vineri, 29 noiembrie 2019

1 John 4; 7. Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; .............

ANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 John 4; 7. Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; căci dragostea este dela Dumnezeu. Şi oricine iubeşte, este născut din Dumnezeu, şi cunoaşte pe Dumnezeu. 8. Cine nu iubeşte, n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentrucă Dumnezeu este dragoste.

        Am primit aceste doua versete In dimineata aceasta. Si pentruca cunosc o stare tensionata de mult timp Intre doi Frati, am zis ca este bine sa ma opresc putin asupra acestor versete.Versete care ne pot face si noua bine, ne pot ajuta sa depasim daca sunt In viata noastra anumite resentimente Inpotriva unui Frate sau a nei Surori.Apostolul sesizase ca acesti credinciosi carora le scrie le lipsea dragoastea. Sigur, ca el poate facea referire la dragostea aceasta fireasca,carnala. Dar mai este o alta dragoste din Dumnezeu care este calda nu rece ca cea fireasca. Nu stiu la ce fel de dragoste se refera Ioan. Dar am putea sa Intelelegem,sa desprindem  din ceia ce ne relateaza In verset; cine iubeste este nascut din Dumnezeu. Se vede ca Ioan le aminteste de dragostea Intre Copii lui Dumnezeu. Deseori s-a vazut o mai mare dragoste printre cei de afara care nu au nicio legatura cu Cuvantul sau cu Domnul Isus care este un model al dragostei din Dumnezeu.

        Negresit ca acestia de afara, au aceasta dragoste fireasca de care fac uz. Ioan cu gingasia lui de Apostol pe care o Invatase dela Invatatorul lui o aplica In relatia lui cu Fratii. Suntem si noi gingasi, atenti, cu Fratii nostri pentru care Domnul Isus a murit? Uite aici o Intrebare care ar trebui sa ne preocupe.Ioan Ii numeste pe Fratii lui;Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii;Asa cum am spus, Ioan vazuse lipsa acestei dragoste din Dumnezeu, care are caracterul lui Dumnezeu, al Domnului Isus In ultima instanta. Iata ce caracter are ea descris In Cuvantul sfant;1 Corinteni 13;4. Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mîndrie, Si mai avem un alt loc care ne arata ce fel de roada produce aceasta droagoste din Dumnezeu prinDuhul sfant dat de Dumnezeu In viata celui nascut din nou. Iata cum citim In ;Galateni 5;22. Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,

        Vedem si In acest verset ca; Dragostea apare In prim plan.Acestia  carora Apostolul le scria erau dintre cei care pretindeau ca sunt crestini, veneau In strangerile celor rascumparati unde se strangeau ei la olalta si totusi duceau lipsa de dragoste unul pentru altul. Negresit ca; Ap, Ioan vorbea la modul general si fiecare era obligat sa se analizeze personal daca lui Ii vorbeste Apostolul. Dar este trist ca; Nici azi In fata Cuvantului scris sunt unii dintre noi care se numesc crestini si duc lipsa de aceasta dragoste din Dumnezeu. Raspunsul este simplu; Nu sunt nascuti din nou toti care spun ca sunt crestini ei nu sunt nascuti din Dumnezeu. Spuneam altadata cand am scris cate-va ganduri din Ev, dupa Ioan 1;13 ca sunt acolo patru nasteri dar ca numai una este autentica din Dumnezeu. Iata dar, ca poti fi nascut din cele trei si sa te gasesti In mijlocul Fratilor si Surorilor care au fost nasuti din Dumnezeu. Dar ca nu poti iubi, a avea o dragoste din Dumnezeu.

        Si versetul ne arata de unde vine aceasta dragoste calda, ne prefacuta;căci dragostea este dela Dumnezeu.Chiar si dragostea fireasca este dela Dumnezeu ca El a echipat finta umana cu tot ce Ii este nevoie ca sa aiba o comportare demna de o asa faptura minunata.Numai ca, Intre Frati se cere sa se manifeste dragostea din Dumnezeu care este cu totul diferita de dragostea aceasta fireasca.Iata rezultatul acestei dragoste face dovada ca esti din Dumnezeu.Şi oricine iubeşte, este nascut din Dumnezeu,Daca Apostolul ar fi ramas doar la dragoste si nu ar fi adus In atentie aceste cuvinte;  este nascut din Dumnezeu, atunci am fi putut sa interpetam ca vorbeste de dragostea fireasca,de cea carnala.Inteleg personal ca; Aceasta dragoste nu o poti vedea, sesiza decat la cei nascuti din nou. Si avem un loc destul de explicit care ne aduce In atentie acesta dragoste din Dumnezeu cm a ajuns ea sa fie In vietle celor nascuti din nou; Romani 5;5….pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.

       Mi-a atras atentia cu anii buni din tinerete acest cuvant la care am stat si am meditat pentru mine Insumi. Iata cuvantul care m-a marcat;a fost turnată.Si spuneam alta data ca este un contrast In a turna, a umple un pahar deodata si a picura sa astepti pana se va umple paharul., şi cunoaşte pe Dumnezeu. Este usor de Inteles ca daca esti nascut din Dumnezeu Il si cunosti. Ca si un copil nascut In casa parinteasca. Daca l-ai Intreba daca Il cunoaste pe tatal lui. Ce raspuns Iti va da? Domnule, cum sa nu-l cunosc atat timp cat am fost nascut In familia lui si zilnic am partasie cu el. Tot asa este cu cel nascut din Dumnezeu are partasie cu Cel ce la nascut cu Dumnezeu prin Domnul Hristos, prin Cuvant. Si cu Fratii lui fac parte din Familia cereasca.Si acest verset dela urma aduce o concluzie pe care nu o poate tagadui nici unul din cei ce se numesc crestini. 8. Cine nu iubeşte, n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentrucă Dumnezeu este dragoste. Unii din noi am putea sustine ca iubim. Daca ne uitam la relatiile dintre Frati ne vom putea da seama daca acestia care sustin caei  iubesc sunt sinceri cu ei Insusi.

        Asa cum am spus sunt atatea resentimente printre acestia care se numesc crestini si care pretind ca ei iubesc. Intr-o dragoste din Dumnezeu nu Isi are locul resentimentul Inpotriva Fratelui.Fratii si Surorile pot analiza ceia ce unul sau altul sustine daca Intradevar ei au dragoste din Dumnezeu. Aceasta dragoste aduce cu ea Pace, armonie si buna Intelegere In Casa lui Dumnezeu. n-a cunoscut pe Dumnezeu; Sigur, ca daca nu iubesti nu l-ai cunoscut pe Dumnezeu. Vedem aici acest cuvant pus la trecut continu -n-a cunoscut-   pentrucă, daca ar fi avut un moment In viata cand Dumnezeu l-a nascut din nou, deatunci si In continuare ar fi fost In partasie cu Dumnezeu.pentrucă Dumnezeu este dragoste.Spuneam cu alta ocazie ca; Sunt In viata multora dintre noi atitudini care nu le vedem In caracterul Domnului Hristos. Ce Inteleg prin asta eu personal? Ete adevarul de necontestat ca nu apartin acestui Mantuitor slavit. Cate-va gandur desprinse din aceste doua versete pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sincer d epretutindeni care iubesc Cuvantul sfant. ganduri care sa ne poata trezi pe noi toti la realitate.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: