miercuri, 8 decembrie 2010

Pilda Bogatului si Lazar


Un frate m-a intrebat daca bogatul si lazar au fost in trup, duh si suflet.Cind bogatul au avut aceasta conversatie cu Avraam. Mai jos dau raspunsul intelegeri mele cu privire la acest subiect.


Luke 16:19 "Era un om bogat, care se îmbrãca în porfirã ºi in subþire; ºi în fiecare zi ducea o viaþã plinã de veselie ºi strãlucire.

20 La uºa lui zãcea un sãrac, numit Lazãr, plin de bube.

21 ªi dorea mult sã se sature cu fãrâmiturile, care cãdeau de la masa bogatului; pânã ºi câinii veneau ºi-i lingeau bubele.

22 Cu vremea, sãracul a murit ºi a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit ºi bogatul, ºi l-au îngropat.

23 Pe când era el în Locuinþa morþilor, în chinuri, ºi-a ridicat ochii în sus, a vãzut de departe pe Avraam, ºi pe Lazãr în sânul lui,

24 ºi a strigat: "Pãrinte Avraame, fie-þi milã de mine, ºi trimite pe Lazãr sã-ºi moaie vârful degetului în apã, ºi sã-mi rãcoreascã limba, cãci grozav sunt chinuit în vãpaia aceasta."

25 "Fiule", i-a rãspuns Avraam, "adu-þi aminte cã, în viaþa ta, tu þi-ai luat lucrurile bune, ºi Lazãr ºi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eºti chinuit.

Avem aici o pilda spusa de Domnul Hristos,pe care cei mai multi o iau la modul literal(fizic). Este necesar mai intii sa stim ce inseamna o pilda sau care este definitia pidei. O pilda potrivit cuvintelor Domnului Hristos este o infatisare cu character pamintesc si care are in vedere inteles spiritual.Toata pilda aceasta are trei aspecte de mare importanta pentru cel credincios.

A)Revelatia , descoperirea as zice ca , aici pe pamint destinul este vesnic stability, fie pentru cel rascumparat sau pentru cel ne mintuit.Sigur ca din pilda este evident ca sint doua locuri diametral opuse, cu destine diferite.

B) Nu este posibila schimbarea destinului deoarece este o distant(separare) intre aceste doua destinatii. Apoi Cuvintul spune ca pe pamint are putere Fiul omului sa mintuiasca.Luke 5:24 Dar, ca sã stiti ca Fiul omului are putere pe pãmânt sã ierte pãcatele:Ei bine, este clar ca dincolo nu se mai poate schimba nimic.

C) Mintuitorul are in vedere prin aceasta pilda sa aduca in atentie ca numai Cuvintul Lui Dumnezeu are valoarea de a arata, a indruma pe pacatos spre unica sursa de mintuire care este Fiul lui Dumnezeu.Revenind la discutia intre Avraam si Lazar, Avraam face referire la lege si proroci cind il directeaza pe bogat. Nu ia spus sa se duca la Preoti si nici la sinagogi. Ca concluzie pentru mine ramine Cuvintul sfint al lui Dumnezeu care poate sa indrume, directeze pe pacatos spre Domnul Hristos.

Apoi comunicarea nu va fi posibila la modul literal deoarece acolo nu mai sintem in trup. Sufletul se odihneste pentru ziua cind toti vor fi inviati. Cei credinciosi pentru rasplatire , iar cei ne mintuiti pentru judecata. Subiectul este mult mai complex si demn de desbatut.

Sa aveti o zi binecuvintata

John Balarie

Los Angeles California

11-8-2010

Niciun comentariu: