemnat.Psalmistul si-a dat seama ca; Daca Dumnezeu nu intervenea, el nici cand nu avea de gand,dorinta ,sa refaca partasie cu Dumnezeul lui.Daca suntem sinceri cu noi Insine, vom putea sa ne dam seama ca si noi am putea sa alunecam ca si Psalmistul.Dar pentruca Dumnezeu este Tatal nostru si noi suntem Copii ai Lui ,El intervine.Iata cum citim despre relatia Intre Dumnezeu Tatal si copiii Lui; Evrei 12;10. Căci ei în adevăr ne pedepseau pentru puţine zile, cum credeau ei că e bine; dar Dumnezeu ne pedepseşte pentru binele nostru, ca să ne facă părtaşi sfinţeniei Lui.Autorul acestei epistole,face referire la parintiii biologici   care ne-au nascut.Apoi, el face o paralela Intre tatal biologic si Dumnezeu  care a nascut Copii care sa fie ai Lui ceresti.Indraznesc sa spun ca; Cuvantul acesta de pedepsit are asociere cu disciplinat In relatia cu Dumnezeu.Cand ne oprim la pedeapsa trebuie Inteles ca are o hotarare, un verdict cu consecinte vesnice.

         Disciplinarea este de scurta durata oricare ar fie ea.Un alt loc care ne arata disciplina pe care trebuie sa o aplice Parintele biologic copilului neascultator. Proverbe 13;24. Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul sau,dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată. -Dumnezeu ia dat sansa Psalmistului sa se Intoarca din nou la partasia pe care o avea Inainte.As mentiona ca; Este necesar sa ai o inima sensibila la ceia ce Dumnezeu vrea sa Instinteze. La noi cei din aceasta dispensatiune avem Cuvantul care ne sta ca Indrumator In toate circumstantele vieti.Nu poti lasa un copil de capul lui sa faca ceia ce vrea el.Nu el cara responsabilitatea ci Parintele care are autoritate asupra lui. Cu atat mai mult Dumnezeul nostru are autoritate asupra noastra. Ne-a nascut, suntem ai Lui si ne iubeste. Dar nu tolereza nimic din ceia ce nu e dupa voia Lui. Dumnezeu ne urmareste felul nostru de a trai Si asta o face continu .Uite, tot asa ia urmarit viata Psalmistului.Si cand Dumnezeu a gasit cu cale ca trebuie disciplinat a intervenit cu felul Lui de a disciplina.Dar care a fost motivul interventiei lui Dumnezeu de al disciplina pe Psalmist? El  singur Isi da raspunsul;ca să învăţ orînduirile Tale.

         Am Intalnit crestini care nu le mai Incapea-i In piele. Fie ca erau cu carte mai multa decat altii fie ca Dumnezeu nu lucrase nasterea din nou In viata lor. Inclin sa Inteleg ca nu facuse Dumnezeu aceasta transformare In vieta lor.Ap,Pavel, era unul cu carte si nu putina dar, nu a facut atata caz. Ci din potriva spune el ca; Le-am socoti pe toate ca un gunoi, pentru pretul nespus de mare al cunoasteri lui Hristos.Filipeni 3;8.Greu Ii miscai pe acestia din ale lor.Unul mi-a spus ca; Ce sa merg Inaintea lui Dumnezeu cu toate nimicurile? Rezolv eu problemele. Merg numai cu problemele majore. Dar uite ca aceste nimicuri se pot transforma In unele majore.Si i-am spus ce gandesc eu personal. Un copil merge la tatal lui cu nimicuri si cu majore.Tatal este satisfacut cand copilul lui vine pentru ajutor la el. Ei uite, poate si Psalmistul a zis In inima lui ca; Abaterea pe care a avut-o In relatia cu Dumnezeu este una mica. Dar asa cum am spus s-a transformat In una majora care a necesitat disciplina lui Dumnezeu.Se vede treaba ca se Invata greu de mai noi toti oranduielile lui Dumnezeu fara a fi disciplinati.

         Daca suntem unii din cei care Intrun fel ignoram oranduielile Lui Dumnezeu, sa ne asteptam la un moment dat sa fim disciplinati.Atentie, asta numai In cazul ca Ii apartinem Lui Dumnezeu ca Copii ai Lui.Pe noi prin disciplina are In vedere sa ne faca asemenea Fiului Sau.Spuneam cu alta ocazie depre aceasta disciplinare a lui Dumnezeu, ca nu o Inceteaza pana nu Isi face efectul asupra noastra ca Copii ai Lui.Putem Invata daca suntem sensibili la Cuvantul pe care Il avem si Il citim fara a da ocazia lui Dumnezeu Tatal nostru sa ne  disciplieza.Dar Intrucat traim In firea aceasta veche pacatoasa, carnala, este inevitabil sa nu apar In vietile nostre aceste “Nimicuri”  care mai apoi sa genereze situatii majore. Si atunci, este inevitabil de a evita disciplina lui Dumnezeu.Dece? Tocmai pentruca Dumnezeu are ochiul Indreptat continu asupra noastra.Cate-va ganduri pecare din nou doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutinden care iubesc Cuvantul sfant Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: