miercuri, 15 decembrie 2010

Birfire sau vorbirea de rau

Jeremiah 9:4 Fiecare sã se pãzeascã de prietenul lui, si sã nu se încreadã în nici unul din fratii sãi, cãci orice frate cautã sã însele, si orice prieten umblã cu bârfeli.

Este un veres tare interesant la care trebuie sa luam seama. Sigur ca aici este vorba de starea de lucruri care se intimpla printer fii lui Israel. Daca ne oprim doar la ce este literal as zice ca ne incurcam. Sa mergem mai departe si sa vedem ce putem noi armoniza cu noul testament.

Cu alte cuvinte la relatia noastra cu copii lui Dumnezeu care ne sint frati in Domnul Hristos.Este foarte adevarat ca nu sti intotdeauna cu cine ai de aface. Se dau unii ca sint credinciosi. Nu avem dreptul sa contestam afirmatia pe care o fac acestia.

Dar Mintuitorul ne-a lasat un reper prin care trebuie neaparat sa trecem pe cel care ne zice ca este frate si anume; Mintuitorul spune. “ ii veti cunoaste dupa roadele lor”.Daca viata lor nu difera de a lumi sau daca nu este evidenta nasteri din nou in viata lui , atunci este un semn de intrebare daca Dumnezeu a produs nasterea din nou in acel”frate”.

Ap, Pavel spune .”printer frati mincinosi” .Viata ne-a artat ca asa stau lucrurile cum le spune Pr, Ieremia in acest verset.Nu le-a pus el aceste cuvinte la voia intimplari. Fiind insuflat de Duhul sfint al Lui Dumnezeu si ne este de mare folos.Cuvintul de birfa inteleg mai pe larg ca este o defaimare.

Acum, in acest context, as zice ca orice vorbire fie in fata sau in lipsa persoanei respective trebuie sa fie in adevar. Cu alte cuvinte, sa nu fie mincinoase cele relatate si sa nu caute defaimarea aceli personae.Am un verset din Biblie care il adduce Ap, pavel in atentie.

11 Cãci, fratilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, cã între voi sunt certuri. Uitei pe ai Cloei ca vin la ap, Pavel sa ii “birfeasca” sa-I vorbeasca de “rau”sa-I “pirasaca” Pe unii din credinciosii cu care ei se stringeau. Il vedem pe Ap,Pavel ca nu le zice, “fratilor nu este bine sa vorbiti de rau”.

Cred ca acesti credinciosi ai Cloei erau intristati de ce se intimpla prin adunare unde ei se stringeau la olalta.Uitel pe de alta parte pe Ap, Pavel ca nu le spune evaziv celor de care le spusese ai Cloei, ci le spune direct si sursa care la informat. Ma gindesc ca si ai Cloei erau pregatiti sa confrunte in fata fratilor ceia ce ii spusesera lui Pavel.

Cind anumite situatii care se intimpla in adunare si sint neplacute sau nu corespund cu Cuvintul lui Dumnezeu, sintem chiar indemnati sa luam atitudine. Dar atentie, nu cu un duh de rafuiala sau mai stiu eu ce interese putea sa se cuibareasca in inima noatra ca un resentiment inpotriva fratelui sau a fratilor.

Un alt caz din Scriptura , de data aceasta din Vechiul testament. Este inprejurarea cind Maria si cu Aaron la vorbit de rau pe Moise. Dumnezeu a umpluto de lepra, as zice ca ia fost socotita aceasta vorbire de rau ca un pacat.

Era starea de inima cu care venea Maria in fata lui Aron.Si ca sa inchei, zic,”daca ai curajul sa spui si in fata fratelui ce spui in lipsa lui nu este vorbire de rau sau birfa. Ci mai degraba dorinta ca lucrurile sa se schimbe nu cum vrei tu ci cum Scriptura ne invata.Aceasta este intelegerea mea. Sigur ca subiectul este cu mult mai complicat.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: