luni, 31 decembrie 2018

Proverbe 18; 21. Moartea şi viaţa sînt în puterea limbii;..........

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 18; 21. Moartea şi viaţa sînt în puterea limbii;oricine o iubeşte, îi va mînca roadele. –
        Acum la Inceput de an as dori ca Impreuna cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni sa punem acest verset la inima. Dece? Pentru a ne stapani Limba ca sa ne duca la viata. Poate anul care a trecut unii dintre noi nu am fost atenti si am subestimat,acest Madular pe care Ap, Iacov Il aduce In atentie. Iata acest verset ne arata de doua Imprejurari care se petrec In viata fiecarui om. moartea si viata. Dece sunt Imprejurari? Pentruca oricare dintre noi le expiermentam nici  unul nu scapam de ele. Cu toate ca am stat de vorba cu un Frate si l-am Intrebat ce face. Raspunsul a fost ca Il astept pe Domnul Isus. Si i-am raspuns ca bine face ca asa ne Invata Cuvantul dar ma tem ca vom pleca noi Inainte de a veni Mantuitorul. Timpul la noi nu este ca la Dumnezeu. Asa citim In;2 Petru3;8. Si In Psalmul 90;4.Nu dupa mult timp fratele a plecat.Vom vedea pe care Imprejurare omul este gata sa o aleaga, sa o accepte cu toate ca, In ultima instanta nu depinde de om oricare ar fi el.
         Negresit, cand vine vorba de Viata toti vor sa traiasca si Inca cat mai mult. Moartea şi viaţa. Nu sunt multi care stiu ca sunt doua morti dar si doua vieti.Cei care stiu acest adevar sunt numai cei care citesc Cuvantul lui Dumnezeu si Inca la modul serios.Adica, sunt profund interesati sa afle ce vrea Dumnezeu sa spuna de cele doua morti si de cele doua vieti. Dumnezeu spune In Vechiul Testament aceste cuvinte poporului Israel.Deutronom 30;15. Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul.Cu alte cuvinte, alege una din ele. Spun des cand am ocazie sa scriu cate ceva despre relatia lui Dumnezeu cu acest Popor Israelit ca este una de natura sau la nivel pamantesc.Iata dece Dumnezeu,si-a ales prin Fiul Sau un popor care sa fie al Lui ceresc. Vezi cartea Hoseia.Ca ei, acest popor ceresc sa se bucure de Viata si Inca pe cea Vesnica.Asta Inseamna ca viata lor este vesnica  nu temporala. Aceasta viata vesnica se manifesta de aici de pe pamant si continua In vesnicie.
         Asupra acestui popor ceresc Moartea nu Isi mai are locul ei doar pentru un moment. Cu alte cuvinte, doar pentru viata aceasta trecatoare.Moartea are un loc pregatit special pentru ea de Dumnezeu.Asa citim In;Apocalipsa 20;14. Şi Moartea şi Locuinţa morţilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Iata ca, Apocalipsa aduce pentru prima data In atentie cea de a doa moarte de care spuneam mai sus ca sunt doua morti, dar ca nu toti stiu acest adevar.Am sa aduc In atentie si Viata a doua nu asta efemera, de scurta durata. Oricat am trai aceasta viata este de scrurta durata. Dar Cuvantul ne vorbeste de o a doua viata ca si de o adoua moarte pe care am vazut ca o descrie Apocalipsa.Iata a doua viata cum o gasim relatata In Cuvant de Insusi Domnul Isus.Ioan 6; 47. Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, are viaţa vecinică.Dece va fi spus Domnul Isus ca In El este Viata si Inca cea vesnica? Cuvantul ne relateaza si acest Adevar pe care nu trebuie scapat din vedere,Anume;Ioan 1; 4. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor.
         Cu alte cuvinte, Inteleg ca fara Domnul Isus nu e cu putinta sa ai cea de a doua viata vesnica.Oamenii asa cum am spus nu vor sa aleaga Moartea asa cum citim In Deutronom 30;15. As face o comparatie cu ceva ce ar fi pe o masa la discretie si una ar fi Moartea si alta ar fi viata. Negresit ca, toti ar da buzna sa ia de pe masa viata.Dar cand vine vorba de viata vesnica aici situatia este total diferita.Aceasta viata vesnica nu este cu putinta sa o aiba cineva decat prin Credinta. Si ca aceasta credinta este darul lui Dumnezeu.Efeseni 2;8.Se vor gasi si din acestia cre vor spune; domnule si eu cred. Acestia nu stiu ca este o credinta anume care lucreaza mantuirea si In ultima instanta Viata vesnica. Si In privinta aceasta avem In Cuvant scris;Fapte 13; 48. Neamurile se bucurau cînd au auzit lucrul acesta şi preamăreau Cuvîntul Domnului. Şi toţi cei ce erau rînduiţi să capete viaţa vecinică, au crezut. Cu alte cuvinte, au primit dela Dumnezeu aceasta credinta din Efeseni 2;8. Ca dar al or dat de Dumnezeu.
         Iata deci ce spuneam cu alta ocazie ca este o randuiala a lui Dumnezeu cu privire la Viata vesnica si cine se poate bucura de ea.Si ca sa fac dovada ca nu credinta (biologica) de care se folosesc toti face aceasta lucrare de mantuire. Este Credinta cea de care am amintit  mai sus.Este neaparata nevoie sa stim acest lucru. Altfel ne amagim singuri ca si noi credem. Efeseni 2;8. Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu.Spuneam atunci cand am scris cate-va ganduri din acest capitol despre credinta ca;Ca orce dar este In posesia(Ii apartine) celui care la primit.Dar iata cum vedea Solomon unde sta moarte si viata;sînt în puterea limbii; Solomon  aduce In atentie; Limba care este un madular  pus de Dumnezeu In componenta trupului sa faca o lucrare.Ce lucrare? Sa binecuvinteze pe Dumnezeu ca sa aiba viata. Iata o Imprejurare pe care Evangelistul Luca o aduce Inaintea noastra;Luca 1; 64. În clipa aceea, i s-a deschis gura, i s-a deslegat limba, şi el vorbea şi binecuvînta pe Dumnezeu.
         Dar avem si alt loc unde vedem cum folosesc oameni care nu-L cunosc pe Dumnezeu limba lor.Ap, Iacov ne relateaza acest madular limba cum este folosite de cei mai multi care se cred crestini. Pentruca, daca suntem atenti Iacov vorbeste unora care se strangeau la un loc din moment ce Ii numeste fratii.Am scris din locul acesta cu alta ocazie ca este un loc care ne da de gandit cum folosim noi limba. O folosim sa ne duca la viata sau o folosim sa ne duca la moarte cum spune Solomon. Solomon spune ca sta In puterea omului sa aleaga. El nu stia despre faptul ca aceasta viata vesnica este data de Dumnezeu In Domnul Hristos. El stia numai de viata aceasta literala, pamanteasca trecatoare pentruca si el era pamantesc.Moartea şi viaţa sînt în puterea limbii.Iata deci, ca limba nu a fost pusa la voia Intamplari ca madular In trup.Numai ca depinde cum este folosita de fiecare.oricine o iubeşte, îi va mînca roadele. –Cum adica sa nu Iti iubesti madularul tau care are potrivit lui Iacov un rol deosebit In trup? Sa fie si unii care ar putea sa spuna;Ma pot lipsi de acestt madular?
         Nu sunt convins de asa ceva. As spune, ca daca este unul care nu are stapanire asupra limbi lui la necaz ar putea sa spuna ca mai bine m-asi lipsi de ea.Dar In realitate nu o poate face pentruca limba articuleaza cuvintele ca vorbirea sa poata fi Inteleasa.Dar ca Limba duce la moarte sau la Viata este un adevar de ne contestat. Daca esti unul care Iti iubesti limba trebuie sa ai control, stapanire asupra ei. Altminteri te va duce la Moarte nu la viata. Oricat ai vrea sa ai viata nu o vei putea avea find unul care nu ai stapanire asupra Limbi tale propii. Solomon Inteleptul stia el ce spune prin Intelepciunea primita dela Dumnezeu.îi va mînca roadele. Iata sfarsitul acestui verset cum se Incheie;Daca o iubesti si o stapanesti vei fi beneficarul vieti. Solomon spune ca Ii vei manca roadele. Fie ca nu o stapanesti si te va duce la moarte,la rau si vei suporta consecintele ei. Si acestea sunt tot roade.Cu alte cuvinte, Ii vei manca roadele produsul  unei limbi nestapanite, ne controlate.
         Dar vei manca si altfel de roade daca o iubesti si o controlezi, o stapanesti. Ce fel de roade? Ale unei vieti vesnice, ale neprihaniri Impreuna cu Cel ce este viata vesnica Domnul Isus.Fara Domnul Isus nu este Impacare cu Dumnezeu, nu este scapare de Moartea vesnica pe care o arata Apocalipsa 20;14.Locul tuturor care si-au iubit limba dar numai ca sa-i duca la moarte va fi Impreuna cu Moartea In locuinta mortilor.Sunt convins ca nu sunt multi carora sa le placa sa auda aceste ganduri despre Moarte si Viata. Dar sunt lasate In Cuvantul lui Dumnezeu pentru a trage un semnal de alarma celor care se numesc crestini si Inca pocaiti.Fratilor si Surorilor mei sinceri de pretutindeni le doresc sa cearem Har dela Dumnezeu In acest an In care am intrat sa putem sa  ne stapanim limba care e de mare folos numai atunci cand te duce la Viata.Poate anul care a trecut a fost pentru unii limba un focar de infectie. Infectie? Da, am ranit pe frati pe surori Intrun fel. Le-am stricat bucuria si nu am luat seama la Limba noastra sa o stapanim.Ce sa mai spun de dezbinarile care lea-am facut unii dintre noi prin mijlocul celor rascumparati.Nu scapa nimic ne opservat de Dumnezeu.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: